• Uredništvo

    1. 3. 2023  |  Politika

    So bili tisto drugi časi? Je danes drugače?

    "Podpora ukrajinskemu vojaškemu odporu proti agresorju je pomembna, ker se lahko brez slabe vesti gledamo v ogledalu in si rečemo: še vedno sem to jaz. V zadnjem letu dni se je zgodilo, da se ljudje, ki smo se o tem strinjali vsakega 27. aprila, o tem ne strinjamo več. Hibridna vojna pač deluje. Škoda, saj spodjeda naše skupne vrednote, to je tudi njen cilj. V takih razmerah doza konservativnosti ne more škoditi, treba se je opreti na tradicijo in 'tekovine revolucije' ter se spomniti odločitev in dejanj ljudi, ki so jih zabetonirali v monumentalne spomenike; eden takih stoji čisto blizu parlamenta. Predvsem pa se ne smemo pustiti odgnati s prepričevanjem, da so bili tisto drugi časi in da je danes drugače. Ne, bili so isti časi in danes ljudje igramo iste vloge, kot so jih takrat igrali naši predniki, le pišemo se drugače. Le komandanta Staneta ni več."

  • Uredništvo

    1. 3. 2023  |  Družba

    »Patriarhat je škodljiv za vse, tako za ženske kot za moške«

    "Patriarhat je škodljiv za vse, tako za ženske kot za moške. Ti so sicer v bolj privilegiranem položaju in morda nimajo tako velike želje, da bi ta sistem, ki jim na neki način koristi, spremenili, ampak poudarjam, škodljiv je za vse in izrekla bom še eno 'bogokletno' besedo: feminizem – o tem bi se morali začeti pogovarjati, in to že zelo zgodaj – v šoli."

  • Uredništvo

    27. 2. 2023  |  Družba

    »Dovolj nam je praznih besed, vlada naj začne uresničevati obljube!«

    "Podnebna kriza ima katastrofalne razsežnosti. Časa za ukrepanje je vedno manj – odgovorni, ki bi morali temu problemu nameniti največjo mero resnosti, pa so podrejeni interesom kapitala. Trajnost je prioriteta le na papirju," so ob napovedi "podnebnega štrajka" napovedali organizatorji. Protest se bo odvil v petek, 3. marca, ob 13.05 na Kongresnem trgu v Ljubljani.

  • Uredništvo

    1. 3. 2023  |  Družba

    Val 202 / Zavlačevanje s srečnim koncem

    Kot piše časnik Večer je Val 202 od polnoči brez uredniške ekipe s pooblastili, saj je včeraj potekel mandat odgovornemu uredniku Vala 202 Nejcu Jemcu, na Radiu Slovenija pa niso bili seznanjeni, da bi vršilec dolžnosti generalnega direktorja RTV Slovenija Andrej Grah Whatmough podpisal predlog za Jemčevo imenovanje za nov štiriletni mandat. S tem so avtomatsko prenehali mandati področnih urednikov, ki so vezani na imenovanje odgovornega urednika. V zadnjem obdobju so se okrepila namigovanja, da namerava vodstvo RTV Slovenija, ki ga še vedno obvladujejo kadri blizu največje opozicijske stranke SDS, poseči v tudi v samostojnost in neodvisnost javnega radia z rekordno poslušanostjo, še piše Večer. 

  • STA

    1. 3. 2023  |  Družba

    080 18 01 / Pomoč pri iskanju osebnega zdravnika

    Danes ob 12. uri je začel delovati nacionalni klicni center za pomoč uporabnikom zdravstvenega sistema. Obratoval bo ob delavnikih med 9. in 16. uro, dosegljiv pa bo na telefonski številki 080 18 01. Klicni center bo med drugim namenjen pomoči ljudem pri iskanju osebnega zdravnika in pri iskanju ambulant za neopredeljene.

  • IK, STA

    28. 2. 2023  |  Družba

    »Namesto da bi se novinar ukvarjal s svojim delom, mora čas preživljati na sodišču«

    Strateške t. i. SLAPP tožbe zoper družbeno izpostavljene posameznike so grožnja demokraciji, so na današnjem dogodku v organizaciji Transparency International Slovenija ugotavljali sogovorniki. Zavzemajo se za osnovanje opornih točk za oblikovanje direktiv in posledično zakonodaje, ki se pripravlja tudi na ravni EU.

  • Uredništvo

    1. 3. 2023  |  Kultura

    Laibach / »Rusi niso najbolj prijazni sosedi in v tem pogledu Ukrajince lahko razumemo«

    Skupina Laibach je 31. marca želela nastopiti v ukrajinski prestolnici Kijev, a je organizator koncert v nedeljo odpovedal, ker je napoved v Ukrajini sprožila preveč polemik in kontroverznih reakcij. "Da bi preprečili nepotrebno razdelitev Ukrajincev na različne tabore in da bi odpravili vzrok razdora, smo se odločili odpovedati koncert skupine Laibach v Bel Etage," je organizator objavil na Facebooku.

  • STA

    1. 3. 2023  |  Svet

    »Nobenih dokazov ni, da Ukrajinci orožje preusmerjajo na črni trg«

    Na odboru za oborožene sile predstavniškega doma ameriškega kongresa so v torek opravili zaslišanje predstavnikov vlade predsednika Joeja Bidna o pomoči Ukrajini. Republikanci so se zavzeli za večji nadzor nad sredstvi, predstavnik Pentagona pa je zagotovil, da nič ne kaže na zlorabo namenjene pomoči.

  • STA

    1. 3. 2023  |  Svet

    Zelenski / »Rusija sploh ne šteje ljudi, saj jih pošilja v nenehne napade na naše položaje«

    Pritisk na ukrajinske sile se povečuje, saj so boji za mesto Bahmut na vzhodni fronti vse bolj okrutni, Rusija pa vsak dan izgubi na stotine vojakov, je v nagovoru Ukrajincem v torek zvečer dejal ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski. Zavzel se je še, da bi vsi vpleteni v rusko invazijo v Ukrajini odgovarjali pred mednarodnim sodiščem.

  • STA

    1. 3. 2023  |  Svet

    »Neizbežno je, da bo nekaj orožja pristalo na črnem trgu ali v napačnih rokah«

    Slabo načrtovanje umika ameriške vojske iz Afganistana je po dolgih letih neustreznega nadzora prispevalo k hitremu propadu Zahodu naklonjene vlade, izhaja iz zadnjega poročila ameriškega Urada posebnega inšpektorja za obnovo Afganistana.

  • Uredništvo

    28. 2. 2023  |  Politika

    Minister za zdravje / »Treba je delati. Marsikdo tega ne zmore ali ni bil navajen.«

    "Če ministrstvo pripravlja reformo, ki ni bila izvedena 20 let, in če je naš namen letos pripraviti več kot deset novih zakonodajnih predlogov s kadrovsko kapaciteto, ki jo imamo, in ob vsem rutinskem delu, si lahko predstavljate, da je pritisk velik, verjetno največji, odkar deluje ministrstvo, ampak zadevo moramo izpeljati."

  • Uredništvo

    28. 2. 2023  |  Družba

    »V pretežno moškem okolju je težje podajati svoja stališča«

    "V zadnjih letih v slovenskih medijih skoraj vsak mesec beremo o moških, ki so ubili svojo ženo, kar dokazuje, da je nasilje doma splošno razširjeno. Večtisočletne zgodovine se žal ne da spremeniti na hitro. Še danes je vzgoja deklic in dečkov v določenih okoljih različna, fante se spodbuja k temu, da se izrazijo, da se lotijo različnih stvari, ki jih zanimajo, punčke pa naj bodo ljubke in pridne, pomagajo naj drugim. In tudi če se tega zavedaš, še vedno včasih avtomatično deluješ po teh 'smernicah,' še posebej v pretežno moškem okolju je težje podajati svoja stališča, vzorec hitro prevlada."

  • STA

    1. 3. 2023  |  Svet

    Zborovanje konservativcev / Odpovedi udeležb zaradi spolnega škandala predsednika

    V ameriški zvezni državi Maryland se danes začenja konferenca Konservativnega odbora za politično akcijo (Cpac), eno vidnejših zborovanj ameriških konservativcev. Številni znani republikanski politiki so odpovedali udeležbo na letošnji konferenci, ki jo zaznamuje tudi odmeven spolni škandal predsednika organizacije Matta Schlappa.

  • STA

    1. 3. 2023  |  Svet

    Elon Musk spet najbogatejši na svetu

    Ameriški milijarder Elon Musk je na najnovejši Bloombergovi lestvici milijarderjev spet zavzel prvo mesto kljub njegovemu 44 milijard dolarjev vrednemu prevzemu družbenega omrežja Twitter. Na vrh se je povzpel zaradi rasti vrednosti delnic njegovega podjetja za proizvodnjo električnih avtomobilov Tesla.

  • STA

    1. 3. 2023  |  Družba

    Od danes v veljavi višja urna postavka za delo upokojencev

    Z današnjim dnem v veljavo stopata zvišani najnižja bruto urna postavka za opravljeno začasno ali občasno delo upokojencev in omejitev za to delo v koledarskem letu 2023. Postavka bo znašala 6,92 evra bruto, obseg dela pa bo omejen na 10.346,52 evra bruto. Novi zneski so posledica uskladitve z minimalno plačo.

  • STA

    28. 2. 2023  |  Svet

    Sporna aplikacija / Rok za odstranitev TikToka z mobilnih naprav

    Bela hiša je uslužbencem vladnih zveznih agencij naložila, da v 30 dneh s službenih naprav odstranijo aplikacijo TikTok. Postavljeni rok je v skladu s prepovedjo uporabo aplikacije kitajskega podjetja, ki jo je nedavno sprejel kongres. Podobno odločitev je sprejel Evropski parlament, pred tem pa že kanadske oblasti in Evropska komisija.

  • STA

    28. 2. 2023  |  Svet

    Finska začela postavljati ograjo na meji z Rusijo

    Finska je začela postavljati načrtovano 200-kilometrsko ograjo na meji z Rusijo, je danes sporočila tamkajšnja mejna straža. Dodala je, da bodo trikilometrski pilotni projekt ob mejnem prehodu Imatra na jugovzhodu države predvidoma končali do junija. V Helsinkih so se za ograjo na meji z Rusijo odločili po ruski invaziji na Ukrajino.

  • STA

    1. 3. 2023  |  Svet

    Ukinili praznik za povečanje obrambnega proračuna

    Danski parlament je v torek sprejel sporni zakon o ukinitvi državnega praznika z letom 2024, da bi v luči vojne v Ukrajini več sredstev namenili za obrambni proračun. Z ukinitvijo verskega praznika, ki ga praznujejo od 17. stoletja, bi po ocenah vlade letno prihranili okoli 430 milijonov evrov, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

  • Novo dno / TV Slovenija bo v živo predvajala Ruparjev shod

    Direktor TV Slovenija Uroš Urbanija je navdušen nad drugim vseslovenskim shodom upokojencev pod taktirko politično bratskega Pavleta Ruparja. Do te mere, da bo zamenjal programsko shemo in napovedani shod predvajal v živo. Sredin prenos bo zato kar na prvem programu TV Slovenija, kamor se niti deplasirane informativne oddaje z drugega ne morejo prebiti, čeprav jih po novem ureja okrepitev moštva: Rajko Gerič, ki je ob svojem prihodu prejel večjo podporo novinarjev kolektiva. Mimogrede, Geričeva žena Nataša je po poročanju portala Necenzurirano leta 2020 prevzela vodenje Urbanijinega podjetja »VPR1, trženje gorskih koč, d.o.o«., ki upravlja s planinskimi kočami na Veliki planini v njegovi lasti, kar dejansko kaže na družinske vezi med njim in novim urednikom.

  • Uredništvo

    27. 2. 2023  |  Politika

    Marcel Štefančič / »Logar ima visoko podporo, ker nič takšnega ne počne. Miruje, ne moti.«

    Marcel Štefančič, jr., novinar Mladine in voditelj ukinjene TV oddaje Studio City, je za Popkast, podkast Pop TV, ki je v celoti na voljo na tem spletnem mestu, spregovoril o razlogih za padec podpore Golobove vlad, opozicijski taktiki Janeza Janše in Anžeta Logarja, političnem sobivanju Nataše Pirc Musar in njene bodoče svetovalke Tatjane Bobnar ter hipokriziji Pahorjeve dobrodelne prodaje katrce. Z Marcelom Štefančičem se pogovarjala novinarja Metka Majer in Anže Božič.

  • STA

    28. 2. 2023  |  Svet

    Priznal laži o ukradenih volitvah

    Predsednik družbe Fox Corp. Rupert Murdoch je leta 2021 na zaslišanju pred odvetniki podjetja Dominion priznal, da so komentatorji televizije Fox News širili lažne trditve nekdanjega predsednika Donalda Trumpa in njegovih zaveznikov, da so bile predsedniške volitve leta 2020 ukradene. Odlomki teh zaslišanj so bili objavljeni v ponedeljek.

  • STA

    28. 2. 2023  |  Svet

    Srbija / »Orožja ne prodajamo niti Rusiji niti Ukrajini«

    Srbski obrambni minister Miloš Vučević je v odzivu na medijska poročanja o domnevnih dobavah srbskih raket Ukrajini sporočil, da Beograd ne prodaja orožja ali vojaške opreme "niti eni strani v konfliktu", je v ponedeljek srbski poročal portal televizije N1.

  • Uredništvo

    27. 2. 2023  |  Družba

    Sovraštvo do izbrisanih

    "V delu politike in njenih medijev se perpetuira sovraštvo do izbrisanih, temu pa se dodajajo še druge skupine glede na priložnosti za nove mobilizacije najbolj uničevalnih čustev. Najbrž sledijo begunci pa muslimani, najhuje je, če je v nekom združeno oboje, potem so na vrsti že istospolni in kmalu zatem še kakšni kolumnisti, če je soditi po občasnih ljudomilih komentarjih na forumih, ki dopuščajo vse oblike zahrbtnih umorov, kot je pred časom zamišljeni kramp v tilnik pisca, ki ga zdajle berete."

  • STA

    28. 2. 2023  |  Politika

    Kritika kosovske opozicije / »V sporazumu ni srbskega priznanja Kosova«

    Opozicija v Prištini po ponedeljkovem sestanku v Bruslju kritizira kosovskega premierja Albina Kurtija, da je v okviru dialoga z Beogradom pristal na še en dogovor, v katerem ni priznanja Kosova. Ameriški odposlanec za Zahodni Balkan Gabriel Escobar meni, da bo potrebnega še veliko dela za sklenitev sporazuma med državama.

  • STA

    28. 2. 2023  |  Družba

    Upokojenci bodo danes dobili za 5,2 odstotka višje pokojnine

    Tako kot običajno na zadnji delovni dan v mesecu bodo danes nakazane pokojnine za tekoči mesec, ki pa bodo 5,2 odstotka višje. Svet pokojninskega zavoda jih je namreč pred dvema tednoma redno uskladil v skladu s sistemskim zakonom. Hkrati bo nakazan poračun od 1. januarja. Za to uskladitev bo na letni ravni izplačanih več kot 330 milijonov evrov.

  • STA

    28. 2. 2023  |  Svet

    Kolonializem je mnogim zahodnim muzejem omogočil pridobitev številnih umetniških predmetov

    V Muzeju sodobne umetnosti Metelkova (+MSUM) bodo danes ob 20. uri odprli razstavo Vaje v zbirki, ki izhaja iz razmišljanja o zbirkah in njihovih postavitvah skozi historičen kontekst. Napeljuje na zamisel, da umetniška dela in njihove postavitve niso nekaj statičnega. Ob odprtju razstave bosta Maja Smrekar in Ada von Eyachtal izvajali performans Delo in dom. Kustosinja razstave je Bojana Piškur.

  • STA

    28. 2. 2023  |  Svet

    Finančna pomoč / ZDA Ukrajini dodatnih 1,25 milijarde dolarjev

    Finančna ministrica ZDA Janet Yellen je v ponedeljek nenapovedano obiskala Kijev, kjer je najavila sprostitev dodatne gospodarske pomoči za Ukrajino v vrednosti 1,25 milijarde dolarjev. To je prvi sveženj iz deset milijard dolarjev vrednega paketa finančne pomoči Ukrajini, ki ga je konec lanskega leta potrdil zvezni kongres v Washingtonu.

  • STA

    28. 2. 2023  |  Svet

    Bodo študentom odpisali dolgove?

    Ameriško vrhovno sodišče bo danes prisluhnilo argumentom za in proti načrtu predsednika ZDA Joeja Bidna o odpisu dela študentskih dolgov. Sodišče bo svojo končno odločitev o trenutno blokiranem programu odpisa objavilo predvidoma do junija, poročajo ameriški mediji.

  • Uredništvo

    27. 2. 2023  |  Politika

    »Če je NATO vpleten v vojno v Ukrajini, potem sta vpletena tudi Iran in Severna Koreja«

    "Večina držav članic Nata, ki pošiljajo vojaško pomoč v Ukrajino, je tudi članic EU-ja, Sveta Evrope, OVSE-ja. So torej tudi te organizacije posredno vpletene v vojno? Seveda ne. Nato ni neka kolektivna vojska, ampak vojaško zavezništvo in države se same odločajo, kaj in koliko bodo poslale. Slovenija je med tistimi državami, ki kljub zavezam, da bodo za obrambo namenile dva odstotka proračunskih sredstev, še vedno namenja le 1,3 oziroma 1,4 odstotka. Medem ko vsi govorijo o Natu, pa nihče ne govori o instrumentalizaciji ODKB-ja oziroma CSTO-ja, kar je nekakšna naslednica Varšavskega pakta in ruski odgovor na Nato. Če je Nato posredno vpleten, potem so vpletene še vsaj vse članice ODKB-ja: Armenija, Kazahstan in tako naprej. Pa Iran in Severna Koreja z dobavami orožja."

  • STA

    28. 2. 2023  |  Svet

    Rekordno nizka površina morskega ledu na Antarktiki

    Površina morskega ledu na Antarktiki se je prejšnji teden verjetno skrčila na rekordno nizko raven, je v ponedeljek opozoril ameriški nacionalni podatkovni center za sneg in led na univerzi Colorado v Boulderju. Strokovnjaki pričakujejo, da se bo obseg ledu še zmanjšal, preden se bo končala letošnja poletna sezona taljenja.