• Uredništvo

    29. 11. 2022  |  Svet

    Zaveza / Boljša izkušnja dostavljalcev hrane?

    Platforma Glovo, ki svojim strankam zagotavlja dostop do različnih vrst blaga in jedi, je v Sloveniji napovedala uvedbo programa Zaveza dostavljalcem. Gre za sklop pobud, namenjenih izboljšanju izkušenj dostavljavcev, ki dostavljajo prek omenjene platforme.

  • STA

    29. 11. 2022  |  Politika

    ZDA / Republikanski uradniki zavrnili potrditev izidov vmesnih volitev

    V ameriški zvezni državi Arizona so republikanski volilni uradniki v okrožju Cochise v ponedeljek zamudili rok za potrditev izidov volitev sredi predsedniškega mandata, ki so potekale 8. novembra. Potrditev izidov so zavrnili brez dokazov, da bi bilo z njimi kaj narobe, zato jih čakajo tožbe, ki jih napovedujejo tako demokrati kot republikanci.

  • STA

    29. 11. 2022  |  Svet

    Muzej hladne vojne / Vohuni, rakete in jedrska oborožitvena tekma

    Vohuni, rakete in jedrska oborožitvena tekma so v ospredju visokotehnološke razstave z interaktivnimi prikazi in predmeti iz resničnega življenja, ki je na ogled v novem berlinskem Muzeju hladne vojne, ki želi prikazati dve plati iste zgodbe.

  • STA

    29. 11. 2022  |  Svet

    Kitajska / Na ulicah več policije, a brez novih protestov

    Kitajska policija je od ponedeljka v prestolnici Peking in velemestih, kot so Šanghaj, Guangzhou in Hangzhou, okrepila prisotnost na ulicah. S tem je preprečila ponovitve shodov, na katerih so protestniki čez konec tedna izražali nasprotovanje strogi vladni politiki preprečevanja širjenja novega koronavirusa, poročajo tuje tiskovne agencije.

  • Uredništvo

    28. 11. 2022  |  Politika

    Nemško veleposlaništvo ostro nad Grimsa / »Slovenija 2022 ni Nemčija 1933«

    "Slovenija 2022 ni Nemčija 1933," so zapisali v sporočili za javnost nemškega veleposlaništva v Ljubljani. "Začudeni smo nad izjavo poslanca SDS Branka Grimsa, da so sedanje razmere v Sloveniji podobne tistim v Nemčiji leta 1933," so dodali in opomnili, da se kot nemško veleposlaništvo nekoliko spoznajo na nemško zgodovino in si dovoljujejo kratek komentar.

  • STA

    28. 11. 2022  |  Politika

    Pahor v Zagrebu / »Ni alternative arbitražnemu sporazumu«

    Prepričan sem, da bodo določila arbitražnega sporazuma prej ali slej veljala, ker ni nobene dobre ali boljše alternative, je danes v Zagrebu sporočil predsednik republike Borut Pahor po srečanju s hrvaškim predsednikom Zoranom Milanovićem. Odnose med državama sta predsednika ocenila kot odlične in se strinjala, da sta k temu prispevala tudi sama.

  • Grims po porazu na referendumu / »Kot Nemčija leta 1933«

    Ali bo po debaklu referendumov kaj drugače, bo Janez Janša odstopil in sprejel politično odgovornost za poraz? Bo morda odstopilo »generalno vodstvo« RTV Slovenija, saj si državljani očitno želijo novega zakona, samo pa mu je nasprotovalo? Kako so se sploh odzvali vpleteni?

  • DK, Uredništvo

    28. 11. 2022  |  Politika

    EU / »ZDA se okoriščajo z vojno v Ukrajini«

    Visoki evropski predstavniki naj bi bili besni na ameriško vlado, saj ZDA obtožujejo, da se finančno okoriščajo z vojno v Ukrajini, medtem ko EU trpi zaradi visokih cen energentov. "Dejstvo je, da če pogledaš trezno, je država, ki ima največjo korist od te vojne, ZDA, ker prodajajo več goriva, in to po višjih cenah, in ker prodajajo več orožja," je za časopis Politico povedal neimenovani višji vir iz Bruslja.

  • Uredništvo

    28. 11. 2022  |  Politika

    »Erika, to je vaša dediščina. Čim večje bedake ste vodili pred kamere, tem bolj ste uživali.«

    "V četrtek se je ob koncu še enega od neštetih jesenskih TV-soočenj Erika Žnidaršič v Tarči poslovila z besedami, da je za nami še eno bizarno soočenje. Ja, Erika, res je bilo bizarno. In bizarno je vse skupaj na ekranih že lep čas. Ne le to jesen, ne le zadnji dve leti, ne le zadnjih pet let. Temveč od trenutka, ko ste začeli v studio vleči bedake. Bedake, ki so vam uravnoteževali pogovore. Bedake, ki so bili nerazgledani, sovražni in verski fanatiki ene politike. Bizarnost je z leti tako postala nekaj samoumevnega. Eni smo zamahovali z roko, drugi so se izživljali s komentarji, tretji pa so radi ob šankih govorili, ali si videl, kako ga je razbil, pohodil, uničil kot kanto pira."

  • IK, STA

    28. 11. 2022  |  Politika

    Anketa / Rekordna podpora vladi, med politiki Logar prehitel Goloba

    Podpora vladi je v novembrski anketi Mediane za POP TV rekordna, saj Golobovo vlado podpira skoraj 60 odstotkov vprašanih, kar je največ od njenega oblikovanja, nasprotuje pa ji skoraj 30 odstotkov. Med strankami ima najvišjo podporo Golobovo Gibanje Svoboda, ki bi ga obkrožil vsak tretji anketiranec, SDS pa vsak peti.

  • STA

    28. 11. 2022  |  Politika

    Referendum / V katerih volilnih enotah so bili najbolj ZA?

    Uveljavitev treh zakonov, o katerih se je v nedeljo odločalo na referendumih, so volivci podprli v vseh volilnih enotah. Delež tistih, ki so glasovali za zakone, je bil najvišji v volilni enoti Postojna, najnižji v volilni enoti Ptuj, kjer je šlo najbolj na tesno pri spremembah zakona o vladi; 50,85 odstotka jih je bilo za, 49,15 odstotka proti.

  • STA

    28. 11. 2022  |  Svet

    Fauci / »Glede teorije, da je virus morda nastal v kitajskem laboratoriju, sem povsem odprt«

    Zdravstveni svetovalec ameriškega predsednika Anthony Fauci je v nedeljo dejal, da ne zavrača teorije o tem, da je koronavirus oziroma covid-19 nastal v kitajskem laboratoriju niti drugih teorij, čeprav skupina uglednih virologov zagotavlja, da je virus preskočil z živali na človeka.

  • Uredništvo

    28. 11. 2022  |  Politika

    Svoboda zapušča Twitter / »Pri tem nočemo več sodelovati in tudi ne bomo«

    V največji vladni stranki Gibanje Svoboda so se odločili, da družbenega omrežja Twitter ne bodo več uporabljali. "Skoraj tri tedne je minilo, odkar je bil naš račun zaradi (tehnične) napake začasno zaklenjen in v tem času smo ugotovili, da Twitterja za učinkovito nagovarjanje ter obveščanje državljank in državljanov o aktivnostih stranke sploh ne potrebujemo. Prav nasprotno. Analize kažejo, da Twitter v Sloveniji aktivno uporablja zgolj ozek krog ljudi, hkrati pa se je sprevrgel v družbeno omrežje, ki so ga določene skupine – predvsem gre za člane in podpornike nekaterih političnih strank – zlorabile za poglabljanje polarizacije, širjenje lažnih novic, manipulacij, diskreditacij, žalitev in celo sovražnega govora," so zapisali v sporočilu za javnost.

  • STA

    28. 11. 2022  |  Politika

    Zelenski posvaril pred novimi napadi / »Dokler bodo imeli rakete, se žal ne bodo umirili«

    Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je v nedeljo zvečer opozoril, da Rusija načrtuje nove napade na Ukrajino in hkrati obrambne sile in državljane pozval, naj se pripravijo na nov teden obremenitev električnega omrežja, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

  • STA

    28. 11. 2022  |  Svet

    Trump gostil neonacista

    Nekdanji  ameriški predsednik Donald Trump je konec tedna poskrbel za precej razburjenja, kritik in pri vodilnih republikancih tudi zaskrbljenosti, ker je v torek na večerji gostil kontroverznega glasbenika Kanyeja Westa, ki se je premimenoval v Yeja, in skrajnega nacionalista Nicka Fuentesa.

  • Uredništvo

    28. 11. 2022  |  Družba

    »Ni primerno, da bi sodstvo pojasnjevalo vsak sodni postopek, kjer je vpletena vplivna oseba«

    "Če se nenehno pojavljajo negativni komentarji o delu sodstva, tudi če so neutemeljeni, se to v javnosti pač prime. Sodstvo pa ne more, niti ni primerno, da bi pojasnjevalo vsak sodni postopek, kjer je vpletena vplivna oseba. To bi bilo nesmiselno. Za to so sodni postopki, tam se ugotavlja, kaj je res in kaj ne. Pustiti moramo, da se sodni postopek odvrti. Ne mislim, da se sodnih postopkov ne sme komentirati, ne vidim pa nobene dodane vrednosti v tem, da se v javnosti uporablja strokovno komentiranje odprtih sodnih postopkov z očitnim namenom vplivati na to, kakšna bi morala biti končna sodna odločitev. Sodstvo mora biti pri odločanju neodvisno, tudi od morebitnih tovrstnih zunanjih vplivov. Le sodni spis z dokazi, izvedenimi v sodnem postopku, daje sodišču zanesljivo podlago za odločitev."

  • Uredništvo

    27. 11. 2022  |  Politika

    Prepričljivo ZA / Na referendumu potrditev vseh treh zakonov

    V nedeljo ob 19. uri so se zaprla volišča po Sloveniji. Po veliki večini preštetih glasov kaže, da so bili na referendumu potrjeni vsi trije vladni zakoni. Državna volilna komisija (DVK) na spletni povezavi volitve.dvk-rs.si sproti sporoča rezultate preštetih glasovnic; za zdaj je razvidno, da je približno 62 odstotkov volivk in volivcev glasovalo ZA novelo zakona o RTV Slovenija, približno toliko ZA zakon o dolgotrajni oskrbi ter nekoliko manj (56 odstotkov) ZA zakon o vladi. 

  • STA

    28. 11. 2022  |  Politika

    Županske volitve v Celju / Šrot proti Kovaču

    V drugem krogu volitev za župana Mestne občine Celje se bosta pomerila Matija Kovač, ki kandidira s podpisi volivcev, in aktualni župan Bojan Šrot s Celjske županove liste. Medtem ko prvi opozarja, da je Celje zamudilo razvojne priložnosti, je drugi v odgovorih na vprašanja STA zatrdil, da je mesto uspešno na poti v zeleno prihodnost.

  • STA

    28. 11. 2022  |  Svet

    Protikoronski ukrepi / Na Kitajskem novi protesti

    Na Kitajskem se danes v večjih mestih nadaljujejo protesti proti strogi kitajski politiki preprečevanja širjenja novega koronavirusa. Proti več sto protestnikom, ki so se zbrali blizu diplomatske četrti v Pekingu, je posredovala policija, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Oblasti skušajo medtem s cenzuro omejiti poročanje o protestih.

  • STA

    27. 11. 2022  |  Politika

    »Ljudje so spregledali SDS in ne padajo več na te finte«

    Koalicijske stranke Gibanje Svoboda, SD in Levica izid referendumov o spremembah zakonov o Radioteleviziji Slovenije (RTVS), dolgotrajni oskrbi in vladi pričakujejo skupaj v ljubljanskih Stegnah. Želijo si čim večje volilne udeležbe in pričakujejo, da bodo vsi trije zakoni potrjeni na referendumih.

  • STA

    28. 11. 2022  |  Svet

    Umetnost brez moških / »Ni dovolj, da krivimo preteklost«

    Ženske so v svetu umetnosti še vedno premalo zastopane, kar potrjujejo tudi statistični podatki. V 18 vodilnih muzejih v ZDA je na primer med umetniškimi deli, ki so na ogled, 87 odstotkov del umetnikov. Madridski muzej Prado skupno poseduje 35.572 del, od tega 335 del umetnic in manj kot odstotek, le 84, jih je na ogled javnosti.

  • STA

    28. 11. 2022  |  Družba

    Božičkova tovarna daril / Obdarujte otroke iz socialno šibkejših družin

    Celjsko Humanitarno društvo Enostavno pomagam je tudi letos zagnalo Božičkovo tovarno daril, v kateri s pomočjo donatorjev obdari otroke iz socialno šibkejših družin iz širše celjske regije. Letos bo projekt znova potekal na spletu, so sporočili iz omenjenega društva. V preteklih sedmih letih so obdarili že več kot 6000 otrok.

  • STA

    27. 11. 2022  |  Kultura

    »Nobena vojna ni nikoli ničesar rešila«

    Okrogla miza o vojni kot graditelju zgodovine na Slovenskem knjižnem sejmu je potekala v prepričanju, da vsaka vojna povzroča novo vojno in travmatično vpliva na generacije, ki so jo doživele, in tudi na tiste, ki jo niso. "Literatura je vhod v ponotranjenje vojne, ker bralcu predstavi drug zorni kot," je povedal pisatelj Lenart Zajc.

  • Grega Repovž

    25. 11. 2022  |  Mladina 47  |  Politika

    Vladni zakoni imajo podporo

    Pred referendumsko nedeljo je agencija Ninamedia 21. in 22. novembra izvedla javnomnenjsko anketo, da bi preverila razpoloženje volivcev in njihovo namero, da se udeležijo referenduma. Na eni strani so uporabljali klasično telefonsko metodo, hkrati pa izvedli tudi spletno anketiranje, da bi tako dosegli tudi volivce, ki so telefonsko težje dosegljivi. Vzorec je bil še malo večji kot običajno, saj je v anketi sodelovalo 1127 anketirancev.

  • Grega Repovž

    Grega Repovž

    25. 11. 2022  |  Mladina 47  |  Uvodnik

    Uvodnik / Peti otrok

    Janez Janša in Borut Pahor sta zadnja slovenska aktivna politika, ki sta v prejšnjem režimu v Komunistični partiji Slovenije (KPS) dejansko imela službo, plačo in vsak po nekaj partijskih funkcij. Janša je letos moral zapustiti položaj predsednika vlade, potem ko so volivci odločno zavrnili njegovo politiko, Borut Pahor pa bo funkcijo predsednika novoizvoljeni predsednici republike Nataši Pirc Musar prepustil dan pred letošnjim božičem.

  • Jure Trampuš

    25. 11. 2022  |  Mladina 47  |  Družba

    Nika Kovač / »Če izgubimo javni medij, je to prvi korak do nove zmage Janeza Janše«

    Pogovor z Niko Kovač je potekal natančno teden dni pred referendumsko nedeljo, v nekem ljubljanskem lokalu ob jutranji kavi. Nika Kovač je zelo zasedena, skupaj z Inštitutom in prostovoljci koordinira kampanjo, v kateri volivce prepričujejo, da je treba ubraniti javno RTV. Veliko je stvari, obiskovanje krajev, prepričevanje volivcev, tiskanje letakov, takšna kampanja se dela 20 ur na dan. Po svoje je paradoksalno, da vladni zakon brani civilna družba, koalicijske stranke v kampanji resno ne sodelujejo, a to je na neki način prav. Javno televizijo lahko obrani le javnost in ne politika. Vsak volilni rezultat je težko napovedati, še posebno referendumskega.

  • Vasja Jager

    25. 11. 2022  |  Mladina 47  |  Politika

    Referendum o RTV / Za normalnost

    Po vsem svetu Božička opisujejo kot belobrado in rdečelično dobrodušno starino z mogočnim trebuhom, ki brezglavo frči po zraku v saneh na jelenji pogon in vdira skozi dimnike, da angelskim otročičem razdeli najnovejše nintende, tačke na patrulji in pujse pepe ali pa na računalnik čudežno naloži nov komplet skinov za Fortnite. Le v Sloveniji smo izjema – pri nas je Božiček naočaljeni in okravateni birokrat strogega pogleda in redkih las, za nameček pa še partijec. Gre seveda za že dolgo pokojnega nekdanjega predsednika Socialistične zveze delovnega ljudstva Jožeta Smoleta, ki je leta 1986 kot prvi med vodilnimi politiki v rajnki Jugi slovenskemu delovnemu ljudstvu javno voščil vesel božič. Nič takega, nič velikega, samo ti dve besedi – toda podalpski narod je bil po 41 letih čakanja tako vesel nepričakovanega darila, da si je Smoleta za vekomaj zapomnil kot Božička.

  • STA

    27. 11. 2022  |  Svet

    Severna Koreja želi postati najmočnejša jedrska sila na svetu

    Severnokorejski voditelj Kim Jong-un je v dejal, da je končni cilj Severne Koreje postati najmočnejša jedrska sila na svetu, poročajo tamkajšnji mediji in tuje tiskovne agencije.

  • RTV / Zakaj je čas, da Grimsov zakon spravimo v predal

    27. novembra bomo na referendumih odločali o treh pomembnih zakonih. Med njimi je največ pozornosti pritegnil Zakon o RTV Slovenija. Tri koalicijske stranke, Gibanje Svoboda, Socialni demokrati in Levica, so enotno stopile v referendumsko kampanjo in povedale, da je potrebno glasovati »3xZA«.

  • Zala Kramperšek

    25. 11. 2022  |  Mladina 47  |  Politika

    Diskriminatorni plakati v predvolilni kampanji Aleša Primca

    Za položaj ljubljanskega župana se je v nedeljo potegoval tudi predsednik zunajparlamentarne stranke Glas za otroke in družine Aleš Primc. V sklopu njegove predvolilne kampanje so bili po mestu obešeni tudi plakati, ki so z napisi »Proti LGBTQIA » in »Proti LGBTQIA+ posvojitvam otrok« izražali odkrito homofobijo in sovražno nastrojenost. Je tako diskriminatoren napis lahko del javnega oglasa, sploh takšnega, ki predstavlja kandidata za župana?