Borut Mekina

 |  Mladina 27

Sveta Barbara

Dvojna merila: kdaj bo Barbara Brezigar zahtevala hišno preiskavo pri ministru sedanje vlade, ki je bil ovaden, ovadbo zoper njega pa menda zadržuje v predalu?

Barbara Brezigar na tiskovni konferenci naslednji dan po aretaciji Boštjana Penka, 30. junija

Barbara Brezigar na tiskovni konferenci naslednji dan po aretaciji Boštjana Penka, 30. junija
© Borut Peterlin

»Policija dela in nihče ne bo nikoli vnaprej vedel, kdaj bomo potrkali na kakšna vrata.« To so besede direktorja policije Jožeta Romška, ki jih je izrekel ta teden. Res je. Policija in tožilstvo imata veliko razlogov za spektakularne akcije z vklepanjem v lisice in z zahtevki za hišne preiskave. Zaradi suma zlorabe uradnega položaja bi morala policija, glede na standard iz primera Penko, kmalu potrkati na vrata številnih visokih uradnikov in funkcionarjev, zaposlenih v vladi, generalštabu Slovenske vojske in zakonodajni oblasti. Veliko je namreč različnih ljudi, ki so se v svojem prostem času dobivali z ljudmi, osumljenimi kaznivih dejanj.
V razkritih pogovorih oziroma policijskih prisluhih med gradbeniki ob akciji Čista lopata je pri lobiranju za Vegrad na primer omenjen brigadir Anton Krkovič, nekdanji tesni sodelavec Janeza Janše, ustanovitelj manevrske strukture, nekdanji generalni tajnik in član izvršnega odbora SDS. Kriminalisti pri njem očitno utemeljeno sumijo, da se ukvarja z lobiranjem pri državnih gradbenih poslih, od letališkega stolpa na Brniku do Celovških dvorov. Do danes ni bilo nobenih lisic, nobenih zahtev po preiskavi stanovanja. V gradbeniški aferi so kriminalisti zasledili tudi Boruta Petka, nekdanjega tajnika v kabinetu predsednika vlade, odgovornega za podporo svetovalcem za notranjo politiko in gospodarstvo, danes volilnega svetovalca vladajoče stranke. Tudi Petek naj bi bil lobiral za Vegrad. Ni bilo aretacije, ni bilo lisic. Nekdanji poslanec SDS in nekdanji tržiški župan Pavle Rupar je primer iz zakonodajne veje oblasti. V zadevi Čista lopata je sam priznal, da je direktorici Vegrada Hildi Tovšak, osumljeni podkupovanja, ponujal lobistične storitve pri spornem naskoku na javni razpis za gradnjo brniškega kontrolnega stolpa. Rupar se je pohvalil, da ima njegovo podjetje za lobiranje z imenom Effectus »zelo veliko uglednih strank, velike firme«. In tudi on je lobiral, ko je še prejemal nadomestilo za poslansko plačo. Nobenih lisic, nobene aretacije, nobenega spektakla, nobene zahteve.
V vseh primerih je bilo glede na v primeru Penko postavljen policijski standard veliko razlogov za spektakularne akcije. In vendar policija in tožilstvo v naštetih primerih nista zahtevala odredb za hišne preiskave. Zoran Janković, znan po pravilni napovedi, kdaj bo slamnati lastnik Pivovarne Laško »dobil brke«, je že napovedal, da glavnino aretacij pričakuje septembra, pred volitvami. Morda se bodo tedaj kriminalisti odločili tudi za hišno preiskavo pri Darku Njavru, nekdanjem pripadniku Morisa in tesnem sodelavcu predsednika vlade. Njavro se je namreč štirikrat sešel z Rudolfom Lebanom, ki ga lahko finski ali slovenski preiskovalci osumijo prejemanja podkupnine v zadevi Patria. Bomo morda septembra priča hišni preiskavi pri ministru sedanje vlade, zoper katerega je bila vložena ovadba, ki pa jo v enem od predalov vrhovnega državnega tožilstva že od leta 2004 hranijo na hladnem, kot razkriva Penko v intervjuju za Mladino?
Za zdaj se je spektakularnost, kakršno smo videli pri prvi aretaciji Ivana Zidarja, nadaljevala pri tožilcu Penku.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.