Uredništvo

  • Uredništvo

    23. 12. 2023  |  Svet

    »Biden je zapozneli odmev ameriške demokracije, ki odhaja«

    "V času prvega Trumpovega mandata smo upali, da je to anomalija, ki bo odpravljena s prihodom Joeja Bidna. Zdaj pa se kaže, da je bil to morda odgovor na stanje ameriške družbe in da je Biden pravzaprav zapozneli odmev časa ameriške družbe, ameriške demokracije, ki odhaja. Trump in njemu podobni politiki pa so podoba časa, ki prihaja. In ta čas ni naklonjen multilateralizmu." 

  • Uredništvo

    22. 12. 2023  |  Svet

    »Doba imperijev se je že zdavnaj končala«

    "Putin vedno znova razglaša, da obstoj Ukrajine ni zgodovinsko utemeljen, saj je sestavljena iz ozemelj, ki so bila dolgo del ruskega imperija. Toda podobno je mogoče reči tudi za današnje države v Evropi. Mnoge so bile prej povezane v otomansko, avstro-ogrsko ali rusko cesarstvo. Tudi globalno gledano je velika večina od 193 držav, ki so članice ZN, pridobila neodvisnost šele po drugi svetovni vojni. V zgodovinskem obdobju, s katerim se ukvarja Putin, mnoge od teh držav niso obstajale niti v človeški domišljiji."

  • Uredništvo

    22. 12. 2023  |  Družba

    »Preostane nam čakanje na novo Sinead O'Connor«

    "Šele papež Frančišek je zares prisluhnil žrtvam spolnih zlorab in ob hudih uporih v cerkvenih vrstah na glavo obrnil dotedanje protokole, ki so zadevali prijave kleriškega nasilja, ravnanje z žrtvami in storilci. Številni menijo, da tudi Frančišek ni naredil vsega, kar bi moral, toda po dobrih tridesetih letih od odmevnega nastopa irske glasbenice je vseeno v Cerkvi zelo drugače: v vrhovih njenih hierarhij ni več nikogar, ki bi si drznil podvomiti o obstoju množične pedofilije med božjimi služabniki. Vsaj javno ne."

  • Uredništvo

    20. 12. 2023  |  Politika

    Naslovnica nove Mladine / DOBA VOJN

    V petek izide nova Mladina! V novi številki, ki bo pri prodajalcih časopisov in na naši spletni strani na voljo od petka, 22. decembra, dalje, preberite, zakaj pišemo o dobi vojn. Število vojnih konfliktov je namreč najvišje po drugi svetovni vojni. Avtor ilustracije na naslovnici je Franco Juri.

  • Uredništvo

    20. 12. 2023  |  Družba

    V zadnjih mesecih so se proti covidu cepili le redki

    "V zadnjih mesecih so se proti covidu cepili le redki prebivalci, že v predkoronskem obdobju pa je bila naša država po precepljenosti proti gripi iz leta v leto na evropskem repu. Vseskozi je bilo jasno tudi, da bodo ob težjih sezonah gripe zaradi nezadostnih kadrovskih in prostorskih zmogljivosti odpadala druga zdravljenja. Širokega spodbujanja cepljenja, kakršnega poznajo v evropskih državah z višjo precepljenostjo, niso tukajšnje zdravstvene oblasti nikoli zares podprle. V obdobju policijske ure in kaznovanja, s katerim je med pandemijo covida prebivalcem težke čase še oteževala Janševa vlada, se je marsikdo odmaknil od vsakršnih priporočil o omejevanju okužb. Golobova vlada se je na vzdušje, ob katerem del javnosti vznemirja že omemba covida, odzvala s skorajda popolnim izmikanjem. Opozorila o premajhnih zmogljivostih bolnišnic niso bila deležna posebne pozornosti, organizacija cepljenja pa je obveljala za stvar posameznih zavodov."

  • Uredništvo

    20. 12. 2023  |  Politika

    »Slovenija svoje politike ne more podkrepiti s posedovanjem jedrskega orožja ali močjo ekonomske velesile«

    "Vse, kar bo Slovenija imela v varnostnem svetu, bosta njen glas in integriteta. Svoje politike ne more podkrepiti s posedovanjem jedrskega orožja ali močjo ekonomske velesile. Lahko pa ima mehko moč. In velik korak naprej je, da bo slovenska vlada začela razmišljati o strategiji, kako doseči tisti nikoli doseženi odstotek mednarodne razvojne pomoči, ki ob besedi v bistvu predstavlja najmočnejši del njene mehke zunanjepolitične moči."

  • Uredništvo

    20. 12. 2023  |  Politika

    Fajon / »Slovenija je glede Gaze na pravi strani zgodovine«

    Zadnji dan posveta slovenske diplomacije na Brdu pri Kranju je bil tudi zaključek priprav Slovenije na članstvo v Varnostnem svetu OZN. Slovenija že od oktobra sodeluje pri delu Varnostnega sveta kot opazovalka, uradno pa bo svoj sedež zasedla čez dvanajst dni, 1. januarja. Ob tej priložnosti je slovensko vizijo za opravljanje te pomembne funkcije v oddaji Odmevi na TV Slovenija pojasnila ministrica za zunanje in evropske zadeve Tanja Fajon. 

  • Uredništvo

    19. 12. 2023  |  Svet

    »Hamas je mogoče demobilizirati samo s pomočjo diplomacije«

    "Hamas je mogoče demobilizirati samo s pomočjo diplomacije. Izrael in ZDA morata končano spoštovati mednarodno pravo, sprejeti suvereno državo Palestino, ki obstaja ob Izraelu, ter pozdraviti Palestino kot 194. članico ZN. ZDA ne smejo več oboroževati Izraela, da lahko izvaja etnično čiščenje v Gazi, hkrati ne smejo več zagovarjati njegovih nebrzdanih kršitev človekovih pravic na Zahodnem bregu. Šestinpetdeset let po njegovi nezakoniti okupaciji palestinskih ozemelj in desetletja po začetku gradenj nezakonitih naselbin na okupiranih območjih, se mora Izrael končno umakniti od tam."

  • Uredništvo

    19. 12. 2023  |  Družba

    »Letošnja podnebna konferenca je bila ena najhujših zlorab moči«

    "Vsakršnih zlorab moči sem se v tem življenju že nagledala, a letošnja podnebna konferenca COP 28 je bila ena najhujših. Že destinacija je bila za vola ubit: Dubaj, prestolnica Združenih arabskih emiratov, je utelešen simbol prav tistega fosilnega goriva, s katerim so države arabskega polotoka v okolju diktature in zasužnjevanja tujih delavcev od 70. let naprej tako zelo obogatele, da se je njihova odvisnost od nafte zaradi naložb v digitalno tehnologijo, logistiko, redke kovine in turizem do danes že skorajda prepolovila; zato v šahu držijo tudi ZDA."

  • Uredništvo

    19. 12. 2023  |  Družba

    Slovenija bo dobila novo transportno letalo

    Po neuradnih informacijah TV Slovenija bo danes popoldne na letališču Cerklje ob Krki pristalo transportno letalo C-27J Spartan, ki so ga pri italijanskemu podjetju naročili leta 2021. Skoraj 23 metrov dolgo letalo, ki lahko prepelje 11.600 kilogramov tovora, je opremljeno s simboli Slovenije in silhueto literanega junaka Martina Krpana.

  • Uredništvo

    18. 12. 2023  |  Politika

    »Pahor je eden ključnih adutov za nastanek četrte Janševe vlade«

    "Pahor in Janša sta edina aktivna staroselca v slovenski politiki z izkušnjami iz prejšnjega sistema. Ker želi desnica po prihodnjih volitvah znova prevzeti oblast, je ravno Pahor eden ključnih adutov za nastanek četrte Janševe vlade. Ker nikoli ni skrival simpatij do političnega projekta Anžeta Logarja, njegova podpora bodoči stranki na desnici velja za nekaj povsem naravnega. Logar medtem že kopira Pahorjev populistični stil za prodor na sredino političnega prostora, kjer se nahajajo ključni glasovi za sestavo stabilne vlade. Če Slovenija bivšim predsednikom ne priznava veljave, si jo bo Pahor vzel sam."

  • Uredništvo

    18. 12. 2023  |  Družba

    »Slovenija je z vidika enakosti socialistična država«

    "Produktivnost je ključno merilo in ključni cilj. Pogosto kot cilj ekonomske politike navajajo konkurenčnost. Konkurenčnost in produktivnost nista sopomenki. Gre za pomembno razliko. Zelo banalno: če hoče biti država bolj konkurenčna, enostavno zniža plače. Države z nizkimi plačami so bolj konkurenčne, ker je delo poceni. Vendar z nižjimi plačami še ne dosežemo višje produktivnosti. Ni nujno, da bi večja konkurenčnost vodila v blaginjo. Višja produktivnost pa vodi v večjo blaginjo. Pri produktivnosti ne gre za to, koliko fizičnega napora posameznik vloži v delo. Gre za to, kako dobro je delo opravljeno oziroma kako dobro naslavlja probleme ljudi."

