Bernard Nežmah

Bernard Nežmah

  • Bernard Nežmah

    Bernard Nežmah

    22. 9. 2023  |  Mladina 38  |  Pamflet

    Komentar / Geste, ki jih ni

    Na Rabu je bila komemoracija za žrtve italijanskega koncentracijskega taborišča med drugo vojno. Tam sta bila slovenska predsednica in hrvaški predsednik, ni pa bilo italijanskega. Kar je ostro kritiziral prvi mož veteranov NOB Marijan Križman. Seveda bi pričakovali Sergia Mattarello, poklon ubitim in distanca do fašističnih represalij je zgledna državniška gesta. Toda retorika predstavnika slovenskih partizanov ni postavljena na doslednosti. Ali se on pokloni in obžaluje tisoče pobitih žrtev partizanske vojske v Kočevskem rogu in Hudi jami? Predstavniki NOB še naprej ignorirajo zločine svojih predhodnikov.

  • Bernard Nežmah

    Bernard Nežmah

    15. 9. 2023  |  Mladina 37  |  Pamflet

    Komentar / Ko Zemlja udari nazaj

    Zadnje desetletje se vztrajno ponavlja isti dogodek. Na nebu se zberejo apokaliptični oblaki in na zemljo se razlije vesoljski potop. Gledali smo podobe iz Nemčije, Avstrije, Belgije, Češke, Bosne, Srbije, letos je udarilo po Sloveniji, za njo po Bolgariji in Grčiji, zdaj je poplavilo celo puščavsko Libijo, kjer so vode odnesle več kot 5 tisoč življenj. Velika povodenj je postala stalnica, le vprašanje je, kje po Evropi in Mediteranu bo tokrat usekalo. Civilizacija je očitno v vojni z naravo, še huje - s svojo domovino Zemljo.

  • Bernard Nežmah

    Bernard Nežmah

    8. 9. 2023  |  Mladina 36  |  Pamflet

    Komentar / Namesto mesta lunapark

    Po velikih poplavah je premier Robert Golob trdo prijel banke zaradi njihovih velikih dobičkov in jim naložil davek, s katerim bodo v naslednjih letih prispevale v poplavno varnost. In javnost mu ploska. Našel je malopridne oderuhe in jim stopil na prste. Na velike trgovce z elektriko je zaenkrat pozabil, čeravno so bili z njegovim GEN-I prvi zgled sanjskih ekstraprofitov.

  • Bernard Nežmah

    Bernard Nežmah

    1. 9. 2023  |  Mladina 35  |  Pamflet

    Komentar / Jankovićevi bajerji

    Povodenj, ki je zadela Slovenijo, je dobila oznako podivjane narave, ki uničuje pridobitve civilizacije. Toda obenem je priroda spregovorila tako, da jo mora človek poslušati. Če je doslej veljalo, da investitor prosto izbere, kje bo gradil in zidal, so se zdaj oglasile reke, potoki in hudourniki, ki si ob hudi uri vzamejo življenjski prostor tudi tam, kjer so si ljudje postavili bivališča.

  • Bernard Nežmah

    Bernard Nežmah

    28. 7. 2023  |  Mladina 30  |  Pamflet

    Komentar / Slovenski Partenon

    Načrt vlade o odlovu, natančno - poboju nutrij na področjih ob Ljubljanici, je sprožil nasprotovanje, ki ga je podpisalo več kot 20 tisoč državljanov. Z eno potezo odpraviti živalsko vrsto, ker je tujerodna, spominja na genocidne preteklosti. Toda v sredo je dnevnik nacionalke prinesel prispevek, v katerem je partnerka predsednika vlade v svojem video posnetku obtožila dr. Huberta Potočnika sistemske korupcije. Ta je namreč na Biotehnični fakulteti pred leti izdelal študijo o vplivu nutrij na rastlinske in živalske vrste na ljubljanskem barju, obenem pa je član Lovske zveze Slovenije, ki je vključena v eliminacijo nutrij znotraj projekta, ki predvideva za pol milijona stroškov.

  • Bernard Nežmah

    Bernard Nežmah

    21. 7. 2023  |  Mladina 29  |  Pamflet

    Komentar / Vsi za, eden vzdržan

    Vlada je javila, da je najela zasebno agencijo, ki bo merila utrip javnosti ob njenih ukrepih. Odlično, tako rekoč mesečno bodo državljani dobili sliko o njeni priljubljenosti. Toda, to že zdaj počne več agencij, ki svoje izsledke prodajajo velikim medijem, ki jih potem dramatično objavljajo v naslovnih špicah. Mesečna popularnost vlade je znana že doslej, za budžet celo brezplačno. Zakaj bi si naenkrat najeli osebne anketarje? Sploh, ker stranke sedanje vladajoče koalicije niso nikoli trdile, da so te meritve manipulirane. Nesmisel, kot če bi premier najel zasebno meteorološko službo, da bi mu za vladne potrebe merila temperaturo po državi!??

  • Bernard Nežmah

    Bernard Nežmah

    14. 7. 2023  |  Mladina 28  |  Pamflet

    Komentar / Drevo je pametnejše od človeka

    Značilnost demokratične države je, da v njej lahko sobivajo ljudje najrazličnejših prepričanj in življenjskih slogov, četudi se med seboj ne marajo in celo če polemizirajo drug proti drugemu. Vihranje idej je tudi temeljna podstat Evropskega sodišča za človekove pravice, ki dopušča tudi žaljive in provokantne zapise publicistov.

  • Bernard Nežmah

    Bernard Nežmah

    7. 7. 2023  |  Mladina 27  |  Pamflet

    Komentar / Manjkajoči igralci

    Urbanizem v partijski dobi v šestdesetih in sedemdesetih letih je bil enostaven: tam, kjer so postavljali nove soseske, so najprej zradirali vse po vrsti, podrli stare hiše in posekali vse drevje. Potem pa v miru začeli iz nič. Odtlej se je čas nekoliko spremenil, marsikje že opazite, da novi zasebni investitor pred obnovo posebej zavaruje in ohrani košata drevesa. Ko pa je v Ljubljani plačnik modernizacije država ali mesto, takrat pridejo bridke ure.

  • Bernard Nežmah

    Bernard Nežmah

    30. 6. 2023  |  Mladina 26  |  Pamflet

    Komentar / Zgled z obrobja

    Ko je Jevgenij Prigožin s svojo vojsko Wagner zavzel vojaški center v Rostovu na Donu in z enotami krenil proti Moskvi, je postal osrednja novica. Svetovni mediji so reč takoj označili kot prevrat v Rusiji in ga postavili za izzivalca prezidenta Vladimirja Putina, ki da se mu maje kremeljski prestol. Medijski prispevki so reč takoj postavili kot svetovni obrat. Celo racionalni the Guardian je objavil članek svoje prve peresnice kulture Charlotte Higgins Prigožinovo prečkanje Rubikona kot odmev Cezarjevega pohoda na Rim. Vodjo Wagnerja so naslikali kot Cezarja, ki svoje vojske ni pustil pred Rimom, ampak je z njo vkorakal v prestolnico in v državljanski vojni premagal Pompeja ter postal prvi rimski cesar. Za literarno črtico dobra domislica, za politični časopis poceni raca. Cezar ni bil le vojaški poveljnik, temveč eden osrednjih politikov, senator in guverner Španije, potem pa skupaj s Pompejem in Krasom tvoril triumvirat, ki je vladal imperiju. Ko naj bi izrekel znameniti alea acta est, je storil le še korak naprej in postal izključni primus. Drugače Prigožin, ki nima nobenega položaja v ruski politiki. In vojaški poveljniki v Rusiji zadnjega stoletja niso nikoli izvedli puča in prevzeli oblasti.

  • Bernard Nežmah

    Bernard Nežmah

    23. 6. 2023  |  Mladina 25  |  Pamflet

    Komentar / Življenje je dal za gledališče

    Ukrajinska vojska je začela ofenzivo v Donbasu. Kako poteka, niso poročali vojni reporterji, ampak namestnica ukrajinskega obrambnega ministra Hana Maljar. Ta je razkrila, da je bilo v zadnjem tednu ubitih ali ranjenih 4.600 ruskih vojakov. Izjemno natančna slika, ki govori o moči ukrajinske vojske, ki ima natančen vpogled po celem bojišču, tudi na enote sovražne armade. V vojaških spopadih je ključen faktografski podatek število vseh žrtev. In koliko je bilo ubitih in ranjenih v prvih tednih ofenzive med ukrajinskimi soldati? Tega pa gospa podministrica ne pove. Oseba, ki ima informacije o stanju na nasprotni strani, te podatke skriva. OK, po zakonih njene države je kaznivo dejanje razkrivanje števila vojaških žrtev ukrajinskih sil. A potem je jasno, da o ofenzivi ne vemo nič, kar bi bilo kredibilnega. Lahko le ugibamo oziroma se sklicujemo na vojaško zgodovino. Ta beleži, da pri ofenzivah na utrjene položaje nasprotnikov pade veliko več napadalcev kot branilcev, sploh, če imajo branilci močnejše letalstvo, topništvo in raketne sisteme. Če je torej eliminiranih slabih 5.000 ruskih borcev, je število ukrajinskih žrtev najmanj nekajkrat večje. In smo v medijskem absurdu: ko so poročanja medijev, ki se sklicujejo na vrh ukrajinske armade, nekredibilna ali preprosto lažne novice, ko torej jasnejšo sliko o spopadih prinese refleksija s pomočjo vojaške zgodovine.

  • Bernard Nežmah

    Bernard Nežmah

    16. 6. 2023  |  Mladina 24  |  Pamflet

    Komentar / Teater ničle

    Na svečanost ob izgradnji novih javnih najemnih stanovanj na Rakovi jelši sta prišla minister za solidarno prihodnost Simon Maljevac in lokalni župan Zoran Janković. Slednji je ob tem prijel vlado za besedo, da bo letos zgradila 5 tisoč stanovanj, od katerih jih on pričakuje 2 tisoč v Ljubljani. Mestni glavar terja, da državni proračun nameni 40 odstotkov stanovanjskega budžeta za glavno mesto. To beleži 300 tisoč prebivalcev, kar je slaba sedmina populacije v državi. Se pravi, da naj država mestu, ki tvori 14 odstotkov vseh državljanov, dodeli slabo polovico tovrstnih sredstev!?????? Vampirizacija Ljubljane v škodo preostalih krajev.

  • Bernard Nežmah

    Bernard Nežmah

    9. 6. 2023  |  Mladina 23  |  Pamflet

    Komentar / Depolitizacija se na ogled postavi

    V popolni tišini dominantnih medijev so ljubljanski svetniki izglasovali odlok o predkupni pravici mestne občine. Preprosto - za zemljišče, ki bi ga hotel dosedanji lastnik prodati, je odslej prvi kupec mestni župan Zoran Janković. Posledično je suspendirana svobodna trgovina. Si je predstavljati državo, kjer bi tovarnar ne smel svobodno poiskati kupca za svojo firmo, ampak bi jo moral najprej ponuditi v odkup državni agenciji??? Toda natanko to pravilo je zdaj postavljeno za zemljišča v Ljubljani. Ko mi je kolega, ki kmetuje, zgroženo pripovedoval o tem, sem mu rekel, da je to nemogoče, da tak odlok ne bo preživel presoje Ustavnega sodišča. On pa v smeh, češ da nimamo več Ustavnega sodišča, ki bi branilo posameznika pred zlorabo postave, ki jo sprejemajo oblastniki.

  • Bernard Nežmah

    Bernard Nežmah

    2. 6. 2023  |  Mladina 22  |  Pamflet

    Komentar / Bitka retorik izključevanja in sodelovanja

    Predsedniški kandidat in član SDS Anže Logar je ustanovil Platformo sodelovanja, med ustanovnimi člani pa so nekdanji minister SD Jernej Pikalo, Alja Brglez, nekdanja svetovalka predsednika Boruta Pahorja, direktor Beletrine Mitja Čander, skupaj ducat ustanovnih članov. Kultura dialoga in razpravljanje brez tabujev sta postavljeni kot izhodišče.

  • Bernard Nežmah

    Bernard Nežmah

    26. 5. 2023  |  Mladina 21  |  Pamflet

    Komentar / Kdo ga bo pričakal?

    Etimolog Franc Bezlaj je pojasnjeval izvor besede medved kot tabuistično izbiro, ki je nevarno zver poimenovala za sladkosnedca, ki rad je med. Da bi prastari Slovenci ne razjezili medveda, so o njem govorili ljubkovalno.

  • Bernard Nežmah

    Bernard Nežmah

    19. 5. 2023  |  Mladina 20  |  Pamflet

    Komentar / Besede, ki ne pomenijo tega, kar pravijo

    Ljubljana – mednarodna diplomatska konferenca o pregonu genocida. Gostiteljica zunanja ministrica Tanja Fajon se je posebej angažirala, da bi sprejeli konvencijo, ki bi učinkovito preganjala vojna hudodelstva in hudodelstva zoper človečnost. Še bolj pravosodna ministrica Dominika Švarc Pipan, ki je opozorila, da taka hudodelstva niso le naključni stranski učinki oboroženih spopadov, temveč so zavestne posledice politik voditeljev. Opozorila je tudi na ranljivost žrtev, zlasti otrok in starejših: dolžnost posameznih držav in mednarodne skupnosti je torej, da naredimo vse, kar je v naši moči, da preganjamo storilce kaznivih dejanj in žrtvam zagotovimo pravico.

  • Bernard Nežmah

    Bernard Nežmah

    12. 5. 2023  |  Mladina 19  |  Pamflet

    Komentar / Trojanski spomenik

    Nekdanji predsednik države Milan Kučan je še vedno veliki akter v politiki. Na proslavi 5. maja je izrekel misel, da obstoječi spomenik revolucije na Trgu republike državljane razdvaja in da bi na tem mestu postavili spomenik osamosvojitvi, in že je postala osrednja tema. Toda gesta je prišla 20 let po koncu njegovega mandata. 12 let je bil mož na čelu države, pri roki je imel vse izvode za realizacijo takega projekta, a ni storil nič!?? Postaviti spomenik svoji državi tudi ni posebna pogruntavščina, ki bi se v državnikovi glavi rojevala desetletja. Timeo Danaos et dona ferentes, bi torej rekli stari Rimljani.

  • Bernard Nežmah

    Bernard Nežmah

    5. 5. 2023  |  Mladina 18  |  Pamflet

    Komentar / Bitka za smrt

    Zakoni, ki jih je lansirala vlada, padajo eden za drugim. Ustavno sodišče je zadržalo izvajanje zakona o RTV, nato o uporabi sledilnih naprav v rokah davčne uprave, zdaj še o množičnem vrednotenju nepremičnin. Proti predlogu dikcije zakona proti mučenju živali protestirajo kmetje in veterinarska stroka in še in še.

  • Bernard Nežmah

    Bernard Nežmah

    28. 4. 2023  |  Mladina 17  |  Pamflet

    Komentar / Za 18 let zapora

    Gradnje kanala C0 ne moremo ustaviti, ker je grajen s pravnomočnimi gradbenimi dovoljenji. Tako pravi okoljski minister Uroš Brežan in enako premier Robert Golob, ki kot Jankovićev porte-parole doda, da bo projekt v resnici zaščitil vodne vire. Zakaj bi že morali ustaviti C0? Najbolj eminentna zdravstvena institucija, kot je UKC, je prek strokovnega sveta potrdila uradno izjavo skupine zdravnikov s toksikologom Miranom Brvarjem na čelu, ki v imenu skrbi za zdravje zahteva takojšnjo opustitev brodsko-ježiške trase zloglasnega kanala. Pismo so kot interno poslali ljubljanskemu županu in predsedniku vlade. Ali je v državi kakšna instanca, ki je bolj kompetentna, da presoja o vplivu kanalizacijskega voda, ki teče nad vodnim zajetjem? Kako sta se na alarm o nevarnosti okuženja pitne vode v prestolnici odzvala Zoran Janković in Robert Golob? Brezbrižno, nanj niti odgovorila nista. Zakoni resda zahtevajo, da je za vsak poseg v okolje na vodovarstvenem območju potrebno okoljsko soglasje, toda Jankovićev kanal se bliža h koncu brez njega. Kako je to mogoče? Noben inšpektor in noben sodnik še ni presodil, da gre za kršitev zakona. Četudi je s prostim očesom vidno brezzakonje, je to le državljanski privid. Malo zadrege je imela le prva inšpektorica v državi Mirana Omerzu, ki je priznala, da bi morala biti okoljska presoja narejena tudi za C0, a ker ima kanal gradbena dovoljenja, ona ne more ukrepati. Plašne inšpekcije, ki bi morale braniti zakon in naravo, se ustavijo takoj, ko najdejo kak drug dokument, ki gradnjo dovoljuje. V koliziji zakonov torej velja eno pravilo – nikoli ukrepati v prid zaščiti okolja!!!

  • Bernard Nežmah

    Bernard Nežmah

    21. 4. 2023  |  Mladina 16  |  Pamflet

    Komentar / Čebine zdaj!

