N'toko

N'toko

  • N'toko

    N'toko

    5. 9. 2014  |  Mladina 36  |  Žive meje

    Revolucionarno

    Nič, kot kaže, nas čaka revolucija. Vsi pametni ljudje, ki kaj vedo o trendih, tako pravijo. A pozor, ta revolucija ne bo krvava razredna vojna, pač pa bo revolucija znanja. Pravijo, da nas bo v novo dobo popeljal tehnološki razvoj. Menda smo na pragu velikih sprememb, ki se napovedujejo malodane v vseh panogah. Spremenil se bo način, kako delamo, kako komuniciramo, poslujemo in se zabavamo, to pa bo prineslo čisto novo ekonomsko ureditev. Pozabite na politične razprtije med levimi in desnimi, na razredni in civilni boj! Pozabite na politike, svet zdaj spreminja tehnologija! Drzni mladi inovatorji so pometli z vso to staro ropotijo in odpirajo vrata v nov svet! Ste pripravljeni?

  • N'toko

    N'toko

    22. 8. 2014  |  Mladina 34  |  Žive meje

    »Vaš čas prihaja!«

    Nekega dne je delavki v službi prekipelo. Odločila se je vkorakati v šefovo pisarno in mu končno povedati, kar mu gre. Da ima dovolj neplačanih nadur, da že predolgo čaka na obljubljeno povišico, da mu ne misli biti za tako skromno plačilo na voljo 24 ur na dan. Premislila je vse detajle, saj jo je grabežljivi lažnivec še vsakič peljal žejno čez vodo. »Tokrat mu pa res povem vse!«

  • N'toko

    N'toko

    8. 8. 2014  |  Mladina 32  |  Žive meje

    Samo v Sloveniji

    »I’m Slovenian and I’m ashamed of this total fucked up country. I lived abroad with my family for several years and when we came back two years ago things got even worse. If you don’t know yet this nation is the most functional illiterate in the entire EU. They are selfish, lazy, and without any human respect to the others, hypocrites and small minded. Half of them adore Pope and other half communism. Just a little minority of us (I consider my self as a normal) respect others regardless where they come from. Within a year this bloody country will collapsed financially and morally. And I’m glad. As Slovenian I can only say - fuck you Slovenians.«

  • N'toko

    N'toko

    25. 7. 2014  |  Mladina 30  |  Žive meje

    Strokovnjaki

    Spet so tu. Potem ko so se v predvolilnem času za nekaj tednov umaknili pred noro ljudsko iracionalnostjo, so avatarji razuma ponovno stopili pred kamere. Pred vhodi uglednih institucij, kot sta Fakulteta za ekonomijo ali investicijska družba Alta Invest, novoizvoljenim poslancem že delijo dragocene nasvete. S svojimi pobritimi glavami, pametnimi oblekami in pametnimi telefoni delujejo kot utelešena matematika. Izčiščena racionalnost, ki bi rešila krizo v sekundi, ko jim le ne bi bila ves čas v napoto ta gmota človeškega mesa, ti zarukani Slovenci s svojimi iracionalnimi potrebami, hrepenenji in tisto njihovo zoprno ... ugh ... demokracijo. Zdaj ko je volilni cirkus za nami, so se ekonomisti ponovno vrnili, da nas rešijo pred temi zmešanimi politiki, in še pomembneje, pred našo lastno norostjo.

  • N'toko

    N'toko

    27. 6. 2014  |  Mladina 26  |  Žive meje

    Strah pred denarjem

    Ste se kdaj znašli v nelagodnem položaju, ko se niste znali vklopiti v kako družbo? Ko pogovor nikakor ni stekel? Ko ste se samo nelagodno nasmihali, medtem ko je tekla beseda o nekom, ki so ga očitno poznali vsi razen vas? Ko so drugi točno vedeli, kaj naročiti, vi pa ste nervozno ugotavljali, da ne poznate nobene izmed jedi na meniju? Ko ste med poznavalsko debato o niansah različnih belgijskih piv stali v kotu in nerodno pestovali svoje laško? Ko so se vsi v zaskrbljenem tonu medsebojne empatije ukvarjali s problemi, na katere niste še nikoli pomislili (»Joj, res je nemogoče najti kakovostnega serviserja za ekokamine!«)? In ko ste občutili neskončno olajšanje ob vrnitvi v domači lokal, nazaj med »svoje ljudi«? Kot da bi imeli opravka z neko drugo kasto.

  • N'toko

    N'toko

    13. 6. 2014  |  Mladina 24  |  Žive meje

    Delitev dela

    Večkrat slišim, da smo bili Slovenci v času socializma leni. Menda je bilo vse tisto čaščenje dela le farsa, v resnici pa so ljudje med delovnim časom samo gledali v luft in čakali na sireno. Indoktrinacija očitno ni delovala, saj smo vsem srpom, kladivom in kipom herojskih rudarjev navkljub v resnici bolj kot tovarno cenili morje, kavico in siesto. Sam nisem bil zaposlen v socializmu, tako da ne vem. Ampak baje je bilo tako. In baje se še vedno nismo otresli tiste socialistične mentalitete. Ljudje so menda še vedno leni in mislijo, da bo za vse poskrbela država. Nobene odgovornosti, nobenega truda. Slovenija baje še ni postala prava kapitalistična država, saj nam je še vedno ... prelepo.

  • N'toko

    N'toko

    30. 5. 2014  |  Mladina 22  |  Žive meje

    Mi smo 76 %

    Kdo je pravzaprav zmagal na evrovolitvah? Vsi mediji trdijo, da je bila to stranka SDS, ki je zbrala okoli sto tisoč glasov. A če pogledamo statistiko pobližje, bomo hitro ugotovili, da je SDS doživela hud poraz. Največji kos statistične torte, kar 76 odstotkov, je pripadel skupini, ki ji javnomnenjske raziskave pravijo »Ne Bi Volil«. Kako je torej mogoče, da v evropski parlament pošiljamo stranke, ki v resnici predstavljajo le manjšino? Mnogi opozarjajo, da imamo opraviti z veliko novo silo na političnem prizorišču in da je treba končno upoštevati glas teh 76 odstotkov. Več kot očitno so povedali, da se ne strinjajo s sedanjo politiko in da zahtevajo radikalne spremembe. Konec je dni, ko lahko nevolivce ignoriramo ali zmerjamo z idioti. Oglejmo si torej pobližje, kdo sestavlja skupino »Ne Bi Volil« in kaj zahtevajo pravi zmagovalci volitev.

  • N'toko

    N'toko

    16. 5. 2014  |  Mladina 20  |  Žive meje

    Idiot

    Ah, volitve, končno ste spet tu! Predvolilni čas je zame nekakšno postno obdobje, 40 dni burnih razprav o tem, zakaj se mi zdi pomembno spremljati politiko in voliti. Že vnaprej vem, da moje besede ne bodo kaj dosti vplivale na nevernike, a vseeno pridigam o volilni dolžnosti z vnemo novega spreobrnjenca. Morda sem v svoji fanatičnosti postal že nekoliko odtujen, zato sem se letos misijonarskega dela lotil nekoliko drugače; poskušam se vživeti v kožo nevolilcev in poslušati njihove zgodbe. Zanima me namreč, kakšen je svet nepolitičnih ljudi, za katere država ne obstaja in se vsa stvarnost odvija le v njihovih zasebnih svetovih.

  • N'toko

    N'toko

    9. 5. 2014  |  Mladina 19  |  Žive meje

    Gangnam Style

    Se še kdo spomni korejskega pevca Psya in njegovega ultra hita Gangnam Style, ki nas je celo leto 2012 spravljal ob živce? Čeprav je znal ves svet fonetično zapeti njegova besedila in posnemati bizarno koreografijo, o vsebini komada nismo vedeli nič. Kasneje so me korejski prijatelji podučili, da zadeva ni tako plehka in da možakar pravzaprav izvaja zelo subverzivno družbeno kritiko. Gangnam je namreč elitna seulska četrt, v kateri so nakopičeni luksuzne trgovine in lokali, a izpeljanka »gangnam style« ne govori o življenjskem slogu elit. Nanaša se na mlade iz srednjega in nižjega sloja, ki živijo zelo skromno, da lahko ob kocu tedna ves svoj denar zapravijo za obisk dragih kavarn in trgovin. Tam se lahko za trenutek obnašajo kot bogataši in upajo, da preslepijo okolico. Psy se v videospotu ves čas v resnici norčuje iz novega korejskega materializma in bogastva, ki to v resnici ni.

