Grega Repovž

Grega Repovž

 |  Mladina 13  |  Uvodnik

Naslednik Vlačič

Ko je kongres SD pred slabima dvema tednoma za podpredsednika izvolil Patricka Vlačiča, je politična teža prometnega ministra nemudoma zrastla. Za to je več razlogov. Prvo je izraženo latentno pričakovanje, da naj bi si z izvolitvijo Vlačič tlakoval pot na predsedniško mesto v največji politični stranki, ki ga je podžgala tudi napoved predsednika SD in premiera Boruta Pahorja, da na naslednjih strankinih volitvah ne bo več kandidiral za predsednika. Oboje je tako oddaljeno, da je z današnjega vidika verjetnost uresničitve v resnici zelo majhna. Pahor si lahko vedno premisli, Vlačiču pa lahko že kot ministru spodrsne. Drugi razlog je domnevni Vlačičev primat med mlado povzpetniško gardo v stranki in s tem tudi v stranki. A če je Vlačič res vse to, kar smo našteli, in če navedeno moč res ima, je že v tem trenutku relevanten politik. Zato si zasluži posebno pozornost javnosti.
Vlačič sam sicer ni ne mladopolitik ne povzpetnik, ki se je odločil poskusiti v politiki. Dejansko je v politiki že dolgo, tudi aktivist je bil vedno. Če gre verjeti političnim sopotnikom, je bil Vlačič eden izmed tistih študentov, ki so s transparentom »Janša, ne nas tepst« stali sredi množice, ki je po Depali vasi demonstrirala pred parlamentom, ko so leta 1994 zaradi prekoračitve pooblastil odstavljali ministra Janšo. Če je mladi gardi največje politične stranke mogoče že v očeh razbrati le ambicioznost in pragmatičnost, očaranost z oblastjo, močjo in politiko (vidi se jim, da ni važno, kaj bi, samo da bi, pravi skeptična članica stranke), bi bilo vse to pripisati Vlačiču krivično in prehitro. A oblast ima svojo moč, politika pa kvari ljudi.
Vlačiču v tem trenutku domnevna moč - obvladovanje omenjene mlade garde v stranki - dejansko predvsem škoduje. Ker pripisane moči ne zavrača, ampak se mu zdi celo, čisto človeško, malce fino, da se mu ta moč pripisuje (naj je res ali ne), s tem prevzema tudi odgovornost zanjo. In prav s tem se je Vlačič že ujel na prve, začetniške in lastne limanice. Ko danes opazujemo, kako prav ti ljudje iz stranke stegujejo roke po državnih službah in poslih, to nenadoma postaja način delovanja Vlačičeve linije v stranki, s tem pa tudi Vlačiča samega - naj je res ali ne. In če se bo uresničila napoved, ki je prav tako ni zanikal, da bo postal Pahorjev namestnik, bo nanj padlo še vse drugo. Pahor namreč sam ves čas ponavlja, da se s stranko »zaradi krize« zdaj nima časa ukvarjati in da bo to prevzel namestnik. S tem argumentom se tudi vprašanj o porajajočem klientelizmu Pahor izogiba (kar politiki sicer počnejo), a tudi v ozadju se ne zdi, da zoper njega reagira. A teh informacij je v javnosti vse več. Na namestnika Vlačiča bo tako padlo tudi vse to. Ker premier »zaradi krize« na to vprašanje ne bo »poznal« odgovorov, jih bo pač moral iskati njegov namestnik. Na primer: zakaj stranka tolerira, da je minister za finance Franci Križanič za svetovalca za komuniciranje z javnostjo za kar 40.000 evrov na leto najel ravno človeka, ki je delal kampanjo stranke na volitvah in ki mu je stranka ostala dolžna denar.
Vlačiča izpostavljamo namenoma - predvsem zato, da bi pokazali, da se na vladajočo stranko počasi lepijo nevarni očitki. Pri čemer največja stranka spregleduje, da so bili prav tovrstni očitki tisti, ki so zlomili podporo prejšnji vladi in prejšnjemu premieru. Janša je ekstremno podporo, ki jo je imel po volitvah leta 2004, začel resno izgubljati po tem, ko je javnost uvidela, da je tudi SDS državo razumela kot podaljšek stranke, kot samopostrežni servis za strankarski aparat. Če torej Pahor in Vlačič resno mislita, potem se bosta morala s tem začeti ukvarjati. Drugače jima nobena podpora na strankarskih kongresih in sprevodih različnih internih gard ne po pomagala. Ker bosta izgubila tisto glavno podporo, ki jo dajejo državljani na volitvah. Vlačič pa tudi ne bo prvi naslednik, ki ne bo nikoli napredoval na višje mesto od - nasledniškega.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.