• Šport in politika / S protestiranjem proti genocidu ne more biti nič narobe

    Košarkarska tekma med Izraelom in Slovenijo v Kopru, druga domača tekma kvalifikacij za nastop na evropskem prvenstvu, je v času obleganja Gaze odprla staro dilemo o odnosu med športom in politiko. Solidarnostni odbor za svobodno Palestino je ob tekmi napovedal mirne izraze solidarnosti s prebivalci Palestine. Začetna zahteva je bila sicer postavljena zelo visoko, ki bi pripeljal do odpovedi tekme, zato so še hitreje številni pohiteli z razlago, da morata politika in šport ostati narazen in strogo ločena, kar so še posebej zatrjevali športni navdušenci in uradne organizacije, recimo Košarkarska zveza Slovenije.

  • Uredništvo

    26. 2. 2024  |  Politika

    »Tokratna stavka je predvsem politični akt« 

    "Predsednica države ima prav v svojem javnem stališču, da pri Fidesovih stavkovnih zahtevah pogreša »zavzemanje za bolj delujoč zdravstveni sistem« in 'za druge zdravstvene delavce'. Tu lahko na račun Fidesa dodamo vsaj še tri očitke: prvič, za svoje 'legitimne stavkovne pravice', torej višje plače – to je edino, kar jim je od zahtev še ostalo – se nikoli, ampak res nikoli ne bori, ko je na oblasti vlada Janeza Janše, kar nakazuje, da utegne biti Fides Janšev neposredni politični podizvajalec; drugič, še več, Janši niso nasprotovali niti, ko je ta neupravičeno, neutemeljeno in nestrokovno posegal globoko v zdravstveni sistem v času covida; in tretjič, zdravniki so v tistem času očitno v zameno za molk dobili rekordne 'covidne plačne dodatke' v že prav nesramnih višinah. Vse to vodi do sklepa, da je tokratna Fidesova stavka predvsem politični akt in se je kot takšen že zelo zgodaj izpel in scela izrodil."

  • STA

    26. 2. 2024  |  Politika

    Golob za novo ministrico za pravosodje predlaga nekdanjo ministrico 

    Predsednik vlade Robert Golob se je danes sestal s predstavniki SD, ki so mu predlagali več kandidatov za ministra za pravosodje. Odločil se je, da zaradi preteklih izkušenj za ministrico predlaga Andrejo Katič. Z njo je tudi že opravil pogovor, Katič pa je na kandidaturo tudi pristala. Predlog za njeno imenovanje je Golob že posredoval v DZ.

  • STA

    26. 2. 2024  |  Politika

    Ob nezadostnem številu zdravnikov bodo ti lahko razporejeni v izmensko delo

    Vlada je pred 1. marcem, ko se bodo postopoma začeli uveljavljati umiki soglasij zdravnikov za nadurno delo, sprejela prve ukrepe za zaščito javnega zdravstvenega sistema. Na njihovi podlagi bodo lahko denimo direktorji javnih ustanov zdravnike razporedili v izmene, izvajalci nujne medicinske pomoči pa bodo lahko organizirali skupna dežurna mesta.

  • STA

    26. 2. 2024  |  Politika

    Anketa / Imajo volivci dovolj strankarskega »cincanja« Anžeta Logarja?

    Po zadnji javnomnenjski raziskavi Mediane za POP TV je pravosodna ministrica, ki opravlja tekoče posle, Dominika Švarc Pipan predsednico SD Tanjo Fajon potisnila na rob političnega preživetja. Volivci pa imajo po poročanju POP TV očitno dovolj strankarskega "cincanja" Anžeta Logarja, prva na lestvici je namreč spet predsednica Nataša Pirc Musar.

  • Uredništvo

    23. 2. 2024  |  Politika

    Nataša Pirc Musar / »Negativno me je presenetila objava zemljevida EU, pričakujemo opravičilo«

    "Negativno me je presenetila objava zemljevida Evropske unije, kjer se nekaterim evropskim uradnikom očitno še vedno pripeti nedopustna napaka, ko Slovenije ne umestijo med države članice EU. Pohvalno je, da so se na to takoj odzvali vsi evropski aktualni poslanci in zahtevali popravek, upravičeno pa Slovenija pričakuje tudi opravičilo."

