• Možina novinarski kolegici na RTV: »Kaj vam manjka?«

    »Tako brutalnega posega v javno RTV nismo doživeli nikoli,« je zanj pričakovano dramatično ugotavljal Jože Možina v posebni oddaji z naslovom »RTV Slovenija danes in jutri«. Zanjo so se bržkone odločili v vodstvu ugrabljenega javnega servisa in v najbolj gledanem terminu želeli predstaviti obe plati burnega dogajanja okoli našega daleč najbolj odločilnega medija v državi, ki se je znašel v vrtincu politizacije do končnega uničenja.

  • STA

    13. 7. 2022  |  Politika

    EU zaradi razmer v Sloveniji razmišlja o zavezujočih pravilih za zaščito medijev 

    Evropska komisija v danes objavljenem poročilu o vladavini prava ugotavlja, da so številne članice nadaljevale reforme na tem področju, vendar pa v nekaterih ostajajo razlogi za skrb na sistemski ravni. Komisija je ob tem državam članicam izdala tudi priporočila za okrepitev neodvisnosti javnih medijev in pravosodja.

  • STA

    13. 7. 2022  |  Svet

    Severna Koreja naj bi priznala neodvisnost proruskih republik 

    Severna Koreja je po navedbah predstavnikov samooklicanih proruskih ljudskih republik Lugansk in Doneck na vzhodu Ukrajine priznala njuno samostojnost, potem ko je prejšnji mesec enako storila Sirija. V Kijevu so ob tem že oznanili prekinitev diplomatskih vezi s Severno Korejo, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

  • Uredništvo

    13. 7. 2022  |  Svet

    »Putin računa na to, da se bo Evropa prej ali slej politično utrudila«

    "Putin je prepričan, da je čas na njegovi strani. Hkrati računa na to, da se bo Evropa, ki za zdaj podpira vojno v Ukrajini, prej ali slej politično utrudila (fatigue) in da njeni državljani ne bodo več pripravljeni nositi stroškov vojne ob istočasni energetski in prehranski draginji ter visokih stroških oboroževanja. Tega problema Putin, ki se opira na avtokratsko vladanje, doma nima, drugače je v demokracijah, kjer so se politiki v času volitev prisiljeni odzivati na nezadovoljstvo državljanov. V nekaterih državah, na primer v Nemčiji, Franciji in Italiji, se to namreč že dogaja. Te države resda Ukrajino vojaško podpirajo, vendar hkrati iščejo priložnost za miroljubno rešitev vojaškega konflikta, kar ne bi smelo presenetiti, če spomnimo, da so ustanovitelji EU mir zastavili kot visoko evropsko vrednoto."

  • Uredništvo

    13. 7. 2022  |  Družba

    »Komunistično diktaturo ste zamenjali z diktaturo maksimiziranja potrošništva«

    "Da, potrošništvo do maksimuma, druge izbire ni. To je konec politike. Če se neusmiljeno izrazim, ste v vzhodni Evropi 30 let nazaj zamenjali komunistične diktature z diktaturo maksimiziranja potrošništva. Nisem čisto prepričan, katera od obeh je boljša, a obema je skupno to, da prave politike v resnici ne premoreta. Politika je trenje mnenj o tem, kakšno družbo in svet hočemo zgraditi. Vse tiste, ki so resnično zaskrbljeni zaradi podnebnih sprememb, poskušam prepričati, naj nehajo govoriti o podnebju in začnejo razmišljati o procesih, kako svet spremeniti politično in socialno. Le to bi lahko prineslo spremembe za okolje."

  • STA

    14. 7. 2022  |  Svet

    Odobrili uporabo cepiv podjetja Novavax 

    Uprava za hrano in zdravila (FDA) v ZDA je v sredo dala zeleno luč za uporabo cepiva ameriškega proizvajalca Novavax proti covidu-19 za starejše od 18 let. ZDA bodo tako kmalu po podobni potrditvi s strani Centra za nadzor nad nalezljivimi boleznimi (CDC) imele v uporabi štiri cepiva proti covidu-19.

  • Danes je nov dan

    14. 7. 2022  |  Družba

    Depresija kot poslovni model

    Vse bolj jasno postaja, da je ideja mentalnega zdravja v današnjem svetu precej sprevržena. Da se razumemo – duševne bolezni so resnične, trditi karkoli drugega pa nevarno. A vendar je družbeni narativ osebne odgovornosti za lastno dobro počutje strašljiv. “Zdrav” je le tisti, ki kljub družbenim in službenim pritiskom obdrži nasmeh na obrazu še takrat, ko njegovo mikrookolje in širši svet razpadata. Diagnoze so vse pogostejše, pretirano predpisovanje psihiatričnih zdravil tudi – krivda pa ostaja na posameznikovi "šibkosti".

  • STA

    12. 7. 2022  |  Politika

    Evropska komisija toži Slovenijo

    Evropska komisija je na Sodišču EU vložila tožbo proti Sloveniji zaradi nepravočasnega prenosa direktive o evropskem zakoniku o elektronskih komunikacijah, je sporočila služba vlade za digitalno preobrazbo. Predlog zakona za prenos direktive, ki bi jo morala Slovenija prenesti do 21. decembra 2020, je v začetku meseca v DZ prestal prvo branje.

  • STA

    13. 7. 2022  |  Politika

    Poslanci v četrtek o noveli zakona o RTV Slovenija, s katerim bi javni zavod zaščitili pred politiko

    DZ bo predlog novele zakona o RTV Slovenija, s katerim bi depolitizirali javni zavod, obravnaval na izredni seji v četrtek, je danes sklenil kolegij predsednice DZ. Na isti seji bodo po današnji odločitvi kolegija predsednice DZ obravnavali tudi predlog sklepa o nedopustnosti razpisa zakonodajnega referenduma o noveli zakona o nalezljivih boleznih.

  • Uredništvo

    13. 7. 2022  |  Kultura

    V imenu ljudstva

    V Galeriji Kresija bodo danes, 14. julija ob 19. uri odprli razstavo Tine Kolenik z naslovom V imenu ljudstva, ki prikazuje portrete, na katerih umetnica imitira osem splošno znanih zgodovinskih likov, vladarjev, ki so v različnih obdobjih tako in drugače krojili usodo ljudi. Projekt je nastajal štiri leta, zbranih pa je bilo približno 1.000.000 vžigalic, ki so bile kupljene v različnih državah sveta, Odprtje razstave bo pospremila avtorska glasba Alda Kumarja.

  • STA

    13. 7. 2022  |  Svet

    Danes izstrelitev novega slovenskega satelita v vesolje

    Dve leti po izstrelitvi prvih dveh slovenskih satelitov v vesolje bo danes poletel v nebo tretji, poimenovan Trisat-R. Tako kot prvi slovenski nanosatelit so ga razvili na Univerzi v Mariboru. Z novo evropsko nosilno raketo Vega-C ga bodo poslali v vesolje z izstrelišča v Francoski Gvajani predvidoma ob 13.13.

  • STA

    12. 7. 2022  |  Politika

    Golob o tem, kako preživeti zimo brez ruskega plina

    V Evropi lahko skupaj najdemo rešitve za energetsko krizo in prihajajočo zimo v luči pomanjkanja ruskega plina preživimo brez redukcij, je danes po srečanju z nemškim kanclerjem Olafom Scholzem v Berlinu dejal slovenski premier Robert Golob. To je sicer zelo zahteven cilj, vendar ga lahko skupaj dosežemo, je prepričan.

  • STA

    13. 7. 2022  |  Politika

    Masleša ni kršil kodeksa sodniške etike

    Vrhovni sodnik Branko Masleša z napovedjo, da bo sprožil tožbe proti posameznikom, ki bodo širili neresnične navedbe o njegovi izobrazbi, po mnenju komisije za etiko in integriteto pri Sodnem svetu ni kršil kodeksa sodniške etike. Kot je pojasnila komisija, ustavna pravica do sodnega varstva namreč velja tudi za sodnike, poroča današnji Dnevnik.

  • STA

    12. 7. 2022  |  Svet

    Katere so za EU glavne zdravstvene grožnje?

    Organ EU za pripravljenost na izredne zdravstvene razmere Hera, ki deluje v okviru Evropske komisije, je predstavil tri glavne zdravstvene grožnje, ki zahtevajo usklajevanje na ravni unije. To so patogeni s potencialom za nastanek pandemije, kemične, biološke, radiološke in jedrske grožnje ter grožnje, ki izhajajo iz protimikrobne odpornosti.

  • Danes je nov dan

    13. 7. 2022  |  Družba

    Živjo, enakopravnost!

    Ameriški republikanski zakonodajalci so letos predlagali že preko 300 zakonov proti LGBTIQ+ skupnosti, od katerih jih pribl. 130 napada pravice transspolnih oseb. Regresivna homofobna patriarhalna ideologija, ki navdihuje dežurne nestrpneže, dobiva krila marsikje po svetu. Spravljajo se na vse, ki naj bi kazili tradicionalno podobo družine in družbe.

  • STA

    12. 7. 2022  |  Svet

    Kdo so kandidati za naslednika Borisa Johnsona? 

    Za položaj britanskega premierja in vodje britanske konservativne stranke, ki ga je nedavno zapustil Boris Johnson, se bo potegovalo osem kandidatov, so sporočili iz stranke. Na seznamu je več sedanjih in nekdanjih ministrov, za favorita pa velja nekdanji finančni minister Rishi Sunak.

  • STA

    13. 7. 2022  |  Svet

    »To je dogodek, ki se zgodi enkrat v življenju«

    Nekdanji ameriški svetovalec za nacionalno varnost John Bolton je v torek na televiziji priznal, da je pomagal pri načrtovanju državnih udarov v drugih državah, obenem pa zatrdil, da napad na zvezni kongres v Washingtonu 6. januarja lani ni bil poskus državnega udara, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

  • STA

    13. 7. 2022  |  Politika

    Hrvaška vlada bi predsedniku odvzela del vojaških pooblastil

    Hrvaško ministrstvo za obrambo načrtuje spremembe treh ključnih zakonov o vojski, s katerimi bi odvzelo nekatera pooblastila predsedniku države, razkriva hrvaški časnik Jutarnji list. Predlagane spremembe bodo privedle do novega obračuna med predsednikom Zoranom Milanovićem, premierjem Andrejem Plenkovićem in obrambnim ministrom Mariem Banožićem.

  • STA

    13. 7. 2022  |  Svet

    Musk: »Trump naj raje odjadra proti sončnemu zahodu«

    Ustanovitelj podjetja Tesla Elon Musk je v več objavah na Twitterju bivšemu predsedniku ZDA Donaldu Trumpu priporočil, naj raje "odjadra proti sončnemu zahodu", namesto da bi se znova podal v predsedniško tekmo. Glede na anketo časnika New York Times je podobnega mnenja tudi vse več republikanskih volivcev.

  • Uredništvo

    12. 7. 2022  |  Družba

    Sedemletni dolg ustavnega sodišča

    "Ne glede na to, da ni dvomov o tem, da izenačitev istospolnih življenjskih skupnosti s heterospolnimi ne pomeni glede pravice do sklenitve zakonske zveze nič drugega kot zgolj dosledno in precej očitno izpeljavo načela enakosti pred zakonom iz 14. člena ustave, je bilo potrebnih dolgih sedem let, da je ustavno sodišče sprejelo odločitev, ki jo je pred sedmimi leti samo bojkotiralo, z dopustitvijo naknadnega zakonodajnega referenduma o ustavni pravici neke manjšinske skupine. Državni zbor je prav zato, da takšnih situacij ne bi bilo, pred tem celo dopolnil 90. člen ustave z določbo, da 'referenduma ni dopustno razpisati o zakonih, ki odpravljajo protiustavnost na področju človekovih pravic in temeljnih svoboščin ali drugo protiustavnost'. "

  • Uredništvo

    12. 7. 2022  |  Družba

    »Če bi bile korporacije ljudje, bi bile sociopati«

    "Okoljska pravičnost zajema strukturni problem, ki pripelje do neenakomerne porazdelitve koristi in škode v odnosu do okolja. Majhen delček človeškega prebivalstva se okorišča na škodo vseh ostalih. Distribucija podnebne in okoljske škode je močno neenakomerna in se prekriva z ekonomsko neenakostjo. Pravičnost bomo dosegli, ko bomo izpolnili tri kriterije, in sicer priznanje, reprezentativnost in distribucijo. Koga bomo priznali kot moralno upravičenega? Potem je tu proceduralna pravičnost, kdo vse je zastopan in ima glas odločanja in kdo ne? Distribucija pa bo prinesla efekt pravičnejše prerazporeditve okoljske škode skozi prostor in čas, ko bomo odločitve začeli sprejemati drugače."

  • STA

    13. 7. 2022  |  Svet

    »Ker je predsednik zapustil državo, so bile razglašene izredne razmere«

    Predsednik Šrilanke Gotabaya Rajapaksa in njegova žena sta danes z vojaškim letalom pobegnila na Maldive. Predsednik otoške države, ki se je znašla v hudi gospodarski krizi, je tako odšel še pred svojim uradnim odstopom, saj se želi izogniti možnosti pridržanja.

  • STA

    13. 7. 2022  |  Svet

    WHO: »Ker virus pritiska na nas, mu moramo vrniti udarec«

    Novi valovi okužb s koronavirusom kažejo, da pandemija še zdaleč ni končana, je opozoril generalni direktor Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus. Medtem je evropska pisarna WHO pritrdila evropskim zdravstvenim institucijam glede drugega poživitvenega odmerka za ranljive skupine in starejše od 60 let.

  • STA

    13. 7. 2022  |  Družba

    Slovenija podprla Uefo in Fifo

    Slovenija je v sodnem postopku na Sodišču EU o evropski superligi podprla Mednarodno (Fifa) in Evropsko nogometno zvezo (Uefa). Po mnenju Slovenije pravila o predhodnem dovoljenju, sankcijah in športnih pravicah v njunih statutih niso v nasprotju s pravili konkurenčnega prava EU, so za STA povedali viri pri EU.

  • STA

    13. 7. 2022  |  Družba

    Katerim medijem najbolj zaupajo državljani EU?

    Državljani EU najbolj zaupajo tradicionalnim medijem, je pokazala zadnja raziskava Eurobarometer. Glavni vir novic je še vedno televizija (75 odstotkov), predvsem med starejšimi od 55 let, najbolj pa zaupajo javnim radijem in televizijam (49 odstotkov). Večina vprašanih tudi meni, da zna prepoznati lažne novice in dezinformacije.

  • STA

    13. 7. 2022  |  Svet

    Štirje nekdanji šefi jedrske elektrarne morajo plačati skoraj 100 milijard evrov kazni

    Sodišče v Tokiu je danes odločilo, da morajo štirje nekdanji šefi podjetja, ki je upravljalo z jedrsko elektrarno v Fukushimi ob nesreči leta 2011, plačati okoli 13 bilijonov jenov (94,5 milijard evrov) odškodnine, poročajo lokalni mediji, ki jih navaja francoska tiskovna agencija AFP.

  • Matic Gorenc

    12. 7. 2022  |  Kultura

    »Tu smo, da živimo skupaj, ne zgolj sobivamo, se vam ne zdi?«

    V ponedeljek se je v Cankarjevem domu pričela poletna šola Design+Science, soorganizirajo jo Univerza v Ljubljani in izobraževalno društvo PiNA, pridružila pa sta se jim še mednarodna partnerja: Oddelek za oblikovanje vizualnih komunikacij Umetniške akademije v Splitu in Inštitut Joanneum Univerze uporabnih znanosti v Gradcu.

  • DK, STA

    13. 7. 2022  |  Svet

    Objavljene nominacije za nagrado emmy

    Ameriška televizijska akademija v Los Angelesu je objavila nominacije za televizijske nagrade emmy, ki jih bodo podelili 12. septembra v gledališču Microsoft v Los Angelesu. Prevladovali sta dramska serija Nasledstvo (Succession), ki je dobila 25 nominacij, in komična serija Ted Lasso z 20 nominacijami.

  • DK, STA

    13. 7. 2022  |  Kultura

    Na Ljubljanskem gradu tudi letos kino pod zvezdami

    Kinodvor je tudi letos v sodelovanju z Mestno občino Ljubljana in Javnim zavodom Ljubljanski grad pripravil izbor nekaterih najbolj odmevnih filmov kinematografske sezone, ki bodo od 14. julija do 6. avgusta na ogled v letnem kinu pod zvezdami. Na dvorišču Ljubljanskega gradu bodo predpremiero na slovenskih platnih letos doživeli štirje filmi.

  • Uroš Urbanija je najbolj neprimeren kandidat za zaposlitev na RTV Slovenija

    Generalnega direktorja RTV Andreja Graha Whatmougha spodaj podpisani novinarski sindikati in aktivi RTV Slovenija pozivamo, naj ne imenuje Uroša Urbanije za direktorja javne Radiotelevizije.