Uredništvo

  • Uredništvo

    3. 11. 2023  |  Politika

    Janša obsojen zaradi žaljivega tvita

    Na celjskem okrožnem sodišču se je končalo sojenje predsedniku SDS in bivšemu premierju Janezu Janši v primeru zasebne tožbe nekdanjega direktorja Slovenske tiskovne agencija (STA) Bojana Veselinoviča. Janša je slednjega predlani na Twitterju, danes znanem kot platforma X, obtožil sodelovanja "pri umoru novinarja". 

  • Uredništvo

    3. 11. 2023  |  Družba

    »Ne zgodi se pogosto, da bi se morali pred novo tehnologijo zaščititi, preden bi jo sploh začeli uporabljati«

    "Ne zgodi se pogosto, da bi se morali pred novo tehnologijo zaščititi že leta, če ne desetletja, preden bi jo sploh začeli uporabljati. Varnostni strokovnjaki se že nekaj časa zelo resno sprašujejo o neželenih posledicah prihoda kvantnih računalnikov, čeprav tehnologija za zdaj sploh še ni na voljo. Toda že sama možnost njenega obstoja predstavlja tako veliko grožnjo nekaterim zelo pomembnim sistemom, na katerih temelji delovanje naše civilizacije, da problema preprosto ne moremo prezreti."

  • Uredništvo

    2. 11. 2023, 10:00  |  Družba

    Naslovnica nove Mladine / INDUSTRIJA SAMOPOMOČI

    V petek izide nova Mladina! V novi številki, ki bo pri prodajalcih časopisov in na naši spletni strani na voljo od petka, 3. novembra, dalje, preberite vse o ozadju industrije samopomoči. Cvetoči trg gurujstva, coachanja in motivacijskega žlobudranja je namreč preplavljen s samooklicanimi strokovnjaki, ki prodajajo meglo, zakamuflirano v globokoumne nasvete. Avtor naslovnice je Mladinin hišni karikaturist in nagrajenec Prešernovega sklada Tomaž Lavrič.

  • Uredništvo

    1. 11. 2023  |  Politika

    Zakaj se državne institucije tako izogibajo uporabi očitno nujnih pravnih sankcij proti Janezu Janši?

    "Ker gre za razumevanje parlamentarne demokracije in za preživetje na njej temelječe države, si moramo zastaviti vprašanje: zakaj se državne institucije v različnih obdobjih in z različnimi politiki na vrhu tako izogibajo uporabi očitno nujnih pravnih sankcij proti Janezu Janši in zakaj ni ostrih in tehtnih medijskih odzivov nanj? Najprej mi pride na misel strah, nato pa ozadje političnega boja, z vsemi kompromisi, izsiljevanji, kupčijami, dogovori in ostalim, o čemer navadni smrtniki lahko samo ugibamo: takšna dogajanja običajno razkriva šele zgodovina, praviloma mnogo kasneje. Kar se izve v sedanjosti, je običajno naključno odkritje ali pa rezultat žvižgačevega dolgotrajnega in mukotrpnega dela, ki bo na koncu nagrajeno z neizogibno in krivično kaznijo. Dokler ne pride do resnih družbenih sprememb, je minimalna zahteva - pravna država na vseh ravneh."

  • Uredništvo

    1. 11. 2023  |  Politika

    V kateri politični stranki so pravila o izključitvi najmanj demokratična?

    "Minuli teden je na političnem parketu odmevala izključitev dveh članov iz Gibanja Svoboda. Odhodi in izključitve članov političnih strank so se dogajali tudi v preteklosti. Pregled pravil, ki urejajo izključitve iz parlamentarnih strank, kaže, da so ta najmanj demokratična v Gibanju Svoboda. Pred odločitvijo o izključitvi članu namreč sploh ne dajo možnosti zagovora in pojasnjevanja. Tudi vključitev v stranko je omejena – vanjo se je mogoče vključiti le na temelju priporočila dveh članov stranke. O sprejemu v članstvo Gibanja Svoboda nato odloči izvršni odbor stranke."

  • Uredništvo

    31. 10. 2023  |  Svet

    »Najpomembneje je, da ljudje vedo, da hočejo Palestinci zgolj živeti«

    "Zahodne države obsojajo rezultate nasilnih dejanj, ne obsojajo pa vzroka – izraelske okupacije, ki je glavni razlog za širjenje nasilja in smrti na obeh straneh. Svet mora prenehati z dvojnimi merili, saj ta ne bodo prinesla miru. Najpomembneje je, da ljudje vedo, da hočejo Palestinci zgolj živeti, biti to, kar so, biti srečni. Imajo svoje sanje, upe. Palestina je veliko več kot konflikt. Vse, kar si želim, je živeti v miru, brez vojne in nenehnega strahu pred umiranjem, pred tem, da bodo Palestincem zrušili hiše ali jih izselili in v njihova stanovanja naselili druge ljudi."

  • Uredništvo

    30. 10. 2023  |  Politika

    »Da antijanšizem ni dovolj za pošteno upravljanje države, je hinavsko sprenevedanje«

    "Da so Golobovi vladi in Gibanju Svoboda celo njuni volivci in dosedanji podporniki začeli očitati, da antijanšizem ni dovolj za pošteno, kompetentno in učinkovito upravljanje države, je hinavsko sprenevedanje. To smo hoteli in to smo dobili. V čem je zdaj nenadoma problem? Da smo spoznali svojo zmoto in si razočarani premislili?"

  • Uredništvo

    30. 10. 2023  |  Kultura

    »Ne zavedamo se še, kako nevarno orodje je to«

    "Mislim, da se sploh še ne zavedamo, kako nevarno orodje je to. Če ga uporablja človek. Jaz to primerjam z orožjem. Če pištola leži v prazni sobi, ne bo naredila nobene škode. Podobno je z umetno inteligenco (AI). Nevarna postane, ko jo začne uporabljati človek. AI krade vsem umetnikom, ki imajo svoja avtorska dela na spletu, krade njihove stvari in iz tega sestavlja nove podobe. Kdo je potem avtor? Je to človek, ki da AI navodilo, kaj naj ustvari?"

  • Uredništvo

    29. 10. 2023  |  Družba

    »Korupcija je del slovenske družbe že tisoč petsto let«

    "Narcistična kultura, ki prevladuje v naši družbi, ne temelji na upoštevanju moralnih standardov, po drugi strani pa je to tudi del zgodovinsko vzpostavljene slovenske socialne tirnice. Slovenci smo domačijska družba, kar pomeni, da preživetveno nagrajujemo članstvo, in ne sposobnosti. 'Naše' ščitimo ne glede na to, kaj počnejo. Z domačijsko logiko je imel težave že Primož Trubar, dandanes pa se manifestira v različnih političnih aferah. Prav vse slovenske vlade so se ravnale po njej. V takšni kulturi korupcija postane samoumevna in moralno nesporna. To ni značilno le za socializem, kot trdi naša desnica, ampak je del slovenske družbe že tisoč petsto let. Že Trubar poroča o tem. Kdor vlada, poskrbi za svojo domačijo, v okviru katere dopusti skoraj vse, za druge pa vzpostavi stroga moralna pravila. Tako se je v naši zgodovinski tirnici vzpostavila dvojna morala, o kateri govori množica primerov, tudi iz slovenske literature."

  • Uredništvo

    29. 10. 2023  |  Družba

    »Ć deluje kot popoln znak neželene drugačnosti«

    "Sem resen konceptualni umetnik. Ko dobiš nalogo, najprej pogledaš, kaj je na višji ravni abstraktnega, kaj je večji in pomembnejši pojav, znotraj katerega se dogaja tisto, čemur postavljaš spomenik, kot je v tem primeru. S skupino avtorjev smo ugotovili, da ima nacionalizem morda večjo težo kot dejanje izbrisa. Oziroma se z njim prekriva. Pri tem spomeniku smo se spraševali, kakšno ogledalo ali preizkus nacionalizma lahko postavimo. Ć deluje kot popoln znak neželene drugačnosti. Kot temna koža."

  • Uredništvo

    30. 10. 2023  |  Kultura

    Pomemben kanal za omogočanje dialoga med Azijo in Evropo

    Umetniški center Art Istanbul Feshane bo od 29. oktobra do sredine decembra gostil nomadski 10. Bienale Asia-Europe "MEDIATIONS" z naslovom JAZ SEM DRUGI TI, TI SI DRUGI JAZ. Bienale v svoji deseti izdaji nadaljuje svojo izvorno misijo globalne predstavitve konceptualne in medijske umetnosti. Do sedaj je predstavil 727 umetnikov iz 33 evropskih in 34 azijskih držav. V petnajstih letih je postal pomemben kanal za omogočanje dialoga med Azijo in Evropo.

  • Uredništvo  |  foto: Željko Stevanić

    30. 10. 2023  |  Politika

    FOTO TEDNA / Spomenik izbrisanim

  • Uredništvo

    27. 10. 2023  |  Svet

    Vreli planet / Kako izpeljati veliki prehod?

    Podnebne spremembe in prehod na nove vire energije so nekaj, kar se že dogaja. A kaj to pomeni, kako to dejansko spreminja naša življenja? Posebna izdaja Mladine VRELI PLANET (glavnina člankov se ukvarja z energetskimi alternativami, od jedrske energije do obnovljivih virov, seveda z realistično obravnavo fosilnih goriv, ki ostajajo del našega življenja še vsaj nekaj desetletij) je prva publicistična revija na takšnem nivoju v Sloveniji.

  • Uredništvo

    27. 10. 2023  |  Politika

    »Ne pomnim, kdaj smo imeli v dveh ali treh tednih zgoščenih toliko visokooktanskih dogodkov«

    "Vroča politična jesen je blazna. Ne pomnim, kdaj smo imeli v dveh ali treh tednih zgoščenih toliko visokooktanskih dogodkov, kot so odstavitve in odstopi ministrov. Afere se kopičijo, poleg tega pa še intenzivne notranje turbulence znotraj vladne stranke. Letos si ta zguljeni frazem vroča politična jesen zasluži svoje ime."

  • Uredništvo

    27. 10. 2023  |  Svet

    »V ameriški viziji lastnega geopolitičnega položaja gre za primat ohranitve ameriške globalne nadmoči«

    "V ameriški viziji lastnega geopolitičnega položaja gre torej za primat ohranitve ameriške globalne nadmoči, pri čemer pa bi se, sekundarno, ZDA morale izkazati tudi pri vodenju reševanja ključnih globalnih problemov. Prav slednje pa je lakmusov papir ameriške resnične želje po prosvetljenem globalnem vodenju. Adam Tooze, profesor ekonomske zgodovine na University of Columbia, je pred dnevi briljantno seciral to ameriško proklamirano voditeljstvo. Pokazal je, da to, kar uradni Washington imenuje voditeljstvo, ni združevanje, pač pa strategija gradnje zavezništev in oblikovanja blokov. Torej, ZDA resda želijo organizirati svet, toda namesto da bi ga držale skupaj, ga ves čas delijo na nasprotujoče si bloke."

  • Uredništvo

    26. 10. 2023  |  Politika

    Naslovnica nove Mladine / RESNIČNOSTNI ŠOV

    V petek izide nova Mladina! V novi številki, ki bo pri prodajalcih časopisov in na naši spletni strani na voljo od petka, 27. oktobra, dalje, preverite, kaj je najtežja naloga predsednika vlade Roberta Goloba. Ubraniti se mora namreč očitkov Tatjane Bobnar o vmešavanju v delo policije ter ubraniti ministra Marjana Šarca in njegov sumljivi razpis za snemanje vojaškega resničnostnega šova. Avtorja fotografij na naslovnici sta Uroš Abram (Marjan Šarec, Tatjana Bobnar) in Borut Krajnc (Robert Golob), za oblikovanje pa je poskrbel Ivian Kan Mujezinović.

  • Uredništvo

    25. 10. 2023  |  Politika

    Je Slovenija obsojena na janšizem in antijanšizem?

    "Poldrugo leto po prelomnih volitvah z množično udeležbo se razmere v slovenski politiki dramatično zaostrujejo. Medtem ko je spomin na grozečo zadnjo vlado pod okriljem SDS vse bolj oddaljen, vodilna parlamentarna stranka Gibanje Svoboda pospešeno izgublja zaupanje med ljudmi. Stranka zaradi burnih notranjih iger postaja vse bolj problematična akterka na domači politični sceni in stopa na pot samouničenja po vzoru predhodnic, ki so tik pred volitvami nastale od zgoraj navzdol, da bi premagale Janeza Janšo."

  • Uredništvo

    25. 10. 2023  |  Kultura

    »Založništvo je vselej tudi politično. Že sam izdelek – knjiga – je političen.«

    "Slovenski projekt zame ni trajal pet dni, ampak najmanj tri ali štiri leta – in za vse nas bo še trajal. S slovensko ekipo smo se pogovarjali o številnih projektih, ki si jih še želimo izpeljati skupaj. Seveda so bile zapletene tako priprave kot izvedba, za obe strani je bila situacija zahtevna, toda rezultat je bil izvrsten. Zdi se, da je bilo vse skupaj načrtovano, orkestrirano, kajti vse je sovpadlo – problematika otvoritvenega govora Slavoja Žižka in podelitev nagrade za mir Salmanu Rushdieju. Poudarjala sta isto, a z drugimi besedami: na eni strani filozof, na drugi pisatelj."

