Izak Košir

  • Izak Košir

    3. 2. 2017  |  Politika

    Kršenje človekovih pravic je pomembnejše od tega, da predsednik obdrži službo 

    "Zahvaljujemo se vam, da ste se vendarle odzvali. Razumemo, da bi lahko zavrnitev podpisa predstavljala vzrok za ustavno obtožbo, vendar naš argument ni pravniški. Verjamemo namreč, da je odložitev ali morda celo preprečitev sistematičnega kršenja človekovih pravic pomembnejša od tega, da obdržite službo," je na Pahorjev odziv na spletno peticijo odgovoril inštitut Danes je nov dan

  • Izak Košir

    3. 2. 2017  |  Politika

    Pahor: Ustavni red mi preprečuje, da bi odklonil podpis ukaza o razglasitvi zakona

    "Spoštovani podpisnice in podpisniki spletne peticije. Glede primernosti in pravne ustreznosti zakona o tujcih je mogoče imeti različna mnenja. Tudi vaše, odklonilno, spoštujem. Ustavni red pa mi preprečuje, da bi odklonil podpis ukaza o razglasitvi zakona. Glede tega vprašanja v strokovni javnosti ni nikakršne dileme. Sprejmite, prosim, to z razumevanjem," je na Twitterju zapisal predsednik republike Borut Pahor. Več o dotični problematiki si lahko preberete v člankih Gospod predsednik, boste ustavili konje? in Predsednik Pahor lahko odstopi.

  • Izak Košir

    3. 2. 2017  |  Politika

    Radio Mladina: Jure Trampuš o tistih, ki bi radi zamenjali papeža

    Prisluhnite Mladininemu podkastu, kjer Jure Trampuš pripoveduje o tokratni naslovni temi, ki jo najdete na tej povezavi.

    https://w.soundcloud.com/player/?url=https%3A//api.soundcloud.com/tracks/305756321&auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false

  • Izak Košir

    2. 2. 2017  |  Politika

    Gospod predsednik, boste ustavili konje?

    Inštitut Danes je nov dan je na svoji spletni strani pripravil obrazec za elektronsko pošto, ki jo lahko pošljete predsedniku republike Borutu Pahorju in mu namignete, kaj bi v primeru novega zakona o tujcih, storil človek. Pahor medtem na svojem profilu na Instagramu objavlja fotografije z manekenkami, nogometnimi žogami in smetarji. O družbeno pomembnih vprašanjih in človekovih pravicah pa nič. Čas se izteka. Osnutek pisma objavljamo spodaj v celoti. Če ga želite poslati tudi vi, kliknite tu

  • Izak Košir, STA

    30. 1. 2017  |  Svet

    V 107. letu starosti umrla Goebbelsova sekretarka

    V petek, na mednarodni dan spomina na žrtve holokavsta, je v 107. letu starosti umrla sekretarka nekdanjega nacističnega ministra za propagando Josepha Goebbelsa, Brunhilde Pomsel. Umrla je v domu za ostarele, je potrdil Christian Krönes, ki je z njo opravil številne intervjuje za dokumentarni film Nemško življenje.

  • Izak Košir

    25. 1. 2017  |  Politika

    Jutri končno nova Tarča, vodenje prevzema Erika Žnidaršič

    Kljub temu, da RTV Slovenija zaenkrat ostaja brez novega generalnega direktorja, so na vidiku že novosti. Oddajo Tarča, ki je lani v javnosti dvignila nemalo prahu, predvsem zato, ker je vodstvo odstavilo urednico Ilinko Todorovski (ta je bila zdaj imenovana na mesto varuhinje pravic gledalcev in poslušalcev) in ker smo v debati o pravici žensk do splava poslušali mnenja nestrokovnih gostov, bo od zdaj vodila zgolj ena voditeljica - Erika Žnidaršič. Krmilo urednikovanja oddaje pa prevzema Nataša Rijavec Bartha, zdaj na nacionalki urednica uredništva notranjepolitičnih oddaj.

  • Izak Košir

    13. 1. 2017  |  Mladina 2  |  Politika

    Koga moti Uroš Grilc kot kandidat za generalnega direktorja RTV Slovenija?

    Razpis za generalnega direktorja RTV Slovenija je zaključen. Nanj se je prijavilo pet kandidatov: zdajšnji v. d. generalnega direktorja Marko Filli, nekdanji kulturni minister Uroš Grilc, televizijski producent Igor Rozman ter nekdanja direktorja Filmskega sklada RS Igor Kadunc in Irena Ostrouška. Zadnja dva naj bi (neuradno) poslala nepopolni vlogi.

  • Izak Košir

    13. 1. 2017  |  Mladina 2  |  Politika

    Svetleča stranka

    Neonski napisi so lahko moteči, zlasti če so veliki. In še toliko bolj, če oglašujejo politično stranko. 

  • Izak Košir

    13. 1. 2017  |  Politika

    Radio Mladina: Borut Mekina o Cerarjevi bodybuilding politiki

    Pogovor v podkastu je nastal na podlagi članka Mišice namesto razuma>>

    https://w.soundcloud.com/player/?url=https%3A//api.soundcloud.com/tracks/302490442&auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false

  • Izak Košir

    6. 1. 2017  |  Mladina 1  |  Družba

    Prepovedani kondomi

    Razredničarka 9. razreda osnovne šole v Dravogradu je za tradicionalno decembrsko obdarovanje učencem predlagala, naj si medsebojno podarijo zavojček kondomov kot »varno popotnico v srednješolske dni«. Najstniki naj bi bili navdušeni, varna spolnost je namreč pomembna, obveščanje o njej pa še posebej. A vseh učiteljičina poteza ni razveselila. Prvi je njeno namero obsodil konservativni spletni portal Domovina.je. Med drugim je pisal o »globoki vrednostni krizi, v katero je zabredla sodobna družba,« ter o »nedopustnih pritiskih« na spolno nedotakljive osebe. Obdarovanja s kondomi nato ni bilo. Tako se je skupaj z ravnateljico odločila tudi razredničarka. Na ministrstvu za izobraževanje pa so dejali, da naj bi bila razredničarka delovala »neprimerno in nestrokovno«.

  • Izak Košir

    16. 12. 2016  |  Mladina 50  |  Družba

    Mediji kot sejalci strahu

    Skupina študentov 2. letnika Multimedije na Fakulteti za elektrotehniko je sprejela izziv, kako vrstnikom predstaviti vpliv medijev v odnosu do migrantske krize. Razvili so algoritem, imenovan Fear Index, ki za medijsko besedilo oceni faktor negativne subjektivnosti. S projektom so zmagali na tekmovanju OVSE v Hamburgu, kjer se je pomerilo več kot 40 univerz z vsega sveta.

  • Izak Košir

    8. 12. 2016  |  Družba

    Kdo se boji Miklavževega Črnega Petra?

    Črni Peter oziroma »Zwarte Piet« je predbožični običaj na Nizozemskem, v Belgiji in Luksemburgu, ki pa se (prepočasi) opušča, saj številni menijo, da je neprimeren, celo rasističen. Zwarte Piet izvira iz belgijske zgodovine, o tem, kaj naj bi pravzaprav predstavljal, pa kroži več razlag. Gre za običaj, ki ga obudijo vsako leto 5. ali 6. decembra, odvisno od države. Če je verjeti zgodovinskim virom, je bil Zwarte Piet suženj sv. Nikolaja, če pa je verjeti zagovornikom, ki svojih trditev niso utemeljili na nikakršnih dejstvih, gre za Nikolajevega »pomočnika«.

  • Izak Košir

    11. 11. 2016  |  Svet

    Kako Ameriko spet narediti veliko

    To je moj stodnevni načrt, kako Ameriko narediti spet veliko, je napisal novoizvoljeni predsednik ZDA Donald Trump in dodal, da gre za pogodbo med njim in ameriškimi volivci, ki naj bi se začela s spremembami ne pri repu, temveč pri glavi – v Washingtonu. Že prvi dan svojega mandata naj bi njegova administracija zato takoj začela uresničevati naslednjih šest ukrepov, ki naj bi odpravili korupcijo in tajne dogovore. V sklopu teh bo med drugim predlagala bo ustavno dopolnilo za uvedbo omejenega mandata za vse člane kongresa, zamrznila zaposlovanje zveznih uslužbencev, zvezno javno upravo zmanjšala z mehkimi ukrepi (z izjemo vojske, javne varnosti in zdravja), uvedla petletne prepovedi za uslužbence Bele hiše in kongresa, da postanejo lobisti, potem ko nehajo delati za državo, doživljenjsko prepovedala uslužbencem Bele hiše, da lobirajo v imenu katerekoli tuje vlade, prav tako pa bozačela veljati tudi popolna prepoved za tuje lobiste, da bi zbirali denar za ameriške volitve.

  • Izak Košir

    7. 10. 2016  |  Mladina 40  |  Družba

    Pravi moški

    »Sem mama osnovnošolke in pogosto prelistam njene učbenike in berila ter se z njo o vsebinah, ki se jih učijo, pogovarjam. Tako se je zgodilo tudi tokrat, ko mi je pokazala, kaj so brali v berilu za 4. razred. Vsebina me je dobesedno pretresla,« nam je zaupala mama osnovnošolke, sicer socialna delavka, ki se pri delu pogosto srečuje s posledicami privzgojenih norm in sporočil, ki jih v otroke vsadimo, ne da bi pomislili, kakšne posledice lahko imajo kasneje v življenju.

  • Izak Košir

    12. 8. 2016  |  Mladina 32  |  Družba

    Predpotopni pogoji

    Štipendije so danes za številne študente in dijake ključne, da se lahko nemoteno šolajo naprej. Razumljivo je, da so pogoji za njih strogi, saj lahko prihaja do številnih zlorab. Malo manj razumljivo pa je, da se leta 2016 pojavljajo tudi pogoji, ki bi jih lahko označili za predpotopne in celo krivične. Za primer vzemimo situacijo mladega avtorja in (zaenkrat še) Zoisovega štipendista, ki želi ostati anonimen. Po izidu prve literarne zbirke je na razpisu za Zoisove štipendije ugotovil, da mu zbirko upoštevajo kot samostojen umetniški dosežek le v primeru, če zanjo prejme dve pozitivni oceni, torej kritiki oziroma recenziji. Dosežek torej ni njegovo delo, temveč delo drugih o njegovem delu. A tu se stvar še bolj zaplete. Štejejo zgolj recenzije, ki so zapisane v Cobissu, digitaliziranem arhivu knjižničnega gradiva. To poleg strokovnih literarnih revij pomeni še kritike iz osrednjih časopisov, denimo Dela in Dnevnika, čeprav so te pogosteje bolj skope in publicistične kot tiste, zapisane na specializiranih spletnih straneh. Prav tako za referenčne kritike ne veljajo za to specializirane radijske oddaje, na primer oddaja S knjižnega trga na 1. programu Radia Slovenija. Spregledane so vse recenzije na radijskih in televizijskih postajah, kar je malodane smešno.

  • Izak Košir

    29. 7. 2016  |  Mladina 30  |  Družba

    Po seksizmu še homofobija

    Po seksizmu v društvu PEN imamo v literarnih krogih zdaj opraviti še s homofobijo. Del Škucove literarne založbe, ki se ukvarja z LGBT-tematiko, se je pred kratkim znašel v primežu Javne agencije za knjigo (JAK). Ta ni podprla sklopa festivala Živa književnost, v katerem naj bi prebirali literaturo z LGBT-vsebino. Škuc je zato na JAK poslal odziv na odločbo o sofinanciranju (prvopodpisani je pisatelj Brane Mozetič). V njem so podpisniki poudarili nenavadne trditve, ki jih je agencija zapisala v obrazložitvi. Te po Mozetičevem mnenju ne izražajo zgolj homofobije, temveč celo diskriminacijo na podlagi spolne usmerjenosti.

  • Izak Košir

    10. 6. 2016  |  Mladina 23  |  Družba

    Rog ni tovarna

    Eden od vizualno zanimivejših je Cirkus. Iz njega vedno odmeva živa glasba, po vrveh in rjuhah, ki visijo s stropa, pa plezajo in vadijo akrobati. Prizor sožitja, ki ga ne boste videli nikjer drugje v prestolnici. V Rogu cirkuška dejavnost poteka že dobrih deset let. Ena od rednih cirkusantk je Dana Auguštin, gibčna petintridesetletnica z Reke, ki je v Rog s kolegico prišla konec leta 2012. Iskali sta prostor, ki ima dovolj visoke strope za trening akrobacij na zračnih tkaninah. Pred dvema letoma so se jima pridružili še cirkusanti mlajše generacije, ki v Ljubljani prav tako nimajo kje vaditi.

  • Izak Košir

    3. 6. 2016  |  Mladina 22  |  Kultura

    Srečni le, ko dežuje

    Garbage je eden od tistih bendov, ki so poosebljali devetdeseta leta. Trije fantje in dekle, trije Američani in Škotinja. Oni bolj v ozadju, ona zelo v ospredju – ravno prav nevarna, ravno prav nedolžna, ravno prav melanholična. Shirley Manson je bila dovolj alter, da so jo vzljubili tudi podzemniki, in dovolj zvezdniška, da jo je ljubil MTV. Ta je bil takrat, v času pred YouTubom, za uspeh skupine, ki se je želela prebiti v mainstream, ključen. Zagotovo bomo več govorili o Shirley, saj Shirley je Garbage, čeprav so v avtorstvo skladb vpleteni vsi in čeprav že od leta 1993 mojstrsko tkejo prodorno zvočno podlago – podlago za Shirley.

  • Izak Košir

    22. 3. 2024  |  Mladina 12  |  Kultura  |  Dogodki

    Pozor, kultura 

    27/03—09/04

  • Izak Košir

    15. 3. 2024  |  Mladina 11  |  Kultura  |  Dogodki

    Pozor, kultura

    Do 14/07

  • Izak Košir

    8. 3. 2024  |  Mladina 10  |  Kultura  |  Dogodki

    Pozor, kultura

    Do 17/04

  • Izak Košir

    1. 3. 2024  |  Mladina 9  |  Kultura  |  Dogodki

    Pozor, kultura

    02/03—10/03

  • Izak Košir

    23. 2. 2024  |  Mladina 8  |  Kultura  |  Dogodki

    Pozor, kultura

    Do 30/06

  • Izak Košir

    16. 2. 2024  |  Mladina 7  |  Kultura  |  Dogodki

    Pozor, kultura

    18/02 ob 20.30

  • Izak Košir

    9. 2. 2024  |  Mladina 6  |  Kultura  |  Dogodki

    Pozor, kultura

    15/02—15/03

  • Izak Košir

    2. 2. 2024  |  Mladina 5  |  Kultura  |  Dogodki

    Pozor, kultura

    Odprtje 02/02 ob 19. uri

  • Izak Košir

    26. 1. 2024  |  Mladina 4  |  Kultura  |  Dogodki

    Pozor, kultura

    26/01 ob 20.00

  • Izak Košir

    19. 1. 2024  |  Mladina 3  |  Kultura  |  Dogodki

    Pozor, kultura

    Premiera 20/01 ob 19. uri

  • Izak Košir

    12. 1. 2024  |  Mladina 2  |  Kultura  |  Dogodki

    Pozor, kultura

    Premiera 13/01 ob 19.30

  • Izak Košir

    5. 1. 2024  |  Mladina 1  |  Kultura  |  Dogodki

    Pozor, kultura

    05/01—14/01