Grega Repovž

Grega Repovž

 |  Mladina 39  |  Uvodnik

Deveta vlada

»Od antike naprej je znano, da kdor ne zna prenesti poraza, ne zasluži zmage. In kdorkoli je pridobil zmago, mora izkazovati velikodušje, primerno zmagi. Skratka, vse to so stare stvari in vse to je tudi za nas aktualno. Na žalost, kolikor sem lahko spremljal, v Sloveniji na zadnjih volitvah nismo imeli ljudi, ki bi znali dobro prenesti poraz, in iz tega so izšle določene težave. Želim si, da tega letos ne bi bilo in da bi se pogovarjali resno, brez etiketiranja, brez teorij zarot, na način, ki bi omogočal resnično dobro sodelovanje za naprej.«
Predsednik republike Danilo Türk, 24. septembra, v New Yorku

Včasih se res zdi, da je sedanji predsednik Türk padel z nekega drugega planeta. Planeta uglajenosti in dostojnosti. Pa nočemo reči, da je medel: nikakor. Ker v bistvu je slovenski politiki sporočil: »Vi tam, obnašajte se, obrišite si solzice, sperite si mivko, država ni peskovnik, vi tam na drugi strani pa se niti slučajno ne napihujte kot žabe.«
In sporočilo je kar pravo. Volitve so mimo. V zadnjih mesecih se je ves svet znašel v gospodarskem kaosu, v katerem guvernerji narodnih bank, te hladne kocke ledu, ki nikoli na nič vidno ne reagirajo in jih nikoli nič ne spravi iz tira, hodijo naokrog zariplih obrazov. Razmere so resne, zdravilnih receptov še ni na vidiku, za zdaj vsi le lajšajo bolečine. In odmerki protibolečinskih zdravil se le še povečujejo. Za nekaj časa pomaga, to pa je tudi vse. Kako se bo končalo, si ne upa napovedati nihče.
A gospodarska kriza se po državah širi kot bojni strup iperit: je brez vonja, okusa in barve. Ko pride, je že prepozno. Ravno ko se v neki državi začnejo hvaliti, da jih je kriza obšla, že ta udari z vso močjo. Udarila je po Danski, zdaj je uradno že v recesiji. Tolče po zvezdi Evrope, Irski. Estonci so že globoko v krizi. Nemški avtomobili ostajajo na tovarniških parkiriščih, tudi visoki popusti vse manj zaležejo. O Veliki Britaniji, tako vezani na ZDA, ne bomo izgubljali besed. Italija se seseda, propadajo nacionalni šampioni. ZDA so svoj finančni inženiring razširile po vsem svetu in ves svet danes čuti posledice njihovega neoliberalizma.
In v teh razmerah Slovenija nima časa ne za morebitne napihnjence, ki bi preigravali, kdo bo več iztržil na koalicijskih pogajanjih, ne za razočarane užaljence, ki bi svoj poraz poskušali skriti z morebitnim ustvarjanjem izrednih razmer. Slovenija potrebuje čim prej polno operativno vlado, ki bo nemudoma nadaljevala, če smo do odhajajoče vlade prijazni, oziroma začela, če smo zoprno natančni, aktivnosti, ki bodo čim bolj nevtralizirale vse tisto, kar se vali proti nam.
Časa je torej malo. Neuradni kandidat za mandatarja za sestavo vlade Borut Pahor je za podpredsednika vlade napovedal Mitjo Gasparija, enega najboljših ekonomistov v državi. To je dober obet - a za zdaj le obet. Načelno gre namreč pri izbiri ministrov za preveč pomembno zadevo, da bi lahko mirno opazovali morebitno trgovanje med strankami in morebitno nagrajevanje zaslužnih strankarskih veljakov za njihovo preteklo potrpežljivost in predvolilni trud. Nekateri izmed nakazanih kandidatov so obetavni, prenekateri pa je vsega nezaupanja vreden. O imenih sicer ta trenutek ne gre razpravljati: nekatera so v javnost lansirana zato, da bi se preveril javni odziv, nekateri so se v javnost lansirali kar sami, nekateri so se na seznamih preprosto znašli zato, ker jih je kdo kar tako omenil.
Zakaj poudarjamo hitrost? Janez Janša je tisti mandatar za sestavo vlade, ki mu je leta 2004 uspelo vlado hitro sestaviti. A besedica hitro je lahko zavajajoča. Volitve so bile 3. oktobra. Nato se je konstituiral državni zbor in izvolil organe. Ko se je to zgodilo, je predsednik republike Janez Drnovšek predlagal Janeza Janšo za mandatarja. Ko je Janša dobil mandat, je začel formalne pogovore o sestavi vlade. Novo vlado je nato Slovenija dobila 3. decembra. Z drugimi besedami: če bodo vsi postopki potekali hitro, bomo novo vlado dobili v dveh mesecih. V zaostrenih mednarodnih gospodarskih razmerah sta dva meseca dolgo obdobje. Ne smemo namreč pozabiti, da bomo takrat novo vlado šele dobili.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.