Jure Trampuš

 |  Mladina 1

Pahorjev zlati standard

Zakaj je domnevni novi politični standard samo preoblečena stara praksa?

Borut Pahor in Karl Erjavec ob naznanilu ministrove usode

Borut Pahor in Karl Erjavec ob naznanilu ministrove usode
© Miha Fras

Ko je v torek računsko sodišče zahtevalo odstop ministra za okolje Karla Erjavca, je Borut Pahor zadovoljno dejal, da bo odločitev o ministrovem slovesu prepustil državnemu zboru. Tako mu namreč veleva zakon. Druge možnosti po njegovem mnenju nima, z upoštevanjem pravne države, tako je samovšečno govoril, pa naj bi ta vlada postavila nove standarde v slovenski politiki. Pahorjeve besede so na prvi pogled hvalevredne, njegov predhodnik je ob isti zahtevi ravnal drugače, odločitve računskega sodišča ni spoštoval. Pravzaprav je Janševa SDS vseskozi v računskem sodišču videla političen organ, ne pa vrhovnega državnega revizorja. In tako je še danes.
A tudi vtis o novi Pahorjevi politiki je napačen. Podrobnosti Pahorjeve odločitve in Erjavčevega poslavljanja kažejo, da je prvemu ob zahtevi revizorjev nelagodno in da se drugemu ta zahteva zdi nepotrebna, neumestna, del širše politične zarote. Za javno izrečenimi zavezami k spoštovanju pravne države pa se ne skriva le političen pragmatizem, pač pa tudi nerazumevanja vloge nadzornikov oblasti. Pahor ni govoril o Erjavčevih napakah, ki jih je ugotovilo računsko sodišče, ni govoril o nesmotrnosti javne porabe, o stranpoteh okoljske politike, ni dejal, da jih bo vlada poskušala odpraviti, pač pa je omenil samo zakonodajni avtomatizem, ki se ga mora, žal, držati. Pa še pri tem avtomatizmu so nekateri pravniki mnenja, da ni nujen.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.