• Janko Lorenci

    Janko Lorenci

    14. 4. 2023  |  Mladina 15  |  Kolumna

    Komentar / Se bo prebudila?

    Umetna inteligenca (UI) je v silovitem zagonu. Tehnološke korporacije tekmujejo, katera bo ustvarila močnejši sistem, Chat GPT je že dva meseca po nastanku uporabljalo 100 milijonov ljudi in ta reč zna pisati odlične spise, spravi skupaj za silo rime, v hipu prevede dolga besedila, se razumno pogovarja z živim človekom. Marca letos se mu je pridružil GPT-4, še osupljivo zmogljivejši. Spodbudil je alarmantno javno pismo.

  • Komentar / Strel v prazno

    Vlada je v začetku marca 2023 sprejela strategijo o razvoju trga kapitala v Sloveniji do leta 2030. Dobili smo enega redkih dokončanih strateških dokumentov te vlade, toda nastajal je dlje časa in ima trdno zaledje želene kapitalske unije EU. Finančno poslovno okolje in trg kapitala sta slepa pega slovenske postsocialistične tranzicije. Zato so vlaganja na kapitalskem trgu redka in omejena, Slovenija ni privlačno in omembe vredno naložbeno okolje. Ideja o revitalizaciji trga kapitala v Sloveniji zato ni nova. Vlada se je loteva premalo ambiciozno in tudi na nepravi način. Strategija želi Slovenijo postaviti na evropski finančni zemljevid. Njen končni cilj je med naložbeniki pridobiti status »razvijajočega se trga«. Toda trojček izvedbenih stebrov zgolj potrjuje slovensko mentaliteto finančnega »tretjega sveta« v EU.

  • Luka Volk

    14. 4. 2023  |  Mladina 15  |  Politika

    Bi lahko vladni predlog posegel v avtonomijo javnih zavodov?

    Novela zakona o zavodih, za katero si je vlada prizadevala, da bi bila obravnavana po skrajšanem postopku, bo zakonodajni postopek nadaljevala po redni poti. Tako so odločili vodje poslanskih skupin na kolegiju predsednice državnega zbora, saj so se proti predlogu skrajšanega postopka izrekli v prav vseh parlamentarnih strankah, razen v Gibanju Svoboda. Predlog sprememb zakona pa še vedno sproža burne odzive, v Sindikatu vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz) napovedujejo celo možnost zakonodajnega referenduma, če bo novela sprejeta.

  • »To je gotovo naredil Medo«

    Prve naročnike je imel že v vrtcu. Sošolci Matije Medveda so opazili, da je izjemno spreten pri risanju poligonov, podobnih tistim iz starodavnih arkadnih videoiger, in so ga nagovorili, da je kakšnega ustvaril še zanje. Zdaj, slabega četrt stoletja pozneje, med njegovimi naročniki najdemo ameriške medijske eminence, kot so The New York Times, Time Magazine, Forbes in Bloomberg Businessweek. Čeprav živi in ustvarja v Ljubljani, kjer se je rodil leta 1990, zadnje čase dela predvsem za tuji trg, vendar to še zdaleč ne pomeni, da domačo sceno zapostavlja. Ravno prejšnji mesec je na primer v ljubljanskem galerijskem prostoru DobraVaga pripravil majhno razstavo šestih naslovnic žepnic, ki jih je oblikoval za letošnji festival Literature sveta – Fabula.

  • Vesna Teržan

    14. 4. 2023  |  Mladina 15  |  Kultura

    Greben s perjanico

    V gradu Zaprice bo še vse do prihodnjega januarja na ogled vznemirljiva razstava o treh prazgodovinskih čeladah, najdenih na območju Slovenije. Idejo, da obiskovalcem ponudijo napeto pripoved o usodah in zanimivih poteh teh treh čelad, muzejskih eksponatov z večplastno zgodovino, so skupaj uresničili trije slovenski muzeji – Medobčinski muzej Kamnik, Narodni muzej Slovenije in Dolenjski muzej Novo mesto. Zgodba sega v nedavno zgodovino, ko so muzejske zbirke šele nastajale, a se je že približno vedelo, kaj arheološka izkopavanja pomenijo, seveda pa tudi v obdobje prazgodovine, v čas, ko so te čelade nastale.

  • Onkraj zahodne domišljije

    Vas zanima, kako v živo zveni tehnoidna interpretacija plemenske glasbe, kakršna navadno spremlja obred obrezovanja pri vzhodnougandskih ljudstvih? Ste se kdaj spraševali, kakšna je bližnjevzhodna plesna elektronika, ki nastaja na presečišču tradicionalne vzhodnjaške glasbe in vzorcev naspidiranih klubskih žanrov, kot sta jungle in footwork? Ste morda radovedni, kaj ponuja miamijska interpretacija latinskoameriške rejverske kulture, ki združuje elemente kolumbijske guarache, venezuelskega raptorhousa in afriško-nizozemskih klubskih tradicij? Odgovore na ta izjemno svojevrstna vprašanja, ki si jih zelo verjetno niste nikoli postavili, a vam zdaj ne bodo dala miru, lahko prihodnji konec tedna poiščete v več ljubljanskih klubih – te bo že 15. leto zapored zasedel festival Sonica.

  • Damjana Kolar

    14. 4. 2023  |  Kultura

    Vodnik po klubskih dogodkih / REJVikend

    Ne veste, kam v petek in soboto zvečer? Preverite, kaj smo izbrali za vas.

  • Peter Petrovčič

    13. 4. 2023  |  Politika

    Izločeni glasovi razuma

    »Ustavno sodišče je danes odločilo le o zahtevah oziroma predlogih za izločitev sodnikov. Zahteve za izločitev sodnika Jakliča in Accetta je zavrglo kot prepozne. Na podlagi pravočasne zahteve stranke v postopku in na podlagi lastnega predloga sodnice pa je ustavno sodišče v tej zadevi izločilo sodnico dr. Nežo Kogovšek Šalamon«, se glasi sporočilo ustavnega sodišča po današnji seji.

  • Uredništvo

    13. 4. 2023  |  Politika

    Naslovnica nove Mladine / 20 let neuspešnih poskusov odprave dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja

    V petek izide nova Mladina! V novi številki, ki bo pri prodajalcih časopisov in na naši spletni strani na voljo od petka, 14. aprila, dalje, preverite, zakaj pišemo o tem, da smo imeli v Sloveniji 20 let neuspešnih poskusov odprave dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja. Avtor fotografije na naslovnici je Borut Krajnc, za oblikovanje pa je poskrbel Ivian Kan Mujezinović. 

  • STA

    13. 4. 2023  |  Svet

    Zelenski / »Zasežena ruska sredstva naj se namenijo za obnovo Ukrajine«

    Udeležence srečanja Mednarodnega denarnega sklada (IMF) in Svetovne banke v Washingtonu je v sredo ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski v videonagovoru pozval, naj se zasežena sredstva ruske centralne banke v tujini namenijo obnovi Ukrajine. Po ocenah IMF potrebe Ukrajine za obnovo in okrevanje znašajo 411 milijard ameriških dolarjev.

  • STA

    13. 4. 2023  |  Svet

    Mediji zapuščajo Twitter

    Ameriški javni radio NPR je kot prvi veliki medij v sredo zaprl svoje račune na Twitterju zaradi nove politike tega družbenega omrežja, v skladu s katero so ga označili za medij, povezan z državo. Gre za oznako, ki jo Twitter uporablja za državne medije v avtoritarnih državah, kot sta Kitajska in Rusija.

  • STA

    12. 4. 2023  |  Politika

    Nataša Pirc Musar / »Sem pač mesojedka, to lahko odkrito priznam«

    Podnebne spremembe so nekaj, kar terja prilagoditve, tudi od kmetov, poudarja predsednica republike Nataša Pirc Musar pred četrtkovim sprejemom predstavnikov nevladnih organizacij s področja kmetijstva. Razume sicer njihovo slabo voljo zaradi vedno ostrejših omejitev, a dodaja, da bodo uspeli tisti, ki bodo v prilagoditvah dovolj hitri.

  • Uredništvo

    13. 4. 2023  |  Politika

    »Amerika te dni doživlja enega od svojih zgodovinskih trenutkov«

    "Amerika te dni doživlja enega od svojih zgodovinskih trenutkov. Prvič v njeni zgodovini se je v kazenskem postopku znašel nekdanji predsednik. Ampak v nasprotju z večino opazovalcev me to dejstvo pušča precej hladnega. Zame zgodovinsko težo nosi predvsem spoznanje ameriške samovšečnosti. Ne da bi ga tako definirali tukajšnji opazovalci, seveda. Po tem, ko so nekatere druge (in še zdaleč ne zgolj avtoritarne) države z večjimi ali manjšimi političnimi pretresi za rešetke pošiljale svoje nekdanje državnike, če jih je sodišče spoznalo za krive, se prva demokracija na svetu ob tem pretresena križa. In obenem prvič v svoji skoraj 250-letni zgodovini slavi zmago načela enakosti slehernika pred zakonom. Pa bi ga lahko in bi ga morala že zdavnaj, če je tako demokratična, kot meni, da je."

  • Uredništvo

    13. 4. 2023  |  Ekonomija

    »Inflacija se upočasnjuje počasneje, kot bi si želeli«

    "Z nižjo stopnjo gospodarske rasti bomo živeli dalj časa, kot smo mogoče predvidevali. To je rezultat dejavnikov, s katerimi se soočamo. Ruska invazija v Ukrajini je samo še pospešila nekatere stvari, ki so se začele dogajati že prej, denimo, inflacija se je začela pred tem. Pa pandemija, iz katere še nismo čisto dobro izšli. Mislim, da veliko bolj sistematično prihaja do svetovne polarizacije gospodarstva. Geopolitični dejavniki postajajo vse pomembnejši. Čeprav se inflacija v zadnjem času nekoliko umirja, se upočasnjuje počasneje, kot bi si želeli. Predvsem se počasneje upočasnjuje del osnovne inflacije, ki ni neposredno vezan na energente in hrano. Očitno je, da bomo s to relativno višjo inflacijo v primerjavi z obdobjem pred izbruhom covida živeli še nekaj časa, to pa, jasno, marsikaj pomeni tudi za fiskalno politiko."

  • STA

    13. 4. 2023  |  Kultura

    Nekje v prihodnosti – v svetu, ki ne pripada več ljudem

    V Mali galeriji Banke Slovenije bodo drevi odprli razstavo Neže Knez, ki se podpisuje z umetniškim imenom oz. kraticami knnz, z naslovom thekidsaren'talright. Razstavo je postavila v postapokaliptični svet, kjer naključno odkritje škatle z izvodi revij iz 90. let 20. stoletja pripelje do nastanka nove hibridne oblike arhiva in življenja.

  • STA

    12. 4. 2023  |  Politika

    Golob / »S prenosom dopolnilnega zavarovanja želimo preprečiti podražitve in zasebne dobičke«

    "S prenosom dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja na ZZZS želimo preprečiti podražitve dopolnilnega zavarovanja in zasebne dobičke iz naslova zdravstvenih zavarovanj," je ob današnji predstavitvi novele zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju povedal premier Robert Golob. Pri tem sta koalicija in vlada enotni, je dodal.

  • STA

    12. 4. 2023  |  Politika

    Svoboda vložila predlog za ukinitev dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja

    Poslanska skupina Svoboda je v DZ vložila novelo zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju, s katero želijo ukiniti dopolnilno zdravstveno zavarovanje in ga prenesti v obvezno zdravstveno zavarovanje v obliki plačil obveznega zdravstvenega prispevka v enotnem fiksnem znesku. Svoboda predlaga obravnavo po rednem postopku.

  • STA

    12. 4. 2023  |  Svet

    Zelenski / »Ta posnetek usmrtitve ukrajinskega vojnega ujetnika mora videti ves svet«

    V Ukrajini je za val zgražanja poskrbel videoposnetek, ki naj bi prikazoval obglavljenje ukrajinskega vojnega ujetnika. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je danes ruske sile označil za zveri in opozoril, da ne gre za osamljen incident. Mednarodno skupnost je pozval k ukrepanju. Moskva meni, da je treba pristnost posnetka preveriti.

  • Ali Golobova vlada sploh sprejema kritiko protestnikov?

    Aktualna vlada, za katero del civilne družbe in protestnikov proti prejšnji še vedno naivno ali lažno verjame, da je prinesla dokončno olajšanje, se je deklarativno nekajkrat zavezala k izpolnjevanju predvolilnih obljub in pričakovanj. Semafor, ki ga je postavil protestnik Jaša Jenull s svojim Glasom ljudstva, pa je pokazal skrajno klavrno podobo: doslej je uresničila osem od 122 zavez.

  • STA

    11. 4. 2023  |  Politika

    Anketa / SDS dohitela Svobodo

    Po mesečni anketi Dela, ki jo za časnik izvaja Mediana, se trend padanja podpore Gibanju Svoboda in naraščanja podpore SDS nadaljuje. V aprilski anketi sta tako stranki praktično izenačeni, za SDS bi glasovalo 23,3 odstotka vprašanih, za Gibanje Svoboda pa 23 odstotkov. Obenem še naprej pada tudi zadovoljstvo z delom vlade.

  • STA

    11. 4. 2023  |  Politika

    Slovenija / »Ravnavnje Avstrije je nesprejemljivo«

    Ministrstvo za zunanje in evropske zadeve (MZEZ) je namero Avstrije, da za šest mesecev znova podaljša nadzor na meji s Slovenijo, označilo za nesprejemljivo. Kot so še sporočili za STA, obžalujejo tovrstno ravnanje avstrijskih oblasti, ko bo Evropska komisija prejela razloge za podaljšanje nadzora, pa se nameravajo na to ustrezno odzvati.

  • STA

    12. 4. 2023  |  Politika

    Kangler prevzel vodenje mariborske SDS

    Nekdanji župan Franc Kangler je v skladu z napovedmi po združitvi njegove NLS z SDS prevzel vodenje mariborskega mestnega odbora SDS. Novo vodstvo so člani mestnega odbora SDS izvolili v torek popoldne, Kangler pa je bil edini kandidat za predsednika, poročajo mediji.

  • STA

    11. 4. 2023  |  Svet

    Salvini / »S Slovenijo se moramo dogovoriti, da bo delala, kar mora«

    Namestnik italijanskega premierja ter minister za promet in infrastrukturo Matteo Salvini je danes dejal, da bi morala Slovenija znova začeti sprejemati migrante, ki so nezakonito prečkali italijansko-slovensko mejo. V nasprotnem primeru bo Italija po njegovih besedah prisiljena uvesti nadzor na meji, poroča italijanska tiskovna agencija Ansa.

  • STA

    12. 4. 2023  |  Svet

    »Predrzen in protiustaven napad brez primere«

    Po obtožnici proti nekdanjemu predsedniku ZDA Donaldu Trumpu newyorški tožilec Alvin Bragg sedaj toži republikanskega kongresnika Jima Jordana, ki mu očita vmešavanje v primer. Jordan in odbor predstavniškega doma za pravosodje, ki ga vodi, naj bi bila odgovorna za "predrzen in protiustaven napad brez primere" na kazenski pregon proti Trumpu.

  • STA

    12. 4. 2023  |  Svet

    Rusija / »Raketa je natančno zadela navidezno tarčo«

    Ruska vojska je v torek izvedla testno izstrelitev napredne medcelinske balistične rakete, je sporočilo rusko obrambno ministrstvo in dodalo, da je bila izstrelitev uspešna. Do preizkusa novega orožja prihaja nekaj tednov po tem, ko je Rusija prekinila sodelovanje v zadnjem preostalem sporazumu o nadzoru jedrskega orožja z ZDA.

  • STA

    11. 4. 2023  |  Politika

    Nataša Pirc Musar / »Moderna demokracija si tega ne bi smela privoščiti«

    Predsednica republike Nataša Pirc Musar je v izjavi za javnost po posvetu ob svetovnem dnevu Romov dejala, da je romska skupnost še vedno zelo zapostavljena in brez dostopa do osnovnih pravic, kot so denimo pitna voda, izobraževanje in socialna ter zdravstvena oskrba. Predstavnik Romov je bil kritičen, da se o teh zadevah pogovarjamo že 30 let.

  • Uredništvo

    11. 4. 2023  |  Politika

    »Kapitalizem ne bo večen«

    "Kapitalizem ne bo večen, ker se že nekaj časa kopiči nezadovoljstvo, ta izjemna energija ljudi pa kliče k spremembi. A ta prehod bo, tako nas uči zgodovina, revolucionaren. Človeštvo brutalnega kapitalizma ne bo zdržalo; gonja za dobičkom, izkoriščanje okolja in ljudi, spodbujanje k potrošništvu zato, da eni kpičijo bogastvo."

  • Uredništvo

    11. 4. 2023  |  Kultura

    »Z anoreksijo sem se spopadala od petnajstega leta«

    "Umetnost nam daje možnost, da spregovorimo o neprijetnih temah, ki jih v vsakdanjem življenju na žalost marsikdaj ne moremo uspešno nasloviti, ker za to nimamo primernega časa in prostora. S tem besedilom sem to možnost izrabila, pa ne zato, ker bi mi bilo do osebne izpovedi, ampak ker se mi je zdelo prav, da med drugim opozorim tudi na motnje hranjenja, s katerimi se kot družba še vedno ne znamo odkrito spoprijeti, pa čeprav gre za bolezni, kot so vse druge – jasno je, kako jih je treba zdraviti, a vseeno ostajajo nekakšen tabu."

  • Uredništvo

    12. 4. 2023  |  Kultura

    Fanfara Station / Prvič v Ljubljani

    V Gala hali na Metelkovi bo 13. aprila ob 21. uri prvič v Ljubljani nastopila mednarodna zasedba Fanfara Station, ki  povezuje prvine severnoafriške (arabske) glasbe, elektronike in balkanskih trubačev. Neverjeten preplet slogov in žanrov ustvarja trojica v Italiji živečih glasbenikov z različnimi kulturnimi ozadji. Skupina je zmagovalka 12. izdaje nagrad Andrea Parodi 2019, najpomembnejšega natečaja v Italiji, posvečenega svetovni glasbi.

  • Marcel Štefančič jr.

    7. 4. 2023  |  Mladina 14  |  Kultura  |  Film

    Slovenija se je ruralizirala – in primitivizirala. V Sloveniji nimaš več kam.

    Tomaž (Timon Šturbej) in Anton (Petja Labović) sta najboljša prijatelja iz neke prleške vukojebine. Anton razvaža pošto, Tomaž pa svojo mamo, pobožno cankarjanko, ki hoče zdaj k maši, zdaj na pokopališče, toda ko Antona odpustijo, poštarske torbe ne vrne, ampak jo zapleni, med pošto pa – ob denarju – najde tudi videokaseto, na kateri piše: Easy Rider. »To moraš videt. Tina mi je poslala. Film je,« dahne Tomažu. Ko potem film, Hopperjeve kultne Gole v sedlu, zgodbo o dveh hipijih, ki z motorjem kreneta na – dilersko, službeno, poslovno – potovanje, pogledata, navdušeno doda: »Si misliš, samo spakiraš, pa greš. Greš, kamor češ. Samo pelješ.« In ko sedita v gostilni in si ogledujeta svoje sovaščane, nima nobenih iluzij: »Poglej te ljudi – isti so kot oni v filmu. Pa si videl, kako so ju na koncu ubili.« Iz te »gnile vasi« morata čim prej zbežati. »Pojdiva – kot tista dva v filmu!« Videokaseta vedno pride na pravi naslov. Ali če hočete: film vedno pride na pravi naslov.