• Borut Mekina

    26. 5. 2023  |  Mladina 21  |  Politika

    Balkanski Watergate

    Ko smo v Mladini pred leti začeli raziskovati madžarsko financiranje medijev SDS, torej omrežje Nova24, se je v ozadju izrisala slika širšega, geopolitičnega spopada, ki je v vzhodni in srednji Evropi izbruhnil po finančni krizi. V številnih vzhodnoevropskih državah so se tudi s podporo Rusije in po vzoru Putina razpasla zavezništva lokalnih samodržcev ali populistov, ki so svojo oblast začeli utrjevati s propagando. Nadzor nad mediji in zatiranje neodvisnih novinarjev, napadi na nevladne organizacije so bili ključni vzvodi njihove moči, tako rekoč novi recept za uspeh. Ta bitka, ki jo vsakodnevno spremljamo v Sloveniji v obliki razplamtevanja sovražnega govora in maltretiranja RTV, je bila v nekaterih drugih državah veliko brutalnejša. Makedonija je bila tak primer. Kot država se je namreč pred leti znašla pred odločitvijo, ali se bo približala Natu in EU ali pa se bo tesneje povezala z Vučićevo Srbijo in Putinom. Pri križanju regionalnih interesov smo lahko v Makedoniji videli vse: tovarne ali celo naselja trolov, ki so producirali lažne novice, priča smo bili množičnemu prisluškovanju 20.000 Makedoncem in celo insceniranim izbruhom nasilja.

  • Jure Trampuš  |  foto: Luka Dakskobler

    19. 5. 2023  |  Mladina 20  |  Politika

    Milan Kučan / »Narod, ki odstranjuje spomenike, te pričevalce svoje preteklosti, ni samozavesten narod«

    Milan Kučan je 5. maja na Vrhniki v govoru ob obletnici osvoboditve navrgel tudi idejo, da bi bilo prav, da država postavi spomenik osamosvojitvi. Najbolje na Trgu republike, kjer je leta 1991 potekala osamosvojitvena slovesnost in kjer je bila prvič dvignjena slovenska zastava. Kučanov predlog je naletel na politično nerazumevanje, ena stran je govorila o tem – Kučan je namreč v govoru omenil tudi Spomenik revolucije, ki je simbol nekega drugega časa –, da želi nekdanji predsednik izbrisati preteklost, na drugi strani pa so se trkali po prsih in izjavljali, da so oni že zdavnaj razmišljali o tovrstnem spomeniku. A idejo Milana Kučana je treba razumeti s političnega vidika, osamosvojitelji, kot si pravijo, si že desetletja prisvajajo zasluge za nastanek samostojne Slovenije, pa četudi je bila ta posledica dolgega zgodovinskega obdobja in množice dogodkov in ljudi, ki so nastopali v njem. Slovenije nista v desetih dneh osamosvojila Janez Janša in Igor Bavčar skupaj z nekaj prijatelji iz koalicije Demos, Slovenijo so osamosvojili njeni državljani in državljanke, ljudje, ne pa politiki, ki si še vedno prisvajajo, kot radi pravijo, »osamosvojitveni kapital«.

  • Borut Mekina

    19. 5. 2023  |  Mladina 20  |  Politika

    Koritniki

    Minuli teden je izbruhnilo veliko ogorčenje med vladajočimi politiki. V upravi Slovenskega državnega holdinga (SDH), ki upravlja družbe v lasti države, sta si oba glavna menedžerja, to sta Žiga Debeljak in Janez Tomšič, krepko zvišala prejemke. Novico so sprva objavili v Financah: predsednik uprave SDH Debeljak naj bi namesto dosedanjih 12.800 evrov bruto za april prejel 18.500 evrov, Tomšič pa namesto 11.500 evrov bruto kar 16.500 evrov. Sledile so izjave ogorčenja iz koalicijskih strank Svobode, SD in Levice. Prva nadzornica SDH Karmen Dietner – seveda sklep o zvišanju plač uprave sprejme nadzorni svet, ne uprava sama – je v prvem odzivu med razlogi za zvišanje plač upravi navedla domnevno povečan obseg dela zaradi energetske krize in pripojitve slabe banke k SDH, pa tudi podatek, da se v primerjavi z družbami, nad katerimi bdijo v SDH, plače pri njih od leta 2013 niso usklajevale z inflacijo. To politikov seveda ni pomirilo.

  • Jure Trampuš  |  foto: Luka Dakskobler

    26. 5. 2023  |  Mladina 21  |  Politika

    Luka Mesec / »Zavračam tezo, da si lahko progresiven, le če si glasen«

    Lani je stranka Levica prvič stopila v vlado, na koalicijskih usklajevanjih si je izpogajala tri ministrska mesta. Luka Mesec je postal minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, gre za pomembno ministrstvo, ki pokriva vprašanja, povezana s temeljnimi premisami strankinega programa, torej vprašanja socialne pravičnosti. Leto dni po prevzemu oblasti Luka Mesec priznava, da so bili v vladi neizkušeni, da so spodbudili prevelika pričakovanja, a da se kljub temu v vladi on in celotna Levica počutita dobro. Vlado resno delo še čaka, na primer pri vprašanju, kako izboljšati slovenski davčni sistem, da bo davčno pravičnejši. Mesec trdi, pričakovano, da je vlada Roberta Goloba progresivna vlada in da ji progresivnost, naprednost, daje ravno stranka Levica. Levica bo imela 3. junija v Celju kongres, izvolili bodo nov svet stranke. Njegova sestava naj bi pokazala, kakšno podporo ima v stranki Luka Mesec. Zaradi sodelovanja z »liberalno« vlado je med nekaterimi člani stranke nekaj nezadovoljstva.

  • Peter Petrovčič

    26. 5. 2023  |  Mladina 21  |  Politika

    Zakonito nečloveško ravnanje?

    Sedemnajstega oktobra 2017 je v Ljubljani potekala prava drama. Notranje ministrstvo pod vodstvom ministrice Vesne Györkös Žnidar je zapovedalo deportacijo sirskega prosilca za azil Ahmada Šamija, ta pa se je ob pomoči aktivistov Ambasade Rog in poslancev SD Jana Škoberneta in Levice Mihe Kordiša skril v poslansko pisarno SD. Okoli poldneva tisti dan je potem v solzah stopil iz državnega zbora, potem ko je prejel zadovoljiva zagotovila večine poslanskih skupin, predsednika državnega zbora Milana Brgleza in premiera Mira Cerarja, da bo izgon do nadaljnjega odložen. Šamijev boj z državo se tisti dan ni končal, ampak šele dobro začel in je trajal več kot štiri leta. Nazadnje mu je država podelila status begunca in lahko je sledila združitev družine, s katero zdaj živi v Ljubljani. Žena je vključena v postopke integracije, tri hčere se šolajo, sam pa predvsem trpi zaradi v zadnjih letih zelo poslabšanega zdravstvenega stanja. A zdi se, da se iz te zgodbe nismo naučili ničesar, da si tega niti ne želimo.

  • STA

    23. 4. 2024  |  Politika

    Hišne preiskave na Darsu

    Kriminalisti NPU danes izvajajo hišne preiskave na Darsu, oglasili naj bi se tudi pri nekdanjem predsedniku uprave Darsa Valentinu Hajdinjaku in Roku Snežiču, poroča spletni portal 24ur.com. Do preiskave prihaja pol leta po medijskem razkritju več sumov nepravilnosti - od favoriziranja pri javnih razpisih do podkupovanja in kartelnega dogovarjanja.

  • STA

    22. 4. 2024  |  Politika

    Izrael slovensko veleposlanico poklical na pogovor

    Izraelsko zunanje ministrstvo je v nedeljo zaradi glasovanja za članstvo Palestine v Združenih narodih na pogovor poklicalo slovensko veleposlanico v Tel Avivu Andrejo Purkart Martinez, je v Luxembourgu potrdila zunanja ministrica Tanja Fajon. Poudarila je, da Slovenija članstva Palestine v ZN ne vidi kot ogrožanja varnosti Izraela.

  • Uredništvo

    22. 4. 2024  |  Politika

    »Slovenija je bila do vstopa v EU res zgodba o uspehu«

    "Slovenija je do našega vstopa v EU v mnogočem res bila zgodba o uspehu. Je pa ta zgodba vsebovala tudi nekatere manj pozitivne plati, ki smo jih kot probleme občutili kasneje, v kontekstu vstopanja v evrsko območje. Tu mislim zlasti na naš model privatizacije, povezan z izigravanjem nacionalnega interesa, na izrazito gradualističen pristop k strukturnim spremembam, na dejansko odbojnost do tujih investicij in na preveliko naslanjanje na dolžniške vire financiranja."

  • STA

    22. 4. 2024  |  Politika

    Predlog SDS o uvedbi referendumskega dneva zavrnjen

    Odbor DZ za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo je danes zavrnil predlog spremembe zakona o referendumu in ljudski iniciativi, s katerim so v SDS predlagali uvedbo tako imenovanega referendumskega dneva. Predlog je podprlo šest članov odbora, osem jih je glasovalo proti.

  • STA

    22. 4. 2024  |  Politika

    »Srbija se je ponovno nezakonito vmešavala v volilni proces druge države«

    V štirih občinah na severu Kosova v nedeljo zaradi nizke udeležbe spričo bojkota večinsko srbskega prebivalstva ni uspel referendum o morebitni razrešitvi etnično albanskih županov, izvoljenih aprila lani. Volilo je le okoli 250 od skupno 46.556 volilnih upravičencev. Župani tako ostajajo na svojih položajih, piše kosovski portal Kossev.

  • Uredništvo

    21. 4. 2024  |  Politika

    »S priznanjem Palestine zamujamo. Boljšega časa, kot je sedanji, ne bo.«

    "S priznanjem Palestine zamujamo. Boljšega časa, kot je sedanji, ne bo, saj je v tej vojni priznanje akt solidarnosti in potrebne podpore palestinskemu ljudstvu. Slovenija lahko in mora imeti svoja stališča, seveda tudi kot članica Evropske unije, a vemo, da je EU razklana na tri dele in enotnosti ne bo. So poskusi, da bi skupina podobno mislečih držav šla naprej s priznanjem, tu sta Španija in Irska, slednja ima zaradi lastne zgodovinske izkušnje veliko razumevanje do uresničevanja pravice do samoodločbe. Podobno kot mi."

  • Uredništvo

    21. 4. 2024  |  Politika

    Bi bilo bolje, če bi bile volitve tudi v Sloveniji med tednom in ne v nedeljo?

    "Je v za ta tradicionalistični prostor nenavadni odločitvi hrvaškega predsednika Zorana Milanovića, da parlamentarne volitve razpiše za sredo, 17. aprila, torej na sicer delovni dan sredi tedna in ne na klasično nedeljo, tudi kakšen koristen nauk za Slovenijo? Odločitev Milanovića podpre golo številčno dejstvo, da se je hrvaških volitev tokrat udeležilo kar 550.000 volilcev več kot pred štirimi leti, kar je zanesljivo šlo v prid večji legitimnosti teh volitev. Bi skratka veljalo hrvaški eksperiment ponoviti tudi pri nas?"

  • Peter Petrovčič

    19. 4. 2024  |  Politika

    Poziv k odstopu ustavnega sodnika

    Predsednica državnega zbora Urška Klakočar Zupančič je pozvala ustavnega sodnika dr. Klemna Jakliča k odstopu, ker je imel do nedavno, v času funkcije ustavnega sodnika, več kot pet let odprt s.p.

  • Peter Petrovčič

    19. 4. 2024  |  Mladina 16  |  Politika  Za naročnike

    Kam lahko država namesti tujce?

    Občini Brežice in Središče ob Dravi sta s tožbo sprožili upravni spor zoper državo. Izpodbijata sklep vlade, s katerim je pred časom odredila, da se na območju nekdanjih mejnih prehodov Obrežje in Središče ob Dravi postavita montažna sprejemna centra za prosilce za azil, ki bi v času poletnih viškov lahko služila tudi kot namestitvena centra. Povedano po domače, občini želita državi preprečiti, da bi na lastnih parcelah, ki že več let samevajo, začasno namestila tujce, ljudi.

  • Jure Trampuš

    19. 4. 2024  |  Mladina 16  |  Politika  Za naročnike

    Zmagovalni posel

    Matjaž Han je star 53 let, končal je Ekonomsko šolo v Celju, v mladosti pa je bil rokometni vratar. Že leta 1992 je z očetom ustanovil družinsko podjetje »M&M International«, ki se je nekoč ukvarjalo s tiskanjem etiket za Pivovarno Laško in montiranjem naprav za točenje piva, danes pa s čiščenjem bencinskih servisov, recimo Petrolovih. Han je vstopil v politiko leta 1998, nato je v Radečah postal občinski svetnik, leta 2004 je bil izvoljen v parlament, dve leti pozneje je postal župan občine Radeče, leta 2013 pa vodja poslanske skupine Socialnih demokratov. Lastnik podjetja je ostal ves čas. Šele ko je leta 2022 postal minister za gospodarstvo, natančneje dva meseca pozneje, je svoj delež prepisal na ženo Ljudmilo Han. Je torej uspešen politik in podjetnik, po poročanju portala Oštro in njihovega »Detektorja premoženja« je tudi solastnik družinske hiše v Radečah in počitniške hišice na Hrvaškem v mestecu Mandre na Pagu. Hišo sta zakonca Han kupila leta 2018.

  • STA

    18. 4. 2024  |  Politika

    »Dolžnost Slovenije je, da proti Izraelu sprejme konkretne ukrepe«

    Predstavnice več nevladnih organizacij so danes na Trgu republike pozvale vlado, naj Palestincem v Gazi ponudi zatočišče v Sloveniji s pomočjo sistema dopolnilnih poti. Istočasno je bila na trgu sklicana novinarska konferenca iniciative Glas upokojencev in Inštituta 1. oktober, njuni podporniki so prekinjali nagovore in nadlegovali govorke.

  • STA

    18. 4. 2024  |  Politika

    Golob / »Najučinkovitejši odgovor na rusko propagando je udeležba na volitvah«

    Najbolj učinkovit odgovor na protievropsko propagando iz Rusije pred junijskimi evropskimi volitvami je udeležba državljanov na volitvah, je danes ob prihodu na drugi dan vrha EU povedal premier Robert Golob.

  • STA

    18. 4. 2024  |  Politika

    Anketa / Večina vprašanih v Sloveniji podpira priznanje Palestine

    Slovensko priznanje Palestine za samostojno in neodvisno državo podpira skoraj 60 odstotkov vprašanih, kaže javnomnenjska anketa, ki jo je v torek izvedla agencija Ninamedia in jo v sredo objavil časnik Dnevnik.

  • SLS bo širila nacionalistično retoriko strahu pred migranti

    Slovenska ljudska stranka (SLS) se podaja na evropske volitve s preizkušeno in trenutno vročo politično agendo: širila bo nacionalistično retoriko strahu pred migranti. Prvi na njihovi listi, dr. Peter Gregorčič, sicer je »zaslovel« kot neizprosen izvajalec desanta na RTV Slovenija v funkciji predsednika Programskega sveta RTV Slovenija, želi svariti pred nezakonitimi migraciji; te po njegovem temeljito ogrožajo Evropo. Še več, ogrožajo tudi evropski način življenja in na koncu še slovenskega. Kajti slovenski je evropski.

  • Uredništvo

    17. 4. 2024  |  Politika

    Naslovnica nove Mladine / ZMAGOVALNI POSEL

    V petek izide nova Mladina! V 16. letošnji številki, ki bo pri prodajalcih časopisov in na naši spletni strani na voljo od petka, 19. aprila, dalje, preberite, ali je novi predsednik SD Matjaž Han v službi kapitala ali pravi socialdemokrat. Fotografija na naslovnici je delo Boruta Krajnca.  

  • Uredništvo

    17. 4. 2024  |  Politika

    Kaj narediti z narodom, ki ga drugi narod postopoma likvidira v vedno večjem številu?

    "Obstaja na tisoče načinov in zgodovinskih zgledov, kako ne rešiti zelo preprostega vprašanja, kaj narediti z narodom, ki ga drugi narod postopoma likvidira v vedno večjem številu. Najbolje nič. Treba je počakati, da bo delo opravljeno do konca. Ampak saj oni v resnici ne obstajajo kot politični subjekt na mednarodni sceni."

  • STA

    17. 4. 2024  |  Politika

    »Slovenija in Kitajska imata zgodovino prijateljskih odnosov«

    Za ohranjanje mednarodnega miru in varnosti je treba iskati politične rešitve v skladu z ustanovno listino ZN in mednarodnim pravom, je ob začetku obiska na Kitajskem poudarila zunanja ministrica Tanja Fajon, ki jo je danes sprejel kitajski kolega Wang Yi. V ospredju štiridnevnega obiska bosta še gospodarsko sodelovanje in kulturna diplomacija.

