Borut Mekina

 |  Mladina 21

Kdo zmore več?

Bivši predsednik vlade za boj proti krizi predlaga življenje na kredit. Toda ali ni prav on te priložnosti že zapravil?

Predrage vinjete. Predraga reforma javnih plač. Prevelika zadolžitev Darsa. Ali Slovenija še zmore več?

Predrage vinjete. Predraga reforma javnih plač. Prevelika zadolžitev Darsa. Ali Slovenija še zmore več?
© Borut Krajnc

Uradnemu programu reševanja gospodarskih razmer se je pridružil še »konkurenčni« program SDS. S sloganom »Slovenija zmore več« SDS vlado obtožuje, da bo državo s prepočasnim delovanjem pahnila v razvojni zaostanek. Toda težava, ki jo ima SDS, je še vedno preteklost. Dejstvo je, da se je Slovenija v mandatu prejšnje vlade naglo zadolžila in sprejela nekatere ukrepe, ki so bili za čas konjunkture popolnoma neprimerni, zaradi česar je danes manevrski prostor hudo zožen. Ni res na primer, kot trdi Janez Janša, da so se zadolžili predvsem zasebniki, na katere vlada ni imela vpliva. Prejšnje finančno ministrstvo je v trenutku visoke gospodarske rasti in vstopa v EU, ko so se krediti tako ali tako pocenili, bankam namenilo ogromno svežega kapitala, namesto da bi zadolževanje zaviralo, kot je bilo načrtovano pred vstopom v evroobmočje. Spomnimo se Darsa, ki je na kredit zgradil toliko avtocest kot še nikoli prej, pa vinjet, ki jih je ministrstvo za promet tik pred volitvami izdalo zgolj na podlagi raziskave javnega mnenja. Pa predrage reforme plač javnih uslužbencev, za katero se je vlada odločila navkljub nasprotovanju urada za makroekonomske analize.
Poceni posojila so bila razlog za tajkunske prevzeme in novo izčrpavanje podjetij. Od gospodarske rasti so imeli dobičke predvsem gradbeniki in finančni sektor, ne pa srednji ali nižji sloj, ki sta ga nato prizadeli še inflacija in davčna reforma, pisana na kožo bogatejših.
Največjim državnim podjetjem nazadnje tudi neverjetna gospodarska rast in davčni odpustki niso pomagali. Nadzorniki, pogosto tisti člani koalicijskih strank, ki niso bili izvoljeni v parlament, in politično preverjeni predsedniki uprav so sprejemali pogubne odločitve. Hit, Luka Koper, Petrol, Intereuropa. Ali pa Dravske elektrarne, ki so zašle v težave, ko je njihovo prejšnje vodstvo, ki je bilo blizu kabinetu bivšega predsednika vlade, namenilo 21 milijonov nezavarovanega kredita mariborski nadškofiji. Janša v alternativnem programu boja proti krizi sedaj predlaga nov val zadolževanja. Ali Slovenija resnično zmore prenesti še več? Še več od tega, že naštetega?

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.