Urša Marn

 |  Mladina 47

Zapor, iz katerega nočeš pobegniti

V avstrijskem mestu Leoben so zgradili enega najbolj humanih zaporov na svetu

V zaporu Leoben, ki mu domačini pravijo tudi VIP-zapor, je prostora za 205 zapornikov, najdaljša zaporna kazen pa je 18 mesecev.

V zaporu Leoben, ki mu domačini pravijo tudi VIP-zapor, je prostora za 205 zapornikov, najdaljša zaporna kazen pa je 18 mesecev.
© Paul Ott

Večina ljudi si zapor predstavlja kot siv, temačen in umazan objekt. Toda 52-letni avstrijski arhitekt Josef Hohensinn je dokazal nasprotno: zapor lahko ponudi udobje hotela s petimi zvezdicami, ne da bi zaradi tega trpela varnost.
Pred štirimi leti so v avstrijskem mestu Leoben, nekaj deset kilometrov iz Gradca, po načrtih biroja Hohensinn Architektur zgradili enega najsodobnejših in najbolj humanih zaporov na svetu. Pravzaprav ne gre samo za zapor, ampak za ogromen pravosodni kompleks, v sklopu katerega so v pičlih dveh letih zgradili tudi novo sodno stavbo z okrajnim in okrožnim sodiščem ter s prostori za tožilstvo. Kompleks so namenoma umestili na vzpetino ob rob gozda, od koder je odličen razgled na mesto in bližnje hribovje. Že ta podatek veliko pove o konceptu, za kakršnega sta se odločila naročnik in arhitekt. Na zapor niso gledali kot na prostor represivnega nadzora, bolezni in smrti, ampak kot na servisni objekt, ki zapornike tudi skozi arhitekturno estetiko spodbuja h komunikaciji in resocializaciji. Na zunanjem obzidju zapora je vrezan stavek: »Vsi ljudje se rodijo svobodni in imajo enako dostojanstvo in enake pravice.« Gre za navedek iz prvega člena splošne deklaracije o človekovih pravicah, ki so jo Združeni narodi sprejeli decembra 1948. Ta skoraj biblični zapis obiskovalce in osebje vsak dan opominja, da je še posebej v zaporu, kjer je posameznik v najbolj neposrednem stiku z močjo države, treba dosledno spoštovati človekovo dostojanstvo.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.