Izak Košir

  • Izak Košir

    20. 3. 2018  |  Družba

    Moški, ki so poženščeni, in ženske, ki so prave možače

    Varuhinja človekovih pravic Vlasta Nussdorfer je 9. marca v intervjuju za časnik Delo z naslovom Vsakdanje navade uspešnih ljudi: Vlasta Nussdorfer podala nesprejemljive izjave, ki vzbujajo dvom v njeno nadaljno primernost za opravljanje funkcije varuha človekovih pravic. Tako so zapisali na spletnem portalu zavoda za kulturo raznolikosti Open, nevladne organizacije, ki širi idejo protidiskriminacije, spoštovanja človekovih pravic in raznolikosti.

  • Izak Košir

    16. 3. 2018  |  Družba

    Radio Mladina: Razbijamo mite o cepljenju

    Člana projekta Imuno Vid Čeplak Mencin in Nina Jerala na podlagi znanstvenih analiz s skupino večih študentov medicine razbijata mite o cepljenju. Več o tem si lahko prebete v posebni rubriki Cepljenje >>, Staš Zgonik pa o tem piše v novi Mladini - članek z naslovom Strah pred cepljenjem je na voljo na tej povezavi.

    https://w.soundcloud.com/player/?url=https%3A//api.soundcloud.com/tracks/414012072&color=%23ff5500&auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=fals

  • Izak Košir  |  foto: Uroš Abram

    16. 3. 2018  |  Mladina 11  |  Kultura

    Paul Ickovic / V iskanju popolne fotografije

    Tudi če bi želel, tega članka ne bi mogel začeti pisati na začetku, saj sem v zgodbo nepričakovano vstopil šele nekje proti koncu. Oziroma če želite, na začetku nekega novega poglavja. Ameriški fotograf Paul Ickovic je sredi lanskega leta, na jesen življenja (rodil se je 16. marca 1944, to pomeni, da na dan izida tokratne številke Mladine praznuje 74. rojstni dan!), postal moj sosed. Celo tisti najbližji, to pomeni, da njegova vhodna vrata zagledam takoj, ko odprem svoja. In prav zaradi vrat sva se tudi spoznala. Nekega dne sem s hodnika zaslišal vpitje: »Help!« Nekdo je v angleščini klical na pomoč in trkal po vratih.

  • Izak Košir

    9. 3. 2018  |  Politika

    Vlada naj prevzame odgovornost za ponižujoče prakse in kršitve človekovih pravic

    Ministrstvo za notranje zadeve je sprejelo vsebinsko in procesno sporno odločitev, da ima za deportacijo Ahmada Šamija na voljo dodatnih šest mesecev, za kar nima zakonske podlage, so v sporočilu za javnost zapisali pri Delovni skupini za azil. "Tako kot v primeru turških družin, Razzaka Jubayerja, številnih afganistanskih prosilcev za azil in tujcev zaprtih v Centru za tujce, gre za še eno v seriji pravno nevzdržnih odločitev, ki niso namenjene pravični rešitvi dotičnih primerov, ampak zavlačevanju postopkov, ter psihofizičnemu izčrpavanju in ustrahovanju oseb, z namenom, da sami odstopijo od postopkov ali zapustijo državo," so še zapisali in dodali, da so podobne zlorabe moči znane tudi državljanom in izbrisanim prebivalcem. "Ker gre za prakso, ki se je omenjene ustanove poslužujejo sistematično skozi daljše časovno obdobje, opozarjamo vlado, da naj prevzame odgovornost za kršitve človekovih pravic, ki se dogajajo v času njenega mandata," poudarjajo.

  • Izak Košir

    9. 3. 2018  |  Družba

    Radio Mladina: Jure Trampuš o #JazTudi in osebnih zgodbah o spolnem nasilju v Sloveniji

    Pogovor je nastal na podlagi članka Slovenski #JAZTUDI >>

    https://w.soundcloud.com/player/?url=https%3A//api.soundcloud.com/tracks/410494191&color=%23ff5500&auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false

  • Izak Košir

    8. 3. 2018  |  Družba

    Seksistična izjava leta pripada Boštjanu M. Zupančiču

    "Simone Veil je bila travmatizirana ženska, ki je preživela koncentracijska taborišča. Nihče ne govori o tem, kako so te travme povzročile, da je postala “mati vseh abortusov”. Zaradi njene zakonodajne pobude, medtem ko je bila francoska ministrica za “zdravje”, je bilo in je še milijonom otrok odtegnjena pravica do pravne subjektivitete. Tem nerojenim otrokom, pravnim subjektom kot še nerojenim (nascituri) od Rimskega prava, je še naprej odtegnjena pravica do življenja, ki bi morala izhajati iz 2. člena Evropske konvencije o varstvu človekovih pravic. Mediji jo slavijo celo posthumno, medtem ko bi jo bilo treba obsoditi kot največjo morilko vseh časov." To je zapisal Boštjan M. Zupančič, nekdanji ustavni sodnik in sodnik na ESČP na Facebooku. S to izjavo je prepričal večino več kot 1.300 glasovalk in glasovalcev, ki so glasovali za letošnjo bodečo nežo oziroma najbolj seksistično izjavo leta.

  • Izak Košir

    6. 3. 2018  |  Družba

    Sta bili sodnici pristranski?

    Pred dobrim tednom smo poročali o domnevno goljufivi organizaciji pol milijona težkega programerskega tekmovanja FutureHack v Davosu, v katerega je bila kot partner vključena tudi slovenska vlada. Članek z naslovom Kje je denar? si lahko preberete na tej povezavi. Nekaj dni po naši objavi so organizatorji vendarle razglasili osrednjega zmagovalca, ne pa tudi zmagovalcev drugih kategorij. Zdaj se je oglasila ena od tekmovalnih ekip, in sicer inštitut Danes je nov dan, ki opozarja na nakatere nepravilnosti. "Več kot enomesečna zamuda s podelitvijo glavne nagrade in neobrazložena nepodelitev vseh drugih obljubljenih nagrad pa nista edina razloga, zakaj imamo sodelujoči, med katerimi je bila tudi naša razvijalska ekipa, še zmeraj grenak priokus," so zapisali na svoji spletni strani in dodali, da je nehigienično, da je ena od sodnic tekmovanja, Nena Dokuzov (direktorica Noordung Centra), navedena tudi med svetovalci zmagovalne ekipe CHERR.IO. Poleg nje pa je med svetovalci oziroma podporniki omenjene družbe, ki si je prislužila zmago, navedena še ena sodnica tekmovanja in glavna organizatorka omenjenega hackatona Melinda Woolf. 

  • Izak Košir

    6. 3. 2018  |  Politika

    Poziv k odstopu ministra za kulturo 

    Ker minister za kulturo Anton Peršak ne umika predloga Nacionalnega programa za kulturo 2018-2025 iz obravnave, kulturnice in kulturniki pričakujejo njegov odstop. V primeru, da ne odstopi sam, od predsednika vlade Mira Cerarja terjajo, da sproži potrebne postopke za njegovo razrešitev. Tako so zapisali v skupni izjavi za javnost, pod katero so podpisani številni pomembni zavodi in organizacije, med njimi tudi društvo Asociacija, mreža nevladnih organizacij in samostojnih ustvarjalcev na področju kulture in umetnosti, Kino Šiška, Društvo slovenskih pisateljev, Kolegij direktorjev državnih muzejev, Kolegij direktorjev slovenskih gledališč, Mednarodni muzejski svet ICOM Slovenija, Skupnost muzejev Slovenije, Sindikalna konferenca kulturnih organizacij SVIZ, Združenje splošnih knjižnic, predsednica Vesna Horžen in Zveza kulturnih društev Slovenije.

  • Izak Košir

    2. 3. 2018  |  Družba

    Radio Mladina: Borut Mekina o vojni za milijarde (veliko denarja za malo vojske)

    Prisluhnite pogovoru, ki je nastal na podlagi članka Vojna za milijarde >> 

    https://w.soundcloud.com/player/?url=https%3A//api.soundcloud.com/tracks/407008197&color=%23ff5500&auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false

  • Izak Košir

    28. 2. 2018  |  Družba

    Slovenija Ahmada Šamija ne sme več predati Hrvaški

    Slovenija je 23. februarja postala pristojna za obravnavo prošnje za azil sirskega begunca Ahmada Šamija, saj je takrat preteklo šest mesecev od pravnomočne odločbe vrhovnega sodišča, s tem pa se je iztekel tudi šestmesečni rok za predajo republiki Hrvaški. Dublinska uredba namreč določa, da se v primeru, ko se predaja prosilca za mednarodno zaščito v dublinskem postopku ne opravi v roku šestih mesecev od končne odločitve o pritožbi, odgovornost za obravnavanje prošnje prenese na državo članico, v kateri je bila prošnja podana - v Šamijevem primeru je to Slovenija.

