Ivan Ilovar

 |  Mladina 46  |  Konzum

Turistična kmetija Ratoša, Goriče

 Pri predavatelju

  • ocena: 5 / 5

talna reja

talna reja
foto: Rudi Jazbec

Proti Goričam je vperjen kažipot s stare ceste med Postojno in Razdrtim, Ratošina pa je prva in najbolj impozantna hiša v vasi. Tastari Ratoše sprejemajo goste vsak dan, a izključno po naročilu. Telefon: 05 753 61 10.

Specialitete:

domač kruh in na roko rezan pršut, panceta, kozja skuta, jote in mineštre, njoki in domača pašta, kožarce in koline, krače in jančki, zelenjava z vrta, presunljive sladice, predvsem pa gobe in tartufi.

Vino:

izvrsten hišni teran, sauvignon iz vipavske kleti in pest buteljk, tudi deserti Šekoranje (Graben) z Bizeljskega. Cvetober žganjic, tudi zvarki familije Knez z antištriginom in čuki-šlukijem vred.

Pri Ratoši smo padli s stola za okoli 6.500 SIT na osebo.

Ne da bi imeli kaj posebej ostrega pripomniti glede prejšnje lege in sheme, ampak - če je že kaj treba, je treba le pozdraviti, da se je gostilna Ratoša, ki se je še pred letom dni nudila v Merčah nedaleč Sežane in se pretežno ukvarjala z jadransko ribo, prekvalificirala v turistično kmetijo in sedaj streže z eko mesovjem, primorsko košto in gniloživkami par vasi od Postojne. Kakor se imajo vse do kolin fejst Ratošini prasci, ki lahko celo poletje in jesen rijejo po blatu in se kopajo v mlaki na svinjskem poligonu pod kmetijo, lahko, posledično, uživajo Ratošini gostje, ko jim gospodar nareže mero rezultatov talne reje, zrelega, dišavnega pršuta, ki takoj spolzi po goltu in zaradi katerega se ni treba spraševati, ali so se tekom let spremenili normativi ali brbončice.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje: