Grega Repovž

Grega Repovž

 |  Mladina 37  |  Uvodnik

Maria pomagaj!

Ko se je urad predsednika vlade v začetku tedna začel hvaliti, kako bo finska televizija Channel 4 naredila intervju s predsednikom vlade Janezom Janšo in mu omogočila, da bo finski javnosti predstavil svojo resnico, je to zvenelo nenavadno. Mar tudi na Finskem obstajajo dobri in zli novinarji? Novinarji, ki Janšo razumejo, in novinarji, ki so itak komunisti in ga le napadajo? Ko je potem počasi prišlo na dan, da bo nastopil v oddaji zabavnega formata (Maria!), v kateri voditeljica (torej Maria) gosti bolj ali manj nenavadne ljudi ali pa stvari pokaže skozi na prvi pogled spačeno optiko, ki pa pogosto razkriva trpko resnico, je bilo jasno, da bo postalo zabavno. No, za nekatere ne, za večino pa.
In ko je v sredo zvečer Channel 4 predvajal prispevek, se je pokazalo, da trditve o nenavadno pikrem finskem humorju niso brez podlage. In Janša je na Finskem v resnici dobil tisto, kar je iskal: če ima s svojim aparatom, v katerega spada tudi nacionalna televizija, lahko za norca celotno Slovenijo in nam svoje vmešavanje v medije predstavlja kot nekaj najbolj vsakdanjega, Finci tega kar tako ne dovolijo. A se ne jezijo - takšne raje postavijo na njihovo mesto. In Maria je to naredila - kar v Sloveniji.
Maria je torej prišla v Slovenijo, pri čemer se je dosledno držala navodil, ki jih je v zdaj tako razvpiti oddaji na finski nacionalni televiziji dal danes že bivši direktor Patrie. Kaj je že rekel? Ni rekel, da so podkupovali, ampak je rekel, da je »Patria sledila ustaljenim praksam v državi«. Tako se temu reče, če ne moreš reči, da nisi dal podkupnine.
In tako kot morajo slovenski vozniki kamionov pred odhodom na pot v kakšno bolj eksotično vzhodno državo nakupiti kave, viskijev in podobnega, za carinike in druge uslužbence, tako je šla v duty free na letališču tudi Maria. Potem je »v skladu z ustaljeno prakso v državi« vsakemu sogovorniku dala »darilo«: najprej Janši, pa notranjemu ministru Mateju, pa generalni državni tožilki Barbari Brezigar. In seveda tudi vsem drugim, s katerimi se je pogovarjala. »V skladu z ustaljeno prakso v državi.« Sporočilo o tem, kaj si avtorica misli o Janševih izpadih, je bilo jasno. In, roko na srce: nihče Janši še ni nastavil tako neizprosnega in učinkovitega ogledala, v katerem bi se tako jasno zrcalilo njegovo razumevanje demokracije.
Ne dvomimo, da bo TV Slovenija, ki je tudi sama napovedovala Janšev nastop pri Marii, s katerim bo pokazal, kako krivična je bila oddaja Resnica o Patrii, prispevek odkupila in ga dala prevesti, ga prvič objavila pred Odmevi na prvem programu, naslednji dan pa še na drugem. Nobenega dvoma ni, da bo tudi za ponovitev veliko zanimanja.
Ob tem je treba eni Janševi ugotovitvi pritrditi: še na Finskem Patrijino podkupovanje Slovencev ni bila velika novica, kaj šele v Evropi. Objavljenih je bilo nekaj notic, agencijskih povzetkov. Patrijino podkupovanje Slovencev je novica postalo šele v trenutku, ko je Janša na finskih novinarjih in institucijah začel izvajati svojo »demokracijo«. Takrat je postal novica - novica evropskih medijev. In kako zlahka so iz Nemčije, Finske in drugih dežel razbrali, da je Janšev refleks tisti refleks starih jugoslovanskih komunistov, ki so vse kritike razlagali z notranjimi sovražniki in od teh zavedenimi tujimi nasprotniki (kaj vse so beograjski mediji pisali o tujih dopisnikih in, danes se morda sliši nenavadno, prevratniških novinarjih iz Slovenije). In točno za to gre: Janša, ki je zadnjih 18 let porabil tudi za stigmatiziranje in etiketiranje vsega in vsakogar, ki mu je prišel na pot pri političnem vzpenjanju, za jugonostalgika, je v štirih letih svoje vladavine Slovenijo pripeljal - nazaj v Jugoslavijo. V čas norih sej, iskanja zarotnikov (tudi Janše, da bo absurd še večji), posebnih pravic za politike prave barve in posebnega odnosa do medijev. Je pa nerodno, če morajo iz tujine opozarjati slovenskega premiera, da je zdaj Slovenija del EU, kjer veljajo neki drugi standardi.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.