• Zala Kramperšek

    24. 3. 2023  |  Mladina 12  |  Družba

    Usodna moč besede

    Direktorica Inštituta 8. marec Nika Kovač je nedavno na ulici doživela že drugi napad, le da tokrat ni šlo za telesni napad, ampak za besedno nasilje. Neznanec je nanjo vpil in jo žalil, vstal in se zagnal proti njej, ona pa se je zatekla v lokal. V tem primeru, ki nikakor ni osamljen, ne gre le za zmerjanje, ki gre skozi eno uho noter in skozi drugo ven, temveč za besedno nasilje in sovraštvo, iz katerega hitro vzklije sovražni govor. Tega kljub navidezno vedno večji občutljivosti družbe očitno še zmeraj ne jemljemo dovolj resno.

  • Janko Lorenci

    Janko Lorenci

    24. 3. 2023  |  Mladina 12  |  Kolumna

    Komentar / Kaj manjka pameti?

    Ali bo človek končal v lastni nesnagi? To bi bil prav neslaven konec. A gremo po vrsti.

  • Franco Juri

    27. 2. 2023  |  Svet

    Mediator

  • Peter Petrovčič

    24. 3. 2023  |  Mladina 12  |  Politika

    Svet za preprečevanje sovraštva

    Robert Golob je ustanovil strateški svet za preprečevanje sovražnega govora. Čeprav je sovražni govor pravnoformalno ena izmed oblik odklonskega (in kaznivega) ravnanja na širšem polju sovražnosti, je jasno, da ne gre za strateški svet, ki se bo ukvarjal zgolj s potmi in stranpotmi 297. člena kazenskega zakonika, v katerem so določeni (ozki) pogoji za kaznivost spodbujanja različnih oblik sovraštva, ampak bo delovanje začrtal širše, ukvarjal naj bi se z razrastom sovražnega govora v najširšem smislu.

  • Boj za Križanke

    Ljubljanske Križanke so bile zadnje veliko delo Jožeta Plečnika, enega največjih slovenskih arhitektov. Ko je na začetku petdesetih let dobil naročilo, je bil star 79 let in za seboj je imel številne projekte, ki so za vedno spremenili podobo treh prestolnic, Dunaja ter še zlasti Prage in Ljubljane. Po drugi svetovni vojni velikih naročil ni več dočakal, zato je bil toliko bolj vesel povabila, naj nekdanji križevniški samostan, ki sicer izvira iz 13. stoletja, preobrazi tako, da bo slovenska prestolnica v svojem ožjem središču dobila nov prostor kulture. Dobro premišljene prenove se je lotil natančno; trudil se je, da bi čim več starega ostalo in bi le tu in tam kaj dodal, pa četudi drobne detajle ali pa stvari, ki naj tja praviloma ne bi sodile. Predlagal je še, kako razdeliti prostore Križank: zamislil si je, da bi si jih poleg najemnika gostinskega lokala, ki bi zasedel najmanjši prostor, delila organizator, ki bo tam prirejal kulturne prireditve, in šola za obrt, ki bo izobraževala nove rodove umetnikov.

  • Komentar / Kaj je narobe?

    Odmeven propad dveh ameriških bank in ugledne Credit Suisse v Evropi je pretresel globalno finančno industrijo. V turbulentno politično-ekonomsko pomlad 2023 stopamo z novimi tveganji in dilemami. Finančni svet velja že dolgo za kompleksno, težko obvladljivo dejavnost. Zaradi narave denarja in vloge bank vnaša v tržni sistem inherentno nestabilnost, financializacija sodobni kapitalizem vse bolj pogosto zapleta v finančni kaos. Zato sedanja bančna kriza ni niti nenavadna niti nepričakovana. Bančni sistem temelji na zaupanju in to se lomi v grozeči psihozi globalnih kriz in vojn. Ne gre torej za posamične primere slabih bank, temveč za sistemski problem. Zasuk monetarne politike centralnih bank, vedno znova luknjičava regulativa in pohlep bankirjev so trije standardni povodi tudi tokrat. Centralne banke stojijo pred dilemo obvladovanja inflacije ali finančne stabilnosti. Vlade tičijo pred izbiro želenih razvojnih sprememb in visoke zadolženosti. Banke so ponovno zgrešile pri menedžiranju tveganj. Reševanje sistema z večno privatizacijo profitov in socializacijo izgub pa je stara pot v novo pogubo. In tudi tokrat je tako.

