Izak Košir

  • Izak Košir

    9. 11. 2017  |  Družba

    Igor Kadunc odgovarja Ljerki Bizilj: "Vse besede so podprte s številkami"

    Ljerka Bizilj, direktorica TV Slovenija, je medijem poslala svojo izjavo, v kateri je bila kritična do nekaterih trditev, ki jih je na tiskovni konferenci izrekel generalni direktor RTV Slovenija Igor Kadunc. Slednji se je zdaj odzval na številne očitke, med katere spada tudi ta, da prireja podatke. Njegov odgovor, v katerem posebej demantira domala vsako trditev, ki jo je zapisala Ljerka Bizilj, objavljamo v celoti. 

  • Izak Košir

    9. 11. 2017  |  Družba

    "Če se hoče generalni direktor RTV znebiti Ljerke Bizilj, bo to moral storiti na drug način"

    Direktorica TV Slovenija Ljerka Bizilj se je odzvala na včerajšnjo tiskovno konferenco generalnega direktorja RTV Slovenija Igorja Kadunca. Slednji je odgovarjal na vprašanja novinarjev, predstavil polletno poslovanje javnega zavoda ter razkril nekaj načrtov za prihodnost. Ljerko Bizilj je najbolj zmotilo to, da je Kadunc izjavil, da bo nacionalka leto končala z izgubo. "Vsi uradni podatki kažejo, da TV Slovenija od januarja do septembra posluje dobro! In v primerjavi z letom 2016 - v močni medijski konkurenci - celo pridobiva gledalce!" je zapisala Ljerka Bizilj.

  • Izak Košir

    8. 11. 2017  |  Družba

    Nič več zaradi Thompsona

    Vodstvo RTV Slovenija je prejšnji teden začelo postopek razrešitve urednice informativnega programa Jadranke Rebernik. Generalni direktor Igor Kadunc je postopek "po temeljitem razmisleku" sprožil na predlog direktorice TV Slovenija Ljerke Bizilj, konkretnih razlogov za omenjeno potezo pa ni pojasnil. Kadunc bo Jadranki Rebernik v skladu z ureditvijo omogočil možnost zagovora in nato, tudi na podlagi pridobljenega mnenja uredništva informativnega programa, sprejel končno odločitev. Kot je poudaril na današnji tiskovni konferenci, bo to znano čez približno dva ali tri tedne. Igor Kadunc je v pogovoru z mediji sicer predstavil svoje polletno vodenje javnega zavoda, govoril pa je tudi o načrtih za prihodnost.

  • Izak Košir

    3. 11. 2017  |  Politika

    Radio Mladina: Vasja Jager o v medije preoblečeni politični propagandi SDS

    Pogovor je nastal na podlagi članka Alternativna trobila v novi Mladini >>

    https://w.soundcloud.com/player/?url=https%3A//api.soundcloud.com/tracks/350086588&color=%23ff5500&auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false

  • Izak Košir

    27. 10. 2017  |  Politika

    Radio Mladina: N'toko in Dino Bauk o 1. in 2. krogu predsedniških volitev

    Pogovor je nastal na podlagi članka Imitacija politike (Jure Trampuš), kolumne Težko je voliti (N'toko) in komentarja To ni več Slovenija (Dino Bauk). Vse tri zapise najdete v novi Mladini >> 

    https://w.soundcloud.com/player/?url=https%3A//api.soundcloud.com/tracks/348672358&color=%23ff5500&auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false

  • Izak Košir

    24. 10. 2017  |  Politika

    Javni mediji ne delujejo v imenu vlade, ampak v imenu javnosti

    Slovenske novinarske organizacije podpirajo avtonomno in neodvisno katalonsko javno RTV, so v skupnem sporočilu za javnost zapisali Društva novinarjev Slovenije (DNS), Združenje novinarjev in publicistov ter Sindikat novinarjev Slovenije. "Izražamo solidarnost s kolegi na katalonski javni televiziji TV3, javnem radiu in tiskovni agenciji, ki jim je španska vlada v soboto zagrozila z odvzemom samostojnosti. Zaposleni v omenjenih medijih so že napovedali, da ne bodo spoštovali vsiljenih navodil in vodstev, ki ne bodo imenovana po veljavnih postopkih in s podporo katalonskega parlamenta," so dodali v javnem pismu.

  • Izak Košir

    22. 10. 2017  |  Politika

    Pahor in Šarec se bosta pomerila v drugem krogu predsedniških volitev

    Današnje volitve je med drugim zaznamovala tudi nizka volilna udeležba, ki ni dosegla niti polovice vseh volilnih upravičencev in upravičenk. Na volišča jih je namreč odšlo zgolj nekaj več kot 43 odstotkov volivk in volivcev. Kljub številnim volilnim napovedim pa aktualnemu predsedniku Borutu Pahorju ni uspelo zmagati že v prvem krogu predsedniških volitev, saj je prejel le nekaj več kot 47 odstotkov glasov, njegov najbližji zasledovalec Marjan Šarec pa slabih 25 odstotkov. Dokaj visok odstotek je doseglo tudi število neveljavnih glasovnic, ki jih je naštela Državna volilna komisija, teh je bilo dobrih 5.300. Obeta se nam torej drugi krog predsedniških volitev, kjer se bosta pomerila Pahor in Šarec.

  • Izak Košir

    20. 10. 2017  |  Mladina 42  |  Politika

    Kako so risali Mladinin grafit v Kataloniji

    Ilustracija Tomaža Lavriča o nasilju španske policije z naslovnice Mladine št. 40 zdaj krasi tudi zid v Kataloniji. Kopijo slike, ki ponazarja protest proti državnemu nasilju nad državljani, so zakrivili člani La Grede, fotografije grafita pa nato objavili na Twitterju, kjer smo zanje izvedeli tudi Mladinini novinarji.

  • Izak Košir

    20. 10. 2017  |  Politika

    Radio Mladina: Grega Repovž o tem, zakaj je pomembno, da gremo v nedeljo na volišča

    Pogovor je nastal na podlagi članka Brez volitev ni demokracije, ki ga lahko preberete v novi številki Mladine >>

    https://w.soundcloud.com/player/?url=https%3A//api.soundcloud.com/tracks/347607220&color=%23ff5500&auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false

  • Izak Košir

    19. 10. 2017  |  Kultura

    Romantična, nostalgična in apolitična

    Član dua Lola Marsh Gil Landau (kitara, klaviature) je za Mladino spregovoril o aktualnem albumu Remember Roses, Izraelu, žanrskih omejitvah ter političnosti oziroma apolitičnosti glasbenikov. S svojo sobendašico Yael Shoshana Cohen, vokalistko zasedbe, bo 21. oktobra nastopil v Kinu Šiška. To bo njun že drugi obisk Ljubljane. Ob prvem, pred dvema letoma, so organizatorju zapisali, da izraelski duo zveni, kot da bi Quentin Tarantino režiral srečanje Lane Del Rey in Calexica v puščavi Negev. Zanimiv opis, ki pa je morda vseeno malce pretiran. Najbolj na mestu pa je zagotovo primerjava z Lano Del Rey, čeprav glasbenika trdita, da sta najprej začela ustvarjati glasbo in šele kasneje slišala za omenjeno melanholično ameriško pevko.

  • Izak Košir

    17. 10. 2017  |  Kultura

    Novi škotski humor

    Stand up komiki, tisti res dobri, so postali sodobni rock zvezdniki – uživajo medijsko slavo, hodijo na turneje, nastopajo pred polnimi dvoranami, dajejo avtograme in obravnavajo družbeno zanimive teme. Med takšne komike sodi tudi (komaj) 27-letni Daniel Sloss, ki velja za enega najbolj priljubljenih predstavnikov mlajše generacije standuperjev. Potem ko je osvojil rodni Otok, so najprej sledile ZDA in Avstralija, zadnjih nekaj let pa uspešno prodira tudi v druge evropske države in dokazuje, da je splet oziroma zlasti YouTube, kjer njegovi posnetki dosegajo tudi po milijon in več ogledov, močno orodje, ki lahko ljudi izpred telefonov in računalnikov spravi tudi v dvorane.

  • Izak Košir

    16. 10. 2017  |  Politika

    "Na predsedniškem mestu ne želimo Instagram avtoritete"

    Skupina podpisnikov, med katerimi so znani profesorji in intelektualci (denimo Svetlana Slapšak, Boris Vezjak, Milica Antić Gaber in Jože Pirjevec), je v pismu za javnost navedla razloge, zakaj meni, da aktualni predsednik republike in vnovični kandidat Borut Pahor ni primerna izbira za ponovni mandat. Kot pravijo želijo s tem izpolniti svojo državljansko in hkrati intelektualno dolžnost. Menijo namreč, da je Pahor s svojimi številnimi dejanji, opustitvami dejanj in besednimi zdrsi namreč prepoznavno nakazal, da mu ni mar za spoštljivo, pošteno in dostojanstveno opravljanje te najvišje funkcije v državi. "S tem je institut predsednika države močno degradiral, ga dejansko izpraznil smisla in pomena, pričakovanja do vloge predsednika republike pa v pičlih petih letih znižal na minimum. Ker je z nekaj zadnjimi izjavami dal vedeti, da takšnih praks tudi v prihodnje ne misli opustiti, se nam takšna izbira zdi celo škodljiva," so zapisali.

  • Izak Košir

    13. 10. 2017  |  Družba

    Radio Mladina: Borut Mekina o pohlepu, ki so ga tudi v Sloveniji sprožile kriptovalute

    Pogovor je nastal na podlagi članka Osnovni delec pohlepa, ki si ga lahko preberete v novi Mladini

    https://w.soundcloud.com/player/?url=https%3A//api.soundcloud.com/tracks/346541102&color=%23ff5500&auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false

  • Izak Košir

    10. 10. 2017  |  Družba

    "Ker virtualne valute niso zakonito plačilno sredstvo, je njihova sprejemljivost precej omejena"

    Kriptovalute so te dni aktualne, o tem ni dvoma, a med navduševanjem nad obljubljenimi hitrimi zaslužki, ki jih žene pohlep, je premalo opozoril glede pasti. Slednje pa so bolj realne, saj večina tistih, ki se spušča v tovrstne nakupe, ne ve, v kaj pravzaprav vlaga. To je v sporočilu za javnost opozoril tudi Odbor za finančno stabilnost (OFS), ki je v zadnjem času za kriptovalute zaznal izjemno povečanje zanimanja. Zato OFS, ki ga sestavljajo članice Agencija za trg vrednostnih papirjev, Agencija za zavarovalni nadzor, Banka Slovenije in Ministrstvo za finance, uporabnike opozarja na tveganja, ki so jim izpostavljeni, če virtualne valute kupujejo, hranijo ali vanje vlagajo.

  • Izak Košir

    6. 10. 2017  |  Mladina 40  |  Politika

    Grimsovo citiranje

    Poslanec SDS Branko Grims je v državnem zboru že večkrat navajal Winstona Churchilla. No, vsaj misli, da ga je. Na 33. redni seji, ki je potekala prejšnji teden, je med razpravo o beguncih in njihovih domnevnih zlih namenih dejal: »A veste, odgovor o tem je v tistem preprostem stavku Winstona Churchilla o politiki: Zaupanje je dobro, ampak kontrola je pa še boljša.« Težava je v tem, da nikjer ni dokaza, da bi Churchill to kadarkoli rekel. Ta navedek številni viri pripisujejo nekemu drugemu politiku – ruskemu voditelju in komunistu Vladimirju Leninu. Tudi pri njem sicer ni verodostojnih dokumentov, ki bi dokazovali, da je to resnično izrekel, čeprav je veliko virov, ki mu te besede pripisujejo.

  • Izak Košir

    5. 10. 2017  |  Družba

    V ritmu slabih odločitev na nacionalki

    Pred dnevi smo na Facebookovi strani glasbene oddaje Aritmija prebrali, da se njena zgodba končuje, kar je presenetilo marsikoga, predvsem glasbenike in glasbene navdušence. S tem se končuje zgodba edine kakovostne oddaje, namenjene popularni glasbi, na TV Slovenija. Njeni ustvarjalci (v ekipi so tudi voditelji in novinarji Katarina Čas, Toni Cahunek, Miha Šalehar, Luka Zagoričnik, Gregor Bauman, Miroslav Akrapovič, Igor Pavkovič, Kaja Sajovic in Sandi Sadar Šoba, če jih naštejemo zgolj nekaj) so zapisali, da jih je programska odločitev tik pred začetkom nove sezone neprijetno presenetila.

