• Matic Gorenc

    6. 1. 2023  |  Mladina 1  |  Ekonomija

    Umazano zeleni skladi

    Podjetji NLB Skladi in Triglav Skladi ponujata zelene delniške sklade, prek katerih denar strank vlagata »v delnice izdajateljev, ki so nadpovprečno okolijsko ozaveščeni«. Okoljevarstveniki podjetji kritizirajo, saj med drugim vlagata v družbe, ki so po njihovem mnenju okoljsko oporečne.

  • Komentar / Zlovešče leto

    Slovenija stopa v leto 2023 z novo politično preobleko in starimi ekonomskimi problemi. V supervolilnem letu so se premešale karte na vseh političnih ravneh. Pisan venček levosredinskih strank je do tal porazil Janševo falango, droben politični obliž so desnici prinesle zgolj lokalne volitve. Ljudje so si z glasovanjem sami izborili izhod iz politične krize države in ideološke razklanosti družbe. Golobov meteorski politični vzpon leta 2022 je zgolj potrditev tega. Ekonomske razmere sta lani krojili energetska kriza in inflacija. Visoka rast in zaposlenost sta bili del postpandemijskega ekonomskega odboja, pa tudi globalnega preloma. Leto 2023 bo zato čas trdega ekonomskega pristanka, konec sejanja volilnih političnih iluzij. Stagflaciji se bo v Sloveniji težko ogniti, naraščajoče politično nezadovoljstvo bo krojilo predvsem zdravstvo. Politični kapital Golobovih hitro kopni. Ne bo ga spodjedla parlamentarna demokracija, temveč politična legitimnost. Ulica je Goloba ustvarila v nekaj mesecih, v letu ali dveh ga lahko tudi pokoplje.

  • Janko Lorenci

    Janko Lorenci

    6. 1. 2023  |  Mladina 1  |  Kolumna

    Komentar / Pred izbiro

    Prva petina stoletja je minila v znamenju kriz. To velja tudi za prehod v leto 2023. Vse poglavitne lanske krize se vlečejo naprej. Poglejmo na kratko epidemijo, ukrajinsko vojno in podnebno krizo.

  • Uredništvo

    6. 1. 2023  |  Politika

    »Položaj pedagoške stroke je do neke mere mogoče primerjati s položajem zdravnikov«

    "Položaj pedagoške stroke je tako do neke mere mogoče primerjati s položajem zdravnikov, zlasti specialistov družinske medicine. Pomenljiva so opozorila, da med mladimi zdravniki specializacija iz družinske medicine ne velja za dovolj 'ugledno' in tudi ne lukrativno. Nekdanji minister za zdravje Dušan Keber je vzporednico že potegnil, pri čemer je pogled zgolj nekoliko obrnil: kako bi se odzvali, če bi ravnatelj osnovne šole sporočil, da je sindikat izboril nižji normativ za število učencev v razredu in zato za njihovega otroka ni več prostora v šoli, se je vprašal. Pripomba se sicer nanaša na normative, ki so v primarnem zdravstvu trenutno najbolj izpostavljeni. V šolah to vprašanje še ni aktualno. A prihodnost zna presenetiti."

  • Nerazumljeni kosmatinci

    Če boste na kak naključen dan, ki ni ravno pustni torek ali noč čarovnic, srečali druščino prijateljev, ki so od glave do peta oblečeni v plišaste ali krznene kostume, glavo pa jim krasi skrbno izdelana maska prikupne živali z risankasto velikimi očmi in človeškimi lastnostmi, ste verjetno naleteli na furryje. Gre za izjemno robno, a v svetu precej množično fenovsko subkulturo, ki ima nekaj pripadnikov tudi pri nas.

  • Uredništvo

    6. 1. 2023  |  Politika

    »Težko razumem, da se v dobi digitalizacije pred zdravstveno ustanovo vijejo dolge vrste ljudi, da bi si izbrali osebnega zdravnika«

    "Ko sem zjutraj prihajal na delo in pred enoto Zdravstvenega doma (ZD) Ljubljana za Bežigradom videl dolgo vrsto ljudi, sem bil zgrožen. Težko razumem, da se v dobi digitalizacije, ko se večina storitev lahko opravi na daljavo, pred zdravstveno ustanovo sredi noči vijejo dolge vrste ljudi, da bi si izbrali osebnega zdravnika."

  • STA

    6. 1. 2023  |  Politika

    Inštitut 8. marec / »Nihče ne sme imeti plače, nižje od minimalne«

    Nedopustno je, da mnogi ljudje, ki opravljajo poklice v javnem sektorju, ne dosegajo minimalne plače, menijo članice programskega odbora Inštituta 8. marec. Na današnji tiskovni konferenci so opozorile na prenizke plače pomočnic vzgojiteljic. V inštitutu so danes tudi začeli zbirati podpise pod peticijo za dvig plač pomočnic vzgojiteljic.

  • STA

    6. 1. 2023  |  Svet

    Ruska 36-urna prekinitev ognja 

    Po ukazu ruskega predsednika Vladimirja Putina je v Ukrajini opoldne po moskovskem času oziroma ob 10. uri po srednjeevropskem času začela veljati enostranska 36-urna prekinitev ognja. Trajala naj bi za čas praznovanja pravoslavnega božiča. V Kijevu poziv k prekinitvi ognja zavračajo, češ da gre za prikrit poskus krepitve ruskih sil.

  • Damjana Kolar

    6. 1. 2023  |  Kultura

    Vodnik po klubskih dogodkih / REJVikend

    Ne veste, kam v petek in soboto zvečer? Preverite, kaj smo izbrali za vas.

  • Uredništvo

    6. 1. 2023  |  Kultura

    Znameniti monologi Shakespearovih zlobnežev

    V Mestnem gledališču ljubljanskem bo 7. januarja ob 20.00 premiera monoprojekta Sebastiana Cavazze z naslovom Shakespeare, ki je nastal po besedilu Stevena Berkoffa, angleškega igralca, scenarista, dramatika, režiserja in enega od pionirjev gledališča "u fris." Monoprojekt je nekakšna mešanica predavanja, komedije in mojstrskih interpretacij znamenitih monologov Shakespearovih zlobnežev.

  • Franco Juri

    7. 1. 2023  |  Politika

    Pisarna predsednice

  • Uredništvo

    4. 1. 2023  |  Politika

    Naslovnica nove Mladine / ZLATI ŠKOF 

    V petek izide nova Mladina! Za oblikovanje naslovnice je tokrat poskrbel Ivian Kan Mujezinović, fotografijo škofa Rožmana pa hrani Muzej novejše zgodovine Slovenije. V novi številki, ki bo pri prodajalcih časopisov in na naši spletni strani na voljo od petka, 6. januarja, dalje, razkrivamo poročila ameriških obveščevalcev, v katerih je zapisano, da je ljubljanski škof Gregorij Rožman leta 1948 iz švicarskih bank dvigoval imetje, ki so ga ustaši med vojno zaplenili Judom in Srbom. Ne zamudite! 

  • Luka Volk

    5. 1. 2023  |  Politika

    RTV Slovenija je za umetniška dela odštela 9000 evrov

    Vodstvo RTV Slovenija kljub domnevno slabi bilanci javne radiotelevizije ne deluje ravno gospodarno: za novo strategijo razvoja, ki jo je naročilo pri zunanjem izvajalcu, je plačalo 47 tisoč evrov – in za to dobilo deloma prepisano seminarsko nalogo –, generalni direktor radiotelevizije Andrej Grah Whatmough pa je kmalu po novembrskem referendumu, ki je zapečatil usodo sedanjega vodstva, sebi in najbližjim sodelavcem zagotovil visoke odpravnine. Gre za zneske od 80 do 100 tisoč evrov.

  • STA

    5. 1. 2023  |  Družba

    Bojana Beović / »Ambulante za neopredeljene so zaradi obremenitev zdravnikov težko izvedljiva rešitev«

    Ambulante za neopredeljene bolnike oziroma bolnike brez izbranega družinskega zdravnika, ki se bodo vzpostavile v tem mesecu, so težko izvedljiva rešitev, ocenjuje predsednica Zdravniške zbornice Slovenije Bojana Beović. "Zdravniki, ki imajo polno število opredeljenih bolnikov, so namreč maksimalno obremenjeni," je dejala.

  • Uredništvo

    4. 1. 2023  |  Politika

    »Koalicija z Gibanjem Svoboda bo Ljubljani prinesla več Jankovića«

    "Ključno vprašanje nove koalicije je torej, ali bo partnerstvo z Gibanjem Svoboda Ljubljani prineslo kaj več. Občutki so bili do objave koalicijskega sporazuma mešani. Stranki – oziroma bolje prvaka teh strank – sta sodelovanje napovedali že precej pred volitvami, a sta se nanje na koncu podali brez kakršnih koli zavez potencialnim volilcem. Zdelo se je, da v Gibanju Svoboda ni dovolj močnega konsenza o tem, kakšno držo ubrati do župana Jankovića, na koncu pa so se odločili za nekakšno neopredeljenost. Tisti volilci, ki so na koncu glas za mestni svet namenili Gibanju Svoboda, torej niso vedeli, ali bo stranka zavzela opozicijsko držo ali pa bo z Jankovićem v mestnem svetu sodelovala."

  • Uredništvo

    4. 1. 2023  |  Politika

    »Slovenski plebiscit je bil možen samo v Sloveniji in nikjer drugje«

    "Slovenski plebiscit je bil možen samo v Sloveniji in nikjer drugje, ker je bila Slovenija nacionalno homogena, 90 odstotkov Slovencev živi v njej in tudi od preostalih 10 odstotkov ljudi iz drugih republik se je večina odločila za samostojnost. Že Hrvaška je problem, ker če imaš 15 odstotkov srbskega prebivalstva, je jasno, da nastane problem. Tuđman je v času slovenskega plebiscita in v času največjih pogovorov o nekakšni jugoslovanski konfederaciji prišel na celjske večere, kjer je povedal, da Hrvaška kot država dveh narodov ne more obstajati, obstaja lahko država enega naroda, drugi narod pa se mora podrediti ali oditi."

  • STA

    5. 1. 2023  |  Svet

    »Nameravamo ukiniti nekaj več kot 18.000 delovnih mest«

    Ameriški spletni velikan Amazon je v sredo sporočil, da bo ukinil več kot 18.000 delovnih mest. Kot razlog so v podjetju navedli negotove gospodarske razmere in dejstvo, da so v času pandemije covida-19 na veliko zaposlovali. Do odpuščanj bo prišlo tudi v Evropi, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

  • Danes je nov dan

    5. 1. 2023  |  Družba

    Zelen december, zažgano poletje

    Preteklega leta niso zaznamovali le visoke temperature in ekstremni vremenski pojavi, pač pa tudi obsežni požari v naravi. Tudi pri nas; z grozo smo spremljali največji požar v zgodovini države.

  • DK

    5. 1. 2023  |  Kultura

    »Naravo zapišem z veliko začetnico in jo razglasim za svojo cerkev«

    V prostorih MGLC Švicarije je do 26. februarja na ogled skupinska razstava Naravna vera, na kateri so predstavljena umetniška dela in prostorske postavitve 14 umetnic in umetnikov, ki jim je skupno to, da naravo in človeka povezujejo v dinamično ravnovesje. Razstavljena dela izražajo intimen, spiritualen, mističen in kritičen odnos med človekom in naravo, ki je kljub domnevni vzajemnosti vendarle antagonističen. Mitologizacijo osebnih verovanj, katerih prisotnost občutimo v delih, pogosto zaznamujeta zaupanje v moč narave in idealizirano hrepenenje po vrnitvi k njej. Kustosa razstave sta Yasmín Martín Vodopivec in Dušan Dovč.

  • STA

    5. 1. 2023  |  Svet

    Ukrajina poroča o novih napadih na ruske položaje

    V okupiranem mestu Tokmak v južni ukrajinski regiji Zaporožje je bilo v torkovi ofenzivi ubitih ali ranjenih 80 ruskih vojakov, je v sredo zvečer sporočila ukrajinska vojska, ki je po napadih v preteklih dneh poročala o več sto mrtvih in ranjenih na ruski strani. Moskva medtem uradno priznava 89 smrtnih žrtev v svojih vrstah.

  • IK, STA

    4. 1. 2023  |  Politika

    Stavka bolnikov / »Situacija v slovenskem zdravstvu je katastrofalna in vsak dan slabša«

    Civilna iniciativa Glas ljudstva je ministrstvu za zdravje predala stavkovne zahteve bolnikov. Med drugim zahtevajo dostop do družinskega zdravnika za vse, ukinitev dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja in ustavitev odtekanja javnega denarja k zasebnikom. Organizirali bodo tudi stavko bolnikov, ki jo napovedujejo za 10. januar.

  • STA

    4. 1. 2023  |  Politika

    Zadnje opozorilo / »Država pričakuje, da bodo kolegice in kolegi še naprej delali na zrak«

    Protestni shod pomočnikov in pomočnic vzgojiteljev v vrtcih, ki bo 14. januarja v Ljubljani, je po besedah glavnega tajnika Sviza Branimirja Štruklja zadnje opozorilo pred ostrejšimi ukrepi. Kot je poudaril, je njihovo delo ovrednoteno nedostojno, saj povprečna plača ne dosega 80 odstotkov plače vseh zaposlenih v javnem sektorju z enako izobrazbo.

  • Res niste nič krivi, dragi kolegi?

    Upokojena ginekologinja dr. Mateja Kožuh Novak se je v javnem pismu odzvala na trenutno najbolj žgočo temo v Sloveniji – zdravstvo. Njeno pismo, ki ga je namenila kolegom zdravnikom, objavljamo v celoti.

  • STA

    4. 1. 2023  |  Družba

    RTV / »V takšnem okolju je res nemogoče delati. Bitka se ni končala.«

    V zadnjem letu in pol, odkar je vodenje sindikata novinarjev Slovenije prevzela Alenka Potočnik, so se intenzivno ukvarjali predvsem s stanjem Slovenske tiskovne agencije, ki je za izvajanje javne službe prejšnja vlada ni sofinancirala skoraj eno leto, ter z razmerami na RTV, kjer novinarji že od maja stavkajo. Alenka Potočnik je o tem in tudi širše o težavah medijev spregovorila v intervjuju za MMC RTV Slovenija.

  • Komentar / Zloraba znanosti 

    So levičarji grdi in duševno omejeni? Bi bilo mogoče na pomoč pri takšni komično deplasirani sovražni trditvi poklicati znanost? Ni težave! Zloraba znanosti skozi tako imenovani psevdoznanstveni diskurz ni sveža inovacija na ideološkem tržišču. Za doseganje propagandističnih ciljev in zasmehovanje nasprotnikov drugačne politične barve ni potrebno zgolj lagati in zavajati, bistveno bolj učinkovito, a hkrati tudi precej težje je, če se ob tem sklicujemo na znanstvene izsledke.

  • STA

    4. 1. 2023  |  Politika

    RTV / Predsednica bo žrebala

    Predsednica republike Nataša Pirc Musar bo danes ob 14. uri opravila žreb, s katerim bo določila, kateri člani novega sveta RTVS bodo imenovani za štiriletni in kateri za dveletni mandat. Predsednica republike bo žreb opravila v skladu z novelo zakona o RTVS, ki je po potrditvi na novembrskem referendumu začela veljati 28. decembra. Žrebanje bo javno.

  • STA

    4. 1. 2023  |  Svet

    EU / Padajo cene plina in elektrike 

    Cene zemeljskega plina v Evropi se še naprej znižujejo. Po zadnjih podatkih je na londonski borzi ICE za zemeljski plin z nizozemskega vozlišča TTF za dobavo februarja treba odšteti manj kot 750 dolarjev za 1000 kubičnih metrov, kar se je zgodilo prvič po februarju 2022. Padajo tudi cene elektrike.

  • STA

    3. 1. 2023  |  Svet

    Putin ukazal predvajanje filmov o vojni v Ukrajini

    Ruski predsednik Vladimir Putin je kulturnemu ministrstvu naročil, naj v kinematografih zagotovi prikazovanje dokumentarnih filmov o vojni v Ukrajini. Rusko obrambno ministrstvo pa mora v skladu z navodili nuditi oporo vsem filmskim ustvarjalcem, ki bodo snemali dokumentarce o "herojstvu udeležencev posebne vojaške operacije".

  • Uredništvo

    3. 1. 2023  |  Politika

    Drago Kos / »Janša enostavno potrebuje sovražnika«

    "S Kučanom sem več kot tri minute skupaj govoril samo, ko sem v devetdesetih kot kriminalist zbiral od njega obvestila o slovenski trgovini z orožjem, To, da sem Kučanov človek, si je nekdo izmislil. Janša enostavno potrebuje sovražnika: nekaj časa sem bil Kučanov, nato udbomafija, še pozneje globoka država, kaj sem danes, pa niti ne vem."

  • STA

    4. 1. 2023  |  Svet

    Kosovski Srbi pred protestom / »Smo talci Vučićeve politike«

    Kosovski Srbi za ponedeljek napovedujejo protest v Severni Mitrovici zaradi nezadovoljstva s politiko srbskega predsednika Aleksandra Vučića do Kosova, je napovedal organizator protesta Ivan Miletić za srbski časnik Danas. "Smo talci Vučićeve politike," je dejal in dodal, da kosovske varnostne sile še vedno niso zapustile severa države.