  • Zamenjava režima

    Zadnjič se je zazdelo, da bo konec sveta. Spet. Ko se je nepričakovano in sunkovito zlomila Silicon Valley Bank, ko so začeli opozarjati, da bi lahko zlom te banke okužil in zlomil ves zahodni bančno-finančni sistem (z evropskim vred), in ko sta v že itak pregretem ukrajinsko-ruskem vojnem teatru nad Črnim morjem za nameček prav tedaj trčila rusko bojno letalo in ameriški dron (mar niso svarili pred kataklizmično »jedrsko« eksplozivnostjo potencialnega soočenja Rusije in Nata?), so nekateri že panično ugotavljali: E, to je to! Konec! Ni nas več! Tokrat je šlo predaleč! Vsi viharji so se poravnali – in dobili smo popolni vihar!

  • Heni Erceg

    Heni Erceg

    24. 3. 2023  |  Mladina 12  |  Hrvaška

    Komentar / Ko jagenjčki obmolknejo

    Je to le še ena netema, kakor bi se izrazil hrvaški premier, ki je tako odgovarjal na vprašanja o kaznivih dejanjih svojih birokratov, ali pa je delček podobe brezglave države, ki deluje samo še po zakonu inercije, kot pokvarjeni avtomobil pelje po klancu navzdol? A morda gre vendarle za temo, v resnici bivanjsko, saj zgodba pripoveduje o živinorejcu iz Dalmacije, ki je nedavno dobil odločbo, da mora premestiti 300-glavo ovčjo čredo, menda »v nasprotju s predpisi nameščeno v staji v bližini stanovanjskega objekta«. »Stanovanjski objekt« – je sploh treba ugibati? – je le drugo ime za turistične apartmaje, katerih lastnik se je pritožil, da mu »ovčji smrad« kvari posel.

  • Vanja Pirc

    24. 3. 2023  |  Mladina 12  |  Kultura

    Začetek konca?

    Svet javnega zavoda Moderna galerija je v zadnjem času sprejel dve pomembni odločitvi. Na seji, ki je bila prejšnji ponedeljek, je odločal o tem, ali bo potrdil poročilo o poslovanju te nacionalne kulturne institucije v lanskem letu – ali ne. Ni ga potrdil. Na seji, ki je bila ta ponedeljek, pa je odločal o tem, ali bo potrdil program, ki je v obeh enotah Moderne galerije, v razstavišču na Cankarjevi ulici v Ljubljani in Muzeju sodobne umetnosti Metelkova, predviden za letos – ali ne. Tudi tega ni potrdil. Podporo je torej odrekel dvema temeljnima, najpomembnejšima dokumentoma, ki ju je pripravil direktor Aleš Vaupotič. Enako je pred tem glasoval tudi strokovni svet Moderne galerije.

  • Peter Petrovčič

    24. 3. 2023  |  Mladina 12  |  Politika

    Zmaga

    Darko Muženič, ki je opravljal naloge direktorja Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU) kot vršilec dolžnosti, se je poravnal z državo. Odstopil je od (delovnopravnega) zahtevka v zameno za pripoznanje polnopravnega imenovanja na ta položaj od 21. maja 2019, ko ga je nanj imenovala generalna direktorica policije Tatjana Bobnar. Zdaj ga je za nazaj de facto na položaj imenovalo državno odvetništvo. A to, kot smo videli že v času protivladnih protestov, lahko sprejema odločitve le v soglasju z vlado. Muženiča je v času Janševe vlade, maja 2020, odstavil tedanji generalni direktor policije Anton Travner, ki je kolegom neformalno večkrat priznal, da mu je bil položaj prvega policista ponujen (in ga je sprejel) pod pogojem, da odstavi nekaj vodilnih policistov. To je pred parlamentarno preiskovalno komisijo potrdil tudi Boštjan Lindav.

