Urša Marn

 |  Mladina 48  |  Politika

S stanovanji nad recesijo?

Vlada naj bi stanovanjsko stisko po eni strani reševala z oddajo neizkoriščenih zasebnih stanovanj, po drugi strani pa z gradnjo tržnih stanovanj, ki bi jih prodajala na obroke

Soseska Celovški dvori v Ljubljani, kjer ljubljanski stanovanjski sklad na razpisu ponuja neprofitna najemna stanovanja

Soseska Celovški dvori v Ljubljani, kjer ljubljanski stanovanjski sklad na razpisu ponuja neprofitna najemna stanovanja
© Borut Krajnc

Vladne stranke razmišljajo o nekaj pomembnih spremembah na področju stanovanjske politike, saj so te nujne zaradi aktualne finančne krize in zastoja na nepremičninskem trgu. Tako so v koalicijskem sporazumu napovedale ustanovitev sklada prehodnih najemnih stanovanj po zgledu Švedske. Sistem predvideva, da bi mladi glede na število otrok prehajali iz enosobnih v večsobna najemna stanovanja, pri čemer bi se stanovanjski fond vedno znova obnavljal. Ideja je bila v koalicijski sporazum vključena na predlog največje vladne stranke SD, ki se tudi na področju stanovanjske politike zgleduje po skandinavskih državah. A ne gre za isti sistem: tam fond prehodnih stanovanj sestavljajo pretežno nova stanovanja, medtem ko naj bi ga pri nas sestavljala predvsem že obstoječa, a prazna stanovanja, ki so večinoma v zasebni lasti.
Po neuradnih podatkih naj bi bilo v Sloveniji praznih nekaj deset tisoč stanovanj. Ta številka je pretirana, saj je treba upoštevati, da lastniki domnevno prazna stanovanja oddajo na črno. A četudi je praznih samo nekaj tisoč stanovanj, bi bilo škoda, da tega potenciala ne bi izkoristili. V Ljubljani na primer kljub pospešeni gradnji v zadnjih dveh letih še vedno primanjkuje vsaj 1500 stanovanj. Toliko prosilcev je namreč na lanskem razpisu Javnega stanovanjskega sklada mestne občine Ljubljana izpolnjevalo vse pogoje za dodelitev neprofitnega najemnega stanovanja, pa do stanovanja niso prišli.
Da je stanovanjska stiska najhujša v Ljubljani, kažeta dva podatka: da je tu največji razkorak med tržno in neprofitno najemnino, hkrati pa tudi največje število upravičencev do neprofitnega najemnega stanovanja. Kako hudo je, pričajo podatki iz razpisa, ki se bo zaključil čez slaba dva tedna in na katerem ljubljanski stanovanjski sklad ponuja tristo neprofitnih najemnih stanovanj v ljubljanski soseski Celovški dvori ter na drugih lokacijah v Ljubljani in na Vrhniki. Že v prvih dveh tednih je bilo na skladu dvignjenih več kot 1700 obrazcev za prijavo, k temu pa je treba prišteti še vse tiste prosilce, ki so obrazec sneli s spletne strani. V vodstvu sklada sklepajo, da se bo na razpis prijavilo vsaj 2500 prosilcev. Razlog za veliko zanimanje se verjetno skriva tudi v tem, da je kar tretjina razpisanih stanovanj namenjena samskim osebam, torej kategoriji, ki je bila doslej bolj ali manj spregledana.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.