  • Izak Košir

    27. 2. 2018  |  Družba

    Za seksistično izjavo leta nominirani tudi Slavko Bobovnik, Vesna Vuk Godina in Boštjan M. Zupančič

    Tudi letos kolektiv Rdeče zore in uredništvo spletnega portala Spol.si skupaj z zainteresirano javnostjo podeljujejo bodečo nežo za seksistično izjavo leta. Kot so zapisali, ta nečastni naziv lahko doleti vse, ki javno napadajo, ponižujejo in žalijo druge na podlagi spola, spolne usmerjenosti in/ali spolne identitete.

  • Izak Košir

    27. 2. 2018  |  Kultura

    Tudi osrednjo pesniško zbirko država pošilja v smrt

    Na spletu se je pojavila peticija za ohranitev ene od osrednjih slovenskih pesniških zbirk - Aleph. Kot so zapisali pobudniki in pobudnice je zbirko Aleph leta 1985 ustanovila generacija, rojena okoli 1960, v njej pa je svoja prva dela objavil cel niz danes uveljavljenih avtorjev in avtoric (med  njimi tudi Svetlana Makarovič, Brane Mozetič, Uroš Prah in Tibor Hrs Pandur), postala je takorekoč sinonim za novo literaturo, predvsem poezijo.

  • Izak Košir

    23. 2. 2018  |  Mladina 8  |  Družba

    Kje je denar?

    Podjetje FutureHack je med 22. in 24. januarjem organiziralo »hackaton«, ki je potekal v času Svetovnega gospodarskega foruma v švicarskem Davosu. Šlo je za tekmovanje v programerskih spretnostih, kjer so morale sodelujoče ekipe v 48 urah rešiti najrazličnejše naloge, povezane s tehnologijo veriženja blokov. Partner dogodka je bila, če sodimo po uradni spletni strani, tudi slovenska vlada, saj je tam naveden njen logotip. Slednji zdaj sicer trdijo, da niso bili ne soorganizator ne partner in da je bilo delovanje vlade oziroma predsednika vlade Mira Cerarja omejeno izključno na njegovo sodelovanje ob podelitvi nagrad v Davosu 24. januarja, kamor so ga organizatorji povabili.

  • Izak Košir

    23. 2. 2018  |  Družba

    Radio Mladina: Jure Trampuš o poražencih in zmagovalcih druge svetovne vojne

    Pogovor je nastal na podlagi intervjuja z zgodovinarko dr. Nevenko Troha, ki si ga lahko preberete na tej povezavi >> 

    https://w.soundcloud.com/player/?url=https%3A//api.soundcloud.com/tracks/403459089&color=%23ff5500&auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false

  • Izak Košir

    21. 2. 2018  |  Družba

    Pot, ki je vodila v dekriminalizacijo homoseksualnosti v Jugoslaviji

    Jutri, 22. februarja, ob 18. uri bo imel v Galeriji ŠKUC dr. Franko Dota predavanje z naslovom Glasovi seksualne modernosti: zgodovina nedokončane dekriminalizacije homoseksualnosti v Jugoslaviji (1918-1977). V socialistični Jugoslaviji je bila homoseksualnost vse do sredine petdesetih let prejšnjega stoletja videna kot "buržoazna sprevrženost" in plod "nenasitnega kapitalizma", sprejemljiva le za "dekadentne intelektualce", meščanski razred, duhovščino in brezdelneže, ki naj bi "kvarili zdravo delavsko mladino". To se je odražalo tudi v nekaterih sodnih procesih proti homoseksualcem, v kazenskem zakoniku je namreč pisalo, da sta za "protinaravno nečistovanje med osebami moškega spola" odrejeni dve leti zaporne kazni. 

  • Izak Košir

    16. 2. 2018  |  Družba

    Radio Mladina: Staš Zgonik o vse krhkejšem duševnem zdravju otrok v Sloveniji

    Število samomorov in pogostost samomorilnega vedenja med mladimi v Sloveniji se glede na statistične podatke zmanjšujeta. A otroški psihiatri v zadnjem času nimajo tega občutka. Prej nasprotno. Pogovor je nastal na podlagi članka Nepripravljeni na svet, ki si ga lahko preberete na tej povezavi.

    https://w.soundcloud.com/player/?url=https%3A//api.soundcloud.com/tracks/399984852&color=%23ff5500&auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false

  • Izak Košir

    15. 2. 2018  |  Družba

    Se bodo najbolj prodorni znanstvenice in znanstveniki vendarle odločili za delo v Sloveniji?

    Članice in člani Organizacijskega odbora Shoda za znanost ter drugi podpisniki z univerz in raziskovalnih inštitutov (seznam podpisnikov in podpisnic najdete v spodnjem delu članka) v javnem pismu slovenskega premierja Mira Cerarja pozivajo, naj izpolni dano obljubo in spodbudi okrevanje raziskovalne sfere. "Pozivamo vas, da z razliko (4, 4 milijona evrov) do obljubljenih dodatnih 9 milijonov evrov za leto 2017, ki jih vlada še ni zagotovila, na primer okrepite pravkar potekajoči razpis Javne agencije za raziskovalno dejavnost RS (ARRS) za raziskovalne projekte in s tem omogočite, da se bo sramotno nizki odstotek uspešnosti (16 odstotkov) projektnih prijav vsaj malo popravil," so predsedniku vlade zapisali v odprtem pismu, ki so ga naslovili Prihodnost je zdaj.

  • Izak Košir

    14. 2. 2018  |  Kultura

    Izraz »izrojena umetnost« poznamo iz učbenikov o totalitarnih režimih

    V Asociaciji, mreži samostojnih ustvarjalcev in nevladnih organizacij v kulturi, so v javnem pismu zapisali, da z zaskrbljenostjo opazujejo niz napadov na svobodno izražanje ustvarjalk in ustvarjalcev, ki smo jim priča v zadnjih mesecih.

  • Izak Košir

    14. 2. 2018  |  Kultura

    Kako reformirati status samozaposlenih v kulturi, da bo omogočal človeka vredno življenje?

    Na uprizoritveni sceni se ustvarjalci že vrsto let soočajo s slabšanjem pogojev za delo in ustvarjanje. Na eni strani imamo obstoječe sindikate, stanovska društva in zagovorniške organizacije ter njihove številne pobude za izboljšanje stanja, na drugi pa ministrstvo, ki nenehno sprejema odločitve brez dialoga s strokovno javnostjo. Zato bodo prvi pogovor o izzivih sindikalnega organiziranja v kulturi izvedli že jutri ob 20. uri na Novi pošti, lokaciji, ki v zadnjih tednih postaja stična točka kritične kulturniške misli. 

  • Izak Košir

    12. 2. 2018  |  Kultura

    "Sovražni govor je rak sodobne družbe"

    V ženskem odboru Slovenskega centra PEN MIRA najodločneje zavračajo napade na nekatere letošnje Prešernove nagrajenke in nagrajence kot tudi na člane komisij Prešernovega sklada. Gre za dejanja, ki presegajo meje zdravega nastopanja v sferi javnega, so zapise v sporočilu za javnost. Zato menijo, da je o tem potrebno obvestiti, ne le pristojne organe, ki kazensko sankcionirajo sovražni govor, temveč tudi širšo slovensko javnost. "Na družabnihomrežjih kot tudi med komentarji člankov v posameznih časopisih se namreč pojavljajo vse glasnejši pozivi k linču nad slovenskimi umetniki in umetnicami ter k pogromu nad slovensko kulturo in umetnostjo. To pa je zaskrbljujoče!" so zaskrbljene članice ženskega odbora Pena.

  • Izak Košir

    8. 2. 2018  |  Družba

    Nič več svinjine na Gimnaziji Vič

    Če ste prejšnji teden na spletu zasledili članek z naslovom Nič več svinjine na Gimnaziji Vič, kjer je pisalo, da želi vodstvo šole dijakom in dijakinjam muslimanske vere olajšati razmere, ste mu, če niste bili pozorni, po vsej verjetnosti verjeli, saj naj bi bil objavljen na spletni strani Mladine. A spletna stran, na kateri je bil objavljen, ni bila www.mladina.si, temveč www.mladina.eu.

  • Izak Košir

    2. 2. 2018  |  Politika

    Radio Mladina: Zakaj Slovenija manjša enega od že tako najmanjših javnih sektorjev v Evropi?

