• Uredništvo

    19. 7. 2023  |  Ekonomija

    »ZDA se imajo za demokracijo, čeprav so v bistvu plutokracija«

    "ZDA se imajo za demokracijo, čeprav so v bistvu plutokracija. The Economist Intelligence Unit ima ZDA za 'demokracijo z napako'. Bogataši in korporativni lobiji financirajo politične kampanje, vlada pa v zameno uvaja nizke davke za bogate, dopušča onesnaževanje okolja in vstopa v vojne. V zdravstvu dominirajo zasebne zdravstvene ustanove. Wall Street nadzoruje finančni sistem. Velike naftne družbe upravljajo energetski sistem. Vojaško-industrijski lobi pa snuje zunanjo politiko. To nas pripelje do globalne podnebne krize. Energetska politika najvplivnejše države na svetu je še vedno v rokah velikih naftnih družb. ZDA uresničujejo zunanjo politiko, katere cilj je z vojnami ohraniti ameriško hegemonijo. Imajo kongres, ki je zasnovan tako, da bogate ščiti pred zahtevami množic, vseeno, ali gre za boj proti revščini ali podnebnim spremembam."

  • LV, STA

    20. 7. 2023  |  Svet

    Volitve v Španiji v znamenju vzpona desnice

    V Španiji bodo v nedeljo parlamentarne volitve, ki bodo prvič doslej sredi poletja. Zmaga se obeta desnosredinski ljudski stranki (PP), ki jo vodi Alberto Nunez Feijoo, a glede na ankete ne more računati na absolutno večino. V ospredju je vprašanje koalicije PP s skrajno desno stranko Vox, izključeno pa ni niti, da na oblasti ostanejo socialisti.

  • STA

    20. 7. 2023  |  Svet

    ZDA naznanile še za 1,3 milijarde dolarjev vojaške pomoči Ukrajini

    Pentagon je v sredo sporočil, da ZDA namenjajo Ukrajini dodatno vojaško pomoč v vrednosti 1,3 milijarde dolarjev, kar dviguje skupno vrednost ameriške vojaške pomoči Ukrajini od začetka ruske invazije na 42 milijard dolarjev.

  • LV, STA

    20. 7. 2023  |  Svet

    Borrell / »Ruski napadi na skladišča žita v Odesi bodo povzročili ogromno prehransko krizo«

    Ruski napadi na skladišča žita v ukrajinski Odesi, v katerih je bilo uničenih že več kot 60.000 ton žita, bodo povzročili ogromno prehransko krizo po svetu, je danes ob prihodu na zasedanje zunanjih ministrov EU povedal visoki zunanjepolitični predstavnik unije Josep Borrell. Edini možen odgovor EU na to je povečanje vojaške pomoči Ukrajini.

  • STA

    20. 7. 2023  |  Politika

    Strateški svet za preprečevanje sovražnega govora izdal 57 priporočil vladi

    Strateški svet za preprečevanje sovražnega govora je izdal 57 priporočil vladi za obvladovanje sovražnega govora, ki so jih predstavili na današnji novinarski konferenci. Pri pripravi priporočil je sodelovalo 40 strokovnjakov in organizacij, nanašajo pa se na področja šolstva, preventive, spleta, medijev in kaznovalno-pravnega odziva.

  • LV

    20. 7. 2023  |  Kultura

    Nastop glasbene skupine EuroCubans

    Glasbena skupina EuroCubans, ki jo sestavlja štirinajst vrhunskih kubanskih in slovenskih glasbenikov, od tega trije grammyjevi nagrajenci, bo v Sloveniji nastopila jutri, 21. julija, ob 21. uri v Minoritih v Mariboru. Teden dni kasneje, 28. julija, v Avditoriju Portorož in nato še 19. avgusta na Jazz Kampu Kranj. 

  • LV, STA

    20. 7. 2023  |  Svet

    Trumpova pritožba zavrnjena

    Newyorški zvezni sodnik Lewis Kaplan je zavrgel pritožbo odvetnikov bivšega predsednika ZDA Donalda Trumpa na odločitev porote, ki mu je v civilni tožbi kolumnistke E. Jean Carroll odmerila pet milijonov dolarjev odškodnine zaradi spolne zlorabe in obrekovanja.

  • LV, STA

    20. 7. 2023  |  Svet

    Fajon / »Cilj je, da bi BiH do konca leta začela pristopna pogajanja z EU«

    Cilj je, da Bosna in Hercegovina do konca leta začne pristopna pogajanja z Evropsko unijo, je ob prihodu na zasedanje stabilizacijsko-pridružitvenega sveta EU-BiH povedala slovenska zunanja ministrica Tanja Fajon. Slovenija pričakuje, da bo BiH ambiciozno izvajala potrebne reforme, pri čemer pa jo bo podpirala, je zagotovila ministrica.

  • Uredništvo

    19. 7. 2023  |  Svet

    CNN / Oglejte si dokumentarni film o Niki Kovač

    Ameriška televizija CNN je pred kratkim v Sloveniji snemala dokumentarni film o Inštitutu 8. marec oziroma o (aktivističnem) boju njegove direktorice Nike Kovač. Zdaj je ta že na voljo na njihovi spletni strani (She got trolled by powerful men and created an online army of love to fight back). V dokumentarcu Nika Kovač poudari, da smo imel še pred časom avtoritarno vlado, in sicer pod vodstvom Janeza Janše ter da jo slednji in njegovi privrženci še vedno vztrajno napadajo, tako na spletu oziroma družbenih omrežjih kot tudi v živo, saj je doživela že tudi nekaj fizičnih in verbalnih napadov. 

  • STA

    18. 7. 2023  |  Politika

    Franja / »Gre za spomenik izjemnega pomena, zato smo se takoj odzvali na pomoč«

    Ministrica za kulturo Asta Vrečko se je mudila na Cerkljanskem, kjer si je ogledala škodo, ki jo je neurje minuli teden povzročilo na območju Partizanske bolnice Franja. Poudarila je, da gre za objekt izjemnega pomena za celotno Slovenijo in širše, zato bo tudi država tista, ki bo v sodelovanju z drugimi deležniki vodila postopek sanacije.

  • STA

    18. 7. 2023  |  Svet

    Henry Kissinger / »ZDA in Kitajska si ne moreta privoščiti, da bi bili nasprotnici«

    Kitajski obrambni minister Li Shangfu se je danes v Pekingu srečal z nekdanjim ameriškim državnim sekretarjem Henryjem Kissingerjem. 100-letni Kissinger je bil državni sekretar in svetovalec za nacionalno varnost v vladi predsednika Richarda Nixona in ključna osebnost za navezavo diplomatskih odnosov med ZDA in Kitajsko leta 1971.

  • STA

    19. 7. 2023  |  Svet

    Sporna kandidatka / Ameriška ekonomistka zavrnila pomemben položaj v EU

    Ameriška ekonomistka Fiona Scott Morton je po enem tednu od napovedi njenega imenovanja zavrnila položaj glavne ekonomistke na generalnem direktoratu Evropske komisije za konkurenco. Umaknila se je zaradi polemik o njeni nacionalnosti, saj je to delovno mesto povezano tudi z regulacijo ameriških tehnoloških velikanov.

  • STA

    19. 7. 2023  |  Svet

    Resne zlorabe migrantov

    Organizacija za človekove pravice Human Rights Watch (HRW) je EU pozvala, naj v luči "resnih zlorab" migrantov s strani tunizijskih varnostnih organov začasno zadrži v nedeljo podpisani dogovor o preprečevanju nezakonitih migracij s to severnoafriško državo.

  • STA

    19. 7. 2023  |  Svet

    Ukrajina / Rusija drugo noč zapored obstreljevala Odeso

    Rusija je drugo noč zapored obstreljevala južno ukrajinsko regijo Odesa, odkar je odstopila od mednarodnega sporazuma o izvozu ukrajinskega žita preko Črnega morja. Guverner regije Oleg Kiper je davi sporočil, da so bili napadi siloviti, prebivalce pa pozval, naj ostanejo v zakloniščih. O eksplozijah so medtem danes poročali iz Kijeva.

  • STA

    19. 7. 2023  |  Svet

    Ameriške volitve / Kazenska ovadba proti lažnim Trumpovim elektorjem 

    Pravosodna ministrica ameriške zvezne države Michigan je v torek vložila kazensko ovadbo proti 16 republikancem, ki so se leta 2020 lažno predstavljali kot elektorji zvezne države, da bi dosegli zmago republikanca Donalda Trumpa. Obtoženi so vložitve lažnega potrdila o zmagi na predsedniških volitvah.

  • LV, STA

    20. 7. 2023  |  Politika

    Državni svet bo obravnaval predlog za odložilni veto na zakon o dolgotrajni oskrbi

    Državni svet bo na današnji izredni seji obravnaval predlog za odložilni veto na zakon o dolgotrajni oskrbi. Interesne skupine delodajalcev, lokalnih interesov ter kmetov, obrtnikov in samostojnih poklicev se namreč med drugim ne strinjajo s predvidenim financiranjem področja.

  • Uredništvo

    18. 7. 2023  |  Kultura

    Helena Blagne / »Živimo v svetu, polnem izkrivljenih podob«

    Helena Blagne velja za slovensko glasbeno in medijsko ikono, za eno redkih slovenskih glasbenic, za katero bi lahko resnično rekli, da se je že desetletja drži nekakšen zvezdniški sij. Prvič je javno nastopila pri dvanajstih letih na amaterskem tekmovanju Prvi glas Gorenjske in sčasoma postala eden prvih glasov Slovenije – začela je osvajati odre največjih festivalov po nekdanji skupni državi, nastopala je tudi v tujini, danes po prodaji nosilcev zvoka velja za najbolj uspešno slovensko pevko vseh časov. Skozi kariero so ji nadeli marsikatero oznako: bila je vamp ženska, femme fatale in celo diva. A ne glede na vse, naj bo ljudem to všeč ali ne, dejstvo ostaja, da ji je skozi leta uspelo ohraniti relevantnost na sceni in da ji je uspelo nagovoriti slovensko dušo. Intervju z njo je za posebno številko Mladine (INTERVJU 2023) pripravil Luka Volk.

  • STA

    19. 7. 2023  |  Svet

    WHO / »Nepripravljenost na vročino je lahko smrtno nevarna«

    Nepripravljenost na vročino je lahko smrtno nevarna, je v torek opozoril regionalni direktor Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) za Evropo Hans Kluge. Ljudi je pozval, naj se izogibajo vročini, ostanejo hidrirani in nosijo lahkotna oblačila. Prav tako je poudaril potrebo po globalnem ukrepanju za reševanje podnebne krize.

  • Uredništvo

    18. 7. 2023  |  Politika

    »Z dobro utečenimi desničarskimi prijemi se nadaljuje politizacija policije«

    "Depolitizacija policije v smeri odstranjevanja poslušnih kadrov blizu prejšnje vlade Janeza Janše je bila ena od osrednjih zavez predsednika Gibanja Svoboda Roberta Goloba v lanski predvolilni kampanji. Po dobrem letu dni od zamenjave oblasti se dogaja ravno nasprotno. Z dobro utečenimi desničarskimi prijemi se nadaljuje politizacija policije, kar vodi v razvrednotenje organizacije z več tisoč pripadniki oboroženih sil. Vse večjo vlogo v policijski strukturi dobivajo posamezniki, ki so v Janševi vladi zagovarjali uporabo prekomerne sile, obenem pa so zvesto ščitili hrbet takratnemu notranjemu ministru Alešu Hojsu in generalnemu direktorju policije Antonu Olaju."

  • Uredništvo

    19. 7. 2023  |  Politika

    Večna rana neodvisnih ustvarjalcev

    "Skorajšnja izselitev vrste umetniških ustvarjalcev iz več prostorov v ožjem in širšem središču Ljubljane, nekateri so v zasebni, drugi v občinski lasti, vzbuja občutek znanega in 'že videnega' – saj smo bili sorodnim prizorom samo v zadnjih letih priča že nekajkrat. Zgodba je vsakič podobna: posamezni ustvarjalci in umetniški kolektivi dobijo v uporabo večinoma tako ali drugače degradirane objekte, ki jih – pogosto z nemalo dela in lastnega vložka – za silo uredijo in ohranjajo v bolj ali manj spodobnem stanju, dokler se njihovi lastniki pač ne odločijo, da bodo z njimi raje počeli kaj drugega, nemara bolj dobičkonosnega. S tako odločitvijo načeloma ni nič narobe, težava je le v tem, da se ob vsaki takšni 'spremembi namembnosti' z vso resnostjo odpre večna rana neodvisnih ustvarjalcev: pomanjkanje ustreznih (ter dovolj dostopnih) prostorov za neinstitucionalno umetnost in kulturo v slovenskem glavnem mestu."

  • STA

    19. 7. 2023  |  Kultura

    Banksy / Je to prvi posnetek umetnikovega glasu?

    Celotna kariera angleškega uličnega umetnika Banksyja je prekrita s tančico skrivnosti, a novi podkast britanskega Radia 4 je morda razkril nekaj novega o njem - umetnikov glas. Britanski podkast ima tako morda v lasti prvi posnetek Banksyjevega glasu.

  • STA

    19. 7. 2023  |  Družba

    Vreme / Slovenijo je v torek prešla obsežna nevihtna linija

    Slovenijo je v torek prešla obsežna nevihtna linija. Veter je podirali drevesa in odkrivali strehe, v nekaterih delih države je bilo zvečer brez električne energije več tisoč odjemalcev. Kako obsežna je škoda torkovih neurij, bo bolj znano danes. Za popoldne in zvečer pa so napovedana nova neurja s točo, vetrom in močnimi nalivi.

  • STA

    18. 7. 2023  |  Svet

    Preiskava / Trump pričakuje obtožnico in aretacijo

    Nekdanji predsednik ZDA Donald Trump je na svojem družbenem omrežju Truth Social sporočil, da je od urada posebnega tožilca Jacka Smitha v nedeljo zvečer dobil obvestilo, da je tarča preiskave napada njegovih privržencev na zvezni kongres 6. januarja 2021. Dodal je, da to "najverjetneje pomeni aretacijo in obtožnico".

  • STA

    18. 7. 2023  |  Politika

    Slovenija poziva Rusijo, naj spremeni svojo odločitev

    Odločitev Rusije o suspenzu mednarodnega sporazuma o izvozu ukrajinskega žita prek Črnega morja bo imela posledice za najbolj ranljive v Afriki, je danes na Twitterju opozorilo ministrstvo za zunanje in evropske zadeve (MZEZ). V luči tega je Moskvo pozvalo, naj v izogib poslabšanja prehranske varnosti spremeni svojo odločitev.

  • Uredništvo

    18. 7. 2023  |  Politika

    CNN posnel dokumentarni film o Inštitutu 8. marec

    Članice in člani Inštituta 8. marec so sporočili, da je medijska hiša CNN posnela kratek dokumentarec o njihovem delovanju. Dokumentarni film naj bi govoril o skupnosti in solidarnosti. 

  • STA

    17. 7. 2023  |  Politika

    Anketa / Gibanje Svoboda še vedno pred SDS

    Podpora največjima parlamentarnima strankama Gibanju Svoboda in SDS je v julijski raziskavi Vox populi, ki jo je za časnik Dnevnik izvedla Ninamedia, nekoliko zrasla. Za Gibanje Svoboda bi na volitvah, če bi bile to nedeljo, volilo 26 odstotkov vprašanjih (junija 25,1), za opozicijsko SDS pa 20,9 odstotka (junija 20,1).

  • STA 

    18. 7. 2023  |  Politika

    »V zgodovini Slovenije se je zvrstila nezavidljivo dolga vrsta zdravstvenih ministrov«

    "Za Državnim zborom (DZ) je zahtevno leto, polno izzivov, koalicija pa je obdržala veliko stopnjo enotnosti," meni vodja poslancev Svobode Borut Sajovic. To bo ključno tudi jeseni, predvsem pri zdravstveni reformi, dolgotrajni oskrbi in stabilizaciji javnih financ, poudarja. Hkrati zatrjuje, da opozicija tempo v DZ diktira le navidezno, o vsem pa da odloča koalicija.

  • STA

    18. 7. 2023  |  Svet

    »Rusija hrano izkorišča kot orožje in spodkopava svetovno varnost prehrane«

    Generalna podsekretarka Združenih narodov za politične zadeve Rosemary DiCarlo je v ponedeljek v Varnostnem svetu ZN pozvala Rusijo, naj preneha s krivično vojno v Ukrajini, in poudarila, da bo odstop od sporazuma o izvozu ukrajinskega žita prizadel najbolj ranljive po vsem svetu.

  • STA

    18. 7. 2023  |  Svet

    Krim / Most znova delno odprt za promet

    Most, ki povezuje rusko regijo Krasnodar in ukrajinski polotok Krim, so po ponedeljkovem napadu, v katerem sta umrla dva človeka, znova delno odprli za promet, je ponoči po poročanju tujih tiskovnih agencij sporočila ruska vlada. Avtomobili lahko most prečkajo po enem pasu.

  • STA

    17. 7. 2023  |  Svet

    Putin / »Rusija se bo ustrezno odzvala na napad«

    Rusija se bo ustrezno odzvala na današnji napad na most, ki polotok Krim povezuje z rusko regijo Krasnodar, je v odzivu na napad napovedal ruski predsednik Vladimir Putin. Napad je označil za teroristično dejanje in pozval k strožjim varnostnim ukrepom za zaščito mostu, poroča francoska tiskovna agencija AFP.