  • Izak Košir

    3. 10. 2017  |  Svet

    Kučan in Rupel skupaj ‒ za Katalonijo

    V podporo katalonskemu narodu in njegovi pravici do samoodločbe so se oglasili tudi slovenski intelektualci, politiki, kulturniki in novinarji. Skupina podpisnic in podpisnikov želi s peticijo izraziti pretresenost nad nasiljem, ki so ga španske oblasti izvajale nad Katalonkami in Katalonci na dan referenduma, ki ga je izglasoval demokratično izvoljeni katalonski (regionalni) parlament. Od predstavnikov institucij Evropske unije in slovenskih oblasti zahtevajo, da nasilje nedvoumno obsodijo in ukrepajo v skladu s pravnim redom. Usoda Katalonk in Kataloncev je tudi naša usoda. Izražamo jim vso solidarnost in podporo. Peticija v podporo katalonskemu narodu je objavljena na tem spletnem naslovu. K podpori vabijo vse državljanke in državljane.

  • Izak Košir

    29. 9. 2017  |  Mladina 39  |  Družba

    Zmaga harmonike

    Nekaj bralcev je opisalo dogodek v središču Ljubljane, kjer so policisti opozorili kitarista na ulici, da ne sme imeti ojačevalnika za svoje glasbilo, ker naj bi bilo to za ulične glasbenike prepovedano. To ureja posodobljeni odlok o posebni rabi javnih površin v 21. členu, ki določa časovno omejitev uličnega nastopanja in prepoveduje rabo zvočnih naprav, tudi če so te na baterijsko napajanje. Omenjeni ulični kitarist igra jazz na električno kitaro in brez ojačevalnika glasbe ne more izvajati. Jazz, ki ga igra, ni glasen, tudi ne uporablja distorzije, ki jo poznamo iz rockovskih žanrov. Če bi ta jazzovski kitarist električno kitaro igral brez ojačevalnika, ga mimoidoči sploh ne bi slišali.

  • Izak Košir

    29. 9. 2017  |  Družba

    Radio Mladina: Vasja Jager o najbrž največji pralnici denarja v Sloveniji

    Pogovor je nastal na podlagi naslovne teme v novi Mladini.

    https://w.soundcloud.com/player/?url=https%3A//api.soundcloud.com/tracks/344404314&color=%23ff5500&auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false

  • Izak Košir

    22. 9. 2017  |  Mladina 38  |  Družba

    Kako je Melania izginila ...

    Na Hrvaškem so se pojavili oglasni jumbo plakati s podobo Melanie Trump pred ameriško zastavo, na katere je Ameriški inštitut iz Zagreba v angleščini dopisal: »Le pomislite, kako daleč lahko pridete z malo znanja angleškega jezika.«

  • Izak Košir

    22. 9. 2017  |  Mladina 38  |  Politika

    Dvojna agenta?

    O tem, da v novem tabloidnem tedniku Škandal24, ki mu urednikuje novinarka Nove24TV Marjanca Scheicher in je v lasti stranke SDS ter Orbanu naklonjenega madžarskega Riposta, članki niso podpisani, smo že pisali. Predsednica Društva novinarjev Slovenije (DNS) Petra Lesjak Tušek je takrat poudarila, da je to degradacija novinarskega poklica, ki je v temelju avtorsko in profesionalno delo.

  • Izak Košir

    22. 9. 2017  |  Politika

    Radio Mladina: Borut Mekina o tem, zakaj bo na nedeljskem referendumu glasoval za zakon o drugem tiru

    Prisluhnite pogovoru o vsebini nedeljskega referenduma. Novo Mladino pa si lahko preberete na tej povezavi

    https://w.soundcloud.com/player/?url=https%3A//api.soundcloud.com/tracks/343368883&color=%23ff5500&auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false

  • Izak Košir

    15. 9. 2017  |  Mladina 37  |  Politika

    Angelčine nepremičnine

    Angelca Likovič, predsedniška kandidatka stranke Glas za otroke in družine, ki jo vodi Aleš Primc, je objavila 14 točk svojega programa. Poleg pričakovanih, da spoštuje deset božjih zapovedi, in nepričakovanih, da ne bo dovolila čipiranja prebivalcev Slovenije, se je nekdanja osnovnošolska ravnateljica in komentatorka resničnostnih šovov dotaknila tudi vprašanja nepremičnin. Tako je v 10. točki zatrdila, da ne bo dovolila »krivičnega nepremičninskega davka, ki bi obdavčil trdo delo in prihranke, ki so jih mnogi Slovenke in Slovenci celo življenje vlagali v svoje nepremičnine«.

  • Izak Košir

    15. 9. 2017  |  Politika

    Radio Mladina: Grega Repovž o prvem izzivalcu na prihajajočih predsedniških volitvah

    Pogovor je nastal na podlagi članka Prvi izzivalec, ki si ga lahko preberete v novi Mladini

    https://w.soundcloud.com/player/?url=https%3A//api.soundcloud.com/tracks/342321208&color=%23ff5500&auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false

  • Izak Košir

    8. 9. 2017  |  Družba

    Radio Mladina: Jure Trampuš o tem, zakaj država dopušča, da se v javnih šolah izvaja katoliški obred

    Pogovor je nastal na podlagi članka Vsiljeni verski obredi, ki si ga lahko preberete v novi številki Mladine

    https://w.soundcloud.com/player/?url=https%3A//api.soundcloud.com/tracks/341303312&color=%23ff5500&auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false

  • Izak Košir

    8. 9. 2017  |  Mladina 36  |  Kultura

    Vse najboljše, Metelkova!

    Metelkova te dni praznuje 24. obletnico delovanja. Pester kulturni in družbeno angažirani program bo potekal v duhu avtonomnih prostorov v regiji in težav, s katerimi se spopadajo. Na okrogli mizi z naslovom Konflikti in avtonomni prostori, ki bo potekala v soboto, 9. septembra, se bodo sodelujoči spraševali, kaj je nevarnejše za obstoj avtonomnih prostorov: država, turisti ali ljudje, ki se pretvarjajo, da takšni prostori niso politični. Odpirali bodo tudi vprašanja, kako lahko gradijo vezi s sorodnimi projekti in kakšna je vloga avtonomnih prostorov v širših družbenih bojih.

  • Izak Košir

    1. 9. 2017  |  Družba

    Radio Mladina: Dr. Božo Repe o Črni roki, tajni morilski organizaciji

    Pogovor je nastal na podlagi članka Črna roka, ki si ga lahko preberete v novi Mladini >> 

    https://w.soundcloud.com/player/?url=https%3A//api.soundcloud.com/tracks/340275844&color=ff5500&auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false

  • Izak Košir

    18. 8. 2017  |  Mladina 33  |  Družba

    Komunajzer

    »V Lidlu ogorčenim kupcem želeli prodati pivo Komunajzer s podobo rdeče zvezde«. Tako se je glasil naslov članka na portalu Nova24TV, ki je poročal, da je nekaj naključnih kupcev na Lidlovih prodajnih policah zmotilo pivo z imenom Komunajzer in podvrstami, ki se imenujejo Josip, Broz, Tito in tudi Jovanka. »Kako se lahko 26 let po slovenski osamosvojitvi na trgovskih policah pojavi pivo, ki je poimenovano po nekdanjem jugoslovanskem diktatorju, enem večjih zločincev 20. stoletja?« so se spraševali. Morda je šlo avtorjem članka najbolj v nos to, da gre pivo Komunajzer, poimenovano po slabšalnem izrazu za komunista, dobro v prodajo in ga je v nekaterih prodajalnah celo že zmanjkalo.

  • Izak Košir

    11. 8. 2017  |  Družba

    Radio Mladina: Vasja Jager o izvoru Slovencev

    Telefonski pogovor je nastal na podlagi članka Izvor Slovencev >> #Mladina32

    https://w.soundcloud.com/player/?url=https%3A//api.soundcloud.com/tracks/337280525&auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false

  • Izak Košir

    4. 8. 2017  |  Mladina 31  |  Družba

    Homoseksualci in drugi perverzneži

    Če si ogledate definicijo besede perverznež v prvi izdaji Slovarja slovenskega knjižnega jezika (SSKJ), ki je brezplačno dostopna na spletu, boste prebrali, da je to »perverzen človek«, med te pa spadajo »homoseksualci, ekshibicionisti in drugi spolni perverzneži«. SSKJ je poln takšnih razlag, ki ne izražajo zgolj homofobije, v njem najdemo še drugačne žaljive definicije, med drugim šovinistične.