    Pogovor z novinarjem Borutom Mekino je nastal na podlagi članka Vitki ali shirani? >> 

    https://w.soundcloud.com/player/?url=https%3A//api.soundcloud.com/tracks/392915877&color=%23ff5500&auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false

  • Izak Košir

    26. 1. 2018  |  Družba

    Radio Mladina: Izjemni dobički slovenskega gospodarstva, delavci pa na antidepresivih

    Pogovor je nastal na podlagi članka Boruta Mekine z naslovom Tragični junaki >> 

    https://w.soundcloud.com/player/?url=https%3A//api.soundcloud.com/tracks/388887051&color=%23ff5500&auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false

  • Izak Košir

    26. 1. 2018  |  Družba

    "Nevladnemu sektorju se jemlje sredstva tudi tam, kjer bi jih sicer lahko bili deležni"

    V društvu Asociacija redno spremljajo vse javne razpise s področja kulture in se zavzemajo, da bi bili razpisni mehanizmi v kulturi vključujoči (tudi) do nevladnega sektorja. V javnem pismu, ki so ga poslali kot odgovor na rezultate nedavnih razpisov ministrstva za kulturo ter pogojev, ki so jih ti postavljali ustvarjalcem (kdo se lahko in kdo se ne more prijaviti). 

  • Izak Košir

    25. 1. 2018  |  Politika

    Za enake možnosti in proti prevladi moških

    Poslanec SMC Saša Tabaković je s podporo poslancev svoje stranke in stranke SD vložil novelo zakona o enakih možnostih žensk in moških; novela naj bi zagotovila povečanje deleža tistega od spolov, ki je zdaj zastopan v manjšem deležu. Predvideva uveljavitev vsaj 40-odstotne zastopanosti posameznega spola v državnih in občinskih javnih zavodih ter podjetjih v delu, kjer člane imenuje ustanovitelj.

  • Izak Košir

    23. 1. 2018  |  Kultura

    V petek reševanje kulture

    Predsednica Nacionalnega sveta za kulturo (NSK) Uršula Cetinski, sicer obenem direktorica Cankarjevega doma, zainteresirano javnost vabi, da se udeleži 27. javne seje NSK, ki bo v petek, 26. januarja, ob 9. uri v veliki sejni sobi v pritličju ministrstva za kulturo na Maistrovi 10 v Ljubljani. Na kulturniški sceni je namreč završalo, ko so številni zavodi nevladnega sektorja ostali brez sofinanciranja države oziroma so se jim ta občutno zmanjšala.

  • Izak Košir

    19. 1. 2018  |  Družba

    Radio Mladina: Staš Zgonik o tem, zakaj bi bilo koristno, če bi jedli manj mesa

    Pogovor je nastal na podlagi članka Državljanska dieta, ki si ga lahko preberete v novi Mladini, pa tudi na spletu >>

    https://w.soundcloud.com/player/?url=https%3A//api.soundcloud.com/tracks/385427711&color=%23ff5500&auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false

  • Izak Košir  |  foto: Borut Krajnc

    19. 1. 2018  |  Mladina 3  |  Kultura

    »Ministrstvo za kulturo je postalo slaba banka slovenske kulture«

    Rok Vevar na področju zgodovine slovenskega sodobnega plesa velja za avtoriteto. Je teoretik sodobnih uprizoritvenih praks, dramaturg, publicist ter ustanovitelj in arhivar Začasnega slovenskega plesnega arhiva. V preteklosti je bil tudi član strokovne komisije za področje uprizoritvenih umetnosti na ministrstvu za kulturo. Predlogi za konkretne sistemske spremembe, ki jih je njegova komisija predložila takratni ministrici, niso padli na plodna tla. Ob številnih rezih sredstev, ki si jih je privoščilo ministrstvo za kulturo in neodvisno sceno potiskajo vedno bolj proti hiralnici, meni, da je skrajni čas za spremembe.

  • Izak Košir

    18. 1. 2018  |  Kultura

    Mladinin oder na Lentu vabi glasbene ustvarjalce

    Leto je naokoli in Mladinin oder je ponovno postavljen. Kot vsako leto, že trinajstič zapored, zbiramo prijave obetavnih glasbenih izvajalcev, bendov, elektronskih producentov, didžejev in vidžejev za nastop na našem odru v jazz klubu Satchmo v okviru Festivala Lent 2018. Mlade glasbene ustvarjalce in ustvarjalke vabimo, da do 5. marca izpolnijo prijavni obrazec na spletni strani mladininoder.eu in tako dobijo priložnost, da zaigrajo na enem od največjih festivalov v regiji, ki obenem velja za enega od najboljših tovrstnih festivalov v Evropi. 

  • Izak Košir

    17. 1. 2018  |  Kultura

    Ministrstvo obžaluje, da zaradi omejenih sredstev ne bo moglo podpreti slovarskega portala Fran

    Ministrstvo za kulturo se je odzvalo na informacije o nefinanciranju slovarskega portala Fran, ki jih je v javnost poslala Inštitut za slovenski jezik Frana Ramovša ZRC SAZU. Ministrstvo trdi, da so omenjene informacije zavajajoče.