  • Uredništvo

    25. 10. 2023  |  Družba

    »Migracije so nekaj najbolj običajnega v človeški zgodovini«

    "Ljudje se bojimo neznanega in za večino je pojav migracij neznan, zato bi bilo dobro, da bi o njih vedeli več. Cela zgodovina človeštva je zgodovina migracij! Vsi mi smo potomci prednikov, ki so migrirali, najprej znotraj Afrike, nato zunaj nje na vse ostale celine, razen Antarktike. Migracije so nekaj najbolj običajnega v človeški zgodovini, normalen družben pojav, in to ne samo v obdobju lovstva in nabiralništva na začetku razvoja človeštva, ampak tudi kasneje. Eden bistvenih razlogov, da se do migracij ne vzpostavi bolj pozitivnega odnosa, je, da ljudje o njih malo vedo, hkrati pa se »poskuša migracije zelo pogosto izkoristiti v politične ali ideološke namene«, da se zbuja strah, kar še bolj okrepi odnos ljudi do migracij."

  • Uredništvo

    25. 10. 2023  |  Politika

    »Slovenija je soodgovorna za dogajanje«

    "Slovenija je soodgovorna za dogajanje, ki ga vsak dan opazujemo v visoki ločljivosti. Medtem ko je zunanje ministrstvo napad Hamasa 'najostreje obsodilo', je glede še številčnejših civilnih žrtev v Gazi in napadov na bolnišnice in šole izrazilo le "šokiranost in ogorčenje", prav tako se ni opredelilo, kdo te žrtve povzroča. Ministrstvo tudi ni pozvalo Izraela h koncu napadov, niti k prekinitvi ognja, kaj šele, da bi kot problem poudarilo vprašanje okupacije, ki jo Slovenija v nasprotju s svojo uradno politiko v praksi podpira, neposredno tudi z uvozom oziroma omogočanjem uvoza izdelkov iz izraelskih nezakonitih naselbin na Zahodnem bregu. Oblika sokrivde, ki je izrazi zaskrbljenosti Tanje Fajon in njeni pozivi k obnovitvi t. i. mirovnega procesa z namenom doseči nedosegljivo in nemogočo rešitev v obliki dveh držav ne morejo skriti. Spomnimo se navdušenja ob izvolitvi v Varnostni svet in ga primerjajmo s trenutno zadržanostjo. Kam je šla vsa energija, kje so zdaj zaveze o skrbi za človekove pravice, zdaj, ko bi to nekaj pomenilo?"

  • Uredništvo

    23. 10. 2023  |  Politika

    Golob naj bi predsednico državnega zbora pozval k odstopu

    Po zanesljivih informacijah spletnega portala N1 je premier in predsednik Gibanja Svoboda Robert Golob podpredsednico stranke Urško Klakočar Zupančič "ob robu burne razprave v poslanski skupini pozval k odstopu z mesta predsednice državnega zbora". Razburilo naj bi ga, da na glasovanju ni podprla razrešitve kmetijske ministrice Irene Šinko.

  • Uredništvo

    24. 10. 2023  |  Politika

    Danilo Türk / »Izrael je nehvaležen otrok Združenih narodov«

    Danes je dan Organizacije združenih narodov; 24. oktobra 1945 je namreč začela veljati ustanovna listina, v kateri je zapisano, da je ustanovljena za zagotavljanje miru in varnosti v svetu. Kot je za oddajo Ob osmih na Prvem programu Radia Slovenija povedal dr. Danilo Türk, nekdanji predsednik republike, ki je bil tudi prvi slovenski veleposlanik pri OZN, pozneje pa še pomočnik generalnega sekretarja Kofija Anana, pa v luči novih geopolitičnih razmerij organizacija danes ne deluje v skladu s prvotnim namenom.

  • Uredništvo

    23. 10. 2023  |  Svet

    Raj za enakost?

    "O nas in Islandiji se govori, kot da je tukaj raj za enakost. Toda raj za enakost ne bi smel imeti 21-odstotne plačne vrzeli in 40 odstotkov žensk, ki v življenju doživijo spolno nasilje ali nasilje na podlagi spola. To ni tisto, za kar si ženske po vsem svetu prizadevajo. Islandija ima svetovni ugled na tem področju, zato je odgovorna, da poskrbi, da izpolni ta pričakovanja."

