Grega Repovž

Grega Repovž

 |  Mladina 38  |  Uvodnik

Premagati sebe

Ločnica je na teh volitvah zelo trdo postavljena. Ne trdimo, da na preteklih ni bila - volilni spopad se vedno močno zaostri, vedno se volilno telo spolarizira. To seveda ne velja le za Slovenijo. Vendar pa tokrat ne gre za ideološke razlike, za desno-levo opredeljevanje, za opredeljevanje do zgodovine, druge svetovne vojne, komunizma. Celo več: naštete teme so v tej volilni kampanji odrinjene na rob, preprosto niso bile prisotne. To je na prvi pogled dobro. A le na prvi pogled
Za Janeza Janšo ali proti njemu - to je namreč osnovna opredelitev vsakega volivca. Ni nelogična. Obdobje aktualne vlade je namreč Slovenijo močno zaznamovalo. Nekatere je navdušila. A dejstvo je, da Slovenci nikoli nismo tako natančno vedeli drug za drugega, kako kdo vidi oblast. Vlada Janeza Janše je v vseh preteklih letih zastopala stališča, do katerih so se ljudje opredeljevali na vseh ravneh. Pa ne gre le za stališča: le malo družbenih področij je ostalo od oblasti nezaznamovanih. Danes starši vedo, kakšna politična stališča zagovarja ravnatelj šole. Danes redni kupci pogosto vedo, kako razmišlja prodajalka v domači trgovini. In malodane vsak pozna nekoga, ki je v času te oblasti izrazito napredoval zaradi svojih političnih preferenc ali pa je, ne glede na rezultate svojega dela, izgubil svoj položaj. Spomnimo se prvega leta, izživljanja nad Kinoteko in Pedagoškim inštitutom ... menjav direktorjev, ki so zaradi osebnih razlogov odstopali en za drugim, urednikov, ki so bili zamenjani, javnih uslužbencev, ki so bili prestavljeni v kletne prostore ministrstev. Veliko človeškega kapitala je šlo zaradi kapricioznosti oblastnikov za vedno na obrobje. Veliko se jih nikoli več ne bo vrnilo na funkcijo, ki bi bila vsaj minimalno politično občutljiva.
A biti proti Janši ni dovolj. Danes namreč ni bistveno vprašanje, ali bo na oblasti ostal Janez Janša. Neprimerno bolj pomembno je, ali se bo Slovenija koncepta razmišljanja, ki je bil v času te vlade vpeljan oziroma uveden kot edini pravi, lahko znebila. Če koncept ostane, potem je vseeno - potem lahko ostane tudi Janša.
Ta vlada je namreč odprla mnogo vrat, ki bi morala politiki ostati zaprta. Če bo vlado prevzela nova politična ekipa - tik pred volitvami sta še vedno odprti obe možnosti -, bo njen prvi test prav sposobnost upreti se tem odprtim vratom in danes tako ustaljenim načinom delovanja. Nobena oblast ni imuna na tovrstne slaščice. Jaša Zlobec, eden najbolj lucidnih slovenskih intelektualcev in politikov, je v začetku 90. let dejal, da je oblast kot luč, ki daje svetlobo, privlači pa tudi vešče. Iz česa si nastal, je odvisno od genetike - v kaj se boš spremenil, pa od politike, je trdil satirik Stanislaw Jerzy Lec.
Seveda stvari niso preproste. Kaj na primer narediti z javno televizijo? Kako preprečiti, da bi jo še kdaj kdorkoli tako zlorabljal? Ni malo modrih ljudi, ki ocenjujejo, da je nacionalna televizija tako zavožen projekt, da se ne da popraviti. Porušeni so notranji temelji in zaupanje. Vse ljudi so prešteli in oštevilčili. A taka, kot je, pomeni politično orodje za vsakršno oblast. Podobno je v drugih ustanovah.
Ni torej dovolj zmagati - treba je premagati še sebe in svoje apetite. To je tisti test, na katerem je sedanja oblast pogrnila. Lahko bi pisali tudi o tem, da so na tem testu padale tudi njene predhodnice. Seveda so. A nobena ni šla tako daleč, nobena ni tako zlahka prestopala temeljnih postulatov demokratične družbe.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.