• STA

    11. 5. 2023  |  Svet

    »Kitajska mora Rusiji dopovedati, da je v slepi ulici, in naj se spametuje«

    Zavedamo se pomembnosti vloge, ki jo Kitajska lahko odigra za svetovni mir in stabilnost, je v sredo ob srečanju s kitajskim kolegom Qin Gangom v Parizu poudarila francoska zunanja ministrica Catherine Colonna. Dodala je, da si mora Peking prizadevati prepričati Rusijo, da se vrne k popolnemu spoštovanju Ustanovne listine Združenih narodov.

  • STA

    11. 5. 2023  |  Svet

    Trump vztraja pri lažeh o volitvah leta 2020

    Nekdanji predsednik ZDA Donald Trump je v sredo zvečer na javni tribuni televizije CNN v Manchestru v državi New Hampshire vztrajal pri lažeh o volitvah leta 2020, zmanjševal je pomen napada na kongres 6. januarja 2021 ter žalil politične in druge nasprotnike. Zavračal je tudi odgovor na vprašanje, ali si želi zmage Ukrajine ali Rusije.

  • STA

    11. 5. 2023  |  Svet

    Umetna inteligenca / Googlova konkurenca ChatGPT

    Ameriški tehnološki velikan Google bo dostop do svojega klepetalnega bota Bard AI, ki je konkurenca Microsoftovemu ChatGPT, odprl v 180 državah sveta. Kot je še napovedal na letni konferenci tehnologov v Silicijevi dolini v Kaliforniji, bo generativna umetna inteligenca (AI) uporabljena tudi za izboljšanje spletnega iskalnika.

  • STA

    10. 5. 2023  |  Svet

    »Obnašanje nekdanjega nemškega kanclerja je neokusno«

    Nekdanji nemški kancler Gerhard Schröder se je danes znašel pod plazom kritik, ker se je ob dnevu zmage v torek udeležil slavnostnega dogodka ob obletnici zmage nekdanje Sovjetske zveze nad nacistično Nemčijo, ki ga je gostilo rusko veleposlaništvo v Berlinu, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

  • Uredništvo

    10. 5. 2023  |  Družba

    »Čas je, da premier resno prisluhne sporočilom, ki jih dobiva od svojih razočaranih volivcev«

    Izšla je posebna edicija prispevkov k razumevanju časa. Mladinine ALTERNATIVE 2023 tokrat z vodilnimi filozofi, sociologi, ekonomisti, gospodarstveniki, predstavniki družbenih gibanj postavljajo vprašanja prihodnjega razvoja Slovenije. Kakšna je začrtana smer razvoja družbe in države? Kako vplivajo na nas mednarodne okoliščine? Kako poškodovana je slovenska družba? Kakšno smer je ubrala vlada Roberta Goloba?

  • Uredništvo

    10. 5. 2023  |  Politika

    Kučan / »Ali po 30 letih ne bi bilo potrebno, da ima slovenska država neko novo simbolno točko?«

    "Jaz sem pravzaprav govoril o tem, da bi bilo dobro premisliti, ali po tridesetih letih ne bi bilo potrebno, da ima slovenska država neko novo simbolno točko. Moje stališče je bilo vedno, da je junak te osamosvojitve, najzaslužnejši zanjo, slovenski narod oziroma vsi državljani Slovenije, ki so že decembra '90 glasovali za samostojno državo, ki so pripravljali razglasitev tistih šest mesecev in ki so seveda potem tudi enotno stali ob boku TO in policiji, ko je bilo treba braniti to odločitev pred agresijo JLA; in so pri tem vztrajali vse do mednarodnega priznanja, ki je bilo v veliki meri naslonjeno prav na to stališče Slovenije, da je hotela priti do svoje državnosti po mirni poti."

  • Uredništvo

    10. 5. 2023  |  Svet

    Okrnjena parada z enim starim tankom, brez letal in splošne javnosti v občinstvu

    "Vojaške parade so običajno priložnost za države, da se pohvalijo, kaj vse imajo, in predstavijo svoje zadnje orožarske izume, za tuje opazovalce, da o njih ugibajo in jih analizirajo, za javnost pa, da vidi, česar sicer ne more. Nič od tega ni včeraj ponudil moskovski Rdeči trg. Ruski predsednik Vladimir Putin je po prihodu na oblast pred skoraj četrt stoletja dan zmage povzdignil v osrednji, bleščeč državni praznik ter na porazu nacizma in sovjetskih žrtvah gradil nacionalni ponos. Včeraj je govoril na okrnjeni paradi z enim starim tankom, brez letal in splošne javnosti v občinstvu. Po svoje je logično. Ne samo zato, ker Rusija vojne ne dobiva, ampak ker jo je realnost prisilila, da na fronto v Ukrajino pošilja 70 let stare tanke, vodja najodmevnejše vojaške skupine v Rusiji pa nima streliva. Silna moč, razkazana na preteklih paradah, se očitno ne pozna na terenu – po več kot štirinajstih mesecih vojne je fronta v Ukrajini obstala, ruska zimska ofenziva je ni premaknila niti za Bahmut, in zdaj se čaka na ukrajinsko."

  • STA

    10. 5. 2023  |  Politika

    Enakopravna obravnava imamov v primerjavi z drugimi verskimi delavci

    Mufti Nevzet Porić je danes s sodelavci obiskal ministrico za kulturo Asto Vrečko. V okviru obiska je izpostavil tudi vprašanje enakopravne obravnave imamov v primerjavi z drugimi verskimi delavci ter ministrico povabil na ogled Muslimanskega kulturnega centra v Ljubljani, so sporočili iz Islamske skupnosti v Sloveniji.

  • Mahničeva sramotilna lekarna

    »Ko Dominika Švarc Pipan ne bo več ministrica, se bo zaposlila v podjetju Lekarna Ljubljana,« je nesramno namignil Janšev nekdanji sekretar za nacionalno varnost, sedaj poslanec Žan Mahnič. Nič novega, strupena žalitvena retorika je zraščena v substanco stranke SDS in kot iz strupenjače brizga naokrog že dolga leta.

  • STA

    10. 5. 2023  |  Svet

    Von der Leyen / »Pravica zahteva odgovornost za ruske vojne zločine«

    Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je včeraj v Kijevu podprla ustanovitev posebnega sodišča za ruske zločine v Ukrajini. Ob tem je napovedala, da bo EU za namen zbiranja in hranjenja dokazov o ruskih zločinih ustanovila mednarodni center za pregon na podlagi kaznivega dejanja agresije na Ukrajino.

  • STA

    10. 5. 2023  |  Politika

    Fajon / »Ostajam zmerna optimistka glede izvolitve Slovenije«

    Zunanja ministrica Tanja Fajon je v New Yorku, kjer med drugim opravlja pogovore z veleposlaniki regionalnih skupin sistema Združenih narodov, povedala, da mesec dni pred glasovanjem v Generalni skupščini o novih članicah Varnostnega sveta ZN za obdobje 2024-2025 ostaja zmerna optimistka glede izvolitve Slovenije.

  • STA

    9. 5. 2023  |  Svet

    Vučić / »Nikoli se ne bom umaknil ulici in mafiji«

    Srbski predsednik Aleksandar Vučić je obsodil proteste proti nasilju, ki so v Beogradu potekali po nedavnih strelskih napadih. Opoziciji je očital, da izkorišča tragedijo sebi v prid, ne nasprotuje pa niti temu, da bi priljubljenost svoje stranke preveril na predčasnih volitvah, poročajo tuje tiskovne agencije.

  • STA

    10. 5. 2023  |  Družba

    Wolt zavrnil pogajanja za sklenitev kolektivne pogodbe

    V podjetju Wolt, ki omogoča dostavo iz restavracij in trgovin, so zavrnili zahtevo sindikata dostavljalcev za začetek pogajanj za sklenitev kolektivne pogodbe. Za kaj takega ne obstaja pravna podlaga, pravijo. Bodo pa nadaljevali pogovore z vsemi deležniki, tudi sindikatom Mladi Plus, pod okriljem katerega je bil ustanovljen sindikat dostavljalcev.

  • Uredništvo

    9. 5. 2023  |  Družba

    Barbara Rajgelj / »Dobili smo ekonomsko-kapitalsko elito«

    Izšla je posebna edicija prispevkov k razumevanju časa. Mladinine ALTERNATIVE 2023 tokrat z vodilnimi filozofi, sociologi, ekonomisti, gospodarstveniki, predstavniki družbenih gibanj postavljajo vprašanja prihodnjega razvoja Slovenije. Kakšna je začrtana smer razvoja družbe in države? Kako vplivajo na nas mednarodne okoliščine? Kako poškodovana je slovenska družba? Kakšno smer je ubrala vlada Roberta Goloba?

  • STA

    10. 5. 2023  |  Svet

    Ukrajina / Ubit videokoordinator francoske tiskovne agencije AFP

    V obstreljevanju blizu mesta Časiv Jar na vzhodu Ukrajine je bil v torek ubit videokoordinator francoske tiskovne agencije AFP Arman Soldin, so povedali novinarji AFP, ki so bili priča napadu. Tiskovna agencija je smrt Soldina označila za grozen opomin na tveganja in nevarnosti, s katerimi se vsak dan soočajo novinarji v Ukrajini.

  • STA

    10. 5. 2023  |  Svet

    »Nihče ni nad zakonom, niti predsednik ZDA«

    Nekdanji predsednik ZDA Donald Trump je torkovo odločitev newyorške porote, ki ga je v civilni tožbi kolumnistke E. Jean Carroll razglasila za krivega spolne zlorabe in obrekovanja in mu naložila odškodnino v višini pet milijonov dolarjev, označil za sramotno in nadaljevanje največjega lova na čarovnice v zgodovini, poročajo ameriški mediji.

  • Uredništvo

    9. 5. 2023  |  Politika

    »Slovenija med državami, v katerih ljudje najmanj zaupajo znanosti«

    "Slovenci so visoko tudi na lestvici držav, v katerih ljudje najmanj zaupajo znanosti. To nezaupanje pa ni metodične vrste, takšne, ki je podkovana z določeno mero zdrave skepse do morebitne navezave znanost-kapital in z vsaj nekaj znanja tudi o tem, da znanost ni avtocesta do genialnih odkritij, ampak napreduje prek vijugastih poti, polnih zmot. (Nekoč so moški znanstveniki denimo trdili, da so moški pametnejši od žensk. Z božjo pomočjo, kajpak.) A mnogih ta malo bolj zapletena vprašanja ne vznemirjajo, v znanosti a priori vidijo zaroto bogatih in zlih, razen ko jim ta ponudi twitter. To apriorno nezaupanje se je razširilo v času covida, ker se je urgentna izdelava cepiva nesrečno povezala z zatiralskimi vladnimi ukrepi. A nedavno smo dobili tudi prvi veliki protiokoljski protest kmetov, ki zaradi svojih interesov enostavno zanikajo segrevanje planeta in škodljivost pesticidov v vodi, prsti in zraku, ki povzročajo raka, srčne, respiratorne in nevrološke bolezni."

  • Uredništvo

    9. 5. 2023  |  Družba

    »Važno je posneti«

    "To, kar se je zgodilo v Celju na strehi blagovnice, je bil znak za alarm. Posnetki brutalnega nasilja, ki so se pojavili na družbenih omrežjih. Nekdo je snemal, da bi objavil. Živimo v dobi skrajnega narcizma, ki gre z roko v roki s kulturo spektakla. To, kar se dogaja, je simptom tega, kar smo ustvarili, pravi dr. Dan Podjed, ki je že v svoji knjigi Videni napovedal, kaj se dogaja s skrajno narcisistično kulturo. Umor, nasilje, ki ga posnameš, da ga boš predvajal, pa čeprav s tem ponudiš dokaz, da si kriv. Važno je posneti."

  • STA

    10. 5. 2023  |  Svet

    Melania Trump / »Podpiram moževo kandidaturo za predsedniške volitve« 

    Bivša prva dama ZDA Melania Trump je v pogovoru za Fox News Digital povedala, da podpira moževo kandidaturo za predsedniške volitve leta 2024, glede njegovih spolnih in drugih škandalov pa se ni opredeljevala. Dejala je, da bi ji bilo v čast ponovno opravljati delo prve dame ZDA.

  • STA

    10. 5. 2023  |  Družba

    Spletna zbirka fotoknjig o protestih

    Na povabilo Inštituta za kulturne in spominske študije pri ZRC SAZU je urednik in kurator Luciano Zuccaccia iz Italije predstavil svoj projekt zbiranja in objavljanja fotoknjig, posvečenih protestom po vsem svetu. Fotoknjige o protestih od leta 2020 zbira na spletni platformi www.protestinphotobook.com, na njej so tudi tri iz Slovenije.

  • Tomaž Lavrič

    9. 5. 2023  |  Politika

    Opozicija se zavzema za odstrel vseh nevarnih zveri 

  • Tomaž Lavrič

    9. 5. 2023  |  Politika

    Medved je v gozdu koristen tudi drugače

  • Uredništvo

    10. 5. 2023  |  Kultura

    Naj živi eksperimentala!

    V Slovenski kinoteki in Projektni sobi SCCA bo od 11. do 14. maja potekal 3. mednarodni festival eksperimentalnih avdiovizualnih praks V-F-X Ljubljana, ki ga bodo odprli z razstavo Neže Knez z naslovom Analogne difrakcije #1. Razstava predstavlja aktualno fazo večletnega umetniško-raziskovalnega projekta vizualne umetnice Neže Knez, ki se bo na koncu zgostil v eksperimentalni film. Z raziskovanjem specifičnega prostora, bivše tetine parcele sredi gozda z obilo rastlinja, in potapljanjem v spomine iz otroštva ter v doživetja na tem prostoru avtorica preiskuje prepletanje spomina in minevanja.

  • STA

    8. 5. 2023  |  Svet

    Anketa / Trump bi trenutno premagal Bidna 

    Anketa ameriškega časnika Washington Post in televizije ABC ugotavlja, da ima demokratski predsednik ZDA Joe Biden med Američani le 36-odstotno podporo, kar je šest odstotkov manj kot v podobni anketi februarja. Še slabše zanj je to, da bi ga v predsedniški tekmi trenutno premagal celo nekdanji predsednik Donald Trump.

  • STA

    8. 5. 2023  |  Politika

    Predsednica / »Več policistov pred šolami ni dober signal, zadevo je treba nasloviti drugje«

    Predsednica republike Nataša Pirc Musar je ocenila, da začasno povečana navzočnost policije v okolici slovenskih šol ne naslavlja jedra problema. Za ta ukrep so se predstavniki ministrstva za vzgojo in izobraževanje dogovorili s policijo v luči tragičnih dogodkov v Srbiji. Pirc Musar pa meni, da več policistov pred šolami ni dober signal.

  • STA

    9. 5. 2023  |  Svet

    »Uporaba vohunske opreme na Madžarskem del vladne kampanje za uničenje svobode medijev in izražanja«

    Odbor Evropskega parlamenta, ki preiskuje uporabo vohunske opreme, kot je Pegasus, je v ponedeljek potrdil poročilo, v katerem je obsodil zlorabo tovrstne opreme in pozval k ukrepanju. Opozorili so na sistemske težave na Poljskem in Madžarskem, izrazili pa so tudi zaskrbljenost glede Španije in Grčije.

  • STA

    8. 5. 2023  |  Politika

    Anketa / Svoboda pred SDS, NSi prehitela SD

    Največ vprašanih bi volilo Gibanje Svoboda, ki mu je podpora v primerjavi s prejšnjim mesecem nekoliko zrasla, kaže anketa, ki jo je za časnik Delo izvedla Mediana. Stranko bi volilo 23,8 odstotka vprašanih, medtem ko bi največjo opozicijsko stranko SDS, ki ji je podpora upadla, volilo 20,9 odstotka vprašanih. Ocena dela vlade se je izboljšala.

  • STA

    9. 5. 2023  |  Politika

    Predčasna razrešitev direktorja Moderne galerije

    Ministrstvo za kulturo je začelo postopek za predčasno razrešitev Aleša Vaupotiča z mesta direktorja Moderne galerije. V uradnem postopku ga je seznanilo z razlogi za razrešitev in ga pozvalo, da se do njih opredeli. Vaupotič je bil na mesto direktorja imenovan aprila 2021, od tedaj je bilo več opozoril glede slabega vodenja javnega zavoda.

  • STA

    9. 5. 2023  |  Politika

    Zdravstveni informacijski sistem / Diskriminatorna obravnava nekaterih pacientov?

    Zagovornik načela enakosti je ministrstvu za zdravje glede osnutka zakona o zdravstvenem informacijskem sistemu dal več priporočil v smeri boljšega spoštovanja pravice do varstva pred diskriminacijo. Nekaj določb osnutka bi namreč lahko povzročilo diskriminatorno obravnavo nekaterih pacientov, so zapisali pri Zagovorniku.

  • STA

    9. 5. 2023  |  Svet

    Putin / »Mirno prihodnost ovirajo zahodne elite, ki sejejo semena sovraštva in rusofobije«

    V Moskvi poteka vojaška parada ob obletnici zmage nad nacistično Nemčijo, na kateri je ruski predsednik Vladimir Putin zatrdil, da je svet trenutno na prelomnici. Proti Rusiji po njegovih besedah poteka prava vojna, v kateri da ta brani svojo suverenost. Prav tako je kritiziral Zahod, ki naj bi si prizadeval za propad Rusije.