Darja Kocbek

 |  Mladina 5  |  Svet  |  Ekonomija

Javne banke - v Ameriki!?

Vse več zveznih držav v ZDA se odloča za ustanovitev javne banke, ki bi davkoplačevalcem omogočala, da svoj denar porabijo za svojo korist, vzor pa je 92 let stara Bank of North Dakota

O ustanovitvi javnih bank razmišlja vse več zveznih držav v ZDA. Da davkoplačevalskega denarja ne bo več pretakala v roke zasebnikov, ki so lastniki velikih bank, prav zdaj odloča zvezna država Washington. Ustanoviti namerava sklad Washington Investment Trust (WIT), prek katerega namerava denar od svojih davkoplačevalcev »začeti uporabljati doma za podpore kmetijstvu, izobraževanju, spodbujanju razvoja skupnosti, gospodarskega razvoja, pomoč razvoju stanovanjskega sektorja in industrije«. Zdaj ima vse svoje račune pri zasebni Bank of America, ki dobičke od obračanja tega denarja razdeli med svoje delničarje, zato jih davkoplačevalci iz Washingtona »nikoli ne vidijo«. Predlagatelji javnih bank imajo zelo prepričljiv zgled - zvezno državo Severna Dakota in njeno javno banko Bank of North Dakota, ki je zdaj edina javna banka v ZDA.
Gibanje za preselitev denarja državljanov iz velikih bank na Wall Streetu v majhne lokalne banke in gibanje za ohranitev davkoplačevalskega denarja doma v lastni zvezni državi se ni začelo šele letos. O tem je v ZDA potekala razprava že vse lansko leto. Mestni svet v Los Angelesu je recimo že v začetku marca lani soglasno sprejel sklep, da davkoplačevalski denar nalagajo le v bankah, ki lahko dokažejo, da pomagajo družinam ostati v svojih domovih, dajejo posojila srednjim in majhnim podjetjem, ki odpirajo nova delovna mesta, in ne obračajo denarja z vlaganjem v špekulativne in visoko tvegane finančne produkte.
Ellen Brown, avtorica knjige Web of Debt, na spletnem portalu Truthout piše, da so podobne zakone za ustanovitev javnih bank kot v državi Washington že vložili v zakonodajni postopek oziroma jih pripravljajo v državah Illinois, Virginija, Havaji, Massachusetts, Maryland, Florida, Michigan, Oregon in Kalifornija. V Oregonu po pisanju revije The Nation vsako leto v obliki depozitov nakažejo velikim bankam zunaj države milijardo dolarjev, čas je, da ta denar ohranijo v državi in ga investirajo v korist lastnih državljanov.
Bank of North Dakota, ki je stara 92 let in ves čas v javni lasti, je zvezni državi Severna Dakota pomagala, da se je izognila prezadolženosti, ta je hud problem drugih zveznih držav v ZDA, ki imajo svoje račune na zasebnih bankah. Severna Dakota je imela leta 2009 največji proračunski presežek doslej, znašal je 1,3 milijarde dolarjev. Ker imajo v tej zvezni državi svojo javno banko, ki dobičke investira doma in v korist državljanov in gospodarstva, ljudje in podjetja nimajo težav dobiti posojil z razumno obrestno mero, pa tudi proračunu je javna banka že pomagala, ko je zašel v krizo. Pomaga tudi študentom, da lahko pridejo do ugodnih posojil, sodeluje pri financiranju infrastrukturnih projektov. Državi zato ni treba dvigovati davkov in tako zbirati potrebnega denarja, prav tako jim ni treba s strogimi varčevalnimi ukrepi zmanjševati obsega javnih storitev, krčiti proračuna za izobraževanje, omejevati komunalnih storitev.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.