Grega Repovž

Grega Repovž

 |  Mladina 24  |  Uvodnik

Zadnja priložnost

Besedna zveza zadnja priložnost za vlado je bila v dneh po evropskih volitvah večkrat uporabljena. Vlada da je dobila zadnje opozorilo volivcev, pa čeprav jo je koalicija sestavila šele pred sedmimi meseci. Morda je res zadnja priložnost, morda jih bo vlada dobila še mnogo. A nekaj je gotovo: tisti, ki bi nedvomno morali misliti, da so od volivcev dobili zadnjo priložnost, so namreč prav ministri. In prvi med njimi predsednik vlade. A namesto tega se je ta teden še minister Vlačič malo popeljal z modrimi lučmi po sredini primorske avtoceste. V bistvu je pri tem skorajda vseeno, da je kršil zakon: predvsem tega normalni ljudje ne počnejo. Je nabuhlo, oblastno. Kot prevažanje Ruplove žene po opravkih z državnim vozilom, na primer.
Seveda ne mislimo, da ekscesnost postaja model delovanja te vlade. Opozarjamo pa, da vlada tako po svoji krivdi kot zaradi zaostrenih razmer zelo hitro izgublja oziroma lahko izgubi kredibilnost. In ko se bo to zgodilo - in ne bo se prvič, ne nazadnje se je to zgodilo tako Janši kot Ropu -, bo javnosti postalo preprosto vseeno, kaj vlada res počne in ali niso morda kakšni njeni zakoni ali drugi predlogi dobri. Javnosti bodo šli pač na živce vsi po vrsti, že zdaj je razočaranih in ogorčenih veliko - pa čeprav ni le vlada kriva za to razpoloženje. Funkcija ni tista, ki nekomu da avtoriteto. In vse, kar v resnici vlado dela vlado, ministre pa ministre, je njihova elementarna osebna kredibilnost. Ko je ni, je vse težje izpeljati in uveljaviti. In vladi je uspelo v teh sedmih mesecih zapraviti pomemben del kredibilnosti. Zato besedne zveze zadnja priložnost vlada ne bi smela podcenjevati, ker se zdi, da je tokrat to sporočilo zelo nedvoumno in trdo. Z drugimi besedami: morda je čas, da predsednik vlade skliče tudi kakšno srečanje ministrov, ki ne bo namenjeno javnosti, ampak resnemu pogovoru. Morda je tudi čas, da izvede zamenjavo tistih ministrov, ki so problematični, če ne kritični. Pahor si ne more več zatiskati oči pred lastno podobo in podobo vlade, ki jo vodi, ampak mora začeti ukrepati. Nobenega dvoma ni več, da je finančni minister France Križanič na primer šibka točka vlade. Pahor se dela, kot da tega ne vidi, pri čemer gre za v kriznem obdobju ključnega ministra. Pa Križanič ni edini problem te vlade.
Pahor mora zelo kmalu dati jasno sporočilo javnosti, da je učnega obdobja vlade konec. A ne le to: tudi dejansko se mora to obdobje končati. To pa ne velja le za ravnanje vlade, ampak celotne koalicije. Morda bi se koalicijski poslanci in člani vlade, danes še vedno tako nekritični do sebe, lahko ozrli le čez mejo in si ogledali oba nesrečna konca Prodijevih vlad. Vse to, kar se dogaja danes levi vladi v Sloveniji, smo že videli. In zanimivo: tudi pri sosedih so bili strankarski veljaki prepričani, da to ne more povzročiti večje škode, in so s svojim medsebojnim obdelovanjem nadaljevali, predvsem pa se nikakor niso znali izogniti ravnanju, ki jim je v javnosti odvzemalo in uničevalo kredibilnost.
Morda se iz steklenega dvora nad prestolnico, ki ga je dal za predsednika vlade (torej sebe) izdelati bivši premier Janša, res ne vidi vrenja, ki ga s svojimi ravnanji povzroča vlada. A to ne more biti opravičilo. To le pomeni, da se je tudi sam Pahor - kot je bilo večkrat opozorjeno v preteklih mesecih - obkrožil z ljudmi, ki mu niso zmožni pripraviti resne in verodostojne slike. Ne bi se zgodilo prvič: tudi pokojni predsednik Janez Drnovšek se je v nekem obdobju obkrožil z ljudmi, ki mu niso bili zmožni verodostojno svetovati. Ki mu niso znali na primer povedati, da je nakup letala falcon neumnost, predvsem pa, da ko neka neumnost pride na dan, te neumnosti ni mogoče utemeljevati z abotnimi sporočili. Saj se še spomnite generalnega sekretarja vlade, ki je govoril, da bo letalo, oblečeno v belo usnje in z mahagonijevim pohištvom, namenjeno tudi prevozu ranjenih vojakov?

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.