Staš Zgonik

 |  Mladina 23  |  Svet

Katastrofa na Horizontu

Okoljska nesreča, ki kar traja in traja in traja

Družba British Petroleum se je leta 2001 odločila, da se mora njena podoba zaradi spreminjajočih se časov posodobiti. Postala je BP in si izbrala slogan »beyond petroleum«, kar naj bi nakazovalo novo usmeritev družbe v alternativna goriva. Kar se je 20. aprila zgodilo v Mehiškem zalivu, je jasen opomin, da gre pri tem za prazno floskulo. BP je bil preostanek svetovnih zalog nafte pripravljen iskati tudi več kot kilometer pod morsko gladino, varnost pa je bila pri tem očitno drugotnega pomena. Eksplozija na naftni ploščadi Deepwater Horizon je nazorno pokazala, da je svet kljub govoru o postogljični družbi še vedno hud naftni odvisnik, ki je pripravljen nov odmerek iskati tudi v najbolj nevarnih okoljih.
Nenadni izbruh plina iz vrtine 1500 metrov pod morsko gladino in posledična eksplozija sta ubila 11 delavcev na ploščadi, ploščad, ki jo je zajel ogenj, pa je 36 ur zatem potonila. Iz vrtine, ki je povzročila tragedijo, pa vse od takrat bruha nafta. Po grobih ocenah naj bi v morje na dan izteklo od 2 do 4 milijonov litrov nafte, in ker se iztekanje ne ustavi že več kot mesec in pol, se je nesreča počasi, a vztrajno spremenila v najhujše naftno onesnaženje v zgodovini ZDA.
Kot je za CNN povedalo pet preživelih delavcev s ploščadi, sta se 20. aprila zjutraj, pred nesrečo, predstavnika BP-ja, najemnika ploščadi, in družbe Transocean, lastnika ploščadi, prepirala o nadaljnjih postopkih. Predstavnik BP-ja naj bi zahteval pospešitev del. Seveda na račun varnosti. Zaposleni so opisali korporativno kulturo zniževanja stroškov in obvodov varnostnih postopkov. Svoje delodajalce zdaj tožijo zaradi malomarnosti. Problem je samo eden. Prizorišče »zločina« je 1500 metrov pod morjem.
Predsednik uprave BP Tony Hayward je medtem po poročanju ameriških medijev že postal najbolj osovražen človek v ZDA. Kroži šala, da ga ima rad en sam Američan - predsednik uprave banke Goldman Sachs Lloyd Blakfein, saj ga je Hayward izrinil s prvega mesta na lestvici najbolj osovraženih. Ko še ameriški predsednik Barack Obama pristavi svoj lonček, češ »če bi bil v službi pri meni, bi ga že odpustil«, potem veste, da niste najbolj cenjeni. Hayward si je sicer za tak ugled v veliki meri kriv tudi sam. Izjave, da onesnaženje zaradi velikosti oceana ni tako hudo in da si samo želi nazaj svoje mirno življenje predsednika uprave naftne družbe, pač niso ravno dober PR.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.