Ivan Ilovar

 |  Mladina 27  |  Konzum

Restavracija Vrh, Vrh nad Buzetom

Pri tretji rezervi

  • ocena: 5 / 5

gospod Petohlep servira

gospod Petohlep servira
foto: Roman Šipić

V Buzetu ob Mirni najdite gostilno Most in jo potem uberite levo navkreber, na slemenu pa desno proti Vrhu, kjer nasproti balinišča domujejo Petohlepi. Na Vrhu strežejo gostom od osmih zjutraj do desetih zvečer, ob ponedeljkih pa valjajo fuže. Telefon za zaželene rezervacije: 00 385 52 667 123.

Specialitete:

domač kruh, olivno olje in olive, ročno rezan pršut od soseda, ovčji in kozji sir, juhe in mineštre, s tem ali onim polnjeni fuži, njoki z divjačinskim golažem, beli tartufi, kozlički, jagenjčki in telički izpod peke, solata z vrta, štrudelj, sezonsko divji šparglji in istrske klobasice.

Vina:

odprta malvazija, chardonnay, sauvignon in teran gospodarja ter nekaj okrajnih buteljk. Golt Vam razveže penina ali greha vreden sorbet, pikico na i pa pristavi katera od žganjic - biska, ruta, kopriva, medica, kutina...- ki jih vari šef.

Na Vrhu smo se zdravili za nekaj čez 40 € na osebo.

Vnovični obisk Vrha si je čelništvo Konzuma prihranilo za posebno priložnost, saj je bilo prepričano v formo družinske gostilne, ki že leta vabi v varno odmaknjene griče nad Buzetom. A naneslo je, da je Vrh vskočil kot tretja rezerva namesto dveh tisto nedeljo zasedenih prizorišč, kjer se je kanil mastiti Ilovarjev sekstet. Ko bi imeli vedno take v rokavu, se Ilovarjevim ne bi bilo bati zgage ne lakote. Saj familija Petohlep na svojem, z živo mejo ograjenem, tudi sredi poletja hladnem in zaradi pametnega števila miz udobnem vrtu nudi košto, kakršno bi si le želeli od istrskih oštarij. Na Vrhu se pač potrudijo, spečejo bel kruh, nabavijo od kmetov kozji in ovčji sir ter krasen pršut, ki ga režejo na roko, v kuhinji pa razen bobićev, ki imajo tu za razliko od bolj "bogatih" inačic dejansko okus po koruzi, scoprajo tudi kako na prežganki osnovano koprivno juho ali pa govejo okrepčajo z nedevo, iz sira, jajc, moke in malček zdroba narejenim, narezanim žličnikom. Posebnosti, specialitete. Tudi bojda edinstveni, s tremi vrstami sira ali s sirom in pršutom ali z gobami polnjeni fuži velikani. Čeravno smo ravno pri fužih Ilovarjevi še enkrat ugotovili, da je edini imena vredni tartuf le beli tartuf, daje Vrh z obravnavo črnih - na rezine! - pogum zimskim jedcem, ki bodo menda zahtevali, da jim čudodelnega gomolja ne kazijo s smetano. Medtem pa njoki z divjačinskim golažem, teletina ter kozliček, ki se kar topita izpod peke, hrustljav krompir iz pečice, radič in pomidor z vrta, samo potrjujejo skrb za potankosti in širšo sliko. Ki morda trpi zaradi duha po bariku, ki veje iz gospodarjevih belih vin in zaradi industrijskih čokoladnih polivk preko nekaterih sladic, a ki se zna odkupiti z izbiro servirnih posod, jušnikov, pjatov in velepjatov, s platnenimi prti in prtički ter z dosledno ogretimi krožniki. Pošteno. Je omeniti, da so Petohlepi eni zadnje čase sila redkih, ki nudijo jabolčni zavitek in ga ne pogrevajo v mikrovalovki? Ah, blažena istrska izolacija.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje: