• Monika Weis

    4. 8. 2023  |  Mladina 31  |  Politika

    »Mesto dreves«

    »V Ljubljani smo v zadnjih štirih letih izbirali drevo leta, letos pa smo se odločili, da izberemo drevored leta. Odločitev o predlogih tudi tokrat v celoti prepuščamo meščankam in meščanom,« se glasi razglas na spletni strani Mestne občine (MO) Ljubljana.

  • Uredništvo

    4. 8. 2023  |  Družba

    »Solidna teorija zarote zdrži tudi brez dejstev«

    "Zarota. Kaj je zarota? Slovenska slovarska definicija, da je zarota tajni dogovor ali načrt več ljudi, ki naj vodi v odstranitev nosilcev oblasti, dogajanja v ZDA ne opisuje dovolj prepričljivo. Anglosaške slovarske definicije so bolj uporabne. Zarota je načrt ali dogovor skupine ljudi, da bodo storili nekaj nezakonitega ali škodljivega. Teorije zarot, ki jih je Trump izumljal ali razpečeval, so se dotikale vremena, migrantov, podnebja, JFK-ja, volitev, globoke države, Osame bin Ladna, 11. septembra, rojstnega kraja Baracka Obame, cepljenja …, da ne naštevamo naprej. Besedna zveza teorija zarote diskreditira pojem teorije. Teorija je urejen niz idej, ki temeljijo na logično povezanih dejstvih. Teorija je veljavna, dokler se ne pojavijo dejstva, ki jo ovržejo."

  • N'toko

    N'toko

    4. 8. 2023  |  Mladina 31  |  Žive meje

    Komentar / Kako padajo drevesa

    Decembra 2022 so v ljubljanski Drami premierno uprizorili predstavo Kako je padlo drevo. Ta je govorila o prebivalcih ljubljanske soseske, ki so se postavili po robu gradbenemu projektu, da bi domače drevo obvarovali pred posekom. Pripovedovala je zgodbe o navadnih ljudeh, ki so se znašli v boju z oblastmi in bili grdo poraženi. Dramaturginja Katarina Morano in režiser Žiga Divjak sta takrat o svojem delu zapisala, da naš zgodovinski trenutek zaznamuje sobivanje dveh trditev: »Naš način življenja vodi v gotov propad človeške civilizacije.« In: »Počutim se, kot da ni mogoče nič narediti.« Dodala sta, da »ti dve prepričanji skupaj ustvarjata tesnoben občutek sočasnega gorenja in gašenja, kričanja in šepetanja, drvenja in stanja na mestu«. Verjetno pa se nista zavedala, da je v času, ko so umetniki na gledališkem odru uprizarjali to tesnobno občutenje, isto gledališče že imelo v gradbeni dokumentaciji pripravljeno žaganje veličastnega kostanja pred vhodom. In da se bo že čez nekaj mesecev neuspešen upor prebivalcev z odra preselil v resnični svet. Ali je šlo za golo naključje, da se je sezona v Drami končala s posekom prebivalcem ljubega drevesa?

  • Susanne Götze

    4. 8. 2023  |  Mladina 31  |  Svet

    »Preprečiti moramo, da bi se razmere še poslabšale«

    Prejšnjo sredo je Medvladni odbor za podnebne spremembe IPCC v Nairobiju za predsednika izvolil britanskega fizika Jima Skeo. IPCC je ena od ustanov OZN in največji mednarodni znanstveni projekt, v okviru katerega sodelujoči znanstveniki pripravljajo poročila o svetovnem podnebju, spoznanjih o globalnem segrevanju in njegovih posledicah.

  • Matic Gorenc

    4. 8. 2023  |  Mladina 31  |  Družba

    Alpacemov festival

    Podjetje Alpacem, v preteklosti znano kot Salonit Anhovo, 1. septembra pripravlja festival Nočna izmena, na katerem naj bi nastopile glasbene skupine Big Foot Mama, Elvis Jackson, Šank Rock in Joker out. Festival in nastopajoči na njem pa so deležni kritike dela javnosti, saj ta vidi prireditev kot promocijo podjetja, ki ima za sabo ogromno kršitev okoljskih predpisov.

  • Komentar / V slepi ulici

    Strateški trikotnik ZDA-Kitajska-EU je dolgo veljal za vzorčni primer globalizacije. Trgovinsko, proizvodno in finančno povezovanje je prinašalo korporativne dobičke Zahodu in omogočilo hiter razvoj Kitajske. Globalizacija verig vrednosti in liberalizacija poslovnih tokov sta bili preprosto v interesu razvitega sveta. Kitajska je postala svetovna tovarna zahodnega neoliberalnega kapitalizma. Toda nato je v dobrih 20 letih postala nosilka sodobnih tehnologij, iz podrejene partnerice se je razvila v osrednjo tekmico ZDA. EU se je znašla v političnem in razvojnem precepu. Politično stoji na strani ZDA, ekonomsko pa je vezana na Kitajsko. V tem precepu postaja geostrateško vse manj pomembna. Politično jo teži nova blokovska delitev ameriškega unilaterizma, ekonomsko pa vse spornejša globalizacija. Ekonomski partnerji niso nujno tudi politično-vojaški zavezniki in nasprotno. Razlika med geopolitičnimi cilji in geoekonomskimi možnostmi postaja očitno vse usodnejša. V globalizacijskem trikotniku še najbolj za EU.

  • Janko Lorenci

    Janko Lorenci

    4. 8. 2023  |  Mladina 31  |  Kolumna

    Komentar / Sodni dan à la carte

    Strah je močno čustvo, lahko te uniči, lahko te reši. Po drugi svetovni vojni je svet zapljusnilo več valov kolektivnega strahu – strahu pred jedrsko vojno, terorizmom, korono, ekonomsko-socialnimi krizami … Vsi ti valovi so se dvigali na ozadju neštevilnih individualnih strahov.

  • Curriculum vitae

    Ko je bila moja mama malo starejša od dvajset let, se je iz majhne štajerske vasi preselila v Frankfurt. Prihranila je nekaj denarja in preprosto – šla. Razloga: po končani klasični gimnaziji ni bila sprejeta na študij prava, da bi si izboljšala zaposlitvene možnosti, pa se ni želela včlaniti v partijo. Zdelo se ji je, da mora priložnosti za polnokrvno samostojno življenje poiskati drugje. Ok, pa tudi – to se zdi zgolj meni – mikalo jo je storiti nekaj norega.

  • Vesna Teržan

    4. 8. 2023  |  Mladina 31  |  Kultura

    Škofjeloški potencial

    Avgust je njihov mesec – mesec, ko Sodobni tekstilni center Kreativnice na široko odpre vrata na Spodnjem trgu v Škofji Loki. Ob tej priložnosti na trgu pred sosednjo staro kaščo v okviru festivala Pisana Loka pripravijo urbani piknik s hrano in glasbo, poimenovan Skupna miza. Tako bo tudi letos, v nedeljo, 27. avgusta, ko bo glasbeni del prispevala harfistka, skladateljica, performerka in pevka Zvezdana Novaković. Kreativnice se dobro zavedajo, da je treba skrbeti za skupnost, ki jim zagotavlja spodbudno ustvarjalno okolje. Sodobni tekstilni center Kreativnice je namreč vzpostavila Razvojna agencija Sora z evropskimi sredstvi in s podporo BSC Kranj in Občine Škofja Loka, center je nato dobil še prostor za delovanje v hiši sredi starega mestnega jedra.

  • Uredništvo

    2. 8. 2023  |  Svet

    Naslovnica nove Mladine / VRENJE

    V petek izide nova Mladina! V novi številki, ki bo pri prodajalcih časopisov in na naši spletni strani na voljo od petka, 4. avgusta, dalje, preberite, kako smo začeli okušati podnebno grozo, ki jo ljudje na globalnem Jugu izkušajo že leta in desetletja. Avtor tokratne naslovnice je Ivian Kan Mujezinović (oblikovanje), fotografija pa je iz digitalne knjižnice GettyImages. V novi številki boste našli še veliko zanimivega, aktualnega in poglobljenega branja. Priskrbite si svoj izvod ali obiščite našo spletno stran!

  • STA

    3. 8. 2023  |  Družba

    Opozorilo / Možnost poplavljanja vodotokov v severni in osrednji Sloveniji

    Ob napovedanih padavinah Agencija RS za okolje (Arso) opozarja, da bodo v noči na petek sprva hitro naraščali hudourniški vodotoki in manjše reke v severni in osrednji Sloveniji. Naraščanje rek se bo v petek čez dan stopnjevalo in razširilo na večji del države, poplave pa se bodo ponekod nadaljevale in ponekod še stopnjevale tudi v soboto.

  • STA

    3. 8. 2023  |  Politika

    Tanja Fajon / »Naredila bom vse, da plače diplomatov ostanejo nespremenjene«

    Zunanja ministrica Tanja Fajon se je danes zavzela, da bo storila vse, kar je v njeni moči, da plače diplomatk in diplomatov ostanejo nespremenjene tudi po januarju, ko bo v veljavo stopil zakon o čezmejnem izvajanju storitev. V luči tega namerava po vladnih počitnicah sklicati sestanek pristojnih ministrov, so sporočili z zunanjega ministrstva.

  • STA

    2. 8. 2023  |  Svet

    Prva država na svetu z opozorili na vsaki cigareti

    V Kanadi so v torek začela veljati nova pravila, v skladu s katerimi bo morala biti vsaka posamezna cigareta opremljena z zdravstvenim opozorilom. Cigarete z natisnjenimi opozorili bodo v prodajo postopoma vpeljali do leta 2025, Kanada pa je s tem postala prva država na svetu, ki je uvedla takšna pravila.

  • Uredništvo

    2. 8. 2023  |  Politika

    »Tovrstne zlorabe so nekaj najhujšega, kar se lahko zgodi v pravni državi«

    "Če te navedbe držijo, govorimo o zlorabi neke zelo resne državne institucije in tudi o zelo resni zlorabi. Tukaj pravzaprav ni bilo osnovnih podlag, da bi lahko tovrstne preiskave v okviru urada sploh stekle. Vodstvo te institucije, ki je bilo nastavljeno v času prejšnje vlade, je zlorabilo to institucijo. Tovrstne zlorabe, ne glede na to, v obdobju katere vlade se zgodijo, so nekaj najhujšega, kar se lahko zgodi v pravni državi."

  • STA

    3. 8. 2023  |  Svet

    Severna Koreja potrdila, da je pridržala ameriškega vojaka

    Severna Koreja je potrdila, da je pridržala 23-letnega ameriškega vojaka Travisa Kinga, ki je julija nezakonito vstopil na njeno ozemlje, je danes sporočilo poveljstvo sil Združenih narodov v Seulu. S tem se je Pjongjang prvič odzval na prošnje poveljstva sil ZN po informacijah o pobeglem vojaku.

  • Uredništvo

    2. 8. 2023  |  Družba

    Smo Slovenci res samouničevalni?

    "Problem sivenja populacije ni le naraščanje števila starostnikov, temveč tudi krčenje aktivnega prebivalstva. Ob razpadlem socialnem sistemu bo maloštevilno aktivno prebivalstvo prisiljeno ostati doma in skrbeti za ostarele starše. Proizvajal ne bo nihče, denarja ne bo. Šah-mat v dveh potezah."

  • STA

    2. 8. 2023  |  Politika

    Bešič Loredan ponovno ni prevzel pošiljke 

    Državna volilna komisija (DVK) je po prvem neuspešnem poskusu vročanja pošiljke z dopisom, v katerem ga je pozvala, naj jo obvesti, če bo prevzel mandat nadomestnega poslanca, nekdanjemu ministru za zdravje Danijelu Bešiču Loredanu poslala novo pošiljko, ki je prav tako ni prevzel. Če odgovora ne bo sporočil, bo 25. avgusta veljalo, da poslanskega mandata ne prevzema.

  • S kisom nad oblake / Teorije zarot v času neviht, poplav in toče

    »Grozljivo velike krogle toče, polne strupov včeraj v Italiji – nesli v laboratorij, analiza pokazala, da je v resnici sestavljeja iz aluminija, barija in stroncija, za zdravje zelo nevarnih elementov, kjer bi morala biti samo voda in nič drugega. Neizpodbiten dokaz, da to ni naraven led.« Sezona anticepilskih teorij zarote se je sredi letošnjega nevihtnega poletja morala umakniti drugim in pokazala, da obstaja bogat imaginarij, s katerim verniki vanje hranijo svojo bujno domišljijo. 

  • STA

    2. 8. 2023  |  Družba

    Človekove pravice v Sloveniji 

    Vsi, ki bi želeli na pregleden način izvedeti več o človekovih pravicah v Sloveniji, bodo lahko odgovore na svoja vprašanja našli v spletnem Vodniku po človekovih pravicah. Ta platforma za samopomoč in izobraževanje o človekovih pravicah v slovenščini in angleščini je zasnovana na tematskem pristopu, so pojasnili na Mirovnem inštitutu.

  • STA

    2. 8. 2023  |  Svet

    »Kmalu po volitvah je obtoženi začel izvajati svoj kriminalni načrt«

    Bivšega predsednika ZDA Donalda Trumpa so v torek obtožili še prizadevanj za razveljavitev izida predsedniških volitev leta 2020. Obtožnica ga v treh točkah obtožuje zarote, v eni točki pa oviranja pravosodja. To je že tretja obtožba zoper 77-letnega Trumpa od marca letos.

  • STA

    2. 8. 2023  |  Družba

    Tornado v Ilirski Bistrici / Odkritih ali poškodovanih enajst streh

    V Kosezah pri Ilirski Bistrici, kjer je v torek tornado odkrival strehe, že potekajo nujna sanacijska dela, da bi hiše vsaj zasilno zaščitili pred dodatno škodo ob morebitnem novem deževju, je za STA povedal župan Gregor Kovačič. Želi si predvsem, da bi čim prej našli krovce. Na ogledu danes pričakujejo tudi Rudija Medveda z obrambnega ministrstva.

  • STA

    1. 8. 2023  |  Svet

    Anketa / Trump in Biden izenačena

    Glavna kandidata za predsednika ZDA, trenutni predsednik Joe Biden in nekdanji Donald Trump, sta v anketi časnika New York Times in kolidža Siena povsem izenačena, saj bi za vsakega od njiju, če bi bile predsedniške volitve danes, volilo po 43 odstotkov registriranih volivcev. Okoli 14 odstotkov se jih še ne more opredeliti.

  • STA

    2. 8. 2023  |  Svet

    Holokavst nad Romi / Nacisti usmrtili okoli pol milijona Romov

    Med drugo svetovno vojno so nacisti usmrtili okoli pol milijona Romov, samo na večer 2. avgusta 1944 so jih v taborišču Auschwitz-Birkenau ubili več kot 3000. To je bila največja usmrtitev Romov naenkrat. Številne države, tudi Slovenija, se na ta dan spominjajo žrtev porajmosa - holokavsta nad Romi.

  • STA

    1. 8. 2023  |  Svet

    Očetnjava mati / V Kijevu odstranili srp in kladivo s spomenika 

    Z velikanskega kipa Očetnjava mati, ki bdi nad ukrajinsko prestolnico, so danes odstranili srp in kladivo. Delavci so akcijo izvedli v okviru kampanje odstranjevanja simbolov nekdanje Sovjetske zveze, ki se je okrepila po napadu ruske vojske na Ukrajino konec februarja lani.

  • Uredništvo

    1. 8. 2023  |  Družba

    Je Slovenija laična demokratična država?

    "Je Slovenija laična demokratična država? Če je, potem ta razprava ne more potekati skozi prikrite religiozne ideje o trpljenju kot poti očiščenja, o mučnem, dolgotrajnem umiranju kot prehodu v boljše kraje, o potrpljenju kot božji masti. Razprava mora izhajati iz posameznikove želje in potrebe, da ohrani svoje človeško dostojanstvo, da ima o neizbežnem zadnjo besedo on, državljan, ne religija, infiltrirana v polje strokovnega. Tako kot se lahko človek odpove zdravljenju, če presodi, da gre zgolj za podaljševanje agonije, tako naj ima tudi pravico do odhoda. Izjemno malo ljudi bo to možnost izkoristilo, upanje in strah umreta zadnja, a mnogim bo v uteho, da jo imamo."

  • Uredništvo

    1. 8. 2023  |  Svet

    »Ta Barbie ima Nobelovo nagrado. On je samo Ken.«

    "Ta Barbie ima Nobelovo nagrado. On je samo Ken. Izjemno sva uživala v filmu, tako smešen in premišljen je. Upam, da ta pripis ne prizadene vseh Kenov tako kot filmskega Kena."

  • Uredništvo

    1. 8. 2023  |  Družba

    Nutrije / Začetek izlova prestavljen na konec avgusta ali jesen

    Izlov nutrij na območju krajinskega parka Ljubljansko barje se kljub napovedim še ne bo začel. Direktor parka Janez Kastelic je za Radio Slovenija pojasnil, da je treba "najprej preučiti logistiko, začeli pa bi proti koncu avgusta ali jeseni, najprej na nelovnih površinah". Dodal je, da so dobili "kar nekaj klicev in mailov" s prošnjo, naj intervenirajo ter za Radio Slovenija pojasnil, da bodo zato začeli na nelovnih površinah, to je "znotraj naselij, ki so del lovišča, vendar lovec tam ne sme ukrepati z orožjem, razen s posebno odločbo".

  • STA

    1. 8. 2023  |  Svet

    Rusija za novi napad na Moskvo obtožuje Ukrajino

    Ruska zračna obramba je nad Moskvo zgodaj davi sestrelila več dronov, eden od letalnikov pa je poškodoval fasado stolpnice, je sporočil župan Sergej Sobjanin. Rusko obrambno ministrstvo za novi napad na prestolnico obtožuje Ukrajino, od koder medtem poročajo o napadu z droni na Harkov. V obeh primerih ni bilo smrtnih žrtev.

  • LV, STA

    1. 8. 2023  |  Družba

    Ministrstvo ne predvideva dodatne odobritve višjih oskrbnin v domovih za starejše

    Ministrstvo za solidarno prihodnost, ki je domovom za starejše junija že odobrilo povišanje cen oskrbnin s 1. julijem, ne pričakuje dodatne izredne uskladitve cen. "Glede na njihove izračune so z zadnjo odobritvijo sledili inflaciji v državi," so navedli za STA.

  • Propagandna retorika nasprotnikov evtanazije

    Ima zakon o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja sploh kakšne možnosti, da ga podprejo v parlamentu, ali pa je že do konca pogorel? V stranki Levica so nepričakovano edini v koaliciji, ki so zakonski podpori pomoči pri smrti naklonjeni, pri Socialnih demokratih in v Gibanju Svoboda se raje oportuno sklicujejo na pomen paliativne oskrbe in temeljit razmislek »o tej civilizacijski temi«. Kakor da bi bila ideja zanje nekaj povsem novega in neraziskanega, civilizacija pa svetlobna leta daleč!