Ivan Ilovar

 |  Mladina 23  |  Konzum

Gostišče Denk, Zgornja Kungota

Na bajaderi

  • ocena: 5 / 5

bajadera

bajadera
foto: Pastirica

Od Maribora jo uberite proti Šentilju in na odcepu proti mejnemu prehodu Jurij oziroma Kungoti, potem pa glejte, kdo ima najvišje gnezdo štorklje na vasi. Denk je sicer odprt vsak dan od desetih dopoldne do desetih zvečer, ampak tamladi Gregor kuha samo preko tedna, če se seveda kak dan prej napoveste na telefon 02 656 .35 51.

Specialitete:

slastne uganke in zagonetke iz zakladnice molekularne kuhinje.

Vina:

sicer strokovno podkovano, a glede hrambe vina in svetovanja še šepavo sommeliersko spremstvo. Žganjeljube bodo čudno gledali, ko si bodo za digestiv volili viljamovko ali slivovko.

Z vinom zaliti scenosled osmih plus hodov stane pri Denku okoli 75 € po osebi.

Ilovarjevi smo merili utrip Denku že pred šestimi leti, a odšli bolj presenečeni nad priporočilom kot zadovoljni. Vzrok je dvojni ustroj gostilne, ki konec tedna žanje uspeh z giricami in šniceljni, čez teden pa prepusti kuhalnico domačemu upu Gregorju, katerega tekom šolanj v tujini izpiljene veščine smo zadnjič prav zaradi tega urnika zgrešili. Tokrat je šlo laže - kratek pogovor in naročilo in že je Ilovarjev trio v sredo popoldan sedel za pražnje pogrnjeno mizo. Ker je sreda tudi pravi dan za poroke, nismo ostali prikrajšani niti za živahno čago, lom kozarcev in štajerske duvače družbe, ki je praznovala v glavni obedovalnici, a pozornost je vseeno veljala scenosledu, ki ga je pripravil tamladi Denk. In scenosledu ni bilo ne konca ne kraja, od začetnih grižljajev do finalizacije z mesovjem in zložnega zaključka s sladico, enim mon cherijem in enim after eightom za slovo. Ker se tamladi Denk ubada z molekularno kuhinjo, ki je na temelju znanstvenih izsledkov uvedla nove kuharske metode, in ker se trudi goste animirati z duhovitostmi in igro, je tovrstna poimenovanja skupaj z uvodnim, iz špargljeve in korenčkove penice sestavljenim napačnim jajčkom, vzeti za šalo. In iz sosledja penic, omakic, pestov, pirejev in izvlečkov, ki so spremili to ali ono jed, zaključiti, da ne gre za naključje, temveč za premišljene kombinacije. Ki ponekod, denimo v sozvočju rolade iz kapesant, pikantnega pireja pršuta in pene iz rjavega masla, s sladkobno češpljevo omako podčrtane bajadere iz na sedemdesetih stopinjah pečenega pujčeka ali na kavni omaki predložene pljučne mladega jelena, brbončicam priredijo nesluten spektakel. Slastno, svojsko! Kljub temu, da tamladi Denk ve, kaj sodi skupaj, mu včasih prevlada ta ali oni okus in rabiš razlago, pa tudi glede doslednosti pri izboru surovin, recimo pršuta in mozzarelle, smo Ilovarjevi v dvomih, da sploh ne omenjamo gigantskih amplitud v tempu strežbe ter ogromnih razlik med podhlajenim, a primernim štajerskim vinom in pretoplo in tenko primorsko rdečino. Morda pa bi se Denku glede na izkazano nagnjenje do sladkih kosov mesa prilegla raziskava južnejših vinorodnih pokrajin in kontinentov? Kljub vsemu - eden inovativnejših kuharjev dežele, ki bo težko kogarkoli razočaral.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje: