Jure Trampuš

 |  Mladina 37

Znanost, dekla gospodarstva

Ali nova politika ministrstva za visoko šolstvo res sili znanost v odvisnost od gospodarstva in tržnih zakonitosti?

Minister Gregor Golobič poskuša znanost približati gospodarstvu, njegovi kritiki pa pravijo, da ne gre za približevanje pač pa podrejanje. (Na sliki minister Golobič med obiskom  Trima Trebnje)

Minister Gregor Golobič poskuša znanost približati gospodarstvu, njegovi kritiki pa pravijo, da ne gre za približevanje pač pa podrejanje. (Na sliki minister Golobič med obiskom Trima Trebnje)
© Borut Peterlin

Leta 2007 je vrata odprla Fakulteta za uporabne družboslovne študije, visokošolska ustanova, ki je nastala v času, ko je politika mislila, da bo liberalizacija visokošolskega trga prinesla izboljšave visokošolskega sistema. Danes je v Sloveniji kar 15 samostojnih visokošolskih zavodov in 15 visokih šol. Zanimivo je ime omenjene fakultete. Na njej naj bi se ukvarjali z »uporabnimi družboslovnimi študiji«. Ime institucije namiguje, da obstajajo tudi druge družboslovne vede, neuporabne, tiste, ki jih poučujejo na drugih fakultetah. V nekaj letih pa se je svetla prihodnost nove samostojne fakultete spremenila. Fakulteta, ki je bila pobudnica razvoja zasebnega visokega šolstva v Sloveniji, se je po dveh letih odločila, da bi raje vstopila v zavetje javne Univerze na Primorskem. In je zaprosila za vključitev.
Na inflacijo zasebnih visokošolskih ustanov sedanja vlada gleda drugače, kot je gledala prejšnja. V osnutku nacionalnega programa visokega šolstva, ki ga je pred dnevi predstavilo ministrstvo Gregorja Golobiča, je med drugim zapisano, da je »število visokošolskih zavodov in študijskih programov v zadnjih letih bistveno naraslo. Nastalo je veliko dislociranih enot visokošolskih zavodov. Novi samostojni visokošolski zavodi ponujajo predvsem programe družboslovnih smeri. Značilno je, da večina visokošolskih zavodov ponuja podobne programe, ki ne kažejo večje raznolikosti.« Neoliberalistične ideje, ki jih je v polje visokega šolstva poskušala vpeljati prejšnja vlada, niso izboljšale kakovosti slovenskih fakultet in univerz.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.