  • Uredništvo

    19. 12. 2023  |  Družba

    FOTOGALERIJA / »Ustavimo genocid!«

    V ponedeljek je v Ljubljani potekal tretji shod v podporo Palestink in Palestincev, ponovno s pozivom slovenskemu političnemu vrhu: Ustavimo genocid! V sredo, 20. decembra bodo solidarnost s Palestinkami in Palestinci ter zahteve do slovenskega političnega vrha izrazili tudi v Mariboru. 

  • Uredništvo

    17. 12. 2023  |  Politika

    »Ne verjamem, da se lahko nekdo čez noč odlepi od nekoga, ki ga je 23 let vzgajal v politika«

    "Če sem čisto iskrena, ne verjamem, da se lahko nekdo čez noč odlepi od nekoga, ki ga je 23 let vzgajal v politika. A Anže Logar je večkrat nakazal, da si želi neko drugo in drugačno politiko. Kako in kdaj se bo odlepil od SDS, je vprašanje. Je pa kristalno jasno še nekaj: če bo šel na volitve in bo Janša še vedno močan, kar vse kaže, da bo, verjetno ni vprašanje, s kom bo Logar sklepal koalicijo."

  • Uredništvo

    17. 12. 2023  |  Družba

    »Zdravstvo ne more biti trgovina, v katero gremo brez posebnega razloga tudi po večkrat na dan«

    "Zdravstvo ne more biti trgovina, v katero gremo brez posebnega razloga tudi po večkrat na dan. Prav je, da zdravniki hkrati odgovarjajo na vse potrebe, ki jih ima pacient. Ko smo uporabljali elektronsko pošto, so nekateri posamezniki od petka do ponedeljka ambulanti poslali tudi po deset sporočil. Če se po sporočilu prek portala pojavi kaj nujnega, kar ne more počakati, so še vedno na voljo telefonski klici ali osebni obisk. Zaradi portala se več ne more zgoditi, da sporočilo pacienta ostane neprebrano ali neprepoznano, kar bi se lahko sicer pripetilo ob elektronskih naslovih, ki ne vključujejo imen. Naša vrata se z uporabo portala ne zapirajo."

  • Uredništvo

    15. 12. 2023  |  Družba

    »Nič več ni lepo na tem svetu biti mlad«

    "Podnebne spremembe res delujejo kot povečevalno steklo. Vse probleme okolja in ustroja človeške družbe povečajo in s tem razgalijo pretekle slabe odločitve in resnično podobo naše pravičnosti in solidarnosti. Pri medgeneracijski solidarnosti se izkaže, da je pravzaprav ni. Kako sicer vse to pojasniti mladi generaciji, ki bo očitno po Dubaju spet potegnila najkrajšo. Bojim se, da kar se tiče razvoja podnebja, prav nič več ni lepo na tem svetu biti mlad. Na mlade namreč izid pogajanj prelaga tudi vse težavne rešitve – od družbenih do tehnoloških inovacij, reforme mednarodnega finančnega sistema in globokih sprememb gospodarskega modela rasti. Očitno se bo vse to moralo zgoditi šele po letu 2030, ko bodo današnji najstniki že odrasli in ko bodo podnebne spremembe še bolj oteževale normalno življenje."

  • Uredništvo

    15. 12. 2023  |  Politika

    »Znak, da se lahko kaj premakne na bolje, bi bil že temeljit premislek o kateri koli potezi v javnem zdravstvu«

    "Po težavah v družinski medicini, pediatriji in ponekod tudi ginekologiji se v osnovnem zdravstvu zdaj kažejo tudi kadrovske luknje v patronažnem varstvu. Z vse zgodnejšimi odpusti pacientov z bolnišničnih oddelkov se potrebe po patronaži obenem le še povečujejo. Skupna točka omenjenih gradnikov osnovnega zdravstva je, da dolgo niso veljali za problem. Nasprotno, v javnem sistemu so se lahko v teh primerih upravičeno hvalili z zgledno zastavljenimi koncepti oskrbe. Ki pa, kot bi se morali v zdravstvenem resorju že naučiti, ne zagotavljajo, da ne bodo šle stvari ob zanemarjanju začetnih razpok strmo navzdol. Po seriji interventnih ukrepov, ki so žarišča prej netili, kot umirjali, je skrajni čas za preobrat. Znak, da se lahko kaj premakne na bolje, bi bil že temeljit premislek o kateri koli potezi v javnem zdravstvu."

  • Uredništvo

    13. 12. 2023  |  Politika

    Naslovnica nove Mladine / RAZREDNI BOJ

    V petek izide nova Mladina! V novi številki, ki bo pri prodajalcih časopisov in na naši spletni strani na voljo od petka, 15. decembra, dalje, preberite, zakaj pišemo o razrednem boju. Več o tem, kako so menedžerji premagali sindikate, dobili davčne olajšave in še državno pomoč, v novi Mladini. Avtor fotografije na naslovnici je Žan Kolman, za oblikovanje pa je poskrbel Damjan Ilić.

  • Uredništvo

    13. 12. 2023  |  Družba

    S planetom je konec

    V članku z naslovom Dovolj je stokanja, ki ga najdete v posebni številki Mladine VRELI PLANET, novinar Ullrich Fichtner piše o zgodbi, ki ji zdaj brez pomisleka verjame veliko ljudi. Slednja pravi: S planetom je konec, kriv je človek, in zatonu, ki se zdaj zdaj lahko sprevrže v propad, se ni mogoče izogniti.

  • Uredništvo

    13. 12. 2023  |  Družba

    »S tem zakonom se resnično premikamo v 21. stoletje«

    "Gre predvsem za posodobitev medijskega razvida. S tem zakonom se tako z ukrepi na področju tehnologije kot tudi vsebinsko resnično premikamo v 21. stoletje. Ni le, da so to neke stvari, ki smo se jih mi na ministrstvu domislili, gre namreč tudi za sledenje evropskim smernicam. Ta zakon sledi tako evropskemu aktu o svobodi medijev, ki bo pravkar sprejet, in pa aktu o umetni inteligenci, torej dvema temeljnima aktoma, ki bosta medije v prihodnje tudi utemeljevala. Ključno je, da se lahko glede transparentnosti lastništva pogleda, kdo je dejanski lastnik, pa tudi pri drugih gospodarskih družbah in kako gre glede oglaševanja."

  • Uredništvo

    13. 12. 2023  |  Svet

    »Teh morebitnih političnih prevratov nas mora biti strah«

    "Teh morebitnih političnih prevratov v demokracijah, kot prihodnje leto grozi v ZDA, nas mora biti strah. Kajti ko bo skopnel prostor demokracij, nam Rusija, Kitajska, Egipt, Izrael, Sudan, Savdska Arabija, Iran, Čad, Belorusija in Afganistan ne bodo pomagali, da si priborimo nazaj morda največjo vrednoto, da naš glas šteje. ZDA se med pomanjkljive demokracije uvrščajo že vrsto let, največja grožnja za tamkajšnjo demokracijo pa je po ocenah oddelka za raziskave in analize skupine Economist politična in kulturna polarizacija. Te so poleg Trumpa in njegovih sledilcev še kako vešči številni politični hujskači v Evropi in njeni okolici."

  • Uredništvo

    14. 12. 2023  |  Družba

    Nagrajeno slovensko podjetje

    V torek, 12. decembra, je WCFA (World Communication Forum Association) DAVOS razglasil zmagovalce DAVOS Communications Awards za leto 2023. Družbo ELES je kot zlatega zmagovalca v kategoriji Učinkovito komuniciranje korporativnih zadev razglasil predsednik žirije Arun Sudhaman: "ELES, operater kombiniranega prenosnega in distribucijskega elektroenergetskega omrežja prejme prvo nagrado za vzorne komunikacijske strategije, ki premoščajo vrzeli med energetsko industrijo in širšo javnostjo," je poudaril Sudhaman.

  • Uredništvo

    12. 12. 2023  |  Družba

    Kje dejansko končajo odpadki, ki jih ločujemo?

    V članku z naslovom Skrivnostna pot odpadkov, ki ga najdete v posebni številki Mladine VRELI PLANET, novinarjii spletnega portala Oštro Maja Čakarić, Matej Zwitter in Klara Škrinjar pišejo o tem, ko so različne odpadke opremili s sledilnimi napravami in nekatere odvrgli pravilno, druge nepravilno. Nato so spremljali njihovo pot.

  • Uredništvo

    13. 12. 2023  |  Družba

    »V Sloveniji ima zakonito orožje nekaj več kot 45.000 ljudi«

    V Sloveniji ima po podatkih ministrstva za notranje zadeve (MNZ) zakonito orožje nekaj več kot 45.000 ljudi, ki ima v lasti nekaj manj kot 160 tisoč kosov orožja. Prevladujeta lovsko in športno orožje, v zadnjih letih pa se povečuje zanimanje za nabavo orožja za varnost, so zapisali na MMC RTV Slovenija.

