• Komentar / Vojna proti planetu

    Podnebna kriza v 21. stoletju je sistemska in globalna, njene usodne posledice se uresničujejo hitreje od vseh pričakovanj. Na 27. konferenci ZN o podnebnih spremembah (COP 27) v egiptovskem Šarm el Šejku novembra 2022 se potrjuje naša nemoč v spopadu s to največjo in najnevarnejšo grožnjo sodobnega človeštva. COP 27 priznava, da smo bitko želenih podnebnih ciljev in nujnih sprememb že izgubili. Sedaj gre zgolj še za opredelitev politike blaženja in prilagajanja, za nujno koordinacijo pragmatičnih ukrepov in možno finančno pomoč najbolj prizadetim. Odgovornost je skupna, toda neenako porazdeljena. ZDA z neoliberalno ekonomiko brezmejne rasti in svetovna ureditev po meri Zahoda sta svet pripeljali v brezizhoden položaj. Očitno obvladovanja podnebnih sprememb ni brez okoljske pravičnosti, demokracije in političnega sodelovanja. Toda svet pretresajo vedno večji geopolitični spori med velesilami. Namesto želene okoljske solidarnosti in povezovanja smo sredi neobvladljivega političnega kaosa. Planet nam nastavlja zgolj ogledalo lastne poti v civilizacijsko pogubo.

  • Heni Erceg

    Heni Erceg

    18. 11. 2022  |  Mladina 46  |  Hrvaška

    Komentar / Igranje s ploščami

    Res je, porinil sem ga pod avto, vendar nisem kriv, ker me je k temu nagovoril neki mimoidoči. Zato sem tudi sam po svoje žrtev. Tako bi tisti pronicljivejši med nami lahko razumeli napis na spominski plošči, nameščeni na zanemarjeni zgradbi nekdanjega taborišča Morinj v Črni gori, ki sta jo dala postaviti obrambni in zunanji minister te države v opravičilo številnim civilistom in hrvaškim vojakom, leta 1991 zaprtim v tem taborišču.

  • Vanja Pirc

    18. 11. 2022  |  Mladina 46  |  Kultura

    Poklon enemu največjih

    Ko so Urbana Kodra, ki se je najprej uveljavil kot izvrsten trobentač in nato še kot skladatelj, povabili, naj napiše glasbo za film Cvetje v jeseni, se je skupaj z ženo Heleno, priznano filmsko ustvarjalko, najprej odpravil na Židovsko ulico v njuni domači Ljubljani. Prav tja, kjer se je ded Urbana Kodra nekoč srečeval s pisateljem Ivanom Tavčarjem, avtorjem povesti, po kateri so snemali istoimenski film. Ja, bila sta prijatelja, in kadar sta se dobila v tisti mali ulici sredi mesta, sta jedla golaž in se hudovala nad klerikalci. Tavčar pa je v povest Cvetje v jeseni umestil celo na domačijo prijateljevega deda – dom glavne junakinje, Presečnikove Mete, je bil namreč dom prapradeda Urbana Kodra. Zato je moral na Židovsko ulico in vse to vsrkati, o vsem tem premisliti. In ko se je vrnil domov, se je usedel za klavir in napisal vse teme za film. »Naslednji dan sem povabil režiserja Matjaža Klopčiča na radio in mu jih v studiu zaigral. Nekaj časa je bil tiho, potem pa je dejal: ’Obljubi, da ne boš ničesar spremenil,’« se je spominjal v intervjuju za Nedeljski dnevnik konec leta 2018. Potem se je staro leto prevesilo v novo in veliki glasbeni ustvarjalec je za vedno odšel.

  • Damjana Kolar

    18. 11. 2022  |  Kultura

    Vodnik po klubskih dogodkih / REJVikend

    Ne veste, kam v petek in soboto zvečer? Preverite, kaj smo tokrat izbrali za vas.

  • Franco Juri

    18. 11. 2022  |  Politika

    Muzej osamosvojitve

  • Uredništvo

    16. 11. 2022  |  Politika

    Naslovnica nove Mladine / OSVOBODIMO RTV!

    V petek izide nova Mladina! Tokratno naslovnico je ustvarila skupina Post-Deadline Productions. V novi številki, ki bo pri prodajalcih časopisov in na naši spletni strani na voljo od petka, 18. novembra, dalje, razkrivamo mračne posledice političnega prevzema RTV Slovenija. Ne zamudite! #Mladina46

  • STA

    17. 11. 2022  |  Politika

    Nataša Pirc Musar / »Če so me narobe razumeli, se jim opravičujem«

    Novoizvoljena predsednica republike Nataša Pirc Musar je ob robu obiska v Trstu v sredo pojasnila, da z izjavo o "zgledno urejenih" manjšinskih pravicah v Avstriji, ki je razburila koroške Slovence, ni mislila nič slabega. "Zavedam se dejstva, da nikoli ni tako dobro, da ne bi moglo biti še bolje," je dodala za italijansko radiotelevizijo Rai.

  • Danes je nov dan

    17. 11. 2022  |  Družba

    Enkrat župan, vedno župan

    Tudi letos bo na lokalnih volitvah kandidiralo nekaj županov, ki so na oblasti že debelih osemindvajset let. Takih, ki bodo poskusili dobiti že osmi mandat, je šest, vsi prihajajo iz manjših občin, nihče pa ne izvaja oziroma se ni niti zaobljubil k uvedbi participativnega proračuna. To lahko preverite na naši spletni strani

  • STA

    17. 11. 2022  |  Svet

    Ukrajina / »Rusija je v celoti odgovorna za incident na Poljskem«

    Za torkov incident na vzhodu Poljske, ko je tja priletela raketa in terjala dve življenji, je v celoti odgovorna Rusija, so danes sporočile ukrajinske oblasti. To v Kijevu izpostavljajo tudi po tem, ko so zahodni zavezniki sporočili, da je šlo verjetno za raketo ukrajinskega sistema zračne obrambe, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

  • STA

    17. 11. 2022  |  Družba

    Slovenija bi lahko med prvimi evropskimi državami odpravila raka materničnega vratu

    Danes obeležujemo drugo obletnico globalne strategije Svetovne zdravstvene organizacije (WHO), katere zaveza je odprava raka materničnega vratu - prva odprava katerega od rakov nasploh. Slovenija bi lahko postala ena prvih evropskih držav, ki bi ji uspel ta podvig, so sporočili z Onkološkega inštituta Ljubljana.

  • STA

    16. 11. 2022  |  Politika

    Referendum o RTV / »Želimo si vrnitve Studia City in drugih ukinjenih oddaj«

    V okviru referendumske kampanje ZA javno RTV je na novinarski konferenci Inštituta 8. marec med drugim sodeloval tudi nekdanji direktor RTV Slovenija Igor Kadunc. Poudaril je pomembnost omejitve vpliva politike na javni medij in vrnitev mnogih ukinjenih oddaj. Predstavniki inštituta pa so opozorili, da bo za zmago na referendumu štel vsak glas.

  • Uredništvo

    16. 11. 2022  |  Politika

    »Vprašanje zdaj je, ali bo Logar preživel svoj uspeh«

    "Če za Logarjem ne bi stala senca Janeza Janše, bi danes desna sredina imela predsednika republike. Ni zmagal, je pa postal osrednja figura med konservativci. Dokazal je, da se z molkom o lastnem delovanju, umirjenimi toni, spoštljivo volilno kampanjo in z dobro mero 'pahorjanskega' izročila lahko premikajo mejniki nacionalnega političnega življenja. Ko z ognjevito retoriko prepričaš prepričane, se ustaviš tam nekje pri okoli 25 odstotkih. Vprašanje zdaj je, ali bo Logar preživel svoj uspeh. Slovenska politična tradicija zna opraviti s porazom, z uspehom pa ne. Na desni sredini smo videli celo vrsto hitrih političnih upokojitev, ki zelo spominjajo na 'odhod' bivšega predsednika Hu Jintaoja z zadnjega zasedanja kitajskega centralnega komiteja. Če bi se slovenska politika in družba končno osamosvojili od osamosvojiteljev oziroma če bi jih pospravili v Muzej slovenske osamosvojitve, bi politika tudi pri nas postala bolj normalna."

  • Uredništvo

    16. 11. 2022  |  Politika

    RTV / »Česa takšnega v Sloveniji ne pomnimo«

    "Leta 2005, ko je bil predstavljen zakon o RTV, ki se ga zdaj popravlja, je bilo popolnoma jasno, da gre za politizacijo. Posledica tega je 15 let politizacije javne RTV, ki zdaj eskalira v svoji najbolj čisti obliki, ko nekdanji direktor Ukoma vodi TV Slovenija. Ne moremo si niti predstavljati, kako naj bi takšna oseba, ki je še do včeraj delovala kot glavni promotor oziroma propagandist pretekle vlade Janeza Janše vzpostavljala ustrezno distanco, nepristranskost in profesionalnost. Ljudje, ki so prišli neposredno iz kabineta prejšnjega predsednika vlade, vodijo pravno službo na RTV. Nova urednica dnevnoinformativnega programa je oseba, ki je v času Janševe vlade delala kot piarovka v kabinetu preimerja. Strankarska uzurpacija je torej popolnoma jasna. Česa takšnega v Sloveniji ne pomnimo."

  • STA

    17. 11. 2022  |  Svet

    »Trump šokiral svet s tem, da nas je skoraj uspaval«

    Ameriški konservativni mediji so večinoma kritizirali odločitev bivšega predsednika Donalda Trumpa za vnovično predsedniško kandidaturo, nekateri so se celo odkrito norčevali. Vodilni republikanci so zadržani, Trumpova hči Ivanka in zet Jared Kushner nočeta sodelovati, vendar Trump za zdaj ohranja podporo republikanske volilne baze.

  • STA

    17. 11. 2022  |  Svet

    LGBT+ / »Naša država bo zaradi tega zakona boljša«

    Senat ZDA je v sredo z 62 glasovi proti 37, pri čemer se je demokratom pridružilo 12 republikancev, glasoval za nadaljevanje postopka sprejemanja zakona o zaščiti porok med istospolno usmerjenimi osebami na nacionalni ravni, s čimer je odpravil nevarnost obstrukcije oziroma filibustra in zagotovil skorajšnjo potrditev predloga.

  • Uredništvo

    16. 11. 2022  |  Svet

    Edini angleški nekronani vladar

    Pri prodajalcih časopisov (in v naši spletni trgovini) lahko kupite posebno izdajo Mladine ZGODOVINA BRITANSKE MONARHIJE, ki razkriva, kaj sploh je britanska monarhija in kako deluje. Besedila so napisali vodilni evropski zgodovinopisci in znanstveniki, že v Nemčiji, kjer je najprej izšla, pa je naletela na izredno močan odziv javnosti, prav tako pa seveda tudi v Veliki Britaniji. V članku z naslovom Božje kraljestvo Jan Fleischhauer piše o tem, da je puritanec Oliver Cromwell deželo popeljal v krvavo državljansko vojno in postal edini angleški nekronani vladar.

  • Uredništvo

    16. 11. 2022  |  Svet

    Prva geotermalna elektrarna 

    Na Dunaju bodo energijo za daljinsko ogrevanje v prihodnje pridobivali tudi iz podzemnih vrelcev. Prva geotermalna elektrarna naj bi začela obratovati leta 2026, do leta 2040 pa željo za daljinsko ogrevanje črpati zgolj zelene vire.

  • Bo Logar Janši zarinil nož v hrbet?

    Imamo dovolj dobre razloge za prepričanje, da se skrivoma pripravlja revolt proti Janezu Janši v njegovih sicer vedno discipliniranih in njemu lojalnih vrstah? Kdo bi bil tako pogumen in bi si drznil izpeljati najbrž nevaren korak? Poglejmo si nekaj izjav ekipe, ki je stala okoli Anžeta Logarja in za katero se zdi, da je dobila krila za počasno organizacijo naslednje politične faze nemudoma po predsedniški tekmi z zmagovalko Natašo Pirc Musar.

  • Škandal brez primere

    Andrej Grah Whatmough je svetovno javnost prek Twitterja obvestil, da so Društvo novinarjev Slovenije, Mirovni inštitut in Vlada oz. Ministrstvo za javno upravo dosegli, da ne bo imel pravice predstaviti svojih pogledov v referendumski oddaji o noveli zakona o RTV Slovenija.

  • STA

    16. 11. 2022  |  Svet

    Rusija / »Na Poljsko je priletela ukrajinska raketa«

    Ruske oblasti so danes sporočile, da so na objavljenih slikah s kraja eksplozije na Poljskem vidni fragmenti rakete ukrajinskega sistema zračne obrambe in ponovno zanikale, da bi na ozemlje Poljske padle ruske rakete. Prav tako so zanikale, da bi v torek napadle ukrajinsko prestolnico in zatrdile, da so vse rakete dosegle svoje predvidene cilje.

  • STA

    16. 11. 2022  |  Svet

    Eksplozija na Poljskem / Biden: »Malo verjetno, da bi bila raketa izstreljena iz Rusije«

    Ameriški predsednik Joe Biden je po izrednem sestanku voditeljev držav G7 in nekaterih držav zveze Nato na Baliju, kjer poteka vrh skupine G20, dejal, da je malo verjetno, da je bila raketa, ki je na vzhodu Poljske ubila dve osebi, izstreljena iz Rusije. Glede na nekatere navedbe bi lahko šlo za raketo ukrajinske obrambe.

