Jure Trampuš

 |  Mladina 3  |  Politika

Pahorjev popravni izpit

Bo Borut Pahor spoštoval načela pravne države ter podprl ministrico Katarino Kresal in njenega sekretarja Gorana Klemenčiča?

Državni sekretar na ministrstvu za notranje zadeve Goran Klemenčič stiska roko Aleksandru Todoroviću, enemu izmed predstavnikov izbrisanih na sprejemu pri ministrici Kresalovi, 20. januarja.

Državni sekretar na ministrstvu za notranje zadeve Goran Klemenčič stiska roko Aleksandru Todoroviću, enemu izmed predstavnikov izbrisanih na sprejemu pri ministrici Kresalovi, 20. januarja.
© Borut Peterlin

»Vladavina prava, ne ljudska volja, je edini in najpomembnejši korektor dveh demokraciji lastnih anomalij: diktature javnega mnenja in oblastne koruptivnosti izvršilne veje oblasti,« je pred slabim letom dni v Mladini razmišljal Goran Klemenčič, ki je bil takrat še predavatelj kazenskega prava na Fakulteti za varnostne vede. »Nekdanji ameriški predsednik Andrew Jackson, ki se ni strinjal z odločitvijo vrhovnega sodišča, je nekoč sodnikom dejal: sprejeli ste sodbo, a kje so vaše policijske enote, da jo boste uveljavili? Jacksonov duh že nekaj let straši tako v Sloveniji (ne pozabimo izbrisanih) kot v čezmejni Koroški!« Klemenčič je pač trdno prepričan, da je pravo prevlada moči logike nad logiko moči, razuma nad silo. In da tudi zato v demokratičnih državah obstajajo ustavna sodišča. »Oblast, ki ne izvrši odločbe ustavnega sodišča, se v tem pogledu v ničemer ne razlikuje od nasilneža, ki si svoje vzame s palico namesto z argumentom
Intervju o vladavini prava je nastal lansko poletje. Od takrat se je zgodilo veliko stvari. Bile so volitve, padla je Janševa vlada, Klemenčič pa je kljub temu, da se je politike otepal, postal državni sekretar na ministrstvu za notranje zadeve. Iz strokovnjaka in univerzitetnega predavatelja se je (začasno) prelevil v politika.
Se je sedaj retorika državnega sekretarja spremenila, je Klemenčič zaradi nove vloge svoje vztrajanje pri vladavini pravne države zamenjal s političnim pragmatizmom? Kot kaže, ni - prva večja naloga, ki sta se je na Štefanovi lotila Klemenčič in njegova šefica Katarina Kresal, so izbrisani, prebivalci Slovenije, ki so nekoč ostali brez stalnega bivališča, država pa je ali nanje pozabila ali pa je iz njihovih usod in lastne napake kovala politične koristi. Zaveza o ureditvi izbrisanih je zapisana v koalicijski pogodbi, v njej pa je omenjen tudi zakon, ki naj bi uresničil presojo ustavnih sodnikov. »Ustavne odločbe se bomo držali kot pijanec plota,« je decembra obljubil Klemenčič in to obljubo so na ministrstvu te dni začeli praktično uresničevati.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.