Grega Repovž

Grega Repovž

 |  Mladina 27  |  Uvodnik

Čista lopata in mokra malta

»Debelina nanosa naj bo enakomerna. Pri močnem neposrednem soncu in vetru je treba površino obvezno omočiti in zaščititi z zaščitno zaveso, priporočljivo je tudi vlaženje ometa še dva dni po vgradnji. Za nadaljnjo obdelavo mora biti omet suh. Čas sušenja je odvisen od debeline nanosa in letnega časa ter znaša 10 do 14 dni za vsak cm debeline.«
Navodila za uporabo malte, povzetek s spletne strani Cinkarne Celje

Vse kaže, da bo treba dopolniti navodila za uporabo malte: »Čas sušenja je odvisen od debeline nanosa, letnega časa in bližine volitev. Nanašajte na oprijemljive podlage, pred volitvami pa na vse podlage.« Ni treba biti gradbeni strokovnjak, da bi ugotovil, zakaj je omet v predoru Šentvid odpadel. Saj so povedali vse - nanesli so ga na gladko kovinsko podlago, upajoč pač, da bo zdržalo, pa je vse skupaj zgrmelo na tla.
A zakaj bi kdo naredil tako neumnost? Najlaže je obtoževati izvajalce. Toda izvajalci se navadno držijo pravil in svojega znanja, razen če naročnik histerizira. In vlada je dokončanje predora Šentvid zahtevala histerično.
Zato zadnje mesece - zaradi tega predora so navsezadnje zamenjali ministra za promet in šefa Darsa - v resnici ni bilo več pomembno, kako bo narejen predor Šentvid. Pomembno je bilo, da se ustreže politiki, ki je zahtevala pravočasno odprtje. A Šentvid je le eden od primerov. Iz istega razloga hitijo na gradbišču pediatrične klinike in na vseh drugih.
Politiki - v tem so si res vsi politiki, vlade in stranke podobni - so obsedeni z odpiranjem stavb in cestnih odsekov, pa čeprav ni nobenega empiričnega dokaza, da odpiranje cest res vpliva na izide na volitvah. Celo nasprotno. Več je dokazov, da nima nobenega vpliva. Je Antonu Ropu kaj pomagalo, da je rezal trak na viaduktu na Črnem Kalu pred volitvami leta 2004? Ni. In tudi takrat so gradbeniki tarnali, da je težko kakovostno delati, če je merilo dokončanja posameznega objekta datum volitev.
A odpadli omet v predoru je le nazoren prikaz današnjega hitenja, današnje podrejenosti vsega volitvam. Zdaj ni več pomembno, kako, ni več pomembno, kakšne so posledice, pomembno je, kdaj, torej takoj in pred volitvami. Po svetu se plazita recesija in inflacija, a slovenska vlada predvolilno uvaja davčne olajšave, deli priboljške, povečuje proračunske obremenitve. Ministrica za zdravje obiskuje gradbišče nove pediatrične bolnišnice (mar res nimajo gradbenega nadzornika, ki bi jim poročal?) in javno grozi izvajalcem s penali - pri čemer sama ve, da še ni bil objavljen razpis za opremo bolnišnice in da, četudi bodo gradbeniki vse končali, selitev pediatrije v sodobno stavbo sploh ne bo mogoča pred prihodnjo pomladjo. Toda politika zahteva te zidove, zahteva malto, pa čeprav morda podlaga še ni suha. Ni pomembna kakovost - zdaj so vendar volitve.
Vse skupaj se zdi podcenjujoče do volivcev. Upokojencem, ki bodo dobili draginjski dodatek, je jasno, da je bilo tako odločeno zaradi volitev. Vsem, ki se sicer veselijo res poceni vožnje po avtocestah, je jasno, da so bile vinjete, s katerimi ne bo mogoče pokriti stroškov hitre gradnje avtocest, uvedene le zaradi volitev. In prav tako je vsem resnim opazovalcem ravnanja tožilstva in policije v zadnjih mesecih jasno, da sta intenzivnost in brutalnost podrejena volitvam.
Zadnje mesece so v SDS na vsako vprašanje glede strankinih priprav na volitve odgovarjali, da se v stranki z volilno kampanjo ne ukvarjajo, saj »predsedujejo Evropski uniji«. No, le dan po tem, ko je SDS prepustila predsedovanje Franciji (čudno, tam predseduje država), je stranka predstavila svoj program, strokovni svet stranke in njegove odbore, ki so seveda delo že opravili, slogan in novo podobo. Kdor ob tem pomisli, da se gredo prva vladna stranka in njene izpostave - skupaj z vodstvi policije, tožilstva, javne televizije ... - dejansko že več mesecev predvolilno kampanjo, je seveda zloben, slab človek. Tako kot je slab človek tisti, ki si upa opozoriti na dvojna merila tožilstva, ki je pripravljeno osumljenega tožilca obravnavati kot najbolj zakrknjenega kriminalca povratnika in kršiti vsa pravila ter ga poniževati, hkrati pa tako odločno gledati stran, ko gre za neprimerno bolj vprašljiva dejanja ljudi, povezanih z največjo stranko.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.