  • Uredništvo

    23. 10. 2023  |  Družba

    »Pacek se v množici lahko skrije, a le dokler so tam še drugi smrduhi«

    "Res je Slovenija majhna država, svet pa je velik in svetovni problemi še večji. Kakšen smisel ima torej, da se sploh ukvarjamo z njimi? Mar ne bi bilo bolje, da bi se potuhnili? Se pretvarjali, da s podnebjem ni nič narobe, in zrak onesnaževali kot do zdaj? Takšne skušnjave so velike predvsem pri boju proti podnebnim spremembam. Toda ta boj je podoben osebni higieni. Pacek se v množici lahko skrije, a le dokler so tam še drugi smrduhi. V družbi čistih pa se packa hitro zavoha, takšna pozornost pa nikomur ne koristi. Za povrhu pa je tudi lepše in bolj zdravo živeti z dobro higieno. Skušnjavi ne spremeniti nič se zato moramo upreti, ne nazadnje tudi zato, ker je prijetneje dihati čistejši zrak."

  • Uredništvo

    23. 10. 2023  |  Kultura

    Šestdeset let po umoru Johna F. Kennedyja

    V Cankarjevem domu je do 14. novembra na ogled dokumentarna razstava Zgodovinski spomin, tretja razsežnost časopisa (60. obletnica atentata na Johna F. Kennedyja). Časopisni izvodi, ki jih hrani Muzej tiska, ga kažejo v njegovi bleščeči podobi. Njegov umor je bil svetovni medijski dogodek – kot pristanek na Luni.

  • Uredništvo

    22. 10. 2023  |  Politika

    »Ni res, da je vse tako kot prej«

    "Da je vse tako kot prej, seveda ni res. Isto je samo nezadovoljstvo s politiko, ki pa je v Sloveniji seveda permanentno. Amplituda nihanja pa je v glavnem sinhronizirana z državnozborskimi volitvami. Država - tudi tako majhna kot Slovenija - je kot orjaški tanker, ki pluje v predvideno smer in ne more slalomirati sem in tja, kot bi si kanuisti želeli. Ali še boljša primerjava: država je kot umetna inteligenca, ki je prerasla to, kar so jo njeni inženirji naučili, in začela delati po svoje. Včasih tudi v nasprotju s programom, ki je bil zanjo ustvarjen."

  • Uredništvo

    22. 10. 2023  |  Kultura

    »Nismo v vzporednih svetovih, kjer ne vemo, kaj drug počne«

    "Naš prostor ni obremenjen samo s pomanjkanjem finančnih virov, ampak tudi s preštevilčno produkcijo. Zelo smiselno bi bilo, da tam, kjer se le lahko, vsebinsko povezujemo in stopimo skupaj, da podpremo skupne vsebine. Na ta način se vzpostavi druga solidarnostna mreža med nami, ker smo si zaradi vsebin, ki jih skupaj gojimo in za katere nam je mar, bližje. Nismo v vzporednih svetovih, kjer ne vemo, kaj drug počne. To je treba nasloviti na odločevalce, ki razpolagajo s sredstvi – vsak se boji, da bo izgubil finančna sredstva, če vstopa v tovrstne koprodukcije. Bolj sistematično moramo negovati te odnose s politično in vsebinsko intenco, da tudi na ta način ustavimo neznosno hiperprodukcijo in tekmovalne odnose, ker živimo v neoliberalnem kapitalističnem režimu."

  • Uredništvo

    23. 10. 2023  |  Kultura

    Ideja bivanja v oblaku

    V Kinu Šiška bo danes, ob 20.00 premiera znanstvenofantastične plesne predstave Softwareness, zasnovane na ideji bivanja v oblaku.ki je nastala v produkciji Zavoda NEST ter koprodukciji Nomad Dance Academy Slovenija in Kina Šiška.

  • Uredništvo  |  foto: Luka Dakskobler

    23. 10. 2023  |  Politika

    FOTO TEDNA / Ruparjevi upokojenci za ministra za upokojence zahtevajo Ruparja

  • Uredništvo

    22. 10. 2023  |  Politika

    Kakšni so razlogi za prevladujoče protipriseljensko razpoloženje v Sloveniji?

    "Razlogi za prevladujoče protipriseljensko razpoloženje, ki je v nekaterih primerih celo protibegunsko, so večplastni. Politika se bo z analizo stanja morala soočiti in jo upoštevati, tudi neizogibno ugotovitev, da se Slovenija z migrantsko krizo sooča že najmanj osem let, niti ena vlada doslej pa ni predstavila naših demografskih izzivov in celostne strategije upravljanje krize. Žičnata ograja in rušenje schengenskih meja z nameščanjem mejnih kontrol to pač nista, taki izredni pristopi kvečjemu dodatno pripomorejo k razpihovanju ljudskega strahu in krepitvi občutka ogroženosti. Po toliko letih gledanja vstran je zato tistih 70 odstotkov ljudi, ki vladajočim ne pripisujejo zmožnosti primernega ukrepanja, zelo razumljiva številka."