• Monika Weiss

    12. 5. 2023  |  Mladina 19  |  Ekonomija

    Draga hrana

    V zadnjem letu se je najbolj podražil sladkor, in sicer za 55,4 odstotka, nato ovčje in kozje meso za 30,1 odstotka, sveže posneto mleko za 29,6 odstotka, riž za 29 in krompir za 27,7 odstotka, sir in skuta za 25,1 odstotka ter sveže ali ohlajene ribe za 25 odstotkov, povzema glavne podražitve v skupini »Hrana in brezalkoholne pijače« Matevž Postrašija iz Oddelka za statistiko cen na Statističnem uradu RS. V omenjeni skupini – eni od dvanajstih, zajetih v izračun inflacije – so se od aprila lani sicer podražili vsi izdelki, izjema je le zamrznjeno sadje, ki se je pocenilo za 1,4 odstotka. Večina izdelkov se je podražila za več kot 10 odstotkov, dobra polovica za več kot 15 odstotkov.

  • Uredništvo

    27. 4. 2023  |  Ekonomija

    Bi lahko z diplomacijo končali vojno v Ukrajini?

    "Stagflacija je deloma posledica pandemije covida-19, zaradi katere so centralne banke leta 2020 trg preplavile z denarjem ter s tem leta 2022 sprožile inflacijo, deloma pa pretresov zaradi podnebnih sprememb. Podnebni šoki bi lahko bili letos še hujši, če se bo na Pacifiku razvil novi El Nino, kar je po besedah znanstvenikov precej verjetno."