    Ministrica za kulturo Asta Vrečko je odšla na Čebine, kjer je imela spominski govor ob ustanovitvi Komunistične partije Slovenije l. 1937. Poteza, ki je kronološko zgrešena. Komunistično partijo je v Sloveniji ustanovil Dragutin Gustinčič že leta 1920, konec štiridesetih pa so ga čebinski kolegi poslali v koncentracijsko taborišče na Goli otok. Opozicijski politiki so zgroženi in sprašujejo vlado, ali se je v imenu vlade poklonila nosilcem režima, ki so vpeljali avtoritarno diktaturo, ki je pustila za seboj več deset tisoč trupel in odpravila človekove svoboščine. A namesto vladinega odgovora si raje poglejmo, kako danes postopa oblast Svobode, SD in Levice.

  • Bernard Nežmah

    Bernard Nežmah

    14. 4. 2023  |  Mladina 15  |  Pamflet

    Komentar / Padec Svobode

    Po zadnji anketi Mediane je SDS po popularnosti prehitela Gibanje Svoboda. Stranka, ki je na volitvah osvojila največje število poslanskih sedežev v zgodovini slovenskega parlamenta, je v slabem letu izgubila vso šampionsko prednost, kar je tudi rekordni padec.

  • Bernard Nežmah

    Bernard Nežmah

    7. 4. 2023  |  Mladina 14  |  Pamflet

    Komentar / Boj se osvoboditeljev!

    Kot pravi mojster šova se je izkazal ljubljanski župan Zoran Janković, ki je namesto na tiskovko novinarje naložil na avtobus, s katerim je kot rutinirani turistični vodič z mikrofonom pod brado prevažal sedmo silo po mestnih gradbiščih. Z izleta sta odmevala dva njegova stavka.

  • Bernard Nežmah

    Bernard Nežmah

    31. 3. 2023  |  Mladina 13  |  Pamflet

    Komentar / Po ukazih parapolicije

    Ob konferenci OZN v New Yorku je slovenska predsednica Nataša Pirc Musar dala izjavo za nacionalko, v kateri je pozvala k začasni ustavitvi gradnje kanala C0. Na spletnih odzivih so se takoj našli cinični pripisi – kdaj se bo opravičila županu Jankoviću? No, prva dama se ni dala in vztraja pri svojem pozivu. A kakšen je njen učinek? Zoran Janković jo je na tiskovki oštel, da je njeno obnašanje neprimerno, in napovedal nonšalantno nadaljevanje gradnje. In kako se je na ponižanje odzvala državna predsednica? Spet se je angažirala v boju za človekove pravice, le da je tokrat sodelovala na virtualni ameriški konferenci pod patronatom Joeja Bidna. V nekaj dneh so v domovini izpuhtele njene besede upora zoper C0. Nekaj so pripomogli časniki: Delo je njen prelomni nastop preneslo v nekaj stavkih drobne vestice, medtem ko je novemu podžupanu Ljubljane Roku Žnidaršiču posvetilo v Sobotni kar petstranski intervju; noben slovenski podžupan razen ljubljanskega ni od osamosvojitve naprej dobil toliko pozornosti. Toda, ali problem neslišnega predsedničinega poziva izvira samo iz medijev?

  • Bernard Nežmah

    Bernard Nežmah

    24. 3. 2023  |  Mladina 12  |  Pamflet

    Komentar / Vodni tok korupcije

    Na sedežu OZN razpravljajo o pitni vodi voditelji držav in ministri. Gostitelj Antonio Guterres je bil dramatičen, uporabil je izraz vampirizacija pitne vode in njeno hudo pomanjkanje po svetu. Tema, ki je fatalna, ne pa priložnost za prazne fraze. Slovenija, ki je vodo zaščitila z ustavo, je formalno gledano svetovni svetilnik. K nam bodo prihajali v uk ministri s severne in južne poloble, in ker na srečanju sodeluje minister za naravne vire Uroš Bržan, je pričakovati številne delegacije, ki si bodo ogledovale slovensko čudo. Nad vodnimi zajetji svobodne gradnje niso dovoljene, brez okoljske presoje ne dobiš gradbenega dovoljenja. Toda, če bodo iz vladnih prostorov stopile do ljubljanskih Ježic ali se vsaj srečale z zelenimi strankami, kot sta Vesna in Zeleni, ali z okoljsko organizacijo Alpe Adria Green, bodo začudene. Izvedele bodo, da čez največji vir pitne vode v glavnem mestu gradijo kanalizacijski vod, za katerega ni bilo izdano soglasje o nenevarnem vplivu. In tako bo osupli okoljski minister Libanona ponovno stopil do slovenskega kolega Bržana: kako je to mogoče? Ta bo ponovil svojo izjavo za nacionalko: gradnja ima vsa dovoljenja, koristi projekta so večje od potencialnih nevarnosti. Ergo, Golobova vlada postavlja poslovne koristi mestne uprave pred zaščito vodnega vira. Pomembno je, da so ustava in zakoni lepo napisani, realnost je ja tako drobna stvar, da si zaradi nje ne bomo belili glave. Sploh, če ima vlada podporo medijev. Časnik Delo je denimo v sredo začetek konference OZN o vodi pozdravil kar s tremi članki: na prvi, četrti in sedmi strani, v nobenem pa se ni ozrl na zloglasni ljubljanski kanal CO. Pač, na lokalni strani je poročal o besedah ljubljanskega župana, da je bila trasa izbrana že v devetdesetih. In? To je popolnoma vseeno, saj ni problem projekta to, da ga je pognal v tek Zoran Janković. Tudi ko bi ga blagoslovila Tito in Kardelj ter za njima še Peterle in Janša, je v izvedbi eklatantno kršenje zakonskega reda, ki ogroža mestni vodnjak.

  • Bernard Nežmah

    Bernard Nežmah

    17. 3. 2023  |  Mladina 11  |  Pamflet

    Komentar / Brezzakonje CO vpije do neba

    Predsednik Svobode Robert Golob je svojim ljubljanskim svetnikom izrekel opomin. Ti so namreč na seji podprli županovo nagrado za uspešno delo direktorice ZD Antonije Poplas Susič. Vodja je bil jasen: ta, ki mu bežijo zaposleni, ta, ki ne izpolnjuje osnovne naloge do uporabnikov, ta, ki slabo izpelje celo projekt vpisovanja pacientov brez zdravnika, ta ne zasluži nagrade, prej nasprotno. In svetniki, pravi, so ravnali v nasprotju z vrednotami Gibanja Svoboda. Razumna in javnosti všečna poteza, toda vseeno: ali so mestni svobodnjaki res glasovali proti Golobovi volji? Ta se je oglasil z ukorom šele teden po dejanju. Zakaj ni moralke izrekel pred usodnim glasovanjem? Preprečil bi izplačilo nemoralne nagrade in njegove mestne četice mu ne bi bilo treba ošteti pred javnostjo.

  • Bernard Nežmah

    Bernard Nežmah

    10. 3. 2023  |  Mladina 10  |  Pamflet

    Komentar / Z lopatami in padlimi menedžerji

    Na praznik dneva žensk so se posebej izpostavili ministri. Policijski Boštjan Poklukar je povedal, da obstajajo področja, kjer je nujen korak naprej, in da se bo sam zanj tudi osebno zavzel. Minister za solidarno prihodnost Simon Maljevac je šel v dom starejših občanov in občank v ljubljanskih Fužinah, zunanja ministrica Tanja Fajon je še enkrat poudarila feministično zunanjo politiko, kmetijska ministrica Irena Šinko, da imajo na podeželju ključno vlogo ženske. Sploh in sploh parlamentarna predsednica Urška Klakočar Zupančič, ki je z nekaj evropskimi kolegicami objavila mali feministični manifest. Toda teh, ki so najbolj deprivilegirane, ni obiskal nihče. Še več, tik pred praznikom žensk smo brali kratke časopisne notice, da bodo tudi v hotelih Istrabenz Turizma v Portorožu ukinili službe sobaric, ki jih bodo prenesli na zasebno podjetje zunaj hotelske verige. Že teden poprej so to storili v hotelih Sava Turizma. Zakaj se lastniki nameravajo znebiti tako velikega števila zaposlenih? So tehnološki višek, ker so vpeljali robote, ki sesajo, čistijo in pomivajo sobe, hale in restavracije? Nak, v želji po ekstra dobičku jih mečejo iz služb, da bi potem čistilni servis plačevali po nižjih cenah. Poklic sobaric v praktično izključni meri opravljajo ženske. In z novim statusom bodo imele odločno manjše delavske pravice, obstrukcijo bolniških, nižje plače etc. A kdo je lastnik teh hotelskih verig? – Sava Turizem in SDH, obe v lastništvu države. Vlada lahko z enim namigom naroči svojim predstavnikom v vodstvih, da ustavijo in anulirajo pavperizacijo sobaric. Je na zadnjih sejah naš ministrski cvetober, ki s sladkimi besedami slavi 8. marec, zahteval takojšnje vladne poteze? Nak, sladke besede proti izkoriščanju žensk izrekajo abstraktno, tam, kjer so najhujše, jih ne zanimajo.

  • Bernard Nežmah

    Bernard Nežmah

    3. 3. 2023  |  Mladina 9  |  Pamflet

    Komentar / Ko se Magna ponovi pri kanalu CO?

    Anglija. V trgovinah je zmanjkalo paradižnikov, jajc in druge zelenjave. Prizor, za katerega bi do nedavnega rekli, da je nemogoč.

  • Bernard Nežmah

    Bernard Nežmah

    24. 2. 2023  |  Mladina 8  |  Pamflet

    Komentar / Državljani drugega reda

    Konec leta 1953 je drugi človek Jugoslavije Milovan Đilas, ki je bil predsednik skupščine in podpredsednik vlade, objavil serijo takrat najbolj branih člankov v časniku Borba. V enem se je spraševal, če je demokracija za vse ali samo za člane komunistične partije, če isti zakoni veljajo tako za buržuje kot za komuniste. Njegov odgovor je bil - da, kar ga je stalo odstavitve in ekskomunikacije - 33 let do mariborske Katedre ni noben časnik objavil nobenega pogovora z njim. Je to le spomin na stare čase diktature svobode ali zorni kot za razumevanje sedanjosti?

  • Bernard Nežmah

    Bernard Nežmah

    17. 2. 2023  |  Mladina 7  |  Pamflet

    Komentar / Koristi od rdeče zvezde

    Ukinitev Muzeja slovenske osamosvojitve je prinesla veselje tem, ki pravijo, da so ukinili muzej, ki je bil namenjen opevanju osamosvojiteljev, kot so Peterle, Rupel, Janša, Bavčar in Kacin, in da je s tem onemogočena privatizacija nacionalnega spomina. Pogled, ki predpostavlja, da za simbolni spopad s peterico zlih lahko žrtvuješ tudi muzealsko obravnavanje slovenske države. Ko je ministrica Asta Vrečko napovedala usodno razpustitev, je utemeljevala, da je premajhen in kadrovsko prešibek, da ga je treba priključiti večjemu muzeju. Argument, da je treba institucije združiti, da bi bolje delovale, je malo prej podrla njena vlada, ko je trdila, da mora za boljše delovanje povečati število ministrstev! Hkrati pa je to edini muzej v slovenski moderni zgodovini, ki ga je vlada ukinila. Dotlej je vedno veljalo, da so muzeji narodno bogastvo, ta muzej pa je narodno zlo.

  • Bernard Nežmah

    Bernard Nežmah

    10. 2. 2023  |  Mladina 6  |  Pamflet

    Komentar / Mudi se, ni časa za demokracijo

    V Mestnem logu v Ljubljani se je zbrala množica domačinov, ki se jim je podrl svet. Dobesedno. Zaradi gradnje veterinarske fakultete v njihovi četrti zabijajo globoke pilote, kar povzroča, da se domačinom od jutra do večera tresejo hiše, pokajo stene, s polic jim padajo predmeti, živijo kot sredi vsakodnevne vojne vihre. Oglasil se je odgovorni – ljubljanski župan, ki je povedal, da se tu ne da nič več spremeniti, pač - morda bi lahko inšpektorji preverili zvočni hrup.

  • Bernard Nežmah

    Bernard Nežmah

    3. 2. 2023  |  Mladina 5  |  Pamflet

    Komentar / Letijo nad zakoni

    Potem ko evropske države kar po vrsti sporočajo, da so aretirale ruske vohune, je tudi slovenska vlada razglasila, da ima pod ključem dva ruska vohuna. In mediji so kajpak odprli temo, koliko je še spečih Putinovih špijonov pri nas, in razglasili, da je bil to največji uspeh obveščevalne agencije SOVE v njeni zgodovini. Še več, zunanja ministrica Tanja Fajon je razglasila, da sta zaprta pripadnika ruske obveščevalne službe.