  • N'toko

    N'toko

    18. 4. 2014  |  Mladina 16  |  Žive meje

    Blagor ubogim

    Pred leti, ko je bila gospodarska kriza za večino Slovencev še bolj zanimivost kot pa resen problem, sem v uvodniku neke ženske revije prebral fascinanten zapis. Urednica je makroekonomske spremembe razložila na podlagi osebne izkušnje in nas podučila, da gre pri recesiji pravzaprav za skriti blagoslov. Pred tem je vsak dan obiskovala isti lokal v mestnem središču in si privoščila skodelico kakava, nove okoliščine pa so jo prisilile v spremembo navad. Namesto v lokal je raje zavila v specializirano trgovino in kupila najkakovostnejšo mešanico ter si kakav začela pripravljati doma. Priprava tega finega napitka je počasi postala obred in sedaj ob pitju uživa še bolj kot prej. Kriza, tako je zaključila, jo je naučila ceniti drobne intimne trenutke.

  • N'toko

    N'toko

    4. 4. 2014  |  Mladina 14  |  Žive meje

    Čudež na Japonskem

    Lani so bili pogledi poznavalcev glasbene industrije obrnjeni proti Daljnemu vzhodu. Menda se je tam zgodil čudež. Medtem ko prodaja glasbe že leta upada in padcu še ni in ni videti konca, so na Japonskem zabeležili rast. Zrasla ni le prodaja mp3-jev, ampak celo že skoraj izumrlih cedejev. Založniki so si po dolgih letih krize prvič upali na glas izreči, da je na vidiku rešitev. Tako hitre rasti seveda niso znali utemeljiti z nobenim kazalcem s terena, a številke nikoli ne lažejo. Kadar jih analitiki ne znajo razložiti, pojav pač označijo za »čudež«. Vsi, ki smo na tem terenu živeli in delali, pa smo vedeli, da ne gre za čudežno rast, ampak za eno najnižjih točk japonske popularne kulture.

  • N'toko

    N'toko

    21. 3. 2014  |  Mladina 12  |  Žive meje

    Lovci

    Za današnjo temo si bom sposodil popularen kolumnistični slog: iz naključnih zgodovinskih okoliščin bom poskušal izvleči vzroke za nastanek našega nacionalnega karakterja, nato pa bom te poenostavljene stereotipe uporabil za razlago vseh naših ekonomskih zablod v sodobnem času. Tako bom ustvaril lažen občutek, da je Slovenija v svojih zablodah edinstveni otok in da drugi narodi podobnih težav ne poznajo. Ne pustite se zapeljati slogu, uporabljam ga zgolj zato, ker ljudje raje beremo o nekem problemu, kadar mislimo, da je samo naš.

  • N'toko

    N'toko

    7. 3. 2014  |  Mladina 10  |  Žive meje

    Praksa zarote

    Mislim, da ni bolj frustrirajočega poklica na svetu, kot je novinarski. Prav nič jim ne zavidam. Predstavljam si, kako se novinar počuti, ko po večmesečnem intenzivnem raziskovalnem delu, vrtanju v vire in prebijanju skozi gore dokumentov na koncu vendarle pride do dna velike zarote in v rokah drži zgodbo o prevari desetletja. Svoje šokantne ugotovitve objavi z velikim strahom, saj pričakuje ne le burne odzive javnosti, ampak tudi grožnje lobijev. Dan po objavi besedila preživi doma in anksiozno pričakuje najhujše ... ves čas gleda na telefon in osvežuje mail. Ko je ob koncu dneva še vedno vse tiho, pa počasi začenja sumiti, da je nekaj narobe ...

  • N'toko

    N'toko

    21. 2. 2014  |  Mladina 8  |  Žive meje

    Duhovni utrip

    Zadnjič sem v centru Ljubljane videl ministra za finance Uroša Čuferja. Ta na videz nepomemben podatek navajam zato, ker me je njegova fizična pojava povsem šokirala. Doslej sem bil namreč prepričan, da je minister Čufer samo hologram, ki ga po potrebi projicirajo na vladnih tiskovnih konferencah ... Kot Tupac na Coachelli. Predstavljal sem si, da je nastal v kaki pisarni evropske komisije ali IMF-a, kjer ga je ustvarila spletna aplikacija, nekakšen Virtual Finance Minister Generator. Če obstajajo že smartphone aplikacije, ki proizvedejo virtualno punco, s katero lahko hodiš na zmenke in se celo poročiš, zakaj ne bi imeli tudi virtualnih finančnih ministrov, ki režejo državne izdatke in privatizirajo? Drugače si nisem znal razložiti, kako je lahko minister tako na las podoben vsem drugim finančnikom perifernih držav, ki ne glede na situacijo soglasno zagovarjajo identične ekonomske ukrepe.

  • N'toko

    N'toko

    7. 2. 2014  |  Mladina 6  |  Žive meje

    Skrajna sredina

    Po Sloveniji spet koraka skrajna sredina. Njeni pripadniki se zbirajo po vseh naših mestih. Prepoznate jih po značilni neopaznosti, popolni neopredeljenosti in pomanjkanju karakterja. Zaradi naraščajoče družbene napetosti uživajo vse večjo podporo javnosti, njihov doseg pa sega že v sam politični vrh države. V rokah imajo velik del medijev, svojo ideologijo pa širijo tudi po šolah.

  • N'toko

    N'toko

    24. 1. 2014  |  Mladina 4  |  Žive meje

    Uravnilovka 2.0

    »Ok, mladi ljudje, iskalci dela, poslušte zdaj. Svet se deli na dve vrsti ljudi: na zmagovalce in na luzerje. Vmesne poti ni. Verjemite mi, jaz sem odrasel in se na to spoznam. Sam sem že postal zmagovalec, vi pa ste zdaj na razpotju. Časi so težki, pot do uspeha pa ozka in polna razočaranj, le najboljši bodo preživeli. Na srečo sem si za vas vzel nekaj časa (kar si uspešni ljudje kot jaz težko privoščijo) in vam napisal 10 nasvetov. Pozorno jih preberite in si jih vsak dan ponovite na glas, po možnosti zjutraj pred ogledalom. Pripravljeni?

  • N'toko

    N'toko

    10. 1. 2014  |  Mladina 2  |  Žive meje

    Pikantne novice

    Čeprav Indijo dokaj redno obiskujem že deset let, še nikoli nisem dobil toliko svaril pred odhodom kot letos. Veliko prijateljev je ob novici, da spet odhajam v deželo začimb, izrazilo skrb, kakršno sem prej poznal le pri babici. Kaj se je zgodilo, da me zdaj že vrstniki pomilovalno sprašujejo: ’A ti je res treba riniti tja?’ Odkar sem Indijo prvič obiskal, je kvečjemu postala bogatejša, varnejša in bolj razvita, potovanje po njej pa postaja iz leta v leto lažje. Manj dostopno jo dela le to, da za evro danes dobiš precej manj rupij kot nekoč. Res smo slovenski sahibi včasih morali biti na preži pred žeparji z divjega vzhoda, a danes se tudi indijski turist v Ljubljani skriva pred berači in prevaranti.

  • N'toko

    N'toko

    20. 12. 2013  |  Mladina 51  |  Žive meje

    Velika depresija

    Poznam veliko ljudi, za katere je iskanje dela postalo full time zaposlitev. Lahko bi rekel, da so v rednem delovnem razmerju z zavodom za zaposlovanje in osem ur na dan pošiljajo prošnje neodzivnim delodajalcem. Če to brez uspeha počneš dolgo časa, nimaš težav le s praznimi žepi, ampak predvsem z uničeno samozavestjo. »Kakšen luzer sem, da me nihče na svetu ne rabi?« Nekje za vogalom nate vedno preži depresija. Ko tako gledam stiske prijateljev, začnem nezavedno prikimavati politikom in ekonomistom, ki v en glas vpijejo, da Slovenijo lahko reši le gospodarska rast. Potrebujemo nova delovna mesta, pravijo. Delo nam bo vrnilo dostojanstvo in samozavest, ki smo jo izgubili v mlakuži krize.

  • N'toko

    N'toko

    6. 12. 2013  |  Mladina 49  |  Žive meje

    Reality šou

    V 15 letih nastopanja po kleteh in garažah med Berlinom in Tokiem sem doživel že marsikaj in videl ljudi v njihovih najbolj razuzdanih trenutkih. Ko sem bil šanker na Metelkovi, sem se v zgodnjih jutranjih urah naužil najbrutalnejših pijanskih izpadov ljubljanskih čudakov, se naposlušal najneumnejših pick up linov (ki začuda vedno delujejo), na WC-jih pospravljal najbolj smrdljive telesne izločke (ki se vedno znajdejo povsod drugod kot v WC-školjkah) in videl v grla in nosove steči toliko stimulansov, da bi še predsednika Pahorja vrglo po tleh.

  • N'toko

    N'toko

    22. 11. 2013  |  Mladina 47  |  Žive meje

    Ničhotneži

    Lahko se še tako trudite, ampak v slovenskih medijih ne boste našli dobre novice. Ljudje je enostavno ne bi prenesli. Samo ošvrknite naslove člankov, ki si jih vaši prijatelji danes delijo po socialnih omrežjih, pa vam bo jasno. Slabša je novica, bolj je popularna. Medijska hiša, ki bi ga v takšnem okolju preveč srala z optimizmom, bi morala kmalu zapreti svoja vrata. Zato morajo v primerih, ko se dejansko zgodi kaj dobrega, novinarji in komentatorji novico čim bolj potopiti v cinizem in skepso, sicer bi jih občinstvo imelo za izdajalce.

  • N'toko

    N'toko

    8. 11. 2013  |  Mladina 45  |  Žive meje

    »Ste dosegli svoje?«

    Če me še en novinar vpraša »Zakaj ni več ljudi na ulicah?«, bom znorel. Resno, strgalo se mi bo. Začel se bom obnašati kot podivjani estradniki in razbijati fotoaparate, teptati diktafone in trgati press kartice z vratov. Ne zajebavam se.

  • N'toko

    N'toko

    25. 10. 2013  |  Mladina 43  |  Žive meje

    Nepremičniki

    Koga bi volili, če bi bile volitve jutri? Ok, verjetno bi tako kot jaz najraje izbrali katero izmed strank, ki še ne obstajajo. Ampak recimo, da bi si lahko izbrali sanjsko stranko s sanjskim programom in kandidati, kdo bi jo vodil in kaj bi ponujala? Ko takole skeniram hipotetične možnosti in se oziram čez mejo, da vidim, kaj ponuja tuje politično tržišče, mi v oči pade samo ena, ki bi bila zares primerna za Slovenijo. To je lahko samo stranka The rent is too damn high Jimmyja McMillana!

  • N'toko

    N'toko

    11. 10. 2013  |  Mladina 41  |  Žive meje

    Pay to play

    Najbrž ni bilo nikoli lahko postati zvezda. Naj gre za glasbenike, pisatelje, igralce ali manekene, prestižni položaj zvezde je od nekdaj tako zaželen, da se ogromno število ljudi prizadeva zanj kljub izredno majhnim možnostim za uspeh. Nadobudni ustvarjalci so za vstop v elitni krog počeli marsikaj; poprijeli so za vsako delo, najemali agente in trošili gore denarja. Vsi poznamo zgodbe o uspehu naših idolov, ki so leta in leta nosili kave in čistili čevlje (ali še kaj drugega) filmskim producentom, da so prišli do kake klavrne vloge v B-filmu, na koncu pa jim je čudežno uspel preboj na rdeče preproge. Zvezdništvo ni za ljudi s šibkim želodcem. Če hočeš uspeti, moraš biti pripravljen plačati, tako z denarjem kot s svojim ponosom.