  • Tomaž Lavrič

    17. 4. 2024  |  Politika

    »Janša mi je pridržal odprta vrata«

  • Tomaž Lavrič

    17. 4. 2024  |  Politika

    Referendumi za vsak drek

  • STA

    17. 4. 2024  |  Politika

    V Sloveniji podpovprečno zanimanje za evropske volitve

    Zanimanje državljanov članic Evropske unije za evropske volitve, ki bodo čez približno 50 dni, se krepi, kaže danes objavljena raziskava Evropskega parlamenta. Če bi volitve potekale prihodnji teden, bi se jih verjetno udeležilo 71 odstotkov vprašanih državljanov EU in 62 odstotkov vprašanih v Sloveniji.

  • STA

    16. 4. 2024  |  Politika

    Golob in Sanchez / »Priznanje Palestine ne bo zadoščalo«

    Bližnji vzhod se približuje prepadu, je danes po srečanju s premierjem Robertom Golobom povedal predsednik španske vlade Pedro Sanchez. Kot je dejal, je na voljo več poti; prva je eskalacija odnosov, druga pa mednarodno priznanje Palestine in diplomacija. Premierja o časovnici priznanja, ki je bilo osrednja tema srečanja, nista govorila.

  • Uredništvo

    16. 4. 2024  |  Politika

    Türk / »Ne bi smeli več dovoljevati, da bi bilo priznanje Palestine odvisno od Izraela«

    "To je eden od zadnjih trenutkov, ko je priznanje Palestine smiselno. Pozdravljam špansko pobudo. Prišla je, potem ko so ZDA novembra lani razglasile, da je treba rešitev spora med Izraelom in Palestino najti v okviru koncepta dveh držav. Če hočemo doseči, da bo Palestina realna in pomembna pogajalka v teh procesih, mora biti priznana. Ne bi smeli več dovoljevati, da bi bilo priznanje odvisno od Izraela, od njegove dobre volje. Ta je izginila."

  • Han »ta trenutek« še ni za koalicijo z Janšo

    Matjaž Han ta trenutek še ni za koalicijo z Janšo, kot je povedal v svojem prvem pomembnejšem medijskem nastopu po kongresu Socialnih demokratov (SD), kjer je v fotofinišu iz zasede zmagal. Seveda je pozabil dodati, s čimer je grobo manipuliral, da je ta trenutek povsem nepotrebna in tudi nesmiselna. Toda njegovo poglavitno sporočilo smo dojeli: če ni ta trenutek zanjo, bo pač naslednji. Bolj iskrenega priznanja, da ne izključuje sodelovanja z Janšo, si skoraj ne znamo predstavljati: »Koalicija s stranko SDS ta moment absolutno sploh ne. Jaz sem prepričan, da mi imamo še dve leti časa za levosredinsko vlado, da naredimo tiste projekte, ki smo si jih zadali. Verjamem, da bomo naslednjo vlado lahko bistveno močnejši bili v levosredinski vladi ali celo vodilni.«

  • STA

    15. 4. 2024  |  Politika

    Bi Slovenija priznala Palestino?

    Pred torkovim obiskom španskega premierja Pedra Sancheza je v ospredju zunanjepolitičnih vprašanj priznanje Palestine. Naklonjenost temu sta izrazila tako premier Robert Golob kot zunanja ministrica Tanja Fajon, jasno pa je tudi, da bi to podprla koalicijska večina. V opoziciji ob zavračanju predloga vztrajajo, da so zagovorniki rešitve dveh držav.

  • Kaj obeta Hanova zmaga?

    Matjaž Han se je čez noč prerinil v ospredje in v fotofinišu zgolj formalno korektno premagal tri svoje konkurente za prestol Socialnih demokratov. Formalno seveda zato, ker je prejel največ glasov, sicer zgolj deset več od konkurenta Milana Brgleza, toda nekorektno, ker se svojim volivcem v stranki v kampanji sploh ni predstavil. Na prizorišče je ob jasno izraženem nezadovoljstvu tekmecev dobesedno skočil tik pred zdajci in se izgovarjal na številne »mesidže«, v katerih ga je članstvo nagovarjalo k aktivaciji. Da bo to pripomoglo k vtisu nelegitimnosti njegove izvolitve in k razkolu v stranki, ga ni posebej ganilo.