  • STA

    16. 11. 2022  |  Svet

    »Absolutno nič ne kaže na to, da bi šlo za namerni napad na Poljsko«

    Raketa, ki je v torek zvečer padla na skladišče z žitom na vzhodu Poljske in ubila dva človeka, je bila zelo verjetno del ukrajinske zračne obrambe, je danes v Varšavi ocenil poljski predsednik Andrzej Duda.

  • STA

    16. 11. 2022  |  Svet

    »Če ugotovimo, za katero vrsto rakete je šlo, še ni nujno, da s tem ugotovimo tudi, kdo jo je izstrelil«

    Generalni sekretar ZN Antonio Guterres je opozoril, da je absolutno nujno preprečiti eskalacijo vojne v Ukrajini, potem ko je na vzhod Poljske padla raketa in ubila dva človeka. Podobno so se odzvale francoske oblasti, k previdnosti pri odzivu sta pozvala tudi ameriški predsednik Joe Biden in poljski predsednik Andrzej Duda.

  • Uredništvo

    16. 11. 2022  |  Družba

    Lokalni volitvomati / »Politika boljše prihodnosti mora delati v dobrobit ljudi in okolja«

    Po državnozborskih in predsedniških volitvah nas čakajo še lokalne volitve. V iniciativi Glas ljudstva tudi tokrat po vsej Sloveniji spodbujajo aktivno državljanstvo, pozivajo k volilni udeležbi, vse kandidate in kandidatke pa pozivajo k vsebinskim opredelitvam do ključnih vprašanj.

  • STA

    16. 11. 2022  |  Politika

    Volitve 2024 / Trump napovedal predsedniško kandidaturo

    Bivši predsednik ZDA Donald Trump je na svojem posestvu Mar-a-Lago na Floridi v torek v skladu s pričakovanji napovedal, da se bo leta 2024 spet potegoval za položaj predsednika ZDA. Demokrate je označil za poražence vmesnih volitev, ki so potekale pretekli torek.

  • 15. 11. 2022  |  Politika

    »Urbaniji, Rebernikovi, Pirkoviču, Grahu in preostali SDS-kompaniji je res treba čestitati«

    "Urbaniji, Rebernikovi, Svetini, Pirkoviču, Grahu in preostali SDS-kompaniji na nacionalki je res treba čestitati. V zgodovino se bodo zapisali s tem, da so nekoč elitno in vrhunsko politično oddajo v mesecu dni zbili na dno, na nivo obskurnih pogovornih oddaj lokalnih postaj. Velik dosežek. To se lahko zgodi samo pri nas, kjer so nesposobni sposobni sposobne narediti za nesposobne."

  • STA

    16. 11. 2022  |  Družba

    Študija / »Večkratna obolelost s covidom povečuje tveganje za zdravstvene težave«

    Tisti, ki so večkrat zboleli s covidom-19, bodo bolj verjetno imeli vrsto bolj resnih zdravstvenih težav kot tisti, ki so ga preboleli samo enkrat, kažejo izsledki prve obsežne študije o tem vprašanju, ki so jo objavili v ameriški reviji Nature Medicine.

  • STA

    16. 11. 2022  |  Svet

    Poljska / Šlo naj bi za raketo ukrajinske protiraketne obrambe

    Potem ko je na vzhod Poljske v torek zvečer padla raketa in ubila dva človeka, se bo danes opoldne sestal Svet za nacionalno varnost (SNAV), so za STA potrdili v kabinetu predsednika vlade. Zahod je sicer v odzivih na dogodek zadržan, po nekaterih navedbah pa naj bi šlo za raketo ukrajinske protiraketne obrambe.

  • Danes je nov dan

    16. 11. 2022  |  Družba

    Raje danes kot pojutrišnjem

    Niso še prešteli vseh glasov drugega kroga predsedniških volitev, že se supervolilno leto nadaljuje. Danes se je začelo predčasno glasovanje na lokalnih volitvah, ki bo trajalo do vključno četrtka. 

  • Uredništvo

    15. 11. 2022  |  Politika

    »Govorec, ki mora v dialogu uporabljati udarce pod pasom, ni noben zmagovalec«

    "Osredotočanje na preteklost ni slabo, če se iz zgodovine in napak, ki jih je delalo človeštvo in ki se nikoli več ne bi smele ponoviti, poskušamo kaj naučiti. Da bomo razumeli, kdo smo in kam gremo, moramo dobro poznati preteklost. Vendar to pomeni tudi, da je preteklost treba sprejeti."