Jure Trampuš

 |  Mladina 31

Talci interesov vojske

Slovenija se bo jeseni s prevzemom poveljevanja nad urjenjem afganistanskega bataljona neposredno vključila v bojne operacije

Pomoč lokalnemu prebivalstvu, kar danes delajo slovenski vojaki,  je nekaj dobrega. Nekaj drugega pa je, če proti domačinom obrneš svoje puške, to je glavna razlika med mirovnimi in vojaškimi operacijami. Slovenija bo jeseni stopila na drugo stran.

Pomoč lokalnemu prebivalstvu, kar danes delajo slovenski vojaki, je nekaj dobrega. Nekaj drugega pa je, če proti domačinom obrneš svoje puške, to je glavna razlika med mirovnimi in vojaškimi operacijami. Slovenija bo jeseni stopila na drugo stran.
© Arhiv Slovenske vojske

Dvajsetega februarja je padla nizozemska vlada. Razlog? Podaljšanje misije v Afganistanu. Na začetku februarja je namreč Nato Nizozemsko zaprosil, da v Afganistanu ostane tudi po prvem avgustu, da njeni vojaki podaljšajo misijo, a se tedanje nizozemske vladne stranke o podaljšanju niso dogovorile. Laburistična stranka je bila proti in je izstopila iz vlade. Štiri mesece pozneje so bile na Nizozemskem volitve, 1. avgusta pa so nizozemski vojaki začeli zapuščati Afganistan. V štirih letih njihovega sodelovanja v mednarodnih silah je bilo ubitih 24 nizozemskih vojakov, Nizozemska pa je postala sploh prva članica Nata, ki je zapustila Afganistan. A ne bo edina, Kanada je že napovedala, da bo leta 2011 iz Afganistana odpoklicala 2700 svojih vojakov, leto pozneje pa naj bi to naredila tudi Poljska. Letos junija je v Afganistanu sicer umrlo največ vojakov mednarodnih sil doslej.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.