Izak Košir

  • Izak Košir

    6. 2. 2021  |  Politika

    V torek bojkot šolskega pouka

    V torek, 9. februarja, bo v Sloveniji potekal vsesplošni bojkot šole na daljavo. Slednjega organizira gibanje Zahtevamo šolo, učenci in dijaki pa se lahko bojkotu priključijo tako, da se tisti dan ne prijavijo v spletne predavalnice. V gibanju Zahtevamo šolo, ki se zavzema, da bi se dijaki in učenci čim prej vrnili v šole, pojasnjujejo, da bodo stavkajoči tako podprli nestrinjanje z aktualnim stanjem v šolstvu. Prav tako pa za ta dan učitelji za izostanek ne bodo delili neopravičenih ur. V primeru, da bi kdo od stavkajočih vseeno dobil neopravičeno uro, v dijaškem gibanju pozivajo, naj jih o tem obvestijo in da bodo takšne primere posredovali pristojnim.

  • Izak Košir

    5. 2. 2021  |  Mladina 5  |  Družba

    Spomeniku spominom grozi propad 

    Socialnovarstveni zavod Hrastovec je Muzeju norosti postavil 30-dnevni rok za izselitev zaradi nedovoljenega gradbenega posega. Drugi razlog naj bi bil, da grad Cmurek, kjer ima muzej prostore, ni več varen. V muzeju pravijo, da to ni res. Na stavbi naj bi bili opravili le nekaj nujnih vzdrževalnih del. Nad odločitvijo, da morajo prostore zapustiti, so presenečeni, evikcija bi vodila v uničenje muzeja, sama stavba gradu pa bi bila, ker je nima namena prevzeti nobena državna institucija, prepuščena propadanju.

  • Izak Košir

    1. 2. 2021  |  Politika

    Tonin: »Naše vrednote so osrednje vrednote, na katerih je zgrajena Slovenija«

    Minister za obrambo Matej Tonin je včeraj nastopil v oddaji Politično s Tanjo Gobec na TV Slovenija. V pogovoru je med drugim branil ministra za delo Janeza Ciglerja Kralja iz vrst NSi, proti kateremu je bila vložena interpelacija. Ob slednji je Tonin, sicer predsednik NSi, dejal sledeče: "Želimo pa zelo jasno sporočiti tudi predlagateljem te interpelacije. Kristjani smo del te družbe. In to bodo morali slej ko prej sprejeti." Voditeljica Tanja Gobec ga je ob tem vprašala, kaj je s tem pravzaprav mislil in kaj ima to opraviti z dvomi glede razpisa in smrtih v domovih za starejše. Tonina očitno ne moti, da je v to politično zgodbo povlekel tudi kristjane, saj je poudaril, da za svojo izjavo trdno stoji.

  • Izak Košir

    22. 1. 2021  |  Mladina 3  |  Družba

    Neodvisni Sledilnik

    Največje pozornosti deležna dejavnost Znanstvenega društva Sledilnik je spletna stran sledilnik covid-19 (sledilnik.org), projekt zbiranja, analiziranja in objavljanja podatkov o širjenju koronavirusa v Sloveniji.

  • Izak Košir

    21. 1. 2021  |  Politika

    Akcijski načrt za Slovenijo: »Zelo ostri ukrepi Janševe vlade niso zajezili žarišč širjenja okužb«

    Posvetovalna skupina Koalicije ustavnega loka (KUL) za Covid-19 je danes objavila akcijski načrt ukrepov za spopad z epidemijo. "Po dvanajstih tednih zaprtja javnega življenja je več kot očitno, da vladni ukrepi ne delujejo v zaželeni smeri. Podatki kažejo, da se epidemija ne umirja, ampak vztraja na visoki ravni, kar se kaže med drugim v visokem številu bolnikov, ki potrebujejo bolnišnično zdravljenje," so pri posvetovalni skupini KUL zapisali v sporočilu za javnost.

  • Izak Košir

    21. 1. 2021  |  Politika

    Pravna mreža, ki bo varovala demokracijo v Sloveniji

    Nesorazmerno visoke globe zaradi javnega udejstvovanja, kazenske in odškodninske tožbe z namenom ustrahovanja in omejevanja kritike, pritiski na medije in civilno družbo, grožnje in kaznovanje javnih uslužbencev, ki se odločijo spregovoriti, predstavljajo grobo zlorabo prava. Zato so se štiri nevladne organizacije in zaskrbljeni posamezniki povezali v pobudo Pravna mreža za varstvo demokracije, ki združuje spletno platformo Pravna mreža in mrežo visoko usposobljenih pravnikov in odvetniških pisarn.

