Borut Mekina

 |  Mladina 47

Redefinicija odnosov

Manj visoke politike pri mašah, nižje subvencije katoliškim medijem, manj cerkvene promocije znanosti ter manj duhovnikov v vojski in policiji

Bivša vlada je Blejski otok pod pretvezo, da gre za poravnavo pred strasbourškim sodiščem, podarilo RKC. Ta za vstop nanj že pobira vstopnino.

Bivša vlada je Blejski otok pod pretvezo, da gre za poravnavo pred strasbourškim sodiščem, podarilo RKC. Ta za vstop nanj že pobira vstopnino.
© Matej Leskovšek

Javnost se je še pred leti spraševala, ali se generalni direktor policije Marko Pogorevc lahko udeleži maše v uradni policijski uniformi, letos pa ni več nikogar motilo, ko je poveljnik brigade v bazi v Cerkljah ob Krki vojaka in vojakinjo civilno poročil v prostoru, zaznamovanim z razpelom, simbolom krščanstva. Poroko med državo in RKC so na svoj način zaznamovali tudi najvišji politiki, ki so se v velikem številu udeleževali maš, kot tudi najvišji cerkveni dostojanstveniki, ki so pri mašah hvalili politike. Novi nadškof Alojz Uran je takoj po imenovanju dejal, da je imela Slovenija leta 1991 »sposobne ljudi na pravem mestu« in da je v osamosvojitev vtkana tudi molitev. Kasneje je v brezjanski pridigi pohvalil prizadevanje vlade za pluralizacijo medijskega prostora, na večeru Gorenjskega glasa pa Branka Grimsa osebno za »pokončno držo pri zagovarjanju novega zakona o RTV«. Fraza, s katero RKC opisuje odnos med vladajočo politiko in cerkvijo v preteklih štirih letih, se imenuje »pozitivna laičnost«. Skrbi jo, da se bo v prihodnjih štirih letih, pod novo vlado Boruta Pahorja, v državi ponovno uveljavila laicistična, ideološka in njej sovražna interpretacija načela ločenosti države in vere.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.