  • Monika Weiss

    23. 2. 2024  |  Mladina 8  |  Politika

    Županova palača

    V Grosupljem, občini, 20 kilometrov oddaljeni od Ljubljane, ki jo že 14 let vodi Peter Verlič (SDS), se obeta največji občinski projekt do zdaj. Gre za projekt ureditve središča, ki se je sprva imenoval »Ureditev centra Grosuplja s kulturnim domom in glasbeno šolo«, nato pa se je prelevil v projekt »Ureditev centra Grosuplja s kulturnim domom, glasbeno šolo in upravno-poslovnim objektom«. Župan je torej projektu dodal še upravno stavbo. A čeprav je občina že lani na podlagi natečaja izbrala idejno zasnovo projekta in je junija za tri milijone evrov najela podjetje Format23 za izdelavo projektne dokumentacije, župan o projektu svetnikom ne razkrije pravzaprav nič, češ da še ni pravi čas.

  • Peter Petrovčič

    23. 2. 2024  |  Mladina 8  |  Politika

    Več svobode za migrante, več strahu med prebivalstvom?

    Vlada je nedavno v bližini mejnega prehoda Obrežje odobrila gradnjo obmejnega sprejemnega migrantskega centra, v katerem naj bi policija opravila predhodni postopek s tujci, preden jih nato namestijo v ljubljanskem azilnem domu ali kateri od njegovih izpostav. A policiji je očitno po dolgih letih pritoževanja, da policisti »niso šoferji«, uspelo zagotoviti, da ji ne bo več treba opravljati prevoza tujcev od meje do azilnega doma. Kako bodo prosilci za azil po novem sploh prišli do Ljubljane? Z javnim prevozom? Na štop? Bodo sploh prišli?

  • Grega Repovž

    23. 2. 2024  |  Mladina 8  |  Politika

    Živel Miha Kordiš!

    Da bi lahko razumeli, kaj se danes dogaja v Levici, se moramo vrniti nekaj tednov v preteklost. Poslanci Levice Matej Tašner Vatovec, Tatjana Greif, Nataša Sukič in Milan Jakopovič so pred tremi tedni sporočili, da nočejo imeti nobenih stikov več s kolegom iz poslanske skupne Miho Kordišem. Da, to so rekli. Ampak ne samo to. Rekli so, da imajo dovolj njegovega izsiljevanja, groženj, zavajanja, pritiskov. Kaj so torej rekli? Da je Miha Kordiš nasilnež, buli. Da jih nadleguje, da dejansko nad njimi izvaja nasilje – in da si tega ne dovolijo več, da je prestopil mejo spodobnega, mejo dovoljenega.

  • Borut Mekina  |  foto: Luka Dakskobler

    23. 2. 2024  |  Mladina 8  |  Politika

    Valentina Prevolnik Rupel / »Ne stavkajo vsi zdravniki, veliko jih še vedno dela požrtvovalno, morda še bolj kot prej«

    V primerjavi s svojim predhodnikom Danijelom Bešičem Loredanom se je Valentina Prevolnik Rupel (1971) z ekipo odločila za drugačno pot: ne napoveduje velike revolucije, ampak postopno izboljševanje razmer. Prejšnji teden je vlada sprejela največji sveženj ukrepov, zapisanih v uredbi o zdravstvenih storitvah. Kam nas bodo ti pripeljali? Valentina Prevolnik Rupel pravi, da je velika zagovornica javnega zdravstva. In to ne iz ideoloških razlogov, ampak na podlagi dejstev.

  • Grega Repovž

    23. 2. 2024  |  Mladina 8  |  Politika

    Janez Janša in Benjamin Netanjahu

    Julija 2021 so mediji po vsem svetu na prvih straneh in v udarnih terminih objavili razkritja glede izraelske vohunske programske opreme Pegaz, ki jo je vrsta avtoritarnih vlad zlorabljala za nezakonit nadzor svojih nasprotnikov. Razkritja so temeljila na gradivu, ki jih je novinarjem posredoval neznani žvižgač. Tarča sistema, ki na skrivaj in v celoti prevzame nadzor nad žrtvinim mobilnikom ali računalnikom in tako poseže v njihovo največjo intimo, je bilo več kot 50.000 ljudi, med njimi po več sto novinarjev, aktivistov, nevladnikov in opozicijskih politikov.

  • Matic Gorenc

    23. 2. 2024  |  Mladina 8  |  Politika

    Blejske počitnice družine Janša

    Janez Janša je v času, ko je bil predsednik vlade, z družino dvakrat dopustoval v Vili Zlatorog na Bledu. To je lepa, mogočna vila v lasti države. Stoji ob Blejskem jezeru, ima lasten pomol, vrt in dostop do vode pa sta skrita očem radovednežev. Prvič se je družina Janša tja odpravila po prvem valu epidemije in preživela tam teden od 19. do 26. julija. A na počitnice na Bled se je vrnila tudi leta 2021, od 16. do 23. julija. Javnost o tem ne bi vedela nič, če se ne bi v medijih pojavile nejasne fotografije družine Janša, najverjetneje posnete iz čolna, objavila pa jih je spletna stran trma.si.

  • Luka Volk

    23. 2. 2024  |  Mladina 8  |  Politika

    SDS / Kako v praksi poteka širjenje laži?

    Nekateri prebivalci Slovenskih Konjic so že od januarja na nogah, država naj bi v njihovo občino nastanila migrante. Vendar pa gre pri vsem skupaj za povsem izmišljeno zgodbo, ki je nastala v logih SDS. Zgodba je učbeniški primer širjenja laži in dezinformacij, ki so namenjene strašenju ljudi, zato si njen potek oglejmo nekoliko pobliže.

  • Luka Volk

    23. 2. 2024  |  Mladina 8  |  Politika

    Velika teorija Branka Grimsa

    Kaj je »kulturni marksizem«? Ta na prvi pogled prepričljiva besedna skovanka je teorija zarote, priročno orodje, ki so si ga izmislili na desnici, nato pa naprtili levici. Je prazen označevalec, s katerim na desnici kažejo na domnevno pokvarjenost ali izrojenost levice in liberalcev. Enkrat je kulturni marksizem zavzemanje za liberalnejšo družbo, drugič spolna usmerjenost, tretjič (zlasti zadnje čase) pa vse vrste okoljskih politik.

  • Uredništvo

    22. 2. 2024  |  Politika

    »Zapisi nekaterih novinarjev so polni neresnic«

    V Društvu novinarjev Slovenije (DNS) in Sindikatu novinarjev Slovenije se pridružujejo izjavi Katedre za novinarstvo in Fakulteti za družbene vede (FDV), v kateri so obsodili nedavne poskuse osebne in profesionalne diskreditacije profesorja in medijskega strokovnjaka dr. Marka Milosavljevića. V novinarskih organizacijah Milosavljeviću izrekajo podporo, saj je slednji poznavalec slovenskega in širšega evropskega medijskega prostora ter pomemben kritičen glas, ki ga želi utišati predvsem propagandni stroj stranke SDS. Ob tem v novinarskih organizacijah pudarjajo, da svoboda izražanja ščiti argumentirano kritiko, "nihče pa ne bi smel biti tarča diskreditacij zaradi izražanja svojih kritičnih stališč".

  • STA

    22. 2. 2024  |  Politika

    »Zdravniki morajo za starejše od 65 let tudi med stavko izvajati vse storitve«

    Ministrstvo za zdravje na opozorilo skupnosti socialnih zavodov, da imajo stanovalci v domovih za starejše in svojci zaradi zdravniške stavke otežen dostop do zdravstvenih informacij in dokumentacije, odgovarja, da morajo zdravniki za starejše od 65 let tudi med stavko izvajati vse storitve. Tako določa zakon o zdravniški službi, so navedli za STA.

  • Uredništvo

    21. 2. 2024  |  Politika

    Naslovnica nove Mladine / PALESTINSKI LABORATORIJ

    V petek izide nova Mladina! V osmi letošnji številki, ki bo pri prodajalcih časopisov in na naši spletni strani na voljo od petka, 23. februarja, dalje, razkrivamo, da so Palestinci poskusni zajci, na katerih izraelska podjetja testirajo novo orožje ter nove tehnologije nadzorovanja, ki jih potem izvažajo v svet. Več v petkovi Mladini. Naslovnico je oblikoval Ivian Kan Mujezinović, fotografija pa je iz digitalne knjižnice agencije Profimedia (Nedolžna žrtev: 19. februar 2024 v Gazi).

  • Uredništvo

    21. 2. 2024  |  Politika

    »To vlado še vedno drži skupaj predvsem Janez Janša«

    "SD je izkušena stranka, ki ima veliko lojalnih in politično usposobljenih kadrov, zato se je sposobna izvleči iz sedanje krize. Vprašanje pa je, koliko časa bo za to potrebovala. Vladi situacija v SD ne koristi, saj dodatno slabi zaupanje v celotno vlado. SD se seveda ob sedanji šibki javnomnenjski podpori ne mudi na nobene volitve. Možnost za skorajšnje predčasne volitve je minimalna tudi zato, ker to vlado še vedno drži skupaj predvsem Janez Janša. Toda morebitno nadaljnje neučinkovito delovanje vlade lahko na neki točki vseeno privede tudi do predčasnih volitev."

  • Nekdanji varuh človekovih pravic Tanjo Fajon sprašuje, ali je ni nič sram

    Nekdanji varuh človekovih pravic Matjaž Hanžek je ministrici za zunanje in evropske zadeve Tanji Fajon poslal javno pismo, s katerim je seznanil tudi vlado, koalicijske stranke in medije. Pismo spodaj objavljamo v celoti.

  • STA

    21. 2. 2024  |  Politika

    Danes v Ljubljani shod v podporo ustanovitelju WikiLeaksa

    Danes bo ob 12. uri na Trgu republike pred britansko ambasado v Ljubljani potekal shod v podporo izpustitvi ustanovitelja WikiLeaksa Juliana Assangea. Med govorci bodo tudi Metka Naglič iz Amnesty International Slovenija, predavateljica filmskih in televizijskih študij Polona Petek, novinar in nekdanji dopisnik RTV Slocenija iz New Yotka Uroš Lipušček, članica PEN in MIRA ter prva slovenska veleposlanica v Braziliji Milena Smit in Sandra Bašić Hrvatin, medijska strokovnjakinja in aktivistka. 

  • Uredništvo

    20. 2. 2024  |  Politika

    »Janša že ve, da mu v kratkem sledi nova zmaga«

    "Očitno bo nastala samostojna poslanska skupina iz poslancev, ki ne sledijo več volji volilcev, je bila prva reakcija Janeza Janše , ko trije njegovi vojaki niso dali podpisa k brezpogojni podpori velikemu vodji. No, o volji volilcev lahko le ugibamo, o Janezovi pa nikoli. Si z nami ali pa te ni. Potem je sicer retoriko omilil v stilu, da trije glasovi manj niso pomembni, ko si v opoziciji, so pa zelo pomembni, ko si na oblasti. Skratka, sklep je enostaven. Janez Janša že ve, da mu v kratkem sledi nova zmaga. Nov naskok na čelo vlade in za to mora imeti svojo glasovalno vojsko postrojeno v nulo."

  • Uredništvo

    20. 2. 2024  |  Politika

    »Jaz Srbiji ne govorim pravljic«

    "Ja, zelo je pomemben. Hkrati pa se zavedamo realnosti. Če kdo misli, da smo neumni, se moti. Vemo, da ne bomo prav kmalu člani Evropske unije, pa ne zaradi nas ali reform ali bogve česa, temveč zaradi situacije v Evropi. To vedo tudi vsi drugi, vendar morajo zaradi domačega javnega mnenja svojim ljudem pripovedovati pravljice. Jaz Srbiji ne govorim pravljic."

  • STA

    20. 2. 2024  |  Politika

    Skrb in ogorčenje / Slovenija opravila pogovor z ruskim veleposlanikom 

    Zunanja ministrica Tanja Fajon je danes dejala, da so opravili pogovor z ruskim veleposlanikom v Ljubljani Timurjem Ejvazovom ter mu ob smrti ruskega opozicijskega voditelja Alekseja Navalnega izrazili skrb in ogorčenje. Po njenem prepričanju je odgovornost za smrt na strani ruskega predsednika Vladimirja Putina.

  • 19. 2. 2024  |  Politika

    »Esmeralda je spregledala, je rekel Stevie Wonder«

  • Tomaž Lavrič

    19. 2. 2024  |  Politika

    Gospod Logar, ste še zavezani stranki SDS?

  • STA

    19. 2. 2024  |  Politika

    Anketa / 70 odstotkov vprašanih meni, da je Golobova vlada neuspešna

    Delo vlade kot uspešno ocenjuje le še 24,9 odstotka vprašanih, kar 70 odstotkov pa jih meni, da je vlada neuspešna, kar je največ doslej, kažejo rezultati raziskave Vox populi v današnjem Dnevniku. Vzrok za to so stavke v javnem sektorju ter afera sodna stavba, ki je bila med drugim tudi povod za strmoglavljenje podpore SD in Tanji Fajon.

  • Uredništvo

    19. 2. 2024  |  Politika

    Saša Arsenović / »Že desetletja kot družba opazujemo zlorabo športa«

    "V imenu mesta, po katerem nosi ime naš legendarni nogometni klub, se opravičujem vsem poškodovanim in prizadetim. Že desetletja kot družba opazujemo zlorabo športa, ki ne škodi le temu, ampak tudi družbi, kjer je šport del nacionalne identitete."

  • Uredništvo

    19. 2. 2024  |  Politika

    Urška Klakočar Zupančič / »Državljani so frustrirani, ker zadeve ne pridejo do konca«

    Zelo razgibano dogajanje v vladni koaliciji zaradi nakupa stavbe, za katero je zdaj že bolj ali manj jasno, da ne bo sodna, se je za zdaj umirilo. Pravosodna ministrica Dominika Švarc Pipan je odstopila, kot je zahtevala njena stranka, zato vložena interpelacija SDS-a ni več aktualna. Bo pa v sredo na zahtevo iste stranke celodnevna izredna seja o boju proti korupciji. O tem je v oddaji Politično na TV Slovenija spregovorila predsednica državnega zbora Urška Klakočar Zupančič.

  • STA

    18. 2. 2024  |  Politika

    Golob / »Zmanjkuje nam časa«

    Storiti moramo vse, kar je v naši moči, da bi preprečili napad na Rafo, je ob zaključku varnostne konference v Münchnu za katarski medij Al Jazeera povedal premier Robert Golob. Dodal je, da je treba okrepiti humanitarno pomoč za prebivalce Gaze, in izrazil željo po več enotnosti znotraj EU glede premirja v Gazi.

  • Uredništvo

    18. 2. 2024  |  Politika

    »Janša ni tako naiven«

    "Janša ni tako naiven, da bi pričakoval, da bo Logar podpisal izjavo o neomajni zvestobi in pripadnosti SDS. Imamo vse razloge za domnevo, da je pričakoval, da je ne bo podpisal. Ves ta PR s podpisovanjem so si tako ali tako izmislili samo zaradi Logarja, da bi lahko s prstom pokazali nanj kot na (potencialnega) izdajalca. Ker saj menda ne dvomijo v Grimsa ali Mahniča?"