  • Dora Trček

    24. 3. 2023  |  Mladina 12  |  Kultura

    Zabava, ki smo jo za las zamudili

    Likovni salon Centra sodobnih umetnosti Celje je te dni odet v prelivajoče se škrlatne odtenke neonskih luči, ki se širijo vzdolž stropa. Po tleh so razsuti konfeti, na enem koncu razstavnega prostora pa stoji točilni pult, ki se šibi pod težo (večinoma izpraznjenih) steklenic žganja, pločevink piva in kozarčkov. Sredi salona je za srebrnkasto folijo skrita sobica, nekakšna »lounge« cona, ki z intimno atmosfero in udobnimi sedišči namiguje na prostor oddiha. Iz zvočnikov prihaja klubska glasba, med katero je na trenutke mogoče izluščiti živahno govorjenje in smeh. Celotno prizorišče deluje, kot da se je na njem še pravkar živelo, dihalo, pelo, pilo in plesalo. Kot da smo za las zamudili res dobro zabavo. Kar pa niti ni tako daleč od resnice.

  • Damjana Kolar

    24. 3. 2023  |  Kultura

    Vodnik po klubskih dogodkih / REJVikend

    Ne veste, kam v petek in soboto zvečer? Preverite, kaj smo izbrali za vas.

  • Uredništvo

    22. 3. 2023  |  Politika

    Naslovnica nove Mladine / Od Hipokrata do hipokrita

    V petek izide nova Mladina! Avtor tokratne naslovnice je Damjan Ilić. V novi številki, ki bo pri prodajalcih časopisov in na naši spletni strani na voljo od petka, 24. marca, dalje, pišemo o spornih praksah, s katerimi si nekateri zdravniki povečujejo dohodke. Ne zamudite! 

  • STA

    23. 3. 2023  |  Svet

    »Aretacija Putina v tujini bi pomenila vojno napoved Rusiji«

    Nekdanji ruski predsednik ter premier in trenutni podpredsednik ruskega sveta za nacionalno varnost Dmitri Medvedjev je v danes objavljenem pogovoru napovedal, da bo ruska vojaška industrija samo letos izdelala 1500 tankov. Ob tem je opozoril, da bi aretacija ruskega predsednika Vladimirja Putina v tujini pomenila vojno napoved Rusiji.

  • STA

    23. 3. 2023  |  Družba

    Fotopub / Smodeja še preiskujejo, na potezi je sodišče

    Afera Fotopub, ki je vzniknila avgusta lani, je še vedno pod drobnogledom organov pregona. Policija preiskuje kaznivo dejanje s področja gospodarske kriminalitete, medtem ko je okrožno državno tožilstvo na sodišče vložilo zahtevo za preiskavo enega osumljenega. Odločitve sodišča o vloženi zahtevi za preiskavo na tožilstvu še niso prejeli.

  • STA

    22. 3. 2023  |  Svet

    Nataša Pirc Musar v ZN / »Dostop do čiste pitne vode ne sme biti nedosegljiv luksuz«

    Nataša Pirc Musar je v prvem nastopu v Generalni skupščini ZN, kjer poteka konferenca o vodi, poudarila, da je voda življenje, obstoj in mir. Na plenarnem delu konference je v imenu koalicije za čezmejno vodno sodelovanje izjavila, da pomanjkanje sodelovanja v najboljšem primeru pomeni zamujeno priložnost, v najslabšem pa ogroža varnost.

  • STA

    23. 3. 2023  |  Svet

    Greti Thunberg častni doktorat teološke fakultete

    Švedska podnebna aktivistka Greta Thunberg bo prejela častni doktorat teološke fakultete na Univerzi v Helsinkih, in sicer za svoje brezkompromisno in dosledno prizadevanje za varstvo okolja. "Njena dejanja so nas izzvala, da spremenimo svoje vsakdanje življenje," so v izjavi za javnost pojasnili na teološki fakulteti.

  • Uredništvo

    22. 3. 2023  |  Politika

    »To je velik zalogaj za Slovenijo«

    "Na volitvah za članstvo v Varnostnem svetu OZN sodelujejo vse države članice generalne skupščine OZN. Pričakovati je, da bo glasovalo 193 držav, kar bi pomenilo, da bo treba zbrati 129 glasov. To je velik zalogaj za Slovenijo. Nisem prepričan, da je mogoče toliko glasov dobiti v prvem krogu glasovanja. Belorusija je neznanka. Kampanje, v nasprotju s Slovenijo, nima. Iz tega lahko sklepamo, da se z njeno kandidaturo več ukvarjata Rusija in Kitajska, ki ima velik vpliv v Karibih, Aziji in afriških državah. Najslabše bi se za Slovenijo izšlo, če bi v generalni skupščini nastala blokada in bi dobila večino v glasovanjih, ki pa ne bi bila zadostna za izvolitev."

  • Uredništvo

    22. 3. 2023  |  Družba

    Se Slovenija res lahko postavi ob bok najboljšim državam?

    "Zoisove štipendije so morebiti videti kot dodana vrednost v sistemu izobraževanja, a v resnici gre za osnove. Poraja se namreč vprašanje, ali se Slovenija res lahko – v perspektivi – postavi ob bok najboljšim državam, ki 'tekmujejo' zlasti na področjih znanosti in tehnologije, če pa že v začetni fazi premalo ceni talente. Pri tem niti ne gre toliko za sposobnost prepoznavanja talentov – ti sistemi na raznovrstnih področjih, od primarnih raziskovalnih nalog do porajajoče se umetnosti, delujejo. Ko je treba talente podpreti, pa država ne prevzame odgovornosti."

  • Jure Trampuš  |  foto: Borut Krajnc

    24. 2. 2023  |  Mladina 8  |  Kultura

    Svetlana Makarovič / »Zadnje čase sem tolikokrat popljuvana, da se mi ni treba niti tuširati«

    Svetlana Makarovič je v teh krajih znana po ostrem jeziku, morda ga res ima, a je veliko več kot to. Je predvsem velika umetnica, pesnica, pisateljica, igralka, pevka, ki vseskozi opazuje družbo, ji nastavlja zrcalo in zastavlja svoj glas za najšibkejše. Kdor vidi v ogledalu drugačno podobo, kot si bi jo želel, je lahko užaljen, a naloga umetnosti pač ni, da bi oblasti pela hvalnice. Svetlana Makarovič ima že vse življenje težave z oblastjo, težave ima tudi s to ali ono elito. Ne zato, ker naj bi bila posebna, ker naj bi imela mačke raje od ljudi, pač pa zato, ker je samosvoja, ker, kot pravi, na udarce odgovarja z udarci. Prosto po vikinški morali, na zlo se odgovarja z zlom, na dobro pa z dobrim. Pesnica je hud udarec doživela leta 2000, ko je dobila Prešernovo nagrado za svoj umetniški opus, vendar je hkrati nagrado dobil tudi mozaičar, pater Marko Rupnik, za poslikavo zasebne papeževe kapele. Takrat je nagrado s solzami v očeh zavrnila, tudi zato, ker naj bi priznanje Rupniku omogočilo, »da so klerikalci agresivno stopili v slovensko kulturo«. Letos, toliko let kasneje, je tudi zaradi obtožb o spolnih zlorabah, ki jih je bil deležen Rupnik, od države zahtevala, da se ji nagrada vendarle izroči. Ni šlo. Upravni odbor Prešernovega sklada je zavrnil idejo, da bi ji nagrado izročili na osrednji državni proslavi, za to je na odru Svetlana Makarovič prebrala pesem. Pesnica je za zdaj še vedno brez nagrade, njeni oponenti pa se neprepričljivo izgovarjajo na pomanjkljivosti v zakonodaji. Če že komu, je ravno ona tista, ki bi ji država morala to nagrado vročiti.

  • STA

    22. 3. 2023  |  Politika

    Diskriminacija tujcev / »Golobove vlade integracija niti najmanj ne zanima«

    Predlagana novela zakona o tujcih bo z zahtevo po znanju slovenskega jezika za družinske člane tujih delavcev po opozorilih nevladnih organizacij povzročila razdruževanje družin, diskriminacijo in hujše kršitve človekovih pravic. Poslance so zato na današnji novinarski konferenci pozvali, naj predloga v takšni obliki ne sprejmejo.

  • STA

    22. 3. 2023  |  Politika

    Boj proti korupciji / Slovenija zadovoljivo izpolnila le pet od petnajstih priporočil

    Greco je objavil poročilo o Sloveniji, v katerem ocenjuje napredek države pri uresničevanju priporočil, izdanih leta 2017 za preprečevanje korupcije v državni upravi ter organih odkrivanja in pregona. V njem ugotavlja, da je Slovenija sprejela nekatere izboljšave, še vedno pa ni načrta integritete za vlado in spremljanja nasprotja interesov.

  • STA

    22. 3. 2023  |  Politika

    Na ministrstvu so prepričani, da je napredek v boju proti korupciji očiten

    Na ministrstvu za pravosodje so prepričani, da je napredek od predhodnega poročila Skupine držav proti korupciji pri Svetu Evrope Greco očiten. Slovenija je namreč od 15 priporočil uspešno implementirala pet, šest delno, neizpolnjena so ostala štiri priporočila. Kot so napovedali v odzivu za STA, bodo konec leta lahko poročali o dodatnih napredkih.

  • STA

    22. 3. 2023  |  Svet

    Evropska nogometna zveza dovolila uporabo zastavo Velike Madžarske

    Evropska nogometna zveza (Uefa) in organizacija Nogomet proti rasizmu v Evropi (Fare) sta madžarskim navijačem na tekmah svoje reprezentance v okviru kvalifikacij za evropsko prvenstvo 2024 v Nemčiji dovolila uporabo zastave takoimenovane Velike Madžarske, srbska tiskovna agencija Tanjug povzema sporočilo madžarske nogometne zveze.

  • STA

    22. 3. 2023  |  Družba

    Ponarejena odstopna izjava

    Neznani pošiljatelj je po pošti iz Maribora na ministrstvo za zdravje poslal ponarejeno odstopno izjavo generalne direktorice Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) Tatjane Mlakar. ZZZS bo zoper anonimnega pošiljatelja vložil ovadbo, so z zavoda sporočili za STA.

  • Uredništvo

    22. 3. 2023  |  Kultura

    »Hidžab ni nikoli izbira ženske. Nikoli!«

    "Hidžab je šele začetek, konec koncev je to samo kos blaga – pa čeprav zelo pomemben. Ampak če se ženske uprejo pokrivanju las, se bodo potem morda uprle še čemu drugemu. Kot ženska na primer ne smeš v tujino brez moževega ali bratovega dovoljenja."

  • STA

    21. 3. 2023  |  Svet

    Ameriški tanki prihajajo v Ukrajino

    ZDA bodo Ukrajini dobavile obljubljene tanke tipa abrams do jeseni 2023, je sporočil Pentagon. Po prvotnem načrtu bi naj Kijev dobil moderne tanke šele leta 2024, a so se v Washingtonu v koordinaciji z Ukrajino odločili za pospešitev postopkov. Ukrajinska vojska bo tako prejela nekoliko starejšo različico tankov.

  • STA

    22. 3. 2023  |  Politika

    Janez Drnovšek / 15. obletnica smrti

    Občina Zagorje ob Savi je v mestnem središču postavila na ogled novo ulično razstavo fotografij, ki prikazujejo življenje in delo nekdanjega predsednika države Janeza Drnovška. Razstava je postavljena ob 15. obletnici smrti častnega občana zagorske občine, ki je otroštvo in del mladosti preživel v Kisovcu, so sporočili z občine.

  • STA

    22. 3. 2023  |  Svet

    Rusija in Kitajska / Kaj sta se dogovorila Putin in Xi?

    Kitajski predsednik Xi Jinping je danes zapustil Moskvo in po treh dneh zaključil svoj prvi obisk v Rusiji po začetku ruske invazije na Ukrajino. Med obiskom sta skupaj z ruskim kolegom Vladimirjem Putinom med drugim napovedala novo obdobje v odnosih med državama in podpisala sporazum o razširitvi strateškega partnerstva do leta 2030.

  • STA

    22. 3. 2023  |  Politika

    Biden / »S tem ščitim srce in dušo nacionalnega ponosa«

    Ameriški predsednik Joe Biden je v torek razglasil nacionalne spomenike na več kot pol milijona hektarjev ozemlja v Nevadi in Teksasu, podobno pa želi zaščititi tudi morsko območje blizu oddaljenih pacifiških otokov jugozahodno od Havajev. Biden je dejal, da s tem ščiti "srce in dušo nacionalnega ponosa".