  • Uredništvo

    12. 12. 2023  |  Politika

    »Predsednik vlade od mene neposredno ni zahteval odstopa«

    "Predsednik vlade od mene neposredno ni zahteval odstopa. Jaz sem človek, tako kot vsak drug. Kot sem vam povedala, sem odločitev o tem, da odstopim z mesta podpredsednice stranke Gibanja Svoboda, sprejela s težkim srcem, ampak v dobro stranke, predvsem v dobro države in tudi v dobro funkcije, ki jo opravljam. Ker ne želim, da pade kakršna koli senca dvoma na to funkcijo. Zato mislim, da je ta odločitev bila pravilna in da je bila tudi zrela. To je to, kar vam v bistvu lahko odgovorim. Dejstvo pa je, da je zadeva za nami in ne vpliva na naše državljanke in državljane tako kot druge bolj pereče stvari, o katerih se moramo danes pogovarjati."

  • Uredništvo

    12. 12. 2023  |  Kultura

    »Najprej moraš imeti sosede, da jih lahko začneš sovražiti«

    "Človeška izkušnja, zgodovina in želje obstajajo v protislovjih. V Ameriki je veliko pozitivnih reči. Obstajajo pa tudi stoletja sistematičnega rasizma in republikanci, ki rušijo demokratični sistem. Ksenofobija in rasizem se dogajata v točki stika, v stičišču. Najprej moraš imeti sosede, da jih lahko začneš sovražiti. Če nimaš sosedov in so vsi okoli tebe takšni, kot si ti, boš začel sovražiti na drugih osnovah. Če so okoli tebe sami Slovenci in ni Bosancev ali drugih migrantov, se bodo vedno našli ljudje, ki sovražijo sosede."

  • Uredništvo

    12. 12. 2023  |  Politika

    »Nemogoče je biti svoboden, če si reven in zaskrbljen za preživetje«

    Predsednica republike Nataša Pirc Musar je pravnici Katarini Bervar Sternad podelila priznanje za delo na področju človekovih pravic. Njeno delo zaznamuje predanost sooblikovanju družbe, ki dosledno spoštuje človekove pravice, pri tem pa teče maraton prek ovir in padcev, a odločno in z jasnim ciljem, so v uradu predsednice zapisali v utemeljitvi.

  • Uredništvo

    12. 12. 2023  |  Politika

    »Janši je pri prevzemu RTV Slovenija dvakrat spodletelo«

    "Janši je pri prevzemu javnega servisa dvakrat spodletelo in če se pošalim, tako kot se Borut Pahor šali iz nas že trideset let, je ta knjiga priročnik za politične začetnike, kako ne prevzeti RTV Slovenija," je v knjigi o političnem prevzemu RTV Slovenija med letoma 2020 in 2023 zapisal filozof in politični komentator dr. Boris Vezjak. Njegova knjiga je v elektronski obliki prosto dostopna na spletu, in sicer si jo lahko brezplačno naložite na tem spletnem mestu (Desant na RTV Slovenija). 

  • Uredništvo

    11. 12. 2023  |  Družba

    Podnebna anksioznost

    V članku z naslovom Podnebna anksioznost in zanikanje, ki ga najdete v posebni številki Mladine VRELI PLANET, novinar Luka Volk piše o tem, da posledice podnebnih sprememb terjajo vedno večji davek pri duševnem zdravju ljudi. Skupaj z njim se je med ljudi prikradel strah.

  • Uredništvo

    11. 12. 2023  |  Družba

    »Izdajalci 'tradicije', bolezensko občutljivi in izmečki zdravega kolektiva«

    "Kako to, da iste skupine in posamezniki obenem zahtevajo pravice nerojenih, teptanje pravic živali, in nasprotujejo evtanaziji? Odgovor je, da hočejo, da ima določena skupina ljudi (radi bi jih prikazali kot večino) popolno oblast nad življenji drugih. Ti drugi so šibkejši, pogosto obtoženi, da so izdajalci 'tradicije', bolezensko občutljivi, skratka izmečki zdravega kolektiva, manj vredni, da obstanejo. Z drugimi besedami, prav 'zastopniki življenja' so proti življenju v vsej njegovi raznolikosti: to je glavna realna krivda človeštva, tista, ki je bila v preteklosti najbolj morilska in izključujoča. Sovraštvo do življenja, ki ni prilagojeno zahtevam vladajoče skupine, tudi do večje polovice človeštva (ženske), lahko beremo v izjavah 'uglednih', nič bolj usmiljeno kot v kakšnem inkvizitorskem zapisu."