• Monika Weiss

    24. 2. 2023  |  Mladina 8  |  Politika

    Izbris 186 naravnih vrednot

    Zavod RS za varstvo narave ministrstvu za naravne vire predlaga, naj iz registra izbriše 186 naravnih vrednot. Med naravne vrednote, katerih status in varstvo sta določena v zakonu o ohranjanju narave, sodijo redki in znameniti pojavi, od ledenikov do jam, slapov, izvirov, obal, krajin, pa tudi minerali in fosili ter izjemne rastlinske in živalske vrste skupaj s svojim življenjskim prostorom. Naravne vrednote, ki jih je v Sloveniji več kot 17 tisoč in med katerimi je daleč največ, kar 12.148, podzemnih jam, so glede na ugotovljeno pomembnost lahko državnega ali lokalnega pomena, lahko so tudi v zasebni lasti, status pa bi moral vsem zagotoviti ohranitev.

  • Janko Lorenci

    Janko Lorenci

    24. 2. 2023  |  Mladina 8  |  Kolumna

    Komentar / Nebo, oblaki, žveplo

    Voda je čudež. Lahko je trda kot kamen, lahko je voda v najbolj običajni – tekoči – obliki, lahko nevidna, če, porazdeljena v neznatne kapljice, lebdi v ozračju. V vseh oblikah je nepogrešljiva, brez nje ni življenja. Iz njenih nenavadnih lastnosti so zrasle celo teorije, da je inteligentna in ima spomin. Pri tem niti ne vemo dobro, ali je zemeljskega izvora. Menda so jo sem v milijonih let pritovorili asteroidi.

  • Heni Erceg

    Heni Erceg

    24. 2. 2023  |  Mladina 8  |  Hrvaška

    Komentar / Na zdravje!

    V celoti je upoštevala protokol; vedela je, da je nekaj narobe, zato je šla takoj na pregled v zasebno kliniko v Zagrebu in zanj seveda mastno plačala. Zaradi suma, da gre za maligni tumor, so jo poslali na Zavod za tumorje, tam so opravili dodatne preiskave, tudi tisto ključno – biopsijo sumljive tvorbe. Potem pa so minevali dnevi in nato meseci, Lina Budak – gospa je znana odvetnica, ukvarja se predvsem z obrambo novinarjev, ki jih desničarski podleži tožijo za ogromne odškodnine za pretrpljene »duševne bolečine« – pa je čakala na odločilni, histopatološki izvid. Sedem mesecev je zaman poskušala priti do njega, klicarila je v bolnišnico, nazadnje pa so ga na njeno neomajno vztrajanje (kljub neprijaznosti uslužbenke za okencem) vendarle našli. V računalniku. Izgubil se je! In z njim srhljiva diagnoza – karcinom dojke. Zdravljenje je zamujalo že celih sedem mesecev, za to pa je bil odgovoren »humani« sistem, katerega prvi človek se je nedavno na množične proteste novinarjev zaradi sistemskega umora novinarja Vlada Matijanića odzval z ostudnimi besedami, da »je kolegovo smrt nedostojno izrabljati v politične namene«!

  • Komentar / Bayerischer Hof 2023

    Münchenska varnostna konferenca lani in letos sovpada z obletnicami rusko-ukrajinske vojne. Vsakoletna srečanja v mogočnem hotelu Bayerischer Hof so od leta 1963 namenjena merjenju varnostne temperature sveta, iskanju globalnih rešitev miru in ne vojn. Toda podobno kot v Davosu tudi tod iščejo poti za ohranjanje dominacije zahodnega sveta. Temeljno sporočilo je letos jasno. Ukrajina poleg politične in ekonomske podpore potrebuje več orožja, vojna in zmaga nad Rusijo sta edina pot do miru. Toda brutalni rusko-ukrajinski vojni po letu dni ni videti konca. Prekinitve spopadov, premirja in politične rešitve si očitno nihče niti ne želi. V tej usodni igri so veliki geostrateški politično-ekonomski vložki, večji od regionalnega spopada dveh velikih sosednjih držav. Politični imperativ je zaščititi in obraniti suverenost in teritorialno integriteto Ukrajine, na zahodnih pravilih in moči spočeto globalno ureditev sveta. ZDA in EU skrbno odmerjajo vojaško pomoč Ukrajini, toda počasi tonejo v močvirje vedno bolj neposrednega spopada z Rusijo. Politični militarizem namesto ekonomske globalizacije postaja nova razvojna paradigma. Mir je tu kvečjemu izsiljena, »nenaravna« rešitev, vojne na vseh področjih in ravneh so novo politično lepilo. In zato smo v rusko-ukrajinski vojni dejansko že prestopili rubikon tretje svetovne vojne. Političnim norostim ni videti konca.

  • Vanja Pirc

    24. 2. 2023  |  Mladina 8  |  Kultura

    Oddaljeni epilog

    Bil je torek, 6. junija 2022, ko se je po spletu kot požar razširila vest, da Narodni muzej Slovenije že čez dva dneva vabi na odprtje razstave Popotovanja, kjer bo na ogled kar 160 slik najpomembnejših slikarjev, kar jih premore zgodovina umetnosti. Med drugim Vincenta van Gogha in Pabla Picassa, pa Henrija Matissa, Edgarja Degasa, Henrija de Toulouse-Lautreca, Joana Mirója, Josepha Williama Turnerja, Edvarda Muncha, Kazimirja Maleviča, Marca Chagalla ... Zvenelo je popolnoma nadrealistično: slike modernističnih slikarskih superzvezdnikov so praviloma na ogled v najuglednejših tujih razstaviščih, kjer jih že leta ali vsaj mesece pred odprtjem izdatno promovirajo, pri nas pa naj bi obsežno razstavo njihovih del dočakali kar takole čez noč? In omogočili nam je ne bi veliki tuji muzeji ali nesramno bogati tuji zbiratelji, temveč družina Boljkovac iz Slovenije, ki naj bi teh 160 del hranila v svoji poznavalcem dotlej nepoznani zasebni slikarski zbirki? In zdaj naj bi jo prvič javno razstavili?

  • STA

    24. 2. 2023  |  Svet

    Weinstein v Los Angelesu obsojen na 16 let zapora

    Nekdanji ameriški filmski producent Harvey Weinstein je bil v četrtek na sodišču v Los Angelesu obsojen na 16 let zapora zaradi posilstva ženske pred desetletjem. Weinstein že prestaja 23-letno zaporno kazen zaradi spolnega nasilja, na katero je bil obsojen v New Yorku.

  • Damjana Kolar

    24. 2. 2023  |  Kultura

    Vodnik po klubskih dogodkih / REJVikend

    Ne veste, kam v petek in soboto zvečer? Preverite, kaj smo izbrali za vas.

  • Uredništvo

    22. 2. 2023  |  Politika

    Naslovnica nove Mladine / SANJSKE SLUŽBE

    V petek izide nova Mladina! Avtor ilustracije na tokratni naslovnici je Mladinin hišni karikaturist in nagrajenec Prešernovega sklada Tomaž Lavrič. V novi številki, ki bo pri prodajalcih časopisov in na naši spletni strani na voljo od petka, 24. februarja, dalje, pišemo o sanjskih službah in o tem, da za direktorje in zaposlene v elektrogospodarstvu ni draginje. Ne zamudite! 

  • STA

    23. 2. 2023  |  Politika

    Vlada z vrha policije razrešila Boštjana Lindava

    Vlada je na današnji seji razrešila v. d. generalnega direktorja policije Boštjana Lindava in na njegovo mesto imenovala Senada Jušića, so za STA potrdili v vladnem uradu za komuniciranje.

  • Uredništvo

    22. 2. 2023  |  Svet

    Laibach / Slovenska zasedba prva tuja skupina, ki bo po ruski invaziji nastopila v Kijevu

    Ena mednarodno najprepoznavnejših in najprodornejših slovenskih glasbenih skupin Laibach je po nastopu na odprtju svetovnega prvenstva v nordijskih disciplinah v Planici napovedala tudi, da bo "Evrovizijo vrnila Ukrajini", in sicer tako, da bo konec marca nastopila v Kijevu.

  • Uredništvo

    22. 2. 2023  |  Družba

    »Osamosvojitelji« so zasedli prazen prostor, ker jim je bilo to dopuščeno

    "Skratka, slovenska demokratizacija je bila dolg proces, ki se je začel nekje v šestdesetih letih in je postopoma pripeljal do padca režima. Sanje o osamosvojitvi so se počasi začele krepiti v drugi polovici osemdesetih, zavedanje, da v Jugoslaviji ni več nobene prihodnosti za Slovence, pa je postalo realno na koncu leta 1989, ko je slovenska milica preprečila Miloševićev miting resnice v Ljubljani. Komunistični režimi so takrat že padali po vsej Evropi. Jasno je bilo, da bo tudi Slovenija stopila na novo pot in da bo stala ob boku demokratičnih držav. Bitka je bila končana. Prav takrat se je veliko protagonistov slovenske demokratizacije začelo ukvarjati z drugimi zadevami. Nekateri so gradili svojo akademsko kariero, drugi so pisali članke o Zimbabveju, tretji so se ukvarjali s človekovimi pravicami. Interpretacija bližnje preteklosti pa je bila prepuščena resničnim ali namišljenim 'osamosvojiteljem', ki so gradili novo nacionalno mitologijo in lastno junaško podobo. Zasedli so prazen prostor, ker jim je bilo to dopuščeno."

  • Uredništvo

    22. 2. 2023  |  Družba

    »Samo vprašanje časa je bilo, kdaj se bodo pojavili očitki, da gre za enostranski prikaz«

    "Samo vprašanje časa je bilo, kdaj se bodo pojavili očitki, da gre v filmu Sarajevo 1425 dni groze za enostranski prikaz, češ da so zločine v BiH počele vse tri strani. To je res. Vendar pa to ni film o BiH, to je film o Sarajevu. To je film o ljudeh vseh nacionalnosti, nad katerimi so štiri leta izvajali teror. To je film o otrocih vseh nacionalosti, ki so jih ubijali. To je film o mestu vseh nacionalnosti, ki so ga spremenili v koncentracijsko taborišče. Predstavljena je bila resnica, ki se ne da z ničemer ne zanikati ne izbrisati. Kdor, kljub vsej prikazani bolečini in dokazanim zločinom, to lahko zanika, zanika pravičnost, zanika človečnost."

  • 23. 2. 2023  |  Svet

    Mednarodna zveza novinarjev suspendirala rusko organizacijo

    Mednarodna zveza novinarjev (IFJ) je v sredo suspendirala zvezo novinarjev Rusije (RUJ) zaradi delovanja v nasprotju z načeli zveze. Odločitev je bila sprejeta po tem, ko je IFJ opravila preiskavo delovanja ruske organizacije od začetka vojne v Ukrajini in ustanovitve podružnic ruske zveze v priključenih ukrajinskih regijah, je sporočila IFJ.

  • STA

    23. 2. 2023  |  Družba

    Raziskava / Je pred ljubljanskimi fakultetami premalo kolesarskih parkirišč?

    Pred fakultetami ljubljanske univerze je premalo kolesarskih parkirišč, v najnovejši raziskavi ugotavlja Mipor. Še manj je takšnih, ki so pokrita in ustrezno varovana. Ob tem so raziskovalci izpostavili, da se univerza promovira kot zelena in družbeno odgovorna institucija, zato bi bilo logično, da bi bile njene članice za družbeni zgled.

  • STA

    22. 2. 2023  |  Politika

    Protestni shod / »Brez medicinskih sester ni zdravstva«

    Sindikat delavcev v zdravstveni negi je danes na protestnem shodu v Ljubljani zahteval odpravo plačnih krivic. V nagovorih pred vladnim poslopjem je bilo slišati, da brez medicinskih sester ni zdravstva in da brez njih tudi napovedane plačne reforme ne bo. Opozorili so tudi, da se za poklice v zdravstveni negi odloča vse manj mladih.

  • STA

    21. 2. 2023  |  Politika

    SDS bi Rusijo uvrstil med države, ki podpirajo terorizem, Golob odgovarja

    Vsako neusklajeno politično dejanje je nepotrebno in neumestno, je v odzivu na pobudo poslancev SDS za sprejetje resolucije o uvrstitvi Rusije med države, ki podpirajo terorizem, sporočil premier Robert Golob. Kot je dodal, je bilo obsodb ruske agresije s strani Slovenije veliko, zato "ne potrebujemo vedno novih političnih deklaracij".

  • STA

    22. 2. 2023  |  Politika

    Nasprotovanja predlogu za brezplačno kosilo ni napovedala nobena poslanska skupina

    DZ se je lotil prve obravnave predlogov sprememb zakona o osnovni šoli in novele zakona o šolski prehrani, ki ju je v zakonodajni postopek vložilo 5000 državljanov, v njihovem imenu pa Inštitut 8. marec. S predlogoma želijo zagotoviti brezplačno kosilo za vse učence. Nasprotovanja predlogu ni izrecno napovedala nobena poslanska skupina.

  • STA

    22. 2. 2023  |  Družba

    Od danes v veljavi zakon o zaščiti žvižgačev

    Danes je začel veljati zakon o zaščiti prijaviteljev, ki ureja varstvo žvižgačev v delovnem okolju tako v javnem kot zasebnem sektorju. Veljati je začela tudi novela kazenskega zakonika, ki uvaja t. i. zločin iz sovraštva kot obteževalno okoliščino pri odmeri kazni, prinaša pa tudi uskladitev zakonika z direktivami EU.

  • STA

    22. 2. 2023  |  Svet

    Zelenski / »Napad na Herson ni imel nobenega vojaškega namena«

    Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je ostro obsodil rusko obstreljevanje mesta Herson na jugu Ukrajine, v katerem je bilo v torek ubitih najmanj šest ljudi, še vsaj 12 pa je bilo ranjenih. Tarči obstreljevanja naj bi bila stanovanjsko naselje in avtobusna postaja, Zelenski pa je opozoril, da napad ni imel nobenega vojaškega namena.

  • Uredništvo

    21. 2. 2023  |  Družba

    »Ta odločitev sodi med bolj kontroverzne«

    "Odločitev ustavnega sodišča o začasnem zadržanju dveh členov in pol zakona o RTV Slovenija sodi v bogati zgodovini odločitev med bolj kontroverzne. Je ustavno sodišče v tem primeru delovalo modro, dobro in pravilno? Jasnega odgovora ni, vemo le, da gre za začasno odločitev osmerice sodnikov, potem ko se je eden izločil zaradi videza nepristranskosti. Že to dejstvo opozarja na problem, v katerem se je znašlo sodišče."

  • Uredništvo

    21. 2. 2023  |  Politika

    »Če sledimo tej logiki, priporočam legalizacijo ureditve z najvišjim donosom: suženjstvo«

    "Solidarnost je najpomembnejše družbeno vezivno tkivo, merilo blagostanja države pa je deprivilegirani sloj, ne število bogatih, ki prisegajo na fevdalno logiko: le z nizkimi plačami je lahko gospodarstvo dobičkonosno. Če sledimo tej logiki, priporočam legalizacijo ureditve z najvišjim donosom: suženjstvo."

  • STA

    22. 2. 2023  |  Svet

    Kitajski visoki diplomat / »Rusija in Kitajska ostajata zavezani multipolarnemu svetu« 

    Kitajski visoki diplomat Wang Yi se je danes v Moskvi sestal z ruskim zunanjim ministrom Sergejem Lavrovom in ocenil, da se odnosi med državama po zaslugi predsednikov obeh držav razvijajo zelo dinamično. Osrednja tema obiska je vojna v Ukrajini, v Kremlju pa so potrdili, da se bo Wang sestal tudi z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom.

  • STA

    22. 2. 2023  |  Svet

    Tožba družine žrtve terorističnega napada proti podjetju Google

    Ameriško vrhovno sodišče je v torek obravnavalo tožbo družine žrtve terorističnega napada proti podjetju Google, s pomočjo katerega naj bi skrajneži Islamske države širili svojo ideologijo. Gre za prvi primer v povezavi z zveznim zakonom, ki ščiti podjetja pred tožbami zaradi vsebine, ki jo na njihovih platformah objavljajo uporabniki.

  • Tomaž Lavrič

    21. 2. 2023  |  Politika

    »Bil sem v uniformi Teritorialne obrambe s kuhalnico v roki«

  • STA

    22. 2. 2023  |  Kultura

    Tudi v Mariboru se bodo poklonili Kajuhu

    Drama Slovenskega narodnega gledališča (SNG) Maribor bo ob 18.00 v sodelovanju z Mariborsko knjižnico v Knjižnici Pekre pripravila literarni večer Moja pesem ni le moja pesem, s katerim se bodo poklonili ustvarjalnosti pesnika Karla Destovnika - Kajuha in njegovi vlogi v kolektivni zavesti Slovencev. Danes sicer mineva 79 let od pesnikove smrti.

  • Franco Juri

    21. 2. 2023  |  Politika

    Najprej bomo poslali na fronto upokojence ... 

  • STA

    22. 2. 2023  |  Svet

    Benetke / Kanali ostali brez vode

    Benetke se v zadnjih dneh soočajo z nenavadno nizko oseko, ki gondolam in reševalnim vozilom onemogoča plutje po kanalih mesta. Turisti, ki so v času beneškega karnevala prišli v mesto, pa lahko z mostov opazujejo plovila, ki so obtičala v blatu.

  • STA

    21. 2. 2023  |  Svet

    Radijski voditelj zaračunaval gostovanje v svoji oddaji

    Hrvaška javna radiotelevizija HRT je odpustila priljubljenega radijskega voditelja Denisa Šabića, ki je gostom svoje oddaje zaračunaval gostovanje na radiu. Šabić je vodil tedensko oddajo Topnjača na Radiu Split, ki spada pod okrilje HRT. Ta je njegovo početje, ki naj bi trajalo več let, označila za sramotno.

  • N'toko

    N'toko

    17. 2. 2023  |  Mladina 7  |  Žive meje

    Komentar / Vrnitev uravnilovke

    Ne spomnim se, kdaj sem nazadnje v javnosti slišal besedo uravnilovka. Generacija, ki je začela spremljati politiko po letu 2015, je verjetno sploh ni nikoli spoznala. Ne ve, da je bila nekoč del splošne kulture in obvezna v vsakem zapisu v medijih. Kot kakšen nadležen radijski hit nas je v prvem desetletju po letu 2000 spremljala na vsakem koraku – bila je stalnica v paranoidnih rantih medijev SDS, na naslovnicah Financ in celo v popantropoloških kolumnah Mihe Mazzinija. Kdor je hotel delovati pametno na družinskem srečanju, je s ciničnim nasmeškom med žvečenjem govedine povedal, kako pikro čez socialistično uravnilovko, ki da je značilna za slovensko mentaliteto. A tako kot Makarena ali Gangam style je tudi beseda uravnilovka čez noč izginila iz popularne kulture. Zahod je s Trumpom, brexitom in skrajno desnico drvel v nove politične krize – in še preden sta prišli korona in Ukrajina, so uravnilovko v komentarjih že zdavnaj izpodrinili novi koncepti. Naši dežurni pametnjakoviči so od ekonomskih tem prešli h kulturno-informacijskim, raje so pridigali o »postfaktičnosti«, »teoriji spola« ali »evropski civilizaciji«. Jasno, po letu 2016 ni nihče več kupil ideje, da je glavni problem naše družbe prevelika enakost.

  • STA

    22. 2. 2023  |  Družba

    Protest / Danes ob 14.30 na Trgu republike shod delavcev v zdravstveni negi

    Sindikat delavcev v zdravstveni negi se bo danes v Ljubljani zbral na protestnem shodu. Zahtevali bodo odpravo plačnih nesorazmerij, ki so po njihovi oceni nastale z decembrskih dogovorom s sindikati zdravstva in socialnega varstva, vladi tudi očitajo ignoranco in neenakopraven odnos do različnih skupin javnih uslužbencev.