Darja Kocbek

 |  Mladina 37  |  Politika

Težko leto

Razmere so izredno negotove, Bruselj je že drugič popravil napoved, Almunia, Trichet in Juncker so vse bolj zaskrbljeni

Evropski komisar za ekonomske in monetarne zadeve Joaquin Almunia je zaskrbljen. Predsednik Evropske centralne banke  Jean-Claud Trichet je zaskrbljen. Cela Evropa je zaskrbljena. A slovenski finančni minister Andrej Bajuk ni zaskrbljen. In predsednik slovenske vlade Janez Janša tudi ni zaskrbljen.

Evropski komisar za ekonomske in monetarne zadeve Joaquin Almunia je zaskrbljen. Predsednik Evropske centralne banke Jean-Claud Trichet je zaskrbljen. Cela Evropa je zaskrbljena. A slovenski finančni minister Andrej Bajuk ni zaskrbljen. In predsednik slovenske vlade Janez Janša tudi ni zaskrbljen.
© Borut Krajnc

Razmere so izredno negotove, je v sredo ob predstavitvi vmesne gospodarske napovedi za EU in evroobmočje poudaril evropski komisar za ekonomske in monetarne zadeve Joaquin Almunia. Potem je razkril, za koliko je evropska komisija letos že drugič zvišala napoved za inflacijo in za koliko je znižala napoved za gospodarsko rast. Novembra bo komisija objavila redno jesensko gospodarsko napoved, a po komisarjevih besedah ga ni analitika, ki bi lahko predvidel, kakšna bo, ali se bodo razmere še poslabšale ali lahko pričakujemo začetek okrevanja. Almunia je v torek, dan prej, preden je razkril novo gospodarsko napoved, govoril v Frankfurtu. Udeležencem konference je dejal, da je leto 2008 težko leto.
Naša gospodarstva se morajo spoprijemati z več globalnimi šoki. Finančna kriza traja dalj, kot smo pričakovali, in le malo je znakov, da gre na bolje. Cene osnovnih dobrin, zlasti energentov in hrane, so v zadnjih mesecih dosegle rekordne vrednosti, zaradi tega se je povečala inflacija in povečali so se pritiski na gospodarsko rast. Čeprav se je inflacija umirila in se je zaradi padanja cen nafte pritisk na cene zmanjšal, ne gre podcenjevati tveganja posrednih vplivov, je opozarjal. Komisar ni skrival, da je zelo zaskrbljen.
Evropska komisija zdaj predvideva, da bo inflacija letos v EU dosegla 3,8 odstotka, ne 3,6 odstotka, kot je bila prepričana aprila. Napoved za evroobmočje je zvišala s 3,1 na 3,6 odstotka, ob tem je Almunia izrazil upanje, da do konca leta ne bo več dosegla 4 odstotkov, kolikor je znašala julija. Podatek za avgust je 3,8 odstotka. Občutno so analitiki v evropski komisiji v vmesni napovedi znižali napoved za letošnjo gospodarsko rast. V vseh 27 članicah EU bo dosegla le 1,4 odstotka in ne 2 odstotka, kakor so predvidevali še spomladi, v evroobmočju so predvidevanja znižali z 1,7 na 1,3 odstotka. V vmesni napovedi evropska komisija objavi zgolj ocene za sedem največjih gospodarstev v EU - Nemčijo, Francijo, Veliko Britanijo, Španijo, Italijo, Nizozemsko in Poljsko -, ki sestavljajo 80 odstotkov gospodarstva EU. Napovedi za Slovenijo torej tokrat ni objavila, nanjo bo treba počakati do novembra.
Trichet svari pred zviševanjem plač
Podobna opozorila kot od komisarja Almunie je bilo v sredo slišati od predsednika Evropske centralne banke (ECB) Jean-Clauda Tricheta. Tudi on ne vidi nikakršnih razlogov za optimizem in predvsem opozarja, da je treba poskrbeti, da ne bi še prilivali olja na ogenj. Da bo inflacija še nekaj časa visoka, je povedal poslancem evropskega parlamenta. Politika, gospodarstvo in družba morajo ravnati odgovorno, ko gre za inflacijo, je že nekaj dni prej v Frankfurtu, potem ko je ECB znižala napoved za gospodarsko rast in zvišala napoved za inflacijo, dejal Trichet. Posvaril je predvsem sindikate, da z zahtevami po uskladitvi plač s podražitvami lahko dodatno podkurijo inflacijo. Podjetja bi višje stroške za plače prenesla v cene izdelkov in storitev, torej na končnega porabnika, zaradi tega s takšnim dvigom plač zaposlenim ne bi pomagali, ampak bi povzročili inflacijsko spiralo oziroma dvigovanje cen in plač na podlagi inflacijskih pričakovanj.
Letošnja inflacija bo v evroobmočju 3,5 odstotka in ne 3,4 odstotka, piše v novi napovedi ECB. Manj kot 2 odstotka bo znašala šele leta 2010, pravi predsednik Jean-Claude Trichet. Šele takrat državljani članic evroobmočja spet lahko pričakujejo stabilne cene, pojasnjuje. Tudi napoved za prihodnje leto je ECB popravila. Letna stopnja inflacije bo takrat po sedanjih predvidevanjih 2,6 odstotka in ne 2,4 odstotka, kot je napovedala v junijski napovedi. Trichet je pojasnil, da bo inflacija v evroobmočju letos in prihodnje leto višja, kot je ECB predvidevala do zdaj, predvsem zaradi dviga cen energentov, manj tudi zaradi podražitev hrane in storitev.
Tretji mož, ki je ta teden - enako kot Trichet v evropskem parlamentu - kritično ovrednotil gospodarske razmere v EU ter svaril pred inflacijo in upadanjem gospodarske rasti, je predsednik evroskupine Jean-Claude Juncker. Ker je predsednik vlade in finančni minister Luksemburga, se je obrnil predvsem na vlade držav članic in jih pozval k ukrepanju v okviru možnosti, ki jim jih zagotavlja stanje javnih financ oziroma proračuna. Kdor si je v proračunu v dobrih časih zagotovil rezervo, jo zdaj lahko uporabi, je Almunijevo, Trichetovo in Junckerjevo skupno sporočilo, pa tudi, da na vidiku še ni nikakršnih znakov, da bi se sedanja usmeritev obrnila na bolje. Vsi trije so po funkciji v svojih napovedih zelo previdni, skrb pokažejo, ko so razmere že zelo resne.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.