Uredništvo

  • Uredništvo

    2. 1. 2024  |  Družba

    »Ideja, da smo ljudje produktivni osem ur na dan, je mit«

    "Ideja, da smo ljudje produktivni osem ur na dan, je mit. Ampak politične volje in poguma za priznanje še ni. V kapitalizmu, ki teži k nenehni rasti in k čedalje višjim dobičkom in v katerem je koncept produktivnosti zasnovan na urah prisotnosti, bo tudi nova tehnologija le orodje zagotavljanja višje produktivnosti. Četudi mlajše generacije vrednotijo zasebni čas drugače in izzivajo samoumevnost delovnih razmerij, je moč interesnih skupin, ki imajo neposredne koristi od obstoječega stanja in sposobnost oblikovanja strateških zavezništev, večja. Spremembe te vrste posegajo v ustaljen družbeni red, v sistem družbenega razporejanja koristi in stroškov, kar zahteva prenovo države blaginje, ki je vzpostavljena na nujnosti ekonomske in družbene aktivnosti, reprogramiranja financiranja zdravstva, dolgotrajne oskrbe, pokojninskega sistema, in tudi sicer (pre)razporejanja družbenih virov, zlasti z brzdanjem svobodnega grabljenja dobičkov in doseganjem družbenih soglasij, kako pravičneje razdeliti bremena."

  • Uredništvo

    30. 12. 2023  |  Politika

    »Mogoče ne znam biti pretirano diplomatska«

    "Sama si želim biti drugačna v politiki, mogoče niti ne znam biti pretirano diplomatska. Umetnost odgovarjati na vprašanje in povedati nič ni nekaj, kar bi si sama želela gojiti, želim biti neposredna, res pa je, da je v diplomaciji včasih treba biti previden."

  • Uredništvo

    30. 12. 2023  |  Kultura

    »Z govorico telesa lahko poveš več kot s samo besedo«

    "Kljub temu da kot plesalec in koreograf seveda verjamem, da z govorico telesa lahko poveš več kot s samo besedo in da je v tem moč naše umetnosti, to včasih ni dovolj. Metafora, ki jo lahko ustvarimo skozi ples, pomaga, vendar ni dovolj. Se pravi, da moram do literarnega dela in tudi do plesalcev pristopiti kot dramski režiser. In od plesalcev tudi pričakujem odnos do literarne vsebine, kakršnega imajo po navadi igralci."

  • Uredništvo

    29. 12. 2023  |  Družba

    »Še nikoli vlada ni posvetila tako malo pozornosti izobraževanju«

    "Še nikoli v preteklosti vlada ni posvetila tako malo pozornosti izobraževanju. Ministra za vzgojo in izobraževanja ni opaziti, delež BDP za to področje je eden najnižjih do sedaj. Najlepše se je odnos do izobraževanja pokazal ob rezultatih naravoslovne in matematične pismenosti ter bralnega razumevanja v okviru raziskave Pisa. Močno nazadovanje na vseh treh področjih, zlasti porazni rezultati na področju bralne pismenosti, je alarm, ki bi moral predramiti tako ministrstvo kot vlado. Analiza rezultatov bi morala biti tema seje vlade in poziv h konkretnim aktivnostim za izboljšanje. Zgled je lahko Estonija, ki je po rezultatih Pise med prvimi na svetu in najboljša evropska država. Ob osamosvojitvi se je namreč zavedala, da šolski sistem iz sovjetskih časov ne bo prinesel ustreznih rezultatov. Zato so ta sistem opustili in kot zgled uporabili finski sistem, ki je radikalno drugačen. Za takšno spremembo sta bila potrebna velika politična volja in pogum, oboje so Estonci očitno imeli."

  • Uredništvo

    27. 12. 2023  |  Politika

    Naslovnica nove Mladine / OSEBNOST LETA

    V petek izide nova Mladina, zadnja v letu 2023! V novi številki, ki bo pri prodajalcih časopisov in na naši spletni strani na voljo od petka, 29. decembra, dalje, preberite, zakaj smo za osebnost leta izbrali filozofa Slavoja Žižka. Avtor ilustracije na naslovnici je nagrajenec Prešernovega sklada in naš hišni karikaturist Tomaž Lavrič. 

  • Uredništvo

    27. 12. 2023  |  Družba

    »Znanje ni več cenjeno. Družba je naravnana na poneumljanje.«

    "Znanje ni več cenjeno. V Sloveniji veljata slepa tekmovalnost in gonja za točkami. Družba je naravnana na poneumljanje. Če ne sledimo strogo učnim načrtom, smo lahko v stiski; ker otrok ne bo dosegel uspeha na tekmovanju, bodo starši besni, če ne bo dosegel najvišje ocene, bodo spet jezni."

  • Uredništvo

    27. 12. 2023  |  Politika

    »Javnost Putinu slepo verjame«

    "71-letni Putin bo prihodnje leto že petič šel na predsedniške volitve. Kot kažejo te fantomske uradne ankete, ‒ za tem je pač mašinerija, ki temelji na dosedanjih administrativnih izkušnjah ‒, naj bi ga podpiralo 80 odstotkov prebivalcev."

  • Uredništvo

    27. 12. 2023  |  Družba

    NIJZ in Kreku globa zaradi kršitev med epidemijo

    NIJZ je med epidemijo covida-19 sklenil posel za slaba dva milijona evrov za vzpostavitev klicnega centra, ne da bi pri tem izvedel ustrezne postopke javnega naročanja, ugotavlja sodišče, zato je naložilo globo tako NIJZ kot takratnemu direktorju Milanu Kreku, poroća časopis Delo.

  • Uredništvo

    26. 12. 2023  |  Svet

    »EU končno dobiva nov azilni sistem«

    "Evropska unija leto končuje z velikim olajšanjem. Po osmih letih poskusov reformiranja evropskega azilnega sistema se z  dogovorjenim sporazumom o novem azilnem paktu na horizontu integracije svetlikajo morda spravljivejši časi. Evropska unija končno dobiva nov azilni sistem, ki naj bi odpravil številne pomanjkljivosti sedanjega, hkrati pa bo utrdbo Evropo okrepil tudi kot manj prijazen kontinent, kjer azila ne more pričakovati kar vsakdo."

  • Uredništvo

    26. 12. 2023  |  Kultura

    »Politiki so izgubili vsebino«

    "Zmernih, razumnih politikov se ne sliši, ker jih preglasijo skrajneži, ne samo pri nas, tudi drugod. Je pa res še nekaj drugega in to bi nas moralo skrbeti: tista demokracija, ki je v Evropi vladala pred tridesetimi leti in zaradi katere smo si želeli postati del velike družine, je nekako izumrla. Politiki so izgubili vsebino, ene so požrle korporacije, drugi so postali sami sebi dovolj, sami sebi namen. Tako so prav oni naredili prostor skrajnežem, ki uspešno nagovarjajo 'vsakdanjega, preprostega človeka, ki je vedno znova poraženec', pa čeprav ti politiki nimajo rešitev, saj niso sprogramirani zanje."

  • Uredništvo

    26. 12. 2023  |  Družba

    »Slovenija bi morala biti bolj stroga pri preprečevanju in regulaciji sovražnega govora«

    "Slovenija ima glede druge svetovne vojne, genocida in posledic sovražnega – rasističnega – govora posebej bolečo lastno izkušnjo. In menim, da bi do problema sovražnega govora in do tega, kam ta lahko pripelje, morali biti bolj občutljivi. Danes v Sloveniji, petnajst let po uvedbi družbenih omrežij, trideset let po razmahu interneta v takšni in drugačni obliki, nimamo učinkovitega pregona sovražnega govora. V zadnjem obdobju smo se šele začeli pogovarjati o tem, da imamo na internetu in družbenih omrežjih težave s tovrstnim govorom. Tudi politiki si pri tem zatiskajo oči ali celo spodbujajo sovražni govor. Nekateri celo uporabljajo podobne elemente pri svojem diskurzu, kot je nacizem in fašizem. Z vidika slovenske zgodovine se zdi to posebej zavržno dejanje."

  • Uredništvo

    26. 12. 2023  |  Kultura

    »Če spremeniš jezik, nisi druga oseba le na odru, ampak tudi v svoji glavi«

    "Naše ustvarjanje v tujih jezikih ni toliko plod želje po preboju v tujino in miselnosti, da zgolj angleščina zagotavlja globalni uspeh. Če bi razmišljali tako, na Evrovizijo ne bi odšli s slovenskim komadom. Žene nas predvsem želja po spoznavanju novega, po premikanju meja … V studiu velja podobno kot na odru. Če spremeniš jezik, nisi druga oseba le na odru, ampak tudi v svoji glavi. Tvoja kreativnost je drugačna. Igranje z jeziki je v resnici tudi igranje z lastno kreativnostjo, saj vstopiš v drug prostor, v drugo miselnost. Komad Sunny Side of London ne bi mogel nastati, če se v mislih ne bi prestavili v angleško govoreči prostor. Želimo si čim več podobnih projektov, ne nujno v angleščini."

  • Uredništvo

    25. 12. 2023  |  Politika

    Osamosvojitev Slovenije / »Nisem pričakovala, da bomo prodali vse, kar se da prodati«

    "Rekla sem, da bo treba delati, ampak seveda nisem si mogla predstavljati, niti koliko bo dela niti kakšen izkupiček bo pravzaprav, ki ga vidimo danes. Lahko rečem, da sem nad tem, kar danes vidim, da je bilo narejeno v teh 30 letih, razočarana. Nisem pričakovala, da bomo prodali pravzaprav vse, kar se da prodati, celo zemljo. To ni bilo v nobenem načrtu, nikomur, tudi Demosu ne."

  • Uredništvo

    25. 12. 2023  |  Politika

    Urška Klakočar Zupančič / »Tokrat 1. januarja ne bom šla na Dunaj«

    "Ostajam doma. Jaz sem rada med temi prazniki doma, v krogu svoje družine. Ne bom šla na Dunaj 1. januarja. Lani me je  povabil predsednik avstrijskega parlamenta, za kar sem zelo hvaležna, letos pa bom lahko dopoldne v postelji Upam, da bom v postelji, po prečuti noči. Tako , da bodo prazniki mirni in spokojni in preživeti z otrokoma in širšo družino."

  • Uredništvo

    24. 12. 2023  |  Družba

    »Obstanek slovenskih medijev še nikoli doslej ni bil tako negotov«

    "Obstanek slovenskih medijev od nastanka države naprej še nikoli doslej ni bil tako negotov. Nikoli doslej se še ni zgodilo, da kriza medijev istočasno lomi tako javno radiotelevizijo kot dobršen del zasebnih medijev, časopisna založniška podjetja pa še posebej. In nobenega naključja ni v sovpadanju teh dveh fenomenov, saj je že na parcialnih, celo čisto zasebnih interesih zasnovan zakon o RTV Slovenija iz sredine 90. let polje javne službe RTVS opredelil tako nedomišljeno in na široko, da so si dostop do sredstev od RTV-naročnine zagotovili priskledniki, ki nimajo nikakršne zveze z javno službo. Po drugi strani sta zasebne medije taisti zakon in nato ambicija vladajočih političnih klik, da si ustanovijo svoje paradržavne medije, potisnila v položaj, ko se morajo na miniaturnem, komaj dvomilijonskem trgu spopadati z nelojalno konkurenco Republike Slovenije."

  • Uredništvo

    24. 12. 2023  |  Svet

    »Trump ni vzrok za krizo v Ameriki, temveč je njen simptom in posledica krize«

    "Trump ni vzrok za krizo v Ameriki, temveč je njen simptom in posledica krize. Biden upočasnjuje proces, ki poteka že nekaj časa, vendar ga ne more ustaviti, ker je precej star in staromoden glede izvajanja ameriške politike in situacije v ameriški družbi. Kriza pa se ne bo končala, ne glede na to, kdo bo izvoljen na prihodnjih volitvah. Ne bo mogel rešiti vseh težav. Če bo zmagal Trump, bo ameriške demokracije verjetno konec. Če bo Biden zmagal, bodo desničarji še naprej napadali ameriško demokracijo, vztrajali bodo pri konfliktu, nasilju, ampak se mi zdi, da bomo imeli še nekaj časa, da najdemo način, da proces ustavimo. Vendar verjamem, da se ta konflikt, ta spopad, ta revolucionarni fašistični duh v Ameriki, ki ga izraža republikanska stranka, ne more ustaviti s političnim procesom. Nepolitični proces pa lahko vsebuje nasilje, kot plima, ki dviguje vse ladje, se to že nekaj časa dogaja, rast nasilja in pešanje politične in splošne infrastrukture. V podaljšanem obdobju krize mehanizmi oblasti bodo vse šibkejši in stanje se bo slabšalo."

  • Uredništvo

    23. 12. 2023  |  Družba

    »Janez Janša s preteklostjo nima problema«

    "Počasi se zaključuje še eno leto. Leto, ki bo šlo hitro v pozabo. Leto, ki že danes postaja del preteklosti. S preteklostjo so vedno same težave. Kaj naj počnemo z njo? Jo hitro pozabiti, jo počasi spreminjati ali jo vedno znova obujati k življenju? Janez Janša s tem nima problema. Rad sili daleč nazaj in s stoletnimi izmišljenimi sanjami našega naroda, postavljenimi v noriško kraljestvo, utemeljuje vsak nacionalizem in vsak napad na drugače obarvane zemljane. Še raje zgodovino spreminja, jo malo prireja in uporablja kot orožje. Manipulacija je metoda, ki vedno vžge. Posebej skozi slikovni material. Najraje pa jo pozablja. Posebej svojo. Pozablja, da je bil veren komunist, da je častil Tita, bratstvo in enotnost ter od drugih zahteval, da so karseda ortodoksni v svoji komunistični drži."

  • Uredništvo

    23. 12. 2023  |  Svet

    »Biden je zapozneli odmev ameriške demokracije, ki odhaja«

    "V času prvega Trumpovega mandata smo upali, da je to anomalija, ki bo odpravljena s prihodom Joeja Bidna. Zdaj pa se kaže, da je bil to morda odgovor na stanje ameriške družbe in da je Biden pravzaprav zapozneli odmev časa ameriške družbe, ameriške demokracije, ki odhaja. Trump in njemu podobni politiki pa so podoba časa, ki prihaja. In ta čas ni naklonjen multilateralizmu." 

  • Uredništvo

    22. 12. 2023  |  Svet

    »Doba imperijev se je že zdavnaj končala«

    "Putin vedno znova razglaša, da obstoj Ukrajine ni zgodovinsko utemeljen, saj je sestavljena iz ozemelj, ki so bila dolgo del ruskega imperija. Toda podobno je mogoče reči tudi za današnje države v Evropi. Mnoge so bile prej povezane v otomansko, avstro-ogrsko ali rusko cesarstvo. Tudi globalno gledano je velika večina od 193 držav, ki so članice ZN, pridobila neodvisnost šele po drugi svetovni vojni. V zgodovinskem obdobju, s katerim se ukvarja Putin, mnoge od teh držav niso obstajale niti v človeški domišljiji."

  • Uredništvo

    22. 12. 2023  |  Družba

    »Preostane nam čakanje na novo Sinead O'Connor«

    "Šele papež Frančišek je zares prisluhnil žrtvam spolnih zlorab in ob hudih uporih v cerkvenih vrstah na glavo obrnil dotedanje protokole, ki so zadevali prijave kleriškega nasilja, ravnanje z žrtvami in storilci. Številni menijo, da tudi Frančišek ni naredil vsega, kar bi moral, toda po dobrih tridesetih letih od odmevnega nastopa irske glasbenice je vseeno v Cerkvi zelo drugače: v vrhovih njenih hierarhij ni več nikogar, ki bi si drznil podvomiti o obstoju množične pedofilije med božjimi služabniki. Vsaj javno ne."

  • Uredništvo

    20. 12. 2023  |  Politika

    Naslovnica nove Mladine / DOBA VOJN

    V petek izide nova Mladina! V novi številki, ki bo pri prodajalcih časopisov in na naši spletni strani na voljo od petka, 22. decembra, dalje, preberite, zakaj pišemo o dobi vojn. Število vojnih konfliktov je namreč najvišje po drugi svetovni vojni. Avtor ilustracije na naslovnici je Franco Juri.

  • Uredništvo

    20. 12. 2023  |  Družba

    V zadnjih mesecih so se proti covidu cepili le redki

    "V zadnjih mesecih so se proti covidu cepili le redki prebivalci, že v predkoronskem obdobju pa je bila naša država po precepljenosti proti gripi iz leta v leto na evropskem repu. Vseskozi je bilo jasno tudi, da bodo ob težjih sezonah gripe zaradi nezadostnih kadrovskih in prostorskih zmogljivosti odpadala druga zdravljenja. Širokega spodbujanja cepljenja, kakršnega poznajo v evropskih državah z višjo precepljenostjo, niso tukajšnje zdravstvene oblasti nikoli zares podprle. V obdobju policijske ure in kaznovanja, s katerim je med pandemijo covida prebivalcem težke čase še oteževala Janševa vlada, se je marsikdo odmaknil od vsakršnih priporočil o omejevanju okužb. Golobova vlada se je na vzdušje, ob katerem del javnosti vznemirja že omemba covida, odzvala s skorajda popolnim izmikanjem. Opozorila o premajhnih zmogljivostih bolnišnic niso bila deležna posebne pozornosti, organizacija cepljenja pa je obveljala za stvar posameznih zavodov."

  • Uredništvo

    20. 12. 2023  |  Politika

    »Slovenija svoje politike ne more podkrepiti s posedovanjem jedrskega orožja ali močjo ekonomske velesile«

    "Vse, kar bo Slovenija imela v varnostnem svetu, bosta njen glas in integriteta. Svoje politike ne more podkrepiti s posedovanjem jedrskega orožja ali močjo ekonomske velesile. Lahko pa ima mehko moč. In velik korak naprej je, da bo slovenska vlada začela razmišljati o strategiji, kako doseči tisti nikoli doseženi odstotek mednarodne razvojne pomoči, ki ob besedi v bistvu predstavlja najmočnejši del njene mehke zunanjepolitične moči."

  • Uredništvo

    20. 12. 2023  |  Politika

    Fajon / »Slovenija je glede Gaze na pravi strani zgodovine«

    Zadnji dan posveta slovenske diplomacije na Brdu pri Kranju je bil tudi zaključek priprav Slovenije na članstvo v Varnostnem svetu OZN. Slovenija že od oktobra sodeluje pri delu Varnostnega sveta kot opazovalka, uradno pa bo svoj sedež zasedla čez dvanajst dni, 1. januarja. Ob tej priložnosti je slovensko vizijo za opravljanje te pomembne funkcije v oddaji Odmevi na TV Slovenija pojasnila ministrica za zunanje in evropske zadeve Tanja Fajon. 

  • Uredništvo

    19. 12. 2023  |  Svet

    »Hamas je mogoče demobilizirati samo s pomočjo diplomacije«

    "Hamas je mogoče demobilizirati samo s pomočjo diplomacije. Izrael in ZDA morata končano spoštovati mednarodno pravo, sprejeti suvereno državo Palestino, ki obstaja ob Izraelu, ter pozdraviti Palestino kot 194. članico ZN. ZDA ne smejo več oboroževati Izraela, da lahko izvaja etnično čiščenje v Gazi, hkrati ne smejo več zagovarjati njegovih nebrzdanih kršitev človekovih pravic na Zahodnem bregu. Šestinpetdeset let po njegovi nezakoniti okupaciji palestinskih ozemelj in desetletja po začetku gradenj nezakonitih naselbin na okupiranih območjih, se mora Izrael končno umakniti od tam."

  • Uredništvo

    19. 12. 2023  |  Družba

    »Letošnja podnebna konferenca je bila ena najhujših zlorab moči«

    "Vsakršnih zlorab moči sem se v tem življenju že nagledala, a letošnja podnebna konferenca COP 28 je bila ena najhujših. Že destinacija je bila za vola ubit: Dubaj, prestolnica Združenih arabskih emiratov, je utelešen simbol prav tistega fosilnega goriva, s katerim so države arabskega polotoka v okolju diktature in zasužnjevanja tujih delavcev od 70. let naprej tako zelo obogatele, da se je njihova odvisnost od nafte zaradi naložb v digitalno tehnologijo, logistiko, redke kovine in turizem do danes že skorajda prepolovila; zato v šahu držijo tudi ZDA."

  • Uredništvo

    19. 12. 2023  |  Družba

    Slovenija bo dobila novo transportno letalo

    Po neuradnih informacijah TV Slovenija bo danes popoldne na letališču Cerklje ob Krki pristalo transportno letalo C-27J Spartan, ki so ga pri italijanskemu podjetju naročili leta 2021. Skoraj 23 metrov dolgo letalo, ki lahko prepelje 11.600 kilogramov tovora, je opremljeno s simboli Slovenije in silhueto literanega junaka Martina Krpana.

  • Uredništvo

    18. 12. 2023  |  Politika

    »Pahor je eden ključnih adutov za nastanek četrte Janševe vlade«

    "Pahor in Janša sta edina aktivna staroselca v slovenski politiki z izkušnjami iz prejšnjega sistema. Ker želi desnica po prihodnjih volitvah znova prevzeti oblast, je ravno Pahor eden ključnih adutov za nastanek četrte Janševe vlade. Ker nikoli ni skrival simpatij do političnega projekta Anžeta Logarja, njegova podpora bodoči stranki na desnici velja za nekaj povsem naravnega. Logar medtem že kopira Pahorjev populistični stil za prodor na sredino političnega prostora, kjer se nahajajo ključni glasovi za sestavo stabilne vlade. Če Slovenija bivšim predsednikom ne priznava veljave, si jo bo Pahor vzel sam."

  • Uredništvo

    18. 12. 2023  |  Družba

    »Slovenija je z vidika enakosti socialistična država«

    "Produktivnost je ključno merilo in ključni cilj. Pogosto kot cilj ekonomske politike navajajo konkurenčnost. Konkurenčnost in produktivnost nista sopomenki. Gre za pomembno razliko. Zelo banalno: če hoče biti država bolj konkurenčna, enostavno zniža plače. Države z nizkimi plačami so bolj konkurenčne, ker je delo poceni. Vendar z nižjimi plačami še ne dosežemo višje produktivnosti. Ni nujno, da bi večja konkurenčnost vodila v blaginjo. Višja produktivnost pa vodi v večjo blaginjo. Pri produktivnosti ne gre za to, koliko fizičnega napora posameznik vloži v delo. Gre za to, kako dobro je delo opravljeno oziroma kako dobro naslavlja probleme ljudi."

  • Uredništvo

    19. 12. 2023  |  Družba

    FOTOGALERIJA / »Ustavimo genocid!«

    V ponedeljek je v Ljubljani potekal tretji shod v podporo Palestink in Palestincev, ponovno s pozivom slovenskemu političnemu vrhu: Ustavimo genocid! V sredo, 20. decembra bodo solidarnost s Palestinkami in Palestinci ter zahteve do slovenskega političnega vrha izrazili tudi v Mariboru.