Staš Zgonik

 |  Mladina 15  |  Družba

Sijaj, sijaj, sončece

Izkoriščanje sončne energije postaja vse bolj razširjeno in dostopno, hkrati pa tudi priljubljeno med investitorji

Fotonapetostna elektrarna Energetike Vransko, sestavljena iz strešnega in fasadnega dela (prva zgradba v Sloveniji) ter prosto stoječega sledilnika. Skupna moč 35 kW.

Fotonapetostna elektrarna Energetike Vransko, sestavljena iz strešnega in fasadnega dela (prva zgradba v Sloveniji) ter prosto stoječega sledilnika. Skupna moč 35 kW.
© Borut Krajnc

Skupaj z drugimi obnovljivimi viri energije je tudi izkoriščanje sonca za proizvodnjo električne energije v zadnjih letih skokovito poraslo. Po podatkih Evropske zveze fotonapetostne industrije (EPIA) se je skupna svetovna inštalirana moč fotonapetostnih modulov v letu 2008 v primerjavi z letom prej povečala za več kot 50 odstotkov, na 15 gigavatov (GW). Največ, skoraj polovico, je k temu povečanju prispevala Španija, kjer se je v enem samem letu inštalirana moč početverila, s približno 700 megavatov (MW) na 3,2 GW. Vodilna po izkoriščanju sončne energije ostaja Nemčija, ki je imela konec leta inštalirano moč nekaj več kot 5,3 GW, torej več kot tretjino vse svetovne kapacitete. Nemčija naj bi se sicer po pričakovanjih v letošnjem letu vrnila tudi na prvo mesto po na novo inštaliranih zmogljivostih, predvsem zato, ker je španska vlada z letom 2009 gradnjo novih kapacitet omejila na 500 MW na leto. V Sloveniji trenutno inštalirana moč znaša približno 1,8 MW, sončne elektrarne pa k skupni letni potrebi po električni energiji prispevajo manj kot promil.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.