  • Izak Košir

    15. 1. 2021  |  Mladina 2  |  Družba

    Karantena v zgodovino kot beseda leta 2020 

    Beseda, ki je najbolj zaznamovala leto 2020, je karantena. Zmagovalka večine ni presenetila, saj smo jo lani res največkrat slišali, o njej brali, jo uporabljali v pogovorih, ne nazadnje pa doživeli in občutili na lastni koži. Zmagovalna beseda je na izboru ZRC SAZU prejela nekaj več kot 1000 glasov. Na drugem mestu ji je sledilo kolesarjenje, na tretjem pa »14 dni«. Glasovalo je več kot 5000 ljudi.

  • Izak Košir

    11. 1. 2021  |  Družba

    »Zaradi izgona iz Slovenije ujet v nečloveških razmerah«

    Iniciativa InfoKolpa, ki je del mreže Border Violence Monitoring Network, je konec leta 2020v sodelovanju z omenjeno mrežo izdala 1500-stransko monografijo pričevanj o verižnih vračanjih in brutalnem nasilju, ki ga doživljajo ljudje na Balkanski begunski poti in v katerem sodeluje tudi Slovenija. Črna knjiga nezakonitih vračanj (Black Book of Pushbacks) je bila predstavljena v Evropskem parlamentu, člani InfoKolpe pa so jo predali tudi varuhu človekovih pravic v Sloveniji.

  • Izak Košir

    8. 1. 2021  |  Mladina 1  |  Politika

    Vojna za muzej

    Vlada načrtuje ustanovitev Muzeja osamosvojitve Slovenije, v Logatcu pa že od leta 1997 stoji vojni muzej, ki je posvečen vsem pomembnim obdobjem vojne zgodovine na Slovenskem, ne zgolj enemu. Vojni muzej Logatec, ki je pridobil status premičnega spomenika lokalnega pomena (podelila mu ga je občina Logatec), je med številnimi državnimi in zasebnimi muzeji ter zbirkami na Slovenskem edini, ki predstavlja vojno in vojaško zgodovino od kamene dobe do Slovenske vojske. Njegov ustanovitelj in direktor Janez J. Švajncer pravi, da je bogatejši od drugih takšnih muzejev in zbirk.

  • Izak Košir

    6. 1. 2021  |  Politika

    Prekinitev financiranja Radia Študent?

    Uprava in uredništvo Radia Študent sta objavila javno pismo, v katerem javnosti sporočata, da Študentska organizacija Univerze v Ljubljani (ŠOU) Radiu Študent (RŠ) grozi s prekinitvijo financiranja.

  • Izak Košir

    31. 12. 2020  |  Družba

    Aktivacija zapostavljenih

    Poleg starostnikov v domovih za starejše je letošnja kriza zaradi ukrepov za zajezitev epidemije nedvomno najbolj udarila mlade: učence, dijake in študente. Izobraževanje na daljavo je marsikomu otežilo pridobivanje znanja in tudi delodajalci so najprej odslovili prekarne delavce, v prvi vrsti dijake in študente, ki so delali na napotnice. Posledično si številni niso več mogli privoščiti najemnin za sobe in stanovanja (če dodatnih položnic in drugih življenjskih stroškov sploh ne omenjamo), kar jih je prisililo v selitev nazaj domov k staršem, s tem pa jim je bila odvzeta finančna neodvisnost. V nemalo primerih pa tudi mladost, saj so tisti, ki prihajajo iz bolj odročnih krajev, izgubili tudi družabno življenje, ki za mentalno zdravje mladega človeka ni zanemarljivo.

  • Izak Košir

    23. 12. 2020  |  Mladina 52  |  Družba

    Rdeča zvezda izpolnjuje želje 

    Izolski jadralec Jure Orel in člani njegove ekipe v podjetju CleanSport, specializiranem za jadralna doživetja, so zasnovali projekt z imenom »Moja zvezda«. Pravijo, da želijo spodbujati pozitivno vzdušje in vrednote, zato so začeli izdelovati zapestnice z rdečo zvezdo, ki naj bi nosilce vsak dan opominjala na solidarnost. To ni edini namen zapestnice, saj del izkupička od prodaje namenijo za uresničevanje sanj mladih talentov; dva evra od vsakega prodanega kosa namreč romata v malho otroških sanj pod okriljem Palčice Pomagalčice.

  • Izak Košir

    20. 12. 2020  |  Politika

    »Ne gre za Karla Erjavca ali Janeza Janšo, gre za Slovenijo!«

    Marjan Šarec, predsednik LMŠ in nekdanji premier, je včeraj na Facebooku objavil obsežen zapis, v katerem je pojasnil, zakaj so se v stranki odločili, da kot morebitnega mandatarja Koalicije ustavnega loka (KUL) podprejo Karla Erjavca, predsednika DeSUS. Šarec je namreč zapisal, da te je te dni prejel precej pozivov, naj Erjavca ne podpre.

  • Izak Košir

    19. 12. 2020  |  Politika

    »SDS je v protikoronski zakon podtaknila ukinitev sklada za nevladnike«

    Center za informiranje, sodelovanje in razvoj nevladnih organizacij (CNVOS) je v sporočilu za javnost opozoril, da je SDS v sedmi protikoronski zakon podtaknila ukinitev Sklada za NVO. "V preteklih mesecih je to poskušala že dvakrat, a brez uspeha. Tokrat ji je ukinitev uspelo izsiliti. Sklad za NVO je glavni vladni stranki trn v peti, ker je edini sistemski vir financiranja nevladnih organizacij, ki mu vlada samovoljno ne more odvzeti denarja, saj ga ščiti zakon o nevladnih organizacijah. Zato bi SDS zdaj spremenila zakon," so zapisali. 

  • Izak Košir

    18. 12. 2020  |  Mladina 51  |  Politika

    Kaj počnejo naši prijatelji?

    Madžarski parlament je ta teden sprejel zakon in ustavni dopolnili, s katerimi so dodatno omejili pravice LGBTQ+ oseb. Istospolnim parom so zakonsko prepovedali posvojitev otroka, v ustavo dodali, da je spol osebe določen ob rojstvu in ga ni mogoče spremeniti, kar je sprožilo številne proteste transspolnih in interspolnih oseb, ustavo pa so dopolnili tudi z zapisom, da je »mati ženska, oče pa moški«. Dopolnila so sprejeli s 134 glasovi za, 45 proti in tremi vzdržanimi. Orbánova vlada se je za nujno potrebo po spremembah izgovorila na »nove ideološke procese na Zahodu«.

  • Izak Košir

    10. 12. 2020  |  Politika

    Počivalšek: »Za kršenje ukrepov je odgovorna vlada«

    Minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek je včeraj v zapisu na Facebooku pojasnil, zakaj predlaga spremembo strategije zajezitve epidemije. Za zapis se je, kot je dodal, odločil, ker je njegova izjava, da se je epidemija iz zdravstvene in ekonomske razvila v psihološko krizo, krizo zaupanja, sprožila precej komentarjev. Poudaril je, da se čuti dolžnega natančneje razložiti, zakaj ocenjujem, da smo zašli v slepo ulico in potrebujemo preobrat na strateški ravni. 

  • Izak Košir

    7. 12. 2020  |  Politika

    »Ljudje bodo na nasilje države odgovorili z nasiljem«

    Pisatelj, režiser in kolumnist Goran Vojnović je kot eden lucidnejših mislecev sodobne slovenske družbe konec tedna nastopil v rubriki Fokus oddaje 24ur na Pop TV. Spregovoril je o aktualnih razmerah v kulturi, denimo o kadrovanju vlade v pomembnih javnih institucijah, pa tudi o povsem osebnih zgodbah, ki se odvijajo v tem času in prostoru, ki mu pravila narekujejo vladni ukrepi za zajezitev epidemije covida-19. 

  • Izak Košir

    4. 12. 2020  |  Mladina 49  |  Družba

    »Zločin« in kazen

    Raper Zlatan Čordić - Zlatko je 30. novembra na Facebooku objavil odločbo, ki jo je prejel z ministrstva za kulturo. V njej piše, da je bil predčasno izbrisan iz razvida samozaposlenih v kulturi, ker naj bi s svojim javnim delovanjem bistveni del ustvarjalnega časa namenjal aktivnostim, ki niso povezane z opravljanjem dejavnosti, zaradi katere je bil vpisan v razvid. Do statusa samozaposlenega v kulturi je bil sicer upravičen do konca julija 2022.

  • Izak Košir

    2. 12. 2020  |  Politika

    »STA je bila prisiljena sprožiti ustrezne postopke za zaščito svoje likvidnosti«

    Mladen Terčelj, predsednik nadzornega sveta (NS) Slovenske tiskovne agencije (STA), je v sporočilu za javnost zapisal, da NS vseskozi pozorno spremlja dogajanja, ki so privedla do odločitve Urada Vlade Republike Slovenije za komuniciranje (UKOM) o ustavitvi tekočega financiranja dejavnosti STA in napovedane »nezmožnosti sklenitve pogodbe o financiranju javne službe v letu 2021«. NS STA, ki je po Zakonu o STA (ZSTAgen) in Zakonu o gospodarskih družbah pristojen za nadzor poslovanja in vodenja agencije, te odločitve vlade ne podpira, je jasen Terčelj. 

  • Izak Košir

    20. 11. 2020  |  Mladina 47  |  Politika

    Neuslišana želja

    Janez Janša zadnje tedne vodi nespametno zunanjo politiko do Združenih držav Amerike (ZDA). V predsedniški bitki je podpiral Donalda Trumpa, nato pa mu je na Twitterju preuranjeno čestital za zmago in s to potezo povzročil začudenje mednarodne skupnosti. Kot kažejo volilni izidi, bo prihodnji ameriški predsednik Trumpov demokratski nasprotnik Joe Biden.

  • Izak Košir

    13. 11. 2020  |  Mladina 46  |  Družba

    Hojsov TV-šov

    V soboto, 7. novembra, je TV Slovenija predvajala oddajo z naslovom Odločitev, prireditev ob 30. obletnici odločitve za plebiscit v Poljčah. Med oddajo je čez zaslon večkrat brzel zapis, da je »oddaja nastala v produkciji VSO in ne izraža mnenja TV Slovenija«.

  • Izak Košir

    6. 11. 2020  |  Mladina 45  |  Družba

    (Ne)vidnost transspolnih oseb v Sloveniji

    November je mesec vidnosti transspolnih oseb, kar je širši javnosti manj znano, saj mediji tej temi ne posvečajo pretirane pozornosti. Linn Julian Koletnik, direktor Zavoda TransAkcija, poudarja, da se večina medijev (še vedno) ne zaveda, kako pomembno vlogo ima v življenju oseb iz manjšinskih družbenih skupin. »Večina ljudi v splošni populaciji prvič sliši o trans osebah ravno prek medijev in po navadi je to tudi edini vir, iz katerega izvejo, da trans osebe obstajamo,« je dejal. A krivde ni mogoče v celoti pripisati samo medijem, temi se izogibajo tudi slovenski politiki. Koletnik poudarja, da ima zgolj Levica včasih kakšno objavo ali izjavo na to temo. »Večina politikov, oblasti se niti ne zaveda, da trans osebe obstajamo.«

  • Izak Košir

    3. 11. 2020  |  Politika

    »Varčni Gorenjci«

    Irena Grmek Košnik, epidemiologinja iz območne enote NIJZ v Kranju, je včeraj na vladni novinarski konferenci pojasnila razloge, zakaj naj bi se novi koronavirus tako močno razširil prav na Gorenjskem. Navedla je tri, poleg tega, da je po njenem bolezen čudna in drugačna oziroma je še ne poznamo dobro, je okrivila tudi zasebna druženja, najbolj pa je odmevala njena opazka, da so za nadpovprečno število okužb na Gorenjskem krivi "varčni Gorenjci". Ti so se po njenem stereotipnem mnenju kljub tveganjem odpravljali na delo v obdobju, ko še ni bilo pravne podlage za odreditev nadomestila v času samoizolacije.

  • Izak Košir

    30. 10. 2020  |  Mladina 44  |  Svet

    Antireklama

    Tisti, ki vodijo predvolilno kampanjo predsednika ZDA Donalda Trumpa, so v oglasu o »uspešnem boju proti pandemiji covid-19« uporabili posnetke, ki niso nastali v Ameriki, temveč daleč stran. No, ne tako daleč, saj se je med njimi znašel tudi posnetek iz domovine prve dame ZDA Melanie Trump. Na oglas je televizijo CNBC opozorila demokratska organizacija American Bridge. Trumpova kampanja je za oglase na Facebooku od 14. do 20. oktobra porabila približno štiri milijone dolarjev. Oglas, ki ni več dosegljiv, je prikazoval ameriško zastavo, nato pa idilično polje, ki naj bi bilo nekje v ZDA, a se je izkazalo, da je posnetek iz Slovenije. Trumpovi sodelavci so fotografijo pridobili na strani Pond5, v spletni knjižnici fotografij in videoposnetkov, kamor jo je pod nazivom Airstock naložil fotograf iz Slovenije. Slovensko polje v oglasu je bilo uporabljeno za ozadje besedila, da so ZDA zaradi odločnega ukrepanja Donalda Trumpa na pragu proizvodnje cepiva proti covid-19. Potem se v oglasu pojavi zdravnica.

  • Izak Košir

    29. 10. 2020  |  Politika

    »Z vami smo, Poljska!«

    Mladinska aktivistična organizacija (MAO) je danes ob 11. uri pred veleposlaništvom Poljske v Ljubljani, izvedla protestno akcijo v znak solidarnosti s poljskimi protestnicami in protestniki, ki se borijo proti omejitvi pravice do umetne prekinitve nosečnosti. Ob tem so simbolično uporabili obešalnike in vrvi. 

  • Izak Košir

    28. 10. 2020  |  Politika

    »Zakonski in nezakonski otroci«

    Vladni odlok o dopolnitvah Odloka o začasni delni omejitvi gibanja ljudi in omejitvi oziroma prepovedi zbiranja ljudi zaradi preprečevanja okužb s covidom-19, ki je bil objavljen v Uradnem listu RS 22. oktobra letos, v 2. členu našteva ožje družinske člane, med njimi so tudi »zakonski in nezakonski otroci«. Oznaka nezakonski otrok je v letu 2020 najmanj izključevalna. 

  • Izak Košir

    23. 10. 2020  |  Mladina 43  |  Politika

    Ljubljana brez varde

    Ljubljanski mestni svetniki so sprejeli sklep, s katerim so na predlog Levice obsodili delovanje in zbiranje predstavnikov paravojaških milic in nacionalističnih skupin v Ljubljani.

  • Izak Košir

    17. 10. 2020  |  Politika

    Delež tistih, ki vladi podeljujejo oceno nezadostno, iz meseca v mesec raste

    Na Inštitutu za raziskovanje trga in medijev, Mediana, so ugotavljali, kako prebivalke in prebivalci Slovenije ocenjujejo delovanje in komuniciranje aktualne vlade, pa tudi, kakšno je njihovo zaupanje v sposobnost vlade ob prihajajočih domačih in svetovnih izzivih. Delo vlade kot nezadostno ocenjuje 32 odstotkov vprašanih, še nadaljnjih 16 odstotkov pa le kot zadostno. Kot dobro ali zelo dobro delo vlade vidi le 23 odstotkov vprašanih. Glede na oktobrske podatke raziskave Barometer, ki jo Mediana redno izvaja za časnik Delo, ugotavljajo, da pripravljenost vlade vlade podpira le še malenkost več ljudi, kot stranko SDS (19 odstotkov).

  • Izak Košir

    16. 10. 2020  |  Politika

    »Vlada povsem nepripravljena na drugi val epidemije«

    Koalicija ustavnega loka je danes vladi poslala poziv, v katerem je izpostavila, da je bila slovenska vlada povsem nepripravljena na drugi val epidemije. "Medtem ko je nemška vlada v šestih mesecih po izbruhu prvega vala epidemije pripravila 8.500 dodatnih postelj za bolnišnično oskrbo bolnikov s covid-19, slovenska vlada ni zagotovila niti ene dodatne postelje na intenzivnih oddelkih, niti ni zagotovila dodatnega osebja za oskrbo okuženih bolnikov. Kupovala je nekajkrat preplačano opremo, ki se je izkazala za neuporabno," so v javnem pismu zapisali prvopodpisniki Jože P. Damijan, Luka Mesec, Marjan Šarec, Tanja Fajon in Alenka Bratušek. 

  • Izak Košir

    16. 10. 2020  |  Politika

    Organizatorji protestov: »Policijska represija je bila politično motivirana«

    Protestnice in protestniki so sporočili, da se bodo tudi danes uprli "diktaturi vlade Janeza Janše in ponovno kolesarili po vsej Sloveniji". "Varno, odgovorno, vendar neustrašno in neustavljivo, vse dokler ne pade ta nesposobna in zločinska strahovlada!" je protestna ljudska skupščina sporočila v izjavi za javnost. Danes naj bi tako ob 19. uri ponovno kolesarili.