Jure Trampuš

 |  Mladina 50

E.T.: “Janez Janša se mi ni nikoli zahvalil!”

Kako je mogoče, da bi nas odlikovanje Tomaža Ertla, nekdanjega republiškega sekretarja za notranje zadeve, ki je bil leta 1988 najbolj odgovoren za aretacijo Janeza Janše, a hkrati tudi najbolj zaslužen, da je slovenska policija z akcijo Sever leta 1989 preprečila verjetno uvedbo izrednega stanja v Sloveniji s strani takratne zvezne oblasti, pripeljalo do novega izrednega stanja, ki ga zdaj napoveduje ravno Janez Janša?

Predsednik Danilo Türk je Tomaža Ertla odlikoval za zasluge pri vodenju akcije Sever, s katero je slovenska policija leta 1989 preprečila Miting resnice v Ljubljani, s katerim so hoteli nastavljeni mitingaši iz Srbije spametovati slovensko vodstvo in javnost

Predsednik Danilo Türk je Tomaža Ertla odlikoval za zasluge pri vodenju akcije Sever, s katero je slovenska policija leta 1989 preprečila Miting resnice v Ljubljani, s katerim so hoteli nastavljeni mitingaši iz Srbije spametovati slovensko vodstvo in javnost
© Borut Krajnc

Simbol komunističnega in udbaškega nasilja živi danes mirno upokojensko življenje v vasici nad Jesenicami. V starejši hiši z vrtom. Pravi, da je najbolj vesel, če lahko populi kakšen plevel z vrta. »Zadnje čase se zaradi tega okoli nagrade razburjajo vsi moji prijatelji, a meni je po malem čisto vseeno, vse to sem že doživel, kako naj odgovarjam na takšne laži, potem bodo pa iskali vejice in prevračali moje besede; jih bo že minilo.« Na knjižni polici ima štirideset let star kip tovariša Lenina. »Dokler sem živ, tega ne bo dal nihče dol. Saj veste, noben političen sistem ni samo dober, niti tisti, v katerem smo živeli mi, niti ta, ki je aktualen danes.«
Tomaž Ertl je bil nekoč republiški sekretar za notranje zadeve. Bil je policijski minister v času prejšnjega režima. Z veliko močjo, z velikim političnim vplivom. Bil je član komunistične partije. In četudi je v Sloveniji v osemdesetih letih pritisk partije upadel, daleč od povojnih svinčenih let sovjetske republike, je bil Ertl še vedno prvi policist v državi, ki je kršila človekove pravice. Ki je prepovedovala medije. Ki je vohunila za političnimi oporečniki. Ki je prisluškovala nasprotnikom, ki je branila socialistično ustavno ureditev. Sicer neuspešno, a Ertl ni bil demokrat. Leta 1990 se je upokojil. In odšel v zgodovino, dokler ga na plano ni potegnil Janez Janša. Predsednik republike namreč vsako leto podeli veliko različnih odlikovanj. Če se Janša ne bi odzval, bi danes za Ertlovo odlikovanje vedel le malokdo.
Ertl je res nadziral ljudi in res je v zapor spravil Janeza Janšo. Temu zadnjemu bi se lahko izognil. A hkrati je policijo uspešno krmaril med porajajočo se opozicijo in pritiski iz Beograda. V Sloveniji je bil prehod v demokracijo razmeroma miren. Vojna in represija vojaških sil bi bili ob drugačnem poteku dogodkov hujši. Posledice dejanj zadnjega komunističnega policijskega ministra so bile tudi svobodne volitve. Ko je na Roški množica vzklikala v podporo četverici, jih policija ni razgnala, pa četudi bi to lahko storila. In to leta 1988, dobro leto prej, preden je padel Berlinski zid in se je sesul vzhodni komunizem.
Slovenija je danes demokratična država. In v demokratični državi so ljudje nedolžni, dokler se jim na sodišču ne dokaže, da niso. Ertl za svoja dejanja ni nikoli odgovarjal pred sodiščem. Zakon mu ne prepoveduje, da bi bil še enkrat minister za notranje zadeve. Lustracije v Sloveniji ni bilo, saj bi s tem nova oblast s staro politično elito počela enako, kot je ta v času represivnega režima. No, nova oblast bi se v primeru lustracije morala odpovedati tudi marsikateremu članu.
A obstaja razlika med Ertlom in njegovimi kritiki. Ertl prizna, da je bil komunist, ni mu žal, da je aretiral Janšo. Druga stran je drugačna. Peter Jambrek je še leta 1990 pisal učbenik v marksistični maniri, Tone Jerovšek je bil sekretar zveze komunistov v slovenski skupščini, Dimitrij Rupel pa je ob Titovi smrti branil njegovo čast in ugled. Tudi Janez Janša je nekoč zapisal: »Mladi smo bili vedno najbolj revolucionarni in na nas leži naloga, da naprej razvijamo našo samoupravno socialistično družbo, da jo gradimo na revolucionarnih temeljih, temeljih marksizma.« Ali zapisano pomeni, da bivši komunisti ne smejo dobiti nagrade, da ne smejo sodelovati pri oblasti? Ne, lahko. Politični sistem se je v Sloveniji spremenil.
Naj ponovimo še enkrat, res je, da je bil Ertl nekoč del nedemokratične oblasti. In zato je tudi odšel. Tisti, ki so ga poklicali nazaj, živijo v zgodovini. Ertl trdi, da se je tedanja republiška oblast vseskozi poskušala izogniti izrednemu stanju, ki ga je napovedovala vojska. Danes izredno stanje napoveduje Janez Janša. Kakšne bodo posledice njegove politike, je težko napovedati.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.