Ivan Ilovar

 |  Mladina 14  |  Konzum

Turistična kmetija Pri Francki, Baredi nad Izolo

Pri severnih bratih

  • ocena: 4 / 5

z vrta

z vrta
foto: Rudi Jazbec

Namesto da jo uberete po obvoznici, se zapeljite v Izolo in oprezajte, kje se gre v Korte, vrh prvega hribčka že zavijete levo proti Baredom in potem samo za nosom do Francke. Francka greje lonce v petek, soboto in nedeljo, z njo pa se zmenite na 05 642 00 57.

Specialitete:

domač kruh, olive in pršut, goveja juha, mineštre in njoki, sezonsko jurčki in divji šparglji, pečenke, klobase in krače.

Vina:

nekam tenka malvazija in soliden refošk, ki ga lahko skupaj z refoškovim likerjem in domačo marmelado vzamete tudi domov. Če Vam bo rutica dvignila pokrovko, si jo pritrdite nazaj z žižolami.

Pri Francki smo obedovali za nekaj čez 20 € po osebi.

Francko smo izvohali pred leti med rutinskim prečesavanjem terena, a se nam takrat ni zdelo, da utegne odgovoriti na kočljivo vprašanje. Torej - kje, če nočeš zaviti v pizzerijo, na Obali še vidiš jesti domačine? Resda Francka, novogradnja z visokimi stropi in prostorno jedilnico ter teraso, ne stoji na jadranski obali, temveč petnajst minut lagodne vožnje nad njo, ampak z domačini posebej okoli nedeljskega kosila ni nobene zagate. Po vsem sodeč pa za mizo ne vabijo gromozanske porcije, temveč kakovost ponujene košte, in tu ima Francka kaj pokazati. Predvsem s pršutom, panceto, zašinkom, belim kruhom in špasnimi domačimi olivami se lahko meri z južnejšimi istrskimi brati, pa tudi točke iz obveznega sporeda, kakor je goveja juha, v kateri tu plavajo meski, okusen golaž in kompaktni njoki, ji ne gredo slabo od kuhalnice.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje: