• STA

    27. 6. 2022  |  Politika

    Poslanske skupine koalicije proti referendumu glede prispevka RTV

    Državni zbor (DZ) je izredno sejo, ki bo potekala ves teden, začel z obravnavo predloga SDS za razpis posvetovalnega referenduma o predlaganih spremembah zakona o RTVS, ki so jih prav tako vložili v SDS. Po predlogu sprememb prispevek RTV ne bi bil več obvezen. Poslanske skupine koalicije predlogu za referendum nasprotujejo, podpirajo pa ga v SDS in NSi.

  • Peter Petrovčič

    27. 6. 2022  |  Politika

    Za nazaj razveljavljene zapovedi o obvezni uporabi mask in razkuževanju rok

    Po vrsti odlokov, s katerimi je vladala (oziroma upravljala epidemijo) vlada Janeza Janše, je ustavno sodišče sedaj (za nazaj) razveljavilo tudi odloke, ki so zapovedovali obvezno nošenje zaščitnih mask. Odločitev, ki prihaja več mesecev po domnevnem koncu epidemije in pred verjetnim novim jesenskim valom, je bila pričakovana.

  • Višek politizacije RTV Slovenija v času stavkajočih novinarjev

    Slovenska desnica si je zamislila alternativno proslavo in za to priložnost našla prostor na »svojem« mediju, tj. okupirani javni radioteleviziji. Očitno si naskočiti prvega programa le niso upali ali zmogli, zato pa zdaj Janez Janša in njegovi sateliti predvsem obvladujejo tretji in že nekaj časa tudi drugi program javnega servisa.

  • STA

    27. 6. 2022  |  Politika

    Anketa POP TV: Golobovo vlado podpira 53,1 odstotka vprašanih

    Delo nove vlade mesec dni po izvolitvi podpira 53,1 odstotka vprašanih, kar je skoraj osem odstotnih točk več, kot jo je ob nastopu mandata imela Janševa vlada, kaže zadnja junijska anketa, ki jo je za POP TV opravila Mediana. Če bi bile volitve v nedeljo, bi stranko Gibanje Svoboda obkrožilo 28,4 odstotka volivcev. Sledi ji stranka SDS.

  • LV, STA

    27. 6. 2022  |  Politika

    V tekmo za predsednico republike tudi Nina Krajnik

    V tekmo za predsednico republike se podaja tudi lacanovska psihoanalitičarka in filozofinja Nina Krajnik. Kot je pojasnila, se je za kandidaturo odločila, ker si želi ozdravitve slovenske družbe. Kandidirala bo s podporo volivcev, njen osrednji cilj pa je priznavanje in povezovanje različnosti posameznikov.

  • LV, STA

    27. 6. 2022  |  Politika

    Kordiš: »Gazdam« je treba stopati na prste

    Koalicijske stranke zahtevajo sklic izredne seje odbora državnega zbora za delo, na kateri bodo razpravljali o izkoriščanju delavcev. Miha Kordiš iz Levice je ob tem spomnil na medijska razkritja razmer v podjetjih Marinblu in Selea. "Primer tako imenovanih 'gazd' v tej državi seveda ni osamljen," je dejal in dodal, da je treba takim sistematično stopati na prste.

  • Monika Weiss

    27. 6. 2022  |  Politika

    V Ljubljani Mednarodna poletna šola politične ekologije

    Danes se na Fakulteti za družbene vede v Ljubljani začenja Mednarodna poletna šola politične ekologije 2022, ki jo v okviru projekta LIFE IP CARE4CLIMATE organizirajo društvo za sonaraven razvoj Focus, Umanotera, Inštitut za ekologijo, Časopis za kritiko znanosti in Fakulteta za družbene vede. Petdnevna konferenca ponuja predavanja, pogovore in okrogle mize na teme okoljske in podnebne pravičnosti, zelene države, pomena različnih akterjev pri zelenih tranzicijah, energetike, prometa, potrošnje, odrasti in alternativnih konceptov razvoja družbe.

  • STA

    27. 6. 2022  |  Politika

    Gibanje Svoboda danes o predsedniških kandidatih ter združevanju z LMŠ in SAB

    Člani Gibanja Svoboda se bodo danes na digitalnem kongresu seznanili z odločitvijo LMŠ in SAB o pripojitvi k stranki. Na dnevnem redu bo tudi razprava o kandidatih stranke za volitve predsednika republike, po pričakovanjih bodo v boj poslali podpredsednico stranke Marto Kos.

  • Uredništvo

    27. 6. 2022  |  Politika

    »V parlamentu se je pojem 'histerija' nenadoma spet pojavil, skupaj z večjim številom žensk«

    "Danes izraz 'histerija'/'histerično' za ženske uporabljajo nevedni, patriarhalci, mizogini in seksisti. In glej, v parlamentu se je ta pojem nenadoma spet pojavil, skupaj z večjim številom žensk in za marsikoga nevzdržnim številom visokih položajev, ki so jih zavzele ne le v parlamentu, ampak tudi v vladi. Ena je še posebej izpostavljena tovrstni primitivni žalitvi - predsednica parlamenta. Da bi jo ta prezira vredna populacija razglasila za histerično, je dovolj, da ženska spregovori. Izrezi, čevlji ali karkoli drugega so tu, da še poglobijo občutke užaljenosti wannabe macho moškega."

  • Vesna Deržek Sovinek v oddaji Utrip obsodila stavkajoče novinarje

    Zadnji Utrip, pripravila ga je novinarka in urednica Vesna Deržek Sovinek, si bomo zapomnili po tematski ekskluzivi – skoraj izključno se je posvetil refleksiji dramatičnega dogajanja na RTV Slovenija. Nekakšnemu samopremisleku o aktualni stavki in bitki za avtonomijo novinarstva na javnem servisu.

  • Uredništvo

    27. 6. 2022  |  Politika

    »Zakaj za predsednika republike ne kandidira Janez Janša«

    "Nekaj mesecev pred letošnjimi predsedniškimi volitvami slovenska desnica še vedno ni predstavila svojega kandidata. Najbrž zato ne, ker ga sploh nima. Ker so očitno že vnaprej vrgli puško v koruzo. K temu je verjetno pripomogel tudi velik poraz na zadnjih parlamentarnih volitvah."

  • Danes je nov dan

    27. 6. 2022  |  Družba

    Žalovanje kot tržna niša

    Ljubitelji serije Black Mirror se verjetno spomnijo epizode Be Right Back, v kateri se žalujoča ženska zateče k storitvi, ki na podlagi preteklih sporočil, izmenjanih s tragično umrlim partnerjem, avtomatsko generira odgovore na njena sporočila tudi po njegovi smrti.

  • DK, STA

    27. 6. 2022  |  Kultura

    Povezovanje ulične, umetniške in akademske scene

    V Ljubljani bo od 27. junija do 3. julija potekala četrta izvedba festivala ulične umetnosti Ljubljana Street Art Festival, ki prinaša odprtja poslikav, skupinsko poslikavo, mednarodno konferenco, razstavo, delavnice in koncerte. Tema letošnjega festivala je ulična umetnost na periferiji ter periferija ulične umetnosti.

  • Grega Repovž

    24. 6. 2022  |  Mladina 25  |  Politika

    Nataša Pirc Musar ali Marta Kos

    Oktobra bodo v Sloveniji predsedniške volitve, v preteklem tednu pa sta svojo kandidaturo že napovedali podpredsednica Svobode in nekdanja diplomatka Marta Kos ter odvetnica in družbeno angažirana pravnica Nataša Pirc Musar. Obe sta liberalki z visoko javno prepoznavnostjo. V javnomnenjski raziskavi smo ju soočili med sabo ter s tremi kandidati s konservativnega pola: evropsko poslanko in nekdanjo predsednico NSi Ljudmilo Novak, nekdanjim diplomatom in podpornikom Janeza Janše Ernestom Petričem, ki sicer nastopa kot zunanji sodelavec z različnimi strankami in konservativnimi iniciativami, ter Alojzom Kovščo, predsednikom državnega sveta in soustanoviteljem zavezništva Povežimo Slovenijo, za katere se tudi zaradi njihovih izjav v zadnjem času ugiba, da bi se znali pojaviti na volilnih lističih. A seveda to ni pravi seznam kandidatov, saj svojih kandidatov še niso razkrile SDS, SD in Levica, torej ne leve ne desne stranke, tudi Ljudmila Novak, če bi kandidirala, nima avtomatično zagotovljene podpore NSi, ki ji je dolga leta sicer predsedovala. Poleg tega pa izkušnje preteklih volitev kažejo, da prav na predsedniških volitvah lahko pride do močnih obratov v javnem mnenju ter presenečenj. Vendar pa nam rezultati tokratne javnomnenjske raziskave kljub temu že jasno nakazujejo razpoloženje v volilnem telesu.

  • Grega Repovž

    Grega Repovž

    24. 6. 2022  |  Mladina 25  |  Uvodnik

    Vojni dobičkarji

    V teh dneh velike svetovne naftne družbe, pa tudi lokalne, objavljajo končne rezultate poslovanja v lanskem letu. Analitiki ves čas ponavljajo, da naj bi bil za lansko rast cen energentov in reprodukcijskega materiala ter transporta in drugega kriv postepidemični zagon gospodarstev. Povpraševanje po prvem letu zastoja naj bi bilo tako veliko, da ga dobavitelji niso več dohajali, čemur je sledila rast cen. Zakaj so torej cene rastle? Ker so lahko. Ne zato, ker so se spremenile vhodne cene, ampak ker na teh trgih ni več nobene regulacije. Šlo je torej za čisto zlorabo izrednih razmer.

  • Zala Kramperšek

    24. 6. 2022  |  Mladina 25  |  Družba

    Bodo po mavricah v vrtcih prepovedali tudi oblačke?

    Domen Cukjati, član SDS, ki v prihajajočih občinskih volitvah kandidira za župana Občine Log-Dragomer, je na svojem Twitter profilu 14. junija objavil fotografijo obešalnika iz vrtca: na njem je visel kartonček z imenom otroka, ki ga je krasila podoba mavrice. Zraven fotografije je napisal: »Takole pa morajo otroci v našem javnem vrtcu (v skupini moje hčerkice) ves čas nositi znamenja neke ideologije. Se še komu zdi to posiljevanje otrok?«

  • Peter Petrovčič

    24. 6. 2022  |  Mladina 25  |  Politika

    Končno novi zakon o nalezljivih boleznih

    Ko so pred tednom dni koalicijski poslanci v parlamentarni postopek vložili predlog sprememb zakona o nalezljivih boleznih, se je del javnosti zdrznil. Bodo uvedli obvezno cepljenje in visoke denarne kazni za tiste, ki se ne bodo želeli cepiti? Ali predlog res prinaša nove, še višje kazni za neupoštevanje vladnih odlokov, s katerimi se omejuje gibanje? Bodo res najstrožje kaznovani tisti, ki bodo pozivali k protestom zoper vladne ukrepe? Te strahove je potem pred kamerami izrekel tudi poslanec SDS Branko Grims. Nelagodje v javnosti je bilo precejšnje.

  • Borut Mekina

    24. 6. 2022  |  Mladina 25  |  Družba

    Ko je bolnik na drugem mestu

    Eden najbolj cvetočih poslov v slovenskem zasebnem zdravstvu je v zadnjih letih postala radiološka diagnostika. Torej slikanje bolnikov s pomočjo ultrazvočnih, rentgenskih naprav ali naprav, ki delujejo na podlagi magnetne resonance (MR). Slednje so najdražje, in ker je z njimi mogoče zelo dobro razločiti spremembe v mehkem tkivu znotraj telesa, so tudi najbolj iskane. Postopek slikanja z MR-napravami je razdeljen na dve fazi. Na tehnično, kjer sprva radiološki inženir izvede slikanje z MR-napravo. Ta s pomočjo kombinacije močnega magnetnega polja in elektromagnetnih valov v več sekvencah oziroma »prerezih« izdela množico slik. Nato pa v drugi fazi zdravnik specialist radiolog dobljene slike interpretira. Zelo pogosto zdravniki radiologi delajo na daljavo, kar pomeni, da do slik dostopajo na spletu in napišejo izvide, ko imajo čas. Najboljši med njimi kdaj pa kdaj napišejo več deset izvidov na dan, domnevno jih najboljšim uspe napisati celo 50 v enem dnevu.

  • Uredništvo

    26. 6. 2022  |  Politika

    »Jaz nisem le en predal, jaz sem več predalov«

    "Jaz nisem le en predal, jaz sem več predalov. Težko bi rekla, da sem samo liberalka, socialistka, zelena in tako naprej. Zagotovo sem socialen človek, imam občutek za socialno pravičnost, bolijo me krivice, revščina, nemoč. Boli me, da tega včasih sploh ne opazimo ali pa opazimo in proti temu nič ne ukrenemo. Boli me, da gledamo slike ljudi, ki živijo v napol podrtih hišah, a nič ne ukrenemo. Boli me, da otroci, ki so prizadeti v svojem razvoju, nimajo možnosti za ustreznejše in dolgotrajnejše terapije, ki bi izboljšale njihov položaj. Bolijo me invalidi, ki so odrinjeni na rob družbe. Boli me tudi to, da gledamo slike trpinčenih živali, a ne ukrepamo. Boli me, da zgolj jadikujemo in nič ne naredimo. Kot predsednica državnega zbora si želim prispevati k izboljšanju položaja socialno ogroženih skupin, predvsem otrok in invalidov, tudi živali. Zavedam se, da nimam veliko pristojnosti, a lahko vsaj opozarjam. Že kot otrok so me motile bolečine nemočnih in trpinčenih. Danes pa imam možnost, da lahko nekaj naredim. Lahko grem, povem, opozorim."

  • Uredništvo

    26. 6. 2022  |  Družba

    »Največ lastniških hiš je bilo v Sloveniji zgrajenih v sedemdesetih in osemdesetih letih«

    "Naše izhodišče je bilo zagotovo boljše v marsikaterem pogledu. Slovenija je imela razvite že mnoge tržne institute, v blagovni menjavi ni bila omejena le na vzhodni trg, imeli smo višjo raven tehnološkega razvoja, oblikovanje cen in proizvodnje je v večji meri že delovalo po načelih tržnega gospodarstva, leta 1989 so bili ukinjeni delavski sveti. O navedenem priča dejstvo, koliko uspešnih podjetij smo imeli in koliko svetovno prepoznanih blagovnih znamk. Razen mlajših generacij, pa še tej je večina znamk znanih, kdo ne pozna kolesa Pony (Rog Ljubljana), pijač Ora, Schweppes, Viljamovka, Boonekamp (Talis Maribor), mortadele Gorica, kraškega pršuta (MIP Nova Gorica), majoneze in gorčice Thomy (Kolinska Ljubljana), šampona Subrina, pralnega praška Mixal, kreme Solea (Zlatorog Maribor), hlačnih nogavice Peggy (Polzela), avtomobila R-4 (IMV Novo mesto) …"

  • STA

    25. 6. 2022  |  Politika

    »Če bo ideja skupnega dobrega prevladovala, bo pri nas še lepše, kot je«

    Prvi predsednik republike Milan Kučan in predsednik prve slovenske vlade Lojze Peterle si ob 31. obletnici osamosvojitve Slovenije, želita večje enotnosti slovenskega naroda. Strinjata se, da je bila prav ta ključna, da smo dobili svojo državo. Prav tako menita, da bi za dosego skupnih ciljev morala prevladati ideja skupnega dobrega.

  • Uredništvo

    25. 6. 2022  |  Družba

    »Profesionalno me je Titov priimek še najmanj obremenjeval«

    "Profesionalno me je priimek še najmanj obremenjeval. Naš svet je specifičen in po mojem vedenju ne vsebuje možnosti, da napreduješ ali nazaduješ zaradi svojega priimka. Prostaki in kreteni so sicer povsod, a še vedno mislim, da je gledališče prostor, kjer priimek ni pomemben. Na svojo družino sem zelo ponosna, a mislim, da mora ljudi zanimati predvsem to, kar delam. Podpiram pa odločitev hčerke, saj pravzaprav babičinega priimka nima nihče in ji je tako na nek način izrazila spoštovanje, saj je bila babica izjemna ženska."

  • Uredništvo

    25. 6. 2022  |  Politika

    »V primeru Janševe vlade je šlo za pustošenje po kulturnem področju«

    "V primeru zadnje vlade je resnično šlo za pustošenje po kulturnem področju, in posledično se je pokazalo, kako pomembno mesto ima kultura v naši družbi. Odpirala so se vprašanja, o katerih bi upravičeno mislili, da so leta 2022 že zdavnaj presežena. Kulturno ministrstvo mora biti zaveznik kulture, infrastrukturna hrbtenica kulturnega sistema ter platforma za razvoj in normalno delovanje javnih zavodov in nevladnih organizacij, umetnikov, samozaposlenih v kulturi."

  • Vanja Pirc

    24. 6. 2022  |  Mladina 25  |  Svet

    Proti mavrični Mariji

    Pod okriljem evropskega parlamenta v Bruslju deluje tudi Hiša evropske zgodovine, muzej o nadnacionalnih pojavih, ki so sooblikovali našo celino. Na najnovejši razstavi Ko zidovi spregovorijo, ki so jo odprli aprila letos in bo na ogled še vse do novembra, so na ogled plakati iz naše bližnje zgodovine, kritični do družbenega dogajanja. Številni so odmevali, nekateri so bili tudi prepovedani. Eden izmed slednjih pa je zdaj razburil še trideset skrajno desnih evroposlancev, in to tako zelo, da od direktorja muzeja zahtevajo, naj ga nemudoma odstrani z razstave in s tem tudi iz evropskega parlamenta.

  • Monika Weiss  |  foto: Marko Pigac

    24. 6. 2022  |  Mladina 25  |  Družba

    »V energetiki oziroma celo državni infrastrukturi že leta in leta doživljamo idiotizme na vrhu«

    Vladimir Šega (1959) je inženir, ki se ukvarja z ekonomsko demokracijo in soupravljalskimi pravicami zaposlenih. Zadnjih šest let predseduje Združenju svetov delavcev Slovenije. Je tudi predsedujoči svetu delavcev družbe Dravskih elektrarn Maribor, kjer je zaposlen, in skupine Holding Slovenske elektrarne ter koordinator skupnega sveta delavcev družb v pretežni lasti države v sklopu Slovenskega državnega holdinga. Kot član stranke Levica je svetnik v mariborskem mestnem svetu, med drugim pobudnik participativnega proračuna. Je tudi eden od producentov Festivala Lent, ki bo potekal v naslednjih devetih dneh, njegov je Jurčkov oder.

  • STA

    25. 6. 2022  |  Svet

    Prihaja novo cepivo

    Evropska agencija za zdravila (Ema) je v četrtek odobrila uporabo cepiva proti covidu-19 za osebe stare od 18 do 50 let, ki ga je razvilo avstrijsko-francosko farmacevtsko podjetje Valneva. Gre za cepivo, ki uporablja bolj "tradicionalno tehnologijo" kot preostala cepiva na trgu.

  • Peter Petrovčič

    24. 6. 2022  |  Mladina 25  |  Družba

    Podjetniška svoboda v javnem zdravstvu

    Konec leta 2017 se je vlada Mira Cerarja, v kateri je zdravstveni resor vodila Milojka Celarc, z novelo zakona o zdravstveni dejavnosti namenila jasneje razmejiti javno in zasebno zdravstvo. V sklopu teh sprememb je zasebnikom prepovedala izplačevanje dobičkov, ustvarjenih s koncesijo, torej z javnimi sredstvi. Zaradi tega so se na ustavno sodišče obrnili zdravniki in zobozdravniki zasebniki, ki v Sloveniji predstavljajo že okoli tretjino vseh ponudnikov zdravstvenih storitev. In uspeli. Ustavno sodišče je odločilo, da je bila zdravnikom zasebnikom, ki opravljajo javno službo, kršena svobodna gospodarska pobuda oziroma podjetniška svoboda.

  • Damjana Kolar

    25. 6. 2022  |  Kultura

    Film tedna: Memoria

    Na Kinodvorišču (Atrij Slovenskih železnic) bo 27. junija ob 21.30 premiera filma Memoria, ki je prejel nagrado žirije v Cannesu. Tajski poet Apichatpong Weerasethakul nas v svojem prvem filmu, posnetem zunaj domovine, skupaj s Tildo Swinton in Jeanne Balibar popelje na skrivnostno notranje popotovanje, ki ga sproži veliki pok. 

  • DK

    25. 6. 2022  |  Kultura

    Čarovniška dvojčka

    V UGM Studiu Maribor je do 2. julija na ogled razstava Alena in Robija Predaniča z naslovom The Witch Twins. Dvojčka Predanič ustvarjata svetove, ujete v gibanju ali sliki, v katerih sama prevzemata glavni vlogi – pred in za objektivom. Sta performans umetnika, videasta, kostumografa, fotografa, rekviziterja, vizažista, scenografa, režiserja, montažerja, modela in igralca.

  • Jure Trampuš

    24. 6. 2022  |  Mladina 25  |  Družba

    »Temačna stran ne bo zmagala«

    V ponedeljek je bil vroč dan, suh, naporen, zlasti v centru Ljubljane, kjer se je začel segrevati še beton. Neprijetno je bilo. In neprijetno je bilo tudi opazovati, kar se je dogajalo na Kolodvorski, predvsem na TV Slovenija in v uredništvu informativnega programa. Neprijetno zato, ker vodenje tega javnega zavoda v zadnji polovici leta, v resnici pa že prej, nima nič skupnega z opravljanjem javne službe. Je pa zato bližje politikantstvu, diletantizmu in primitivizmu – in to ne novinarjev, ne ustvarjalcev programskih vsebin, ne produkcijskih delavcev, pač pa tistih, ki ta sistem vodijo. Informativni program najpomembnejše medijske hiše v Sloveniji, edine, ki je z zakonom določena za zaveznika javnosti, se ruši v prah. To vedo vsi, odgovorni pa s prstom kažejo na druge. Odgovorni so programski svetniki, vodstvena ekipa, ki jo je okoli sebe zbral generalni direktor Andrej Grah Whatmough, odgovorna je tudi urednica informativnega programa na TV Slovenija Jadranka Rebernik. Vseeno jim je za javnost. Zapišimo natančneje: ker se javnosti bojijo, ker vedo, da nimajo prav, jo želijo oslabiti; v družbi, kjer javnost ne obstaja, politika namreč lažje uresničuje svoje interese.