• Monika Weiss

    3. 2. 2023  |  Mladina 5  |  Politika

    Ostanki Expa 2020

    Slovenija je bila ena od 83 držav, ki so se na svetovni razstavi Expo 2020 v Dubaju predstavljale z lastnim paviljonom. »Impozantno«, »paviljon dviga obrvi« sta mnenji, ki ju najdemo v uradnih poročilih, uradna ocena obiskovalcev je bila 8,3 od 10. V Dubaj je v času šestmesečne razstave od oktobra 2021 do marca 2022 na državne stroške potovala skoraj celotna ministrska ekipa prejšnje vlade, celo notranji minister Aleš Hojs. A epilog projekta je manj impozanten; eden od ostankov je tudi večmilijonski spor med podjetjem Riko in državo, o katerem bo razsodilo sodišče.

  • Glivična apokalipsa

    Filmske in televizijske predelave videoiger, ki zadnja leta nastajajo kot po tekočem traku, so se doslej večinoma zdele le simptom ustvarjalnega bankrota Hollywooda, saj se ta pri hiperprodukciji raznih franšiz, nadaljevanj, priredb in predzgodb – ter seveda spektaklov o stripovskih superjunakih – skuša na vso moč obesiti na vse mogoče naslove intelektualne lastnine, na katere so pripete milijonske baze fenov s polnimi žepi. Velike produkcijske hiše to navadno počnejo iz gole grabežljivosti, brez kakršnegakoli spoštovanja do izvirnega gradiva, zato so igričarje s tovrstnimi izdelki pogosto razočarale, celo razburile in le redko navdušile. Tako je bilo tudi s kritiškimi odzivi, vendar se je žanr kljub temu izkazal za izjemno molzno kravo, torej smo lahko prepričani, da se je hollywoodska mašinerija, ki priljubljene videoigre predeluje v filmske blockbusterje, šele dobro ogrela.

  • Iztok Sitar

    3. 2. 2023  |  Mladina 5  |  Kultura

    Dobrodušni viking

    Ko je bil Dik Browne, njegovo polno ime je sicer Richard Arthur (1917–1989), star 55 let, je imel za sabo lepo, zavidanja vredno stripovsko kariero. Pravzaprav se je njegova zgodba o uspehu začela, ko ga je leta 1954 poklical Mort Walker (1923–2018). Ta je štiri leta prej ustvaril strip Beetle Bailey o lenem in zabušantskem vojaku, ki venomer išče in, jasno, tudi najde način, da se izogne svojim dolžnostim. Strip je sovpadal z začetkom korejske vojne in je bil zelo priljubljen med širšim stripobralstvom, saj se je norčeval iz vojaških častnikov, vojaškega drila in vojske nasploh. Ko se je julija 1953 korejska vojna končala, je Morta zaskrbelo, da se bo s tem končala tudi popularnost (proti)vojnega stripa, zato se je hotel finančno zavarovati. In kaj je v Ameriki bolj stalnega in tradicionalnega od družine?! Tako se je lotil humorističnega stripa o povprečni ameriški družini srednjega razreda, katere glavna protagonista sta zakonca Hi in Lois s štirimi otroki. Ker pa je hotel sam še vedno risati Baileyja, se je odločil, da bo pisal zgolj scenarije, likovni del pa prepustil kakšnemu mlajšemu kolegu. Poklical je šest let starejšega Dika Browna, ki je takrat za skavtski magazin politično nekorektnega imena Boys’ Life risal skavtski strip Tracy Twins, ker pa je revija izhajala zgolj enkrat na mesec, je imel več kot dovolj časa za nov projekt. »Itak!« je rekel stari Dik.

  • Damjana Kolar

    3. 2. 2023  |  Kultura

    Vodnik po klubskih dogodkih / REJVikend

    Ne veste, kam v petek in soboto zvečer? Preverite, kaj smo izbrali za vas.

  • Uredništvo

    1. 2. 2023  |  Politika

    Naslovnica nove Mladine / ZASLUGARJI

    V petek izide nova Mladina! Avtor ilustracije na tokratni naslovnici je Mladinin hišni karikaturist in nagrajenec Prešernovega sklada Tomaž Lavrič. V novi številki, ki bo pri prodajalcih časopisov in na naši spletni strani na voljo od petka, 3. februarja, dalje, pišemo o zaslugarjih, ki si prilaščajo osamosvojitev Slovenije. Ne zamudite! 

  • Grega Repovž

    2. 2. 2023  |  Politika

    Komentar / Upokojenci imajo prav

    Čeprav je res, da je shod upokojencev v prestolnici v sredo organizirala SDS in da ga je vodil njen dolgoletni vidni poslanec Pavel Rupar, ki se je moral iz funkcij v stranki umakniti po pravnomočni obsodbi zaradi kraje javnega denarja – stranke nikoli ni motila njegova vulgarnost in grobost -, je dejstvo, da se je shoda udeležilo veliko ljudi, mnogo več, kot jih sicer uspe zbrati SDS, in dejstvo je tudi, da je bilo sporočilo udeležencev zelo jasno. Ne samo to: bilo je tudi upravičeno.

  • Ruparjev upokojenski protest / »Naj živi Janez Janša, slovenski junak v vojni in miru«

    Pavel Rupar, nekdanji župan, poslanec SDS, pregledovalec ženskih mednožij in promotor sovraštva do žensk, je organiziral protest upokojencev – populistično izveden po učbeniškem vzorcu in uspešen, vsaj kar zadeva obisk in zastavitev osnovnega koncepta. Najbrž mu je to uspelo s pomočjo somišljenikov iz svoje domače stranke. Da je bil množično obiskan, priča o iznajdljivosti in moči psihopolitičnih taktik, ki vedno najdejo recepturo za kolektivno mobilizacijo ne samo svojih privržencev, ampak tudi vseh ostalih.

  • STA

    2. 2. 2023  |  Kultura

    Scenarij Prešernove proslave ne vključuje nastopa Svetlane Makarovič

    Upravni odbor (UO) Prešernovega sklada, ki odloča o dobitnikih Prešernovih nagrad, se je odzval na domneve, da bo Svetlani Makarovič Prešernova nagrada, ki jo je leta 2000 zavrnila, izročena na letošnji proslavi. Scenarij prireditve ne vključuje nastopa nekdanje nagrajenke, za ponovno podelitev nagrade pa ni pravne podlage, je zapisal v izjavi.

  • STA

    2. 2. 2023  |  Politika

    SDS / V zameno za podpise k interpelaciji ministrice pričakuje podpise NSi k interpelaciji vlade

    Poslanci SDS bodo prispevali podpise pod interpelacijo zoper ministrico za kulturo Asto Vrečko, ki so jo pripravili v NSi, če bodo vsi poslanci NSi prispevali svoje podpise za interpelacijo vlade premierja Roberta Goloba, so sporočili iz SDS. V NSi se za zdaj še niso odzvali.

  • STA

    1. 2. 2023  |  Svet

    Rusko sporočilo državam, ki dobavljajo orožje Ukrajini

    Ruske oblasti so posvarile Izrael pred dobavo orožja Ukrajini in se s tem odzvale na nedavno izjavo izraelskega premierja Benjamina Netanjahuja, ki je dejal, da premišljuje o dobavi vojaške pomoči Kijevu. Netanjaju je tudi dejal, da je Izrael odprt za posredovanje med Ukrajino in Rusijo, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

  • STA

    2. 2. 2023  |  Svet

    EU / »Ponovna obnova Ukrajine ne more potekati ločeno od zagotavljanja ruske odgovornosti«

    Cilj Ukrajine je v Evropi, je v današnji razpravi o petkovem vrhu EU-Ukrajina v Evropskem parlamentu povedal evropski komisar za proračun Johannes Hahn. Vendar pa je ob tem opozoril, da je pot v EU maraton, in ne sprint. Skupaj s švedskim obrambnim ministrom Palom Jonsonom sta zagotovila, da ruski zločini v Ukrajini ne bodo ostali nekaznovani.

  • Uredništvo

    1. 2. 2023  |  Politika

    »Kdor si danes upa izreči, da je feminist, se spusti v boj s tistimi, ki so proti enakosti«

    "Namreč kdor si danes upa izreči, da je feminist, se zavestno spusti v boj s tistimi, ki so proti enakosti. Hkrati pa je v trendu in v koraku z zahodnim liberalnim svetom, da politiki rečejo, da so feministi. Bistveno vprašanje pri tem je, kaj se bo zgodilo, ko bo treba z besed preiti na dejanja. Odlično je, da so se naši moški in ženske v politiki opredelili do feminizma, ampak tisto, kar pričakujemo, so ukrepi. Ne v samo simbolnih akcijah, temveč pri sprejemanju političnih odločitev in prioritet. Šele ko se bodo tega zavedali in temu ustrezno ravnali, bom zadovoljna."

  • STA

    2. 2. 2023  |  Družba

    Zeleno zavajanje v svetu mode

    Proizvodnja oblačil se je v zadnjih 15 letih skoraj podvojila, tekstilna industrija pa velja za drugo največjo onesnaževalko okolja, opozarjajo v Zvezi potrošnikov Slovenije (ZPS) in nevladni okoljski organizaciji Fokus. Kot so poudarili, je prišel čas, da se potrošniki odpovemo hitri modi in postanemo bolj pozorni na zeleno zavajanje.

  • STA

    2. 2. 2023  |  Družba

    Pacienti / »Zakaj bi k tem tegobam dodajali še psihično ali celo fizično obračunavanje?«

    Zveza organizacij pacientov Slovenije je obsodila napad na dva zdravstvena delavca, ki se je minuli teden zgodil na celjski urgenci. Obsojajo vsakršno nasilje, tako fizično, a tudi druge oblike nasilja. Vse deležnike v zdravstvu pozivajo k spremembi kulture dialoga v slovenskem zdravstvu, so danes sporočili iz omenjene zveze.

  • 1. 2. 2023  |  Svet

    Trumpovi papirji in podatki o jedrskih zmogljivostih držav zaveznic

    "Če so se med Trumpovimi papirji resnično znašli tudi podatki o jedrskih zmogljivostih zaveznic, se obrvi neimenovanih ameriških prijateljic, kot bi jih opredelil Joe Biden, upravičeno dvigajo. Ne da bi sicer Američane to posebej vznemirjalo. Posebni preiskovalni odbor, ki je v kongresu nakopičil svoje skladovnice dokazov, kako stežka se je Donald Trump poslavljal od Bele hiše, bi komajda lahko bil izčrpnejši. A nekdanjega predsednika to ne moti v vztrajanju pri svojih nedokazanih trditvah, ki so v mnogočem paralizirale ameriško politično prizorišče. Pa ne le njega, kar naenkrat to ne moti niti nadvaruhov resnice, kot sta Elon Musk in Mark Zuckerberg."

  • Komentar / Bo Golobova vlada ubranila javno zdravstvo ali pospešila njegov razpad?

    Bo Golobova vlada ubranila javno zdravstvo pred apetiti njegovih privatizerjev ali morda celo pospešila njegov razpad? Se bo plenjenje javnega sektorja, ki ga molze zasebni, kdaj sploh ustavilo, ga bomo do konca razdelili na fevde in predali v roke koncesionarjem, kar se dogaja trenutno? Je opisana dilema res izmišljena, toga in preveč ideološka, kar očitajo nekateri, sploh pa tisti, ki bi jo radi zaradi svojih koristi zameglili? To ključno vprašanje ostaja po treh tednih, odkar je 10. januarja potekala odmevna stavka pacientov, še vedno neodgovorjeno.

  • STA

    1. 2. 2023  |  Politika

    Ustavno sodišče zavrnilo pobudo Vilija Kovačiča

    Ustavno sodišče je zavrnilo pobudo Vilija Kovačiča za začetek postopka za oceno ustavnosti zakona o lokalnih volitvah, ki jo je vložil, potem ko je upravno sodišče zavrnilo njegovo pritožbo zoper izid lokalnih volitev leta 2018 v Ljubljani. Ustavni sodniki so zavrnili tudi obravnavo pritožb Kovačiča in Tomaža Ogrina na sodbo upravnega sodišča.

  • STA

    1. 2. 2023  |  Politika

    Golobova izbira / Nekdanja novinarka postala generalna sekretarka njegove stranke

    Mesto generalne sekretarke največje vladne stranke Gibanje Svoboda danes prevzema Vesna Vuković, nekdanja novinarka, ki je bila doslej v stranki predstavnica za odnose z javnostmi, so za STA potrdili v stranki.

  • Uredništvo

    31. 1. 2023  |  Kultura

    »Zasmehovali in psovali so me, ker je bila moja babica Slovenka«

    "Ne morem reči za druge, lahko pa povem, da ko sem bila še otrok, so me zasmehovali in psovali, ker je bila moja babica Slovenka. Zdaj je povsem drugače, saj se to zdi mnogim zanimivo."

  • STA

    1. 2. 2023  |  Svet

    Rusija / »Dobava raket dolgega dosega Ukrajini ne bo spremenila naših vojaških ciljev«

    Morebitna dobava raket dolgega dosega Ukrajini ne bo spremenila vojaških ciljev Rusije, je danes dejal tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov. Priznal pa je, da bo njihova dobava zahtevala več napora na strani ruskih sil in da bo še dodatno zaostrila spopade v Ukrajini, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

  • STA

    31. 1. 2023  |  Politika

    Tanja Fajon / »Pridržana tuja državljana sta pripadnika ruske obveščevalne službe«

    Tuja državljana, ki sta obdolžena vohunjenja za Rusijo, sta pripadnika ruske obveščevalne službe, je danes za RTV Slovenija potrdila zunanja ministrica Tanja Fajon. Ob tem je tudi ponovila, da ruskega veleposlanika v Sloveniji za zdaj še ni povabila na zagovor na zunanje ministrstvo.

  • STA

    1. 2. 2023  |  Politika

    Sindikat zdravstvene nege Golobu / »Očitno ne zaslužimo zadostne pozornosti z vaše strani«

    Sindikat delavcev v zdravstveni negi Slovenije je na predsednika vlade Roberta Goloba naslovil odprto pismo, v katerem ga vnovič pozivajo na srečanje, na katerem bi mu predstavili plačno in kadrovsko problematiko v zdravstveni negi. Pričakujejo takojšnje rešitve in poudarjajo, da ne morejo čakati na pogajanja za zdravstveni plačni steber.

  • STA

    1. 2. 2023  |  Politika

    Evropska komisarka o mejah EU / »Ne bom izključila financiranja fizične infrastrukture«

    Gradnja zidov in postavljanje žičnatih ograj na mejah ni dobra rešitev za soočanje z migracijami, je v torkovem intervjuju za STA povedala evropska komisarka za notranje zadeve Ylva Johansson. Ob tem je vztrajala pri stališču, da Evropska komisija ne bo financirala zidov in ograj na zunanjih mejah EU, je pa treba biti pri nadzoru pragmatičen.

  • STA

    1. 2. 2023  |  Svet

    NATO / »Svetovni red je danes ogrožen«

    Generalni sekretar zveze Nato Jens Stoltenberg je danes na Japonskem pohvalil načrt te države, da poviša svoje obrambne izdatke, in dejal, da to odraža njeno odločenost, da se v nestabilnem svetu še bolj zavzame za varnost, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

  • STA

    1. 2. 2023  |  Svet

    Bo Rusija odstopila od sodelovanja pri omejevanju jedrske oborožitve?

    Vlada ameriškega predsednika Joeja Bidna je v torek očitala Rusiji, da zavrača nadaljevanje inšpekcijskih pregledov na terenu, ki jih zahteva pogodba o omejevanju strateške jedrske oborožitve Novi Start in režim nadzora oborožitve med državama na splošno.

  • Uredništvo

    31. 1. 2023  |  Politika

    Discipliniranje koalicijskih partnerjev?

    "Prejšnji teden se je na Brdu pri Kranju odvil koalicijski vrh. Kak dan pred tem so mediji pisali, da zaradi tega raste politična napetost. Premier Golob je glede nove ureditve, reforme in reševanja zdravstvenega sistema napovedal aneks h koalicijski pogodbi in izrazil je pričakovanje, da naj bi ga podpisali tudi vsi koalicijski poslanci. Šlo je za utrditev političnega položaja, kajti leto 2023 je premier označil kot leto številnih reform, poleg zdravstvene tudi šolske, pokojninskega sistema, tudi v stanovanjski politiki. Toda pri koalicijskih partnerjih so se mestoma vzbudili strahovi, da podpis aneksa pomeni discipliniranje koalicijskih partnerjev."

  • Borut Mekina

    27. 1. 2023  |  Mladina 4  |  Politika

    Finski model

    Stresnega testa je konec in reforme slovenskega zdravstva se lahko začnejo, je minuli teden naznanil zdravstveni minister Danijel Bešič Loredan. »Vlada namerava pri reformi slovenskega zdravstva slediti zgledu Finske in Estonije,« je napovedal. Natančneje, od Estonije naj bi prekopirali njihovo zdravstveno digitalizacijo, predvsem sistem elektronskih kartotek, pri reformi drugih delov zdravstvenega sistema, kot sta organizacija in financiranje, pa naj bi sledili finskemu modelu.

  • STA

    1. 2. 2023  |  Svet

    Znanstveniki / »Drevesa v mestih lahko znižajo smrtnost zaradi vročinskih valov za tretjino«

    Drevesa zasajena v urbanih okoljih lahko znižajo smrtnost zaradi vročinskih valov za kar tretjino, so v članku, objavljenem v prestižni reviji Lancet, ugotovili znanstveniki. Trenutno rastlinje pokriva le 15 odstotkov mestnih površin v Evropi, če bi delež povečali na 30 odstotkov, bi lokalne temperature poleti lahko znižali za pol stopinje Celzija.

  • STA

    1. 2. 2023  |  Družba

    »Mladi zelo pogosto o sebi na spletu razkrivajo več, kot je primerno«

    Na Točki osveščanja o varni rabi interneta Safe.si se bodo v letošnjem mesecu varne rabe interneta osredotočili na problematiko neprimernih vsebin na spletu, ki imajo negativen vpliv na otroke in mladostnike. Marko Puschner s Safe.si je kot največji problem mladostnikov na internetu za STA izpostavil spletno nasilje in varovanje zasebnosti.

  • STA

    1. 2. 2023  |  Svet

    Biden / »To je eden največjih in najbolj pomembnih projektov v državi«

    Ameriški predsednik Joe Biden je v torek v New Yorku predstavil projekt novega železniškega predora pod reko Hudson med New Yorkom in New Jerseyjem. Del sredstev zanj, 292 milijonov dolarjev, bodo zagotovili iz 1,2 milijarde dolarjev vrednega zakona o obnovi ameriške infrastrukture iz leta 2021, ki je eden od dosežkov prvih dveh let Bidnove vlade.