Šturmova izbrana dela

Pravosodni minister, ki se je večplastnih težav v pravosodju lotil udarniško

/media/www/slike.old/mladina/turm_mg_9864_b5.jpg

© Borut Peterlin

'Delo zaposlenih na ministrstvu lahko ocenim z najvišjo možno oceno,' se je ob predvolilni oceni dela ministrstva v tem mandatu pohvalil pravosodni minister dr. Lovro Šturm in dodal, da so delali zelo prizadevno in tudi izpolnili vse naloge, ki so si jih bili zastavili.
Težava ministrstva za pravosodje pa ni v osebju, pač pa v vodstvu. To je že lani spomladi za Mladino poudaril nemški pravni strokovnjak Hans Ulrich Brochert ob koncu svoje svetovalne misije za zmanjšanje sodnih zaostankov pri izvršbi: »Posameznih sprememb zakonov ne more pripraviti samo ena oseba, kot se zdaj dogaja na pravosodnem ministrstvu. Po mojih izkušnjah glede priprave zakonov je to skoraj nemogoče in dvomim, da je tak način dela dovolj resen. Nekateri ministru podrejeni vodje za posamezna področja doživljajo tudi nezdrave časovne pritiske. Posamezne zakonske spremembe morajo pripraviti v nekaj tednih, največ mesecih, čeprav to ni mogoče.« Brochert sicer nikogar ni imenoval z imenom in priimkom, njegove kritike pa so letele predvsem na Šturmovo ekipo: »Nekateri odgovorni, ki so na visokih položajih na ministrstvu, bi morali vedeti, da je za dobro in natančno opravljeno delo potrebnega več časa, drugače bo čez leto ali dve spet treba spreminjati zakon. Gre za napačno pot, boljša pot je gotovo en sam premišljen in velik korak v pravo smer. To sem tudi poudaril, vendar se zdi, da bodo ta opozorila preslišana.« Šturm se je večplastnih težav v pravosodju pač lotil udarniško, ad hoc. Poleg tega se je ukvarjal samo s posledicami in prav nič z vzroki.
Iz spoštovanega pravnika, katerega misli z nekaterih pravnih področij, med drugim s področja človekovih pravic, se še danes pogosto citirajo, se je čez noč prelevil v politika. Nekatere predloge rešitev za težave pravosodja, ki so predvidevali učinke na dolgi rok, je zavrnil prav zato, ker je izbiral samo projekte s predvidenimi takojšnjimi učinki. Oziroma vsaj projekte, katerih učinki naj bi se pokazali pred volitvami. Pa poglejmo, koliko je resnice v vseh teh očitkih